Kirjaudu ▼
 

Sinne menivät bonusrahat: "S-etukorttilainen ei saa tarpeeksi"

Lehtikuva/Taloussanomat
Sinne menivät bonusrahat: "S-etukorttilainen ei saa tarpeeksi"
S-ryhmän asiakasomistajien pitäisi saada nykyistä enemmän bonusrahoja tai ruoan hintaa pitäisi laskea, vaativat kriitikot kovin sanoin. Heidän mukaansa asiakasomistajille kuuluvat, kotimaassa tehdyt muhkeat voitot hassataan nyt ulkomaille vastoin osuustoimintaideologiaa. Esimerkiksi Pietariin nousi jo kahdeksas Prisma. S-ryhmä torjuu kritiikin.
1.9.2011 06:02
Toivo Martikainen
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Hyvää tulosta Suomessa tekevä S-ryhmä sijoittaa voittojaan ulkomaaninvestointeihin, kun perinteisen osuuskauppaideologian mukaan voittojen tulisi hyödyttää asiakasomistajia bonusten muodossa.

Osuuskauppaa pyörittävän S-ryhmän liiketoiminta Suomessa on selvästi kannattavaa. S-ryhmä on päivittäistavarakaupan suurin toimija – viime vuonna sen markkinaosuus ylsi jo 44,1 prosenttiin.

Tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla S-ryhmän vähittäismyynti oli noin 5,5 miljardia euroa ja kasvoi lähes 11 prosenttia edellisvuodesta. Yhtiön tulos jäi kuitenkin vain reiluun 80 miljoonaan euroon, sillä investointeihin käytettiin 237 miljoonaa euroa.

Bonusta S-ryhmä maksoi asiakasomistajilleen alkuvuonna 171 miljoonaa euroa, eli huomattavasti vähemmän kuin mitä investointeihin satsattiin.

Kriitikoiden mukaan S-ryhmä käyttääkin Suomesta tahkoamiaan voittoja laajentumiseen sen sijaan, että se maksaisi voitoista suuremman osan bonuksina asiakasomistajilleen, niin kuin perinteisen osuuskauppaideologian mukaan kuuluisi.

– Kyllähän se on aivan selvää, että voitot tulisi ohjata asiakasomistajille bonuksien muodossa, kun katsoo osuustoiminnan periaatteita. Toisaalta periaatteet on tällä alalla heitetty roskakoriin jo ajat sitten, vähittäiskauppaa laajalti tutkinut ja aiheesta juuri kirjan tehnyt taloustoimittaja Seppo Konttinen sanoo.

Konttisen lisäksi esimerkiksi Maa- ja metsätaloustuottajien keskusliiton MTK:n pitkäaikainen puheenjohtaja, ministeri Heikki Haavisto kritisoi noin vuosi sitten kovin sanoin S-ryhmän toimintaa.

Voitoilla investoidaan
Venäjälle ja Baltiaan

Heikki Haavisto peräänkuulutti osuustoimintaa tukevan Pellervo-Seuran osuustoimintaseminaarissa pitämässään puheessa voittojen jakamista suurempina bonuksina asiakasomistajille. Toisena vaihtoehtona hän piti kuluttajahintojen alentamista.

S-ryhmä on investoinut viime vuosina laajasti Baltian maihin eli Viroon, Latviaan ja Liettuaan sekä Venäjälle. Virossa Prisma on kuluttajille tuttu hypermarketketju ja Pietarin seudullekin avattiin tänä kesänä jo kahdeksas Prisma-tavaratalo.

Haavisto pitää ihmeellisenä, että S-ryhmä satsaa Suomesta keräämiään voittoja ulkomaantoimintojen laajentamiseen ja uusille toimialoille tunkeutumiseen. Myös Konttinen kritisoi voittojen käyttämistä ulkomaille tehtäviin investointeihin kovin sanoin.

– Nythän suuri osa voitoista menee maan rajojen ulkopuolelle investointeihin. S-ryhmä kerää voittoja Suomesta ja investoi ne sitten ulkomaille, Konttinen sanoo.

Ulkomaaninvestointien kannattavuutta Konttinen ei kuitenkaan lähde kiistämään. Samaan hengenvetoon hän toteaa, että investoinnit eivät kannattavuudestaan huolimatta palaa Suomeen ja asiakasomistajille, vaan ne käytetään ulkomaantoimintojen uusiin investointeihin.

Suomesta helpot rahat pois
ja sijoituksina ulkomaille

Konttisen näkemyksen mukaan S-ryhmä laajentuu ulkomaille jäseniensä kustannuksella, kun se sijoittaa Suomesta tekemiään voittoja ulkomaille bonusten maksamisen sijaan. Hänen mukaansa Suomessa on helppo tehdä voittoa ja täältä saadaan mukavaa investointikassaa ulkomaantoimintoihin.

– Suomessa tilin tekeminen on ruokakaupassa helppoa, kun ruoan vähittäismyynti on suljettu markkina. Alalla toimivat käytännössä vain S- ja K-ryhmät, jotka kontrolloivat myös tukkuliikkeitä, Konttinen sanoo.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Konttisen vastikään kirjoittaman Suomalainen ruokalasku -kirjan (Siltala 2011) mukaan suomalaiset maksavat kovaa laskua ruokakaupan kilpailun vähyydestä. Hänen mukaansa alan keskittyminen on Suomessa Euroopan unionin korkeinta ja johtaa kovaan ruoan hinnannousuun.

S-ryhmä vastaa kritiikkiin:
"Ulkomailta haetaan tuloskuntoa"

S-ryhmän liiketoimintojen johtaja Antti Sippola vastaa osuuskauppaa kohtaan esitettyyn kritiikkiin huomauttamalla rakenteellisista seikoista, joiden kautta voidaan selittää, että yksittäisten osuuskauppojen rahat eivät suoraan suuntaudu ulkomaaninvestointeihin.

– S-ryhmä ei päätä voittojen jakamisesta asiakasomistajille mitenkään keskitetysti, vaan alueosuuskaupat päättävät siitä itse. SOK kyllä sijoittaa voittojaan ulkomaisiin investointeihin, sillä ulkomailta haetaan tuloskuntoa, Sippola sanoo.

Osuuskauppojen keskuskunta SOK siis sijoittaa omia varojaan ja voittojaan ulkomaille, kun taas alueosuuskaupat päättävät omista sijoituksistaan ja bonusten maksamisesta erikseen ja yksitellen.

Sippola myös vähättelee S-ryhmän ulkomaanpanostuksia. Hänen mukaansa ulkomaaninvestoinnit ovat vain muutama prosentti ryhmän kokonaisinvestointien määrästä.

– Investointiasteemme ulkomailla on hyvin, hyvin kevyt, hän sanoo.

Seppo Konttinen näkee ulkomaanlaajentumisen voivan jatkua niin kauan kuin se vain on kannattavaa. Hänen mukaansa laajentumistoimenpiteet suuntautuvat yhä kauemmaksi. S-ryhmän Antti Sippola sen sijaan sanoo, että tämänhetkinen laajuus on sopiva ja lisälaajentumisia esimerkiksi uusiin maihin ei ole tiedossa.

– Toimimme nyt näissä kolmessa Baltian maassa sekä Venäjällä Pietarin seudulla. Olemme tähän laajuuteen tyytyväisiä eikä laajentumista uusiin maihin haeta, Sippola sanoo.

"Instrumentteja suurempien
bonuksien maksamiseen olisi"

Osuuskaupan sääntöjen mukaan jokainen alueosuuskauppa päättää itse taloudestaan ja voitonjaostaan. Niinpä alueosuuskauppa voisi jakaa voittoja enemmän, jos haluaisi.

– Instrumentteja suurempien bonuksien maksamiseen kyllä on. Bonustaulukko on tärkein bonusten maksamiseen käytettävä laskuväline, ja lisäksi alueosuuskauppa voi maksaa taseen ylijäämästään lisäosuuksia asiakasomistajilleen, Sippola sanoo.

Asiakasomistajille maksettavista bonuksista päättää alueosuuskaupan edustajisto. Aiemmin bonuksia maksettiin Konttisen mukaan enemmän, 3–4 prosenttia kuukausittaisesta ostomäärästä.

Nykyisen progressiivisen taulukon mukaan bonuksia saa prosenttiosuudessakin mitattuna sitä enemmän, mitä enemmän ostaa. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun osuuskaupan, HOK-Elannon bonuslaskurin mukaan yli kolmen prosentin bonuksiin pääsee vasta yli 500 euron kuukausiostoilla ja neljään prosenttiin vaaditaan jo tuhannen euron kuukausittainen ostopanostus S-ryhmän toimipisteissä.

1.9.2011 06:02
Toivo Martikainen
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (447)


Anonyymi
Kokoomuslainen ahneus.
Anonyymi: enough said 2.9.2011 17:04

Anonyymi
"S-ryhmä kerää voittoja Suomesta ja investoi ne sitten ulkomaille, Konttinen sanoo.

Ulkomaaninvestointien kannattavuutta Konttinen ei kuitenkaan lähde kiistämään."

Eli kannattavat investoinnit on lopetettava?

Eihän tämä näin mene. Kuvio on pikemminkin yhtä epäreilu kuin se, että kauppa myy jonkin tuotteen kalliilla Suomessa voidakseen myydä sitä dumppaushinnalla jossakin muussa maassa. Investoinnit olisivat hyvä, mutta suomalainen ns. asiakasomistaja ei niistä hyödy.
Onko maksettuihin bonuksiin laskettu myös vip-henkilöille maksetut alennukset? Kuinka paljon on bonusten ja alennusten suhde?
Kalliilla asiakasrekistereillä ei ole kuin yksi todellinen hyöty; niiden avulla kauppa voi hyvin laskea tuotteiden menekkiä ja välttyä siten ylenmääräiseltä ruoan kippaamiselta jätteeseen. Tällaista rekisteriä kauppa voisi kyllä pitää yllä ilman asiakastietoja.
Anonyymi: järkeä peliin 2.9.2011 17:43

Anonyymi
Ja jokainen Citymarket ruokaosaston kauppias ansaitsee vähintään 1 miljoona euroa vuodessa. Siksi K-ryhmän kaupoissa hinnat on kalliimmat ja plussakortilla ei ostoksista saa rahaa palautuksina.


Kertoisitko nimiä ja paikkakuntia? Katselin itse jossain vaiheessa suurimpien kauppiaiden ansioita verotilastoista, ja korkeimmillaankin ne mitä löysin olivat vain puolen miljoonan tasoa, valtaosa huomattavasti alle.
Anonyymi: kauppiasuraa harkinn 2.9.2011 23:02

Anonyymi
Vasta oli tietoa että ruuassa kate luokkaa 50%.
70-luvulla puhuttiin 30% katteesta.


no ei ollut tietoa. todellinen kaupan kate on noin 20%, lidlin noin 15%.
Anonyymi: urbaani legenda 2.9.2011 23:14

Anonyymi
Heidän mukaansa asiakasomistajille kuuluvat, kotimaassa tehdyt muhkeat voitot hassataan nyt ulkomaille vastoin osuustoimintaideologiaa. Esimerkiksi Pietariin nousi jo kahdeksas Prisma. S-ryhmä torjuu kritiikin

Osuuskunnan tarkoitus on jäsenkuntansa palveleminen. Siihen ei koskaan kuulu laajeneminen ulkomaille. Tarina on kuitenkin tuttu maailmalla. Sijoittamalla ulkomaille viedään osuuskunnan varoja jäsenten valvonnan ulottumatomiin ja johdon kukkaroon rahana ja etuina ulkomailla.
Anonyymi: Osuuskaupan Jäsen 2.9.2011 23:55

Anonyymi
Sielähän toi mafia toiminta osataan ,olen pitkän seurannut s-ryhmän touhuja mikäs siinä ihmiset antavat ilmaista rahaa kyllä se kaikille kelpaa varsinkin tässä hölmöläisten maassa.Täälä vedätetään oikein kunnolla annetaan bonusta ylihinnoiteilluista tuotteista jotka toimii selvässä kartelissa...
Anonyymi: eväät syöty 3.9.2011 10:05

Anonyymi
Ihmettelen tätä S -ryhmän kohua jos te katsotte plussan seteleitä sieltä ei kerry sitäkään vähää.
Mihinkäs ne voitot menevät.. ja kenenkä taskuun.
Ruoan hinnan piti laskea ja missä ollaan markka-aikaan satasella sai satsin - eurolla ensin meni 20 euroa nyt 30-40 eurolla ei pärjää mihinkään. Lähialueella tuotettu ruoka arvoonsa ja riisit kiinaan säästytään monelta. On hyvä miettiä mistä maasta ruokaa tuodaan - Vietnam -dokumentti dioksiinimääristä sai kylmät väreet selkärankaan.
Mikä on näiden isojen ketjun vastuu tällaisissa asioissa ja kantavatko vastuun politikkoja myöden. ABC huoltamoiden bensanhinta alas ja etu asiakasomistajille - näyttäkää että jostain saa todllista hyötyä - eikä niin että ABC bensanhinta komeilee pilvissä.
Anonyymi: Liiteliinkö suolattu 3.9.2011 11:51

Anonyymi
Aina niitä hölmöjä tuntuu löytyvän näihin bonuskortti hommiin,hyvähän niistä on jotain bonuksia jakaa,kun ensin ostettu kalliilla hinnalla tavarat,kuten s-ryhmässä tapana,sitten ollaan haltioissaan,kun tulee bonuspalautusta,kyllä tyhmiä on helppo höynäyttää
Anonyymi: Ei bonus korttia,eik 3.9.2011 12:46

Anonyymi
Joo se nyt vaan on niin että asiakasomistaja ei saa koskaan mitään! Ei ole kukaan ajamassa omistajien asioita, omistus on liian hajautettu. Pitäisi saada hirvee määrä ihmisiä liikkeelle, kun yksi ääni on niin mitätön.

SOK on kuin yritys ilman omistajia rahaa tulee ovista ja ikkunoista, eikä sitä tarvitse jakaa omistajille, no se pitää sitten törsätä vaikka mihin bisnekseen vaikka huonoon, kukaan ei valvo tai valita mihin rahaa kaadetaan.


sama jengiähän me olemme sinne äänestäneet valvomaan etujamme kun kuntiin ja eduskuntaankin. tosin taitaa osuuskuntien vaaleissa äänestysprosentti olla alle 10%, eli ihan hirveän montaa ääntä ei läpimenoon vaadita.

siinäpä siis vinkki kaikille täällä marisijoille. eli voimat yhteen, muutosta haluavat ehdokkaaksi ja sitten linjataa edustajistojen kautta mihin osuuskunnan halutaan panostavan ja mihin ei. vaikuttaa varmasti enemmän kun sen yhden kahvipaketin ostamatta jättäminen.

ai niin, ja keskokin on kaupan kaikkia arkipäivinä, sielläkin kokoonnutaan kerran vuodessa päättämään - mitä enemmän omistat, sitä enemmän saat päättää.
Anonyymi: demokratia 3.9.2011 17:24

Anonyymi
"S-etukorttilainen ei saa tarpeeksi"

Tätä olen vaimolle valittanut jo vuosikausia, mutta ei ole korvaansa lotkauttanut.

Nyt kun vuodet ovet vierineet, asia ei ole enää relevantti.

Jos olisin tämän tiennyt, en olisi ikinä ottanut S-etukorttia.
Anonyymi: Ainoastaan käytös en 4.9.2011 2:15
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

07:12 Näkökulma Saksalaiset vastustavat vapaakauppasopimusta – miten käy viennin mahtimaalle?
06:05 Digitoday Testi: Acerin uutuus korvaa onnistuneesti pc:n
06:01 Katso kartalta, missä kunnissa työttömyys kasvaa, missä laskee – yllättävä kehitys
26.8. Hengenvaarallinen vika virtalukossa vie General Motorsin oikeuteen vielä monta kertaa
26.8. Venäjä kaavailee uusia veronkorotuksia – haluaa säästää hätärahastot
26.8. Ryanair ottaa käyttöön kovat keinot: Aikoo myydä selvästi halvemmalla
26.8. Heureka aloittaa ison vientiponnistuksen
26.8. Lapset saivat iho-oireita Happy Meal -lelusta – McDonald's vetää takaisin
26.8. Yellen: Edellytykset koronnostolle ovat vahvistuneet
26.8. Kahvilajätti alkoi myydä kylmää kahvia – nuoret innostuivat
26.8. Digitoday IPhone mullistuu: Nyt lähtee kuulokeliitäntä – ensi vuonna kotinappi?
26.8. Tilaukset saaneet Kone ja Lehto etenevät pörssissä
26.8. Epäily Espoossa: Danske Bankin virkailija kavalsi satoja tuhansia euroja
26.8. Digitoday Nämä asiat tiedetään salaperäisestä iPhonen-murtajasta
26.8. Miksi Suomen työpaikat eivät täyty? Tohtorikolmikolta armoton selitys
26.8. Lentoyhtiö määrää uutuuskoneensa maahan – moottoreissa ongelmia
26.8. Digitoday Kannattaa tehdä: Näin estät Whatsappia antamasta numeroasi Facebookille
26.8. Britannian talous jatkoi vaimeaa kasvuaan – Brexitin vaikutukset eivät vielä näy
26.8. Digitoday IPhone-hälytys: "Nyt on syytä paniikkiin"
26.8. VW:n sopu amerikkalaisten autokauppiaiden kanssa voi maksaa yli miljardi euroa
26.8. Digitoday 26 vuotta siinä kesti: Klassikkopeli murtautuu ulos Windowsista
26.8. Rakennuslupien määrässä hurja hyppäys – asuntoluvat +23 %
26.8. Digitoday Tämä on vakavaa: iPhonet murrettu – Apple kehottaa päivittämään
26.8. Synkkä arvio: Trumpin voitto voi aiheuttaa maailmanlaajuisen taantuman
26.8. Lehto rakentaa majoitustilat 1000:lle ydinvoimalatyömaan työntekijälle
26.8. Kone sai suuren tilauksen – yli 200 hissiä Kiinaan
26.8. KL: Vuokra-asuntojen omistajat syyttävät kuntia vuokrien noususta
26.8. LM:n kysely: Haastajat jäävät kauas Rinteestä
26.8. Kolumni Navigaattori ajaa kartan ohi
26.8. Digitoday Syyte rapsahti porilaisnaiselle: Julkaisi valheellisia tietoja Kuvake.netissä
Asiakastieto

Yhteistyössä