Kirjaudu ▼
 

S- ja K-ryhmä jyräävät: "Liiketilat näille veijareille"

Lehtikuva
S- ja K-ryhmä jyräävät: "Liiketilat näille veijareille"
Kilpailuasioista vastaava ministeri puuttuisi liian vahvoihin ruokakauppaketjuihin. Itsenäisten päivittäistavarakauppiaiden perustamassa M-ketjussa tuskaillaan kauppakeskukseen pääsyä.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kilpailuasioista vastaava ministeri Lauri Ihalainen (sd) esitti tiistaina Helsingin Sanomissa, että määräävän markkina-aseman väärinkäyttöön puututtaisiin myös ruokakaupassa.

Ihalaisen mukaan viranomaiset voisivat puuttua toimintaan esimerkiksi silloin, jos kauppaketjun markkinaosuus ylittää 30 prosenttia. Tuoreimpien tietojen mukaan S-ryhmä ja Kesko hallitsevat yhdessä noin 80 prosenttia Suomen päivittäistavarakaupasta.

Pienessä M-ketjussa tuskaillaan kipeimmin liiketilojen puutteen kanssa. Ketju käy parhaillaan neuvotteluita useista kauppapaikoista eri puolella Suomea. Myös pääkaupunkiseudulle se yrittää saada uusia myymälöitä.

Kauppahuone Pyrhönen Oy Kesko Oyj Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta
Taloustiedot
Y-tunnus 0125574-2
Kotipaikka Hyvinkää
Yhtiömuoto OY
TOL-luokka
Isot supermarketit (yli 1000 m2)
Kaikki yrityksen taloustiedot

– Pääkaupunkiseudullekin olemme vahvemmin tulossa. Paikoista ei vielä voi sanoa mitään, koska neuvottelut ovat auki. Jos kaikki menee hyvin, ainakin yksi uusi kauppa tulee tänä vuonna. Kauppiailta tulee koko ajan yhteydenottoja, eli kiinnostusta on paljon, M-ketjua johtava Timo Pyrhönen sanoo.

Vuonna 2006 perustelulla ketjulla on 60 myymälää. Se on kasvanut hitaasti, mutta tasaisesti 4–5 myymälän vuosivauhtia. Viimeksi viime viikolla uusi myymälä avautui Ylöjärven Kyrönlahdessa.

Helsingissä M-Marketin tuntevat Arabiassa asuvat. Ketjulla on myymälänsä myös Tapanilassa ja Kaartinkaupungissa. Suurin kauppa sijaitsee Hyvinkäällä, jossa Pyrhösellä on neljä M-kauppahuonetta.

Hyvinkään Pyrhöset ainakin osa asukaista mieltää vanhemman väen suosimaksi perinteiseksi, kilpailijoita ehkä hieman kalliimmaksi kaupaksi. Helsingissä kaupat puolestaan hakevat kohdeasiakkaita yhdistämällä luomua ja lähiruokaa kyläkauppatunnelmaan, mikä ei ole ihan helppo tehtävä.

”Uudet liiketilat menevät
näille kahdelle veijarille

Uusien liiketilojen hankinta on ollut M-ketjulle tuskaista. Kauppiaan pitää ensin saada kauppapaikka haltuunsa ennen kuin hän voi liittyä ketjuun. Se ei ole itsenäiselle kauppiaalle helppoa.

– Eipä ole kauheasti tarjolla, kun uudet liiketilat menevät näille kahdelle veijarille [S-ryhmälle ja Keskolle]. On vaikea saada mitään uusia paikkoja, kun näillä on valtuustoissa omat edustajansa. Ei meillä on mahdollisuuksia maadoittaa valtuustoja, ja usein tieto uusista liikepaikoista tulee vasta sitten kun niitä jo rakennetaan, Pyrhönen sanoo.

Kauppakeskuksiin ei
mitään mahdollisuuksia

M-kaupat eivät ole tähän mennessä päässeet myöskään kauppakeskuksiin, vaikka niissä kauppiaat saavuttaisivat suurimmat asiakasvirrat.

– Sanotaan näin, että ne tarjoukset, joita meille on tullut kauppakeskuksilta, ovat niin järjettömän suuria, ettei meillä ole mitään mahdollisuuksia päästä sinne.

Lisäksi kauppakeskusten ruokakaupalle varatut paikat ovat yleensä liian isoja.

– Jos tarjotaan jotain 5 000:tta neliötäkin, niin ongelmana voi olla kauppiaan löytäminen.

Yhteyttä myös
Kilpailuvirastoon

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Pyrhönen on ollut vaikeasta kilpailutilanteesta yhteydessä myös Kilpailuvirastoon – kuten moni muukin.Yksittäisiä tapauksia, joissa kauppiaat olisivat menettäneet kauppapaikan epäreilusti, hän ei osaa tai halua nimetä.

Virastossa kaupan ongelmat on tiedetty jo pitkään. Mitään konkreettista muutosta ei ole vielä ainakaan tullut. Hiljattain se on alkanut tutkia kuitenkin kauppapaikkojen kaavoitusta.

Suomalaisen kaupan nykytila on levinnyt jo komission korviin, kun EU-parlamentit suomalaismepit jättivät komissiolle kirjallisen kysymyksen asiasta.

Aitoja vaihtoehtoja
asiakkaille

Kauppias Pyrhösen mukaan ketjuuntuminen on nykypäivän kauppiaalle ainoa vaihtoehto. Muuten tavaraa ei saa hankittua kilpailukykyiseen hintaan eikä turvattua logistiikkaa.

– Kun lähdimme perustamaan ketjua, oli kolme perusasiaa: Että pystyisimme tarjoamaan vaihtoehtoja asiakkaille, tavarantoimittajille ja kauppiaille.

Tämä näkyy Pyrhösen mukaan tuotevalikoimassa. Kauppiaat ovat pyrkineet hankkimaan erilaisia tuotteita, jos kuluttajat ovat niin pyytäneet.

– Peli on avoin joka suuntaan. Tavara voi tulla suoraan tavarantoimittajilta tai myyjiltä. Kauppias saa itse päättää. Ei tarvitse meiltä lupaa kysyä, sen kun ottaa tuotteen ja laittaa myyntiin.

Vain prosentti
päivittäistavarakaupasta

Päivittäistavarakaupasta noin 80 prosenttia on S-ryhmän ja Keskon hallussa. S-ryhmän päivittäistavarakauppoja ovat Prismat, S-marketit, Sokokset, Alepat ja muun muassa liikennemyymälä ABC:t. Kesko omistaa K-ruokakaupat ja K-citymarketit.

Siwat, Valintatalot ja Euromarketit kuuluvat puolestaan Suomen lähikauppaan, josta osuuskunta Tradeka omistaa osan. Suomen lähikaupan markkinaosuus on A. C. Nielsenin myymälärekisterin mukaan kahdeksan prosenttia.

Muiden yksityisten kauppiaiden yhteenlaskettu osuus on 12 prosenttia, josta saksalaisen Lidlin osuus on arviolta viisi prosenttia. M-ketjun myynti on pientä suurten päivittäistavaraketjujen rinnalla, noin yhden prosentin luokkaa.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)
Yritykset Kesko S-ryhmä
Ihmiset Timo Pyrhönen

Kommentit (88)


Anonyymi
Jokainen joka pystyy jättäkööt s- ja k-ryhmän kaupat väliin, se olisi ainoa mahdollisuus muutokseen ja silloin kauppa sekä päättäjät heräisi todellisuuteen.

Mutta suomisopuli ei näin tee, joten tilanne on itse aiheutettu ja ruuna hinnasta on aivan turha valittaa koska tätä on tilattu. Köyhiä vain hiukan käy sääliksi..

Joo, pystyisin mutta en jätä. Kuka tana ostaa Siwan moskaa kalliilla, kun näistä suurista ketjuista saa hyvää halvalla. Aikamoista suomisopuleiden aliarvioimista, jos kuvittelee, että kaksi suurta saaneet 80 % markkinaosuuden vain sijainnin perusteella.


Eipä sinua voi penaalin terävimmäksi kynäksi sanoa, varmaan olet myös sitä mieltä ettei kannattanut pappojemme sotia itsenäisyyden puolesta ku oisivat voineet olla omissa torpissaan lämpimässä.

Et ymmärtänyt pointtia ollenkaan, tuo esimerkkini on kärjistetty mut menisikö nyt jakeluun? Taidat olla oikein hyvään tottunut hienohelma joka ei ymmärrä että joskus jotain parempaa saavuttaakseen on oltava valmis kärsimään, onneksi emme ole kaikki lampaita.
Anonyymi: Hesus 8.5.2012 12:20

Anonyymi
"Jokainen joka pystyy jättäkööt s- ja k-ryhmän kaupat väliin"

Miksi jättää väliin jos se on tätä:

"Olen käynyt M-kaupassa: onhan se hyvä että on valinnanvaraa, mutta kun perustuotteiden kuten esim. maksalaatikon, tuoremehun, jauhelihan tai jogurttitölkin hinta on kolmanneksen kalliimpi kuin isossa ketjussa"

Kyllä jokaisen pitäisi mennä siihen kauppaa josta samat tuotteet saa halvemmalla. Tälläiseen rosvoavaan M-kauppaa ei kenenkään kannata mennä!


Hienohelmat ei ole valmiita "kärsimään" jotta saavutettaisiin maassa oikeudenmukaisuutta, siihen kartellit luottavatkin että teitä lampaita riittää ja siksi tilanne on tämä. Sitä saitte mitä tilasitte joten hinnoista on turha valittaa, se on oma syy!
Anonyymi: Hesus 8.5.2012 12:23

Anonyymi
Voisi aloittaa yksinkertaisesta konstista. Kieltämällä yli 30% markkinaosuudella progressiiviset bonukset / pisteet tms.

Jokaiselle aasiomistajalle tai plussakortin vilauttajalle olisi siis annettava sama bonusprosentti / pistesatsi riippumatta siitä kuinka paljon ostaa.
Anonyymi: Kilpailuvirasto on v 8.5.2012 12:26

Anonyymi
No täällä on Hala-halli yrittänyt etsiä tiloja, joissa voisi myydä ruokaakin, ei ole onnistunut. On kuitenkin edullisempi kuin s-tai k-ryhmä, ja saa tuoretta samoin kuin s-ryhmältä. K-ryhmän kaupat myyvät eilistä, tämänpäiväistä ja jos jaksaa penkoa saattaa löytää huomista.
Anonyymi: mk 8.5.2012 12:27

Anonyymi
Tyhjää höpinää. Samoja asioita on jauhettu vuositolkulla, mutta valtiovalta ei ole käytännössä tehnyt mitään. Eduskunta ja hallituskin on miehitetty riittävällä määrällä K- ja S-agentteja estämään kaikki käytännön toimet kilpailun lisäämiseksi. Poliitikkoja istuu mm S-ryhmän hallintoelimissä ja nautii myöskin tietyistä eduista. Miksi siis tehdä jotain, joka vahingoittaa omia etuja ? Kansan eduista yksikään poliitikko ei välitä tuon taivaallista. Asiat on nähtävästi ajettava Kreikan malliin, jolloin ääriryhmiä nousee päättämään. Järjestys muttuu silloin epäjärjestykseksi siksi aikaa, kun uudet päättäjät saavat oman lompakkonsa täyteen. Juttuja voi siis toimittajat kirjoitella lehtiinsä, mutta muutosta ei koskaan tule. Kansa on se, joka aina maksaa eliitin kulut.
Anonyymi: skinnyharry 8.5.2012 12:33

Anonyymi
Pihtputtaallakin kauniit vanhat koulurakennukset sai mennä purkuun nykypäivänä - niin vähän kuin Pihtiputaallakaan on enään mitään vanhaa - ja kappas vaan - rakenteilla 4-tien risteykseen tontille on K-marketti.

Miksei S ja K ketjua saada lailla lopettamaan kirkonkylien tuhoaminen? Menkää Saksaan katsomaan kuinka historiallisia kirkonkylä miljööt ovat! Meillä tämä neukku arkkitehtuuri ja ison ihannointi vaan jatkuu ja jatkuu. Ja pierettävää sopimatonta pastoroitua maitoa juodaan, kallista sellaista.
Anonyymi: Puttaan mummo 8.5.2012 12:37

Anonyymi
Pahinta on että tuottajat eivät pysty itseään elättämään kun nämä diktaatori-kauppiaat määräävät hinnan jonka heille suostuvat maksamaan... hinnan jolla ei ole mitään tekemistä kaupassa käyvän asiakkaan maksamalla hinnalla... S ja K vetää välistä niin pirusti että pitäisi olla laitonta. Itse tahtoisin ostaa ruokaa ja tietää että maanviljelijät pystyvät sitä raruhassa tuottamaan niin että eläimien hyvinvoinnista ei tarvitse tinkiä vain jotta S ja K pomojen omaisuus kasvaa. En tajuu tuota ajattelutapaa kun heidän voitot on suoraan tuottajilta pois. Kuinka voi olla laillista?
Anonyymi: järkyttävää touhuu 8.5.2012 12:40

Anonyymi
EDUSKUNTA: Vapauttakaa kauppaneliöt kaavoitus säännöistä. Ruokakauppa pois sääntelyn piiristä.
Takaan että kilpailua tulee.....
Anonyymi: Tuleva C kauppias 8.5.2012 12:41

Anonyymi
Vai että veijarit vievät parhaat liikepaikat? Tuore selvitys kampasi läpi kaikki S-ryhmän kytkökset eikä löytänyt yhteyttä kytköksien ja ABC-asemien kaavoituksen välillä.

http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/osuuskauppojen-kuntalonkerot-tutkittiin-s-kytkoksilla-ei-yhteytta-paatoksiin
Anonyymi: Aikamoisia veijareit 8.5.2012 12:48

Anonyymi
Kyllä tässä jotain mätää on, miksi tämä sallitaan?
Ei ole pidemmän päälle hyvää että 2 ketjua hallitsee 80 prosenttia. Alkaa muistuttaa kartellia...


Jos se näyttää kartellilta, maistuu kartellilta ja haisee kartellilta, on kyse sittene todennäköisesti kartellista.
Anonyymi: Ottaa päähään ja yök 8.5.2012 12:54
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

06:02 Digitoday Suomalaisten puhelinlaskut ovat Itä-Euroopan maiden käsissä
31.8. Ilta-Sanomat Helsinki teki päätöksen massiivisesta siltahankkeesta – kustannusarvio yli 250 miljoonaa euroa
31.8. Lähde: Deutsche Bank ja Commerzbank keskustelivat yhdistymisestä
31.8. Taloussanomat.fi Kokeilimme Acerin huimia pelilaseja: "Järeä ja kostea peto"
31.8. Digitoday Samsung esitteli Gear 3 -älykellon lte-yhteydellä: Se ei silti ole tärkein valtti
31.8. Coca-Colan työntekijöitä odotti yllätys: Mehutiivisteen tilalla 370 kiloa kokaiinia
31.8. Brasilian senaatti erotti Rousseffin
31.8. Britannian hallitus ei vie EU-eroa parlamenttiin
31.8. Suomi tienaa nyt ottamalla lisää velkaa – "Poikkeuksellinen tilanne"
31.8. Digitoday Asus luopui kulmista: Uusi älykello seuraa kilpailijoiden mallia
31.8. Suomalaiset ostivat laadukkaampia silmälaseja ja aurinkolaseja
31.8. Digitoday Viestintävirasto kaataa tärkeän järjestelmänsä – ja korvaa uudella
31.8. Yritysverotukseen kaavaillaan reippaita uudistuksia – VM asetti korkean tason työryhmän
31.8. Brexit-päätös on lopullinen – "Toista kansanäänestystä ei tule"
31.8. Posti vähentää 232 työpaikkaa
31.8. OT-lehti: Täällä maksettiin muhkeimmat S-bonukset – katso lista
31.8. Ennätys rikki: Suomalaisten käyttötileillä on nyt hurjasti rahaa
31.8. Amer Sports loistaa nousupörssissä
31.8. Saako autojen romutuspalkkio jatkoa? "Tässä voittavat kaikki"
31.8. Siwojen ja Valintatalojen myynti etenee – "Kuukauden tai kahden sisällä luulisi jotain tapahtuvan"
31.8. Amer Sports käynnistää tehostamisohjelman – osake ryysi nousuun
31.8. Anviasta tulossa Viria
31.8. Hallitus perui yllättäen tiedotustilaisuuden – kiky vaarassa
31.8. Euroalueen inflaatio odotettua hitaampi elokuussa
31.8. Digitoday Väite: IPhonessa kestovika – Apple ei tee mitään
31.8. Anttilan tavarataloista 17 on suljettu – myyntineuvotteluja käydään yhä
31.8. Kiinalainen öljymysteeri huolestuttaa markkinoita
31.8. Digitoday "Kelvottomia iPhoneja": Applelle korvausvaatimus "kosketustaudista"
31.8. Suomella voi olla velkaa luultua enemmän – salavelkaa jopa 3 prosenttiyksikköä
31.8. Lämpöpumpuille suitsutusta uudessa selvityksessä
Asiakastieto

Yhteistyössä