Kirjaudu ▼
 

Verkkokauppa.comin tytär ja Teosto vievät kiistansa hoviin

Matias Mäki
Verkkokauppa.comin tytär ja Teosto vievät kiistansa hoviin
Helsingin käräjäoikeuden lokakuinen päätös Virosta ostettujen cd-levyjen hyvitysmaksuista ei kelpaa kenellekään. Sekä Teosto että Verkkokauppa.comin virolainen tytäryhtiö valittavat päätöksestä hovioikeuteen.
20.12.2010 17:34
Aleksi Moisio
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Tekijänoikeusjärjestö Teosto ja elektroniikkakauppa Verkkokauppa.comin virolainen tytäryhtiö Arctecho OÜ valittavat Helsingin käräjäoikeuden päätöksestä niin sanotussa hyvitysmaksukiistassa. Emoyhtiö Verkkokauppa.com sen sijaan tyytyy käräjäoikeuden päätökseen.

Sekä Teoston että Verkkokauppa.comin asianajajat ihmettelevät käräjäoikeuden päätöstä vahingonkorvauksista.

Tuomioistuin määräsi Verkkokauppa.comin nykyisin täysin omistaman Arctechon maksamaan vahingonkorvauksia Teostolle. Siihen, onko virolaisella tytäryhtiötä velvollisuutta maksaa hyvitysmaksua, tuomioistuin ei ottanut suoraan kantaa.

Verkkokauppa.com Oyj
Taloustiedot
Y-tunnus 1456344-5
Kotipaikka Helsinki
Yhtiömuoto OYJ
Kaikki yrityksen taloustiedot
Osaketiedot
Viim. hinta € 6,540
Muutos € -0,010
Muutos % -0,15
Katso kurssihistoria
Osinkotiedot
Tarkista osinkokalenteri ja tulosjulkistuspäivät

–  Meillä olisi kyllä parempaakin tekemistä kuin riidellä näistä hyvitysmaksuista oikeudessa, mutta mennään nyt toistaiseksi tällä valituksen tiellä, kommentoi Verkkokauppa.comin toimitusjohtaja Samuli Seppälä.

Suomessa peritään niin sanottua hyvitysmaksua tallennusvälineistä, kuten tyhjistä cd- ja dvd-levyistä sekä ulkoisista kiintolevyistä. Maksu perustuu tekijänoikeuslakiin, joka sallii kuluttajien valmistaa muutamia kopioita teoksista yksityiseen käyttöön. Maksun keräämistä koordinoi Teosto.

Verkkokauppa.com aloitti tyhjien cd- ja dvd-levyjen myynnin Virossa toimivan yhtiön kautta vuonna 2004. Myymällä tuotteet suoramyyntinä Virosta kauppaketju kiersi hyvitysmaksut.

Verkkokauppa.com ja Arctecho ovat kinastelleet Teoston kanssa yli vuoden. Aiemmin tänä vuonna Verkkokauppa.com luopui Viron suoramyynnistä.

Vahinkoa vai
velkomista?

Teostoa edustavan asianajotoimisto Borenius & Kemppisen asianajajan Ilkka Vuorenmaan mukaan Teostoa hiertää muun muassa oikeuden päätös jättää vahvistamatta järjestön vaatimus hyvitysmaksuvelvollisuudesta. Teosto vaati oikeutta vahvistamaan, että Arctechon täytyy maksaa hyvitysmaksua.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

– Tämä jätettiin kokonaan tutkimatta varsinaisessa päätöksessä, Vuorenmaa sanoo Taloussanomille.

Teosto ei myöskään ole tyytyväinen siihen, että oikeus määräsi Arctechon maksamaan vahingonkorvauksena vain kaksi viidennestä laiminlyödyiksi katsotuista hyvitysmaksuista 1.1.2006–31.12.2008 väliseltä ajalta. Teostoa hiertävät lisäksi Verkkokauppa.comin vapauttaminen sekä oikeudenkäyntikulujen jakautuminen.

Käräjäoikeuden päätös vahingonkorvauksista ei kelpaa myöskään Verkkokauppa.comin tytäryhtiölle.

– Meidän mielestä, joko on tai ei ole hyvitysmaksuvelvollinen. Emme ymmärrä, miten voi olla vahingonkorvausvelvollinen, kun on jättänyt maksamatta hyvitysmaksut, Verkkokauppa.comia ja sen tytäryhtiötä edustavan asianajotoimisto Merilammen asianajaja Mika Pakarinen sanoo.

Pakarisen näkemyksen mukaan kyseessä ei ole vahingonkorvauksiin vaan velkomiseen liittyvä kiista. Asianajajan tulkinnan mukaan taas Arctechoa ei voida haastaa velkomisen osalta oikeuteen Suomessa.

20.12.2010 17:34
Aleksi Moisio
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (42)


Anonyymi
ilmeisesti vertaisverkosta lataaminen on jatkossa sallittavaa. Onhan tallennusvälineestä maksettu teostolle.
Voisivat muuten haastaa amazonin - siinä sitä vasta olis. Kuka saa myydä halvalla suomeen
Anonyymi: plm 21.12.2010 7:37

Anonyymi
Teosto ryöstää ihmisiltä, jotka eivät käytä kovalevyjä musiikin tallettamiseen. Saman periaatteen mukaan kauppiaan pitäisi voida korvata näpistelijöiden vuoksi menettämänsä tulot ryöstämällä rahaa niiltä ohikulkijoilta, jotka eivät aio ostaa kaupasta mitään. Tämä maksu on kaiken oikeustajun vastainen.


Lisäksi, nykymaailmassa on täysin mahdollista korvamerkitä bittimuodossa oleva viihde niin, että jokaista latauskertaa voidaan valvoa. Näin saisimme ainakin todelliset latausluvut ja tietosuojan niin sallitessa myös reitit selville. Tällöin jäisi pois tällainen tarpeeton kaiken mahdollinen rahastaminen. Me perheenä esimerkiksi tallennamme vain julkista (laillista) materiaalia pdf-muodossa sekä omia tuotoksia: kuvia, videoita, tekstejä, piirustuksia.
Anonyymi: Tarkkuutta rahastami 21.12.2010 8:17

Anonyymi
Joulun alla, kun kansalaisilla on kiire, on hallituksella tapana viedä läpi asioita, joista muuten nousisi kiperiä keskusteluita. Näin tänäkin vuonna: Ulkoisiin kovalevyihin tulee hyvitysmaksu ensi vuoden alusta!!!

Tämä tarkoittaa meidän perheessä sitä, että ennen vain tyhjille DVD-levyille tallentamistamme lasten harrastusvideoista maksettiin taiteilijoiden sosiaalitoimisto teostolle rahaa, jotteivät reppanat joutuisi sossuluukulle niin kuin muut köyhät. Ensi vuoden alusta maksamme tuplasti: ensin siitä, kun video tallennetaan kovalevylle ja sitten siitä, kun se samainen video varmuuskopioidaan DVD-levylle.

Kiitoksia vaan kykypuolueelle ja maajusseille, näille keskiluokan kyykyttäjille, joululahjasta.
Anonyymi: ex-kokoomus 21.12.2010 10:15

Anonyymi
Kuten ylen maksutkin, tyyli on kyseenalaista.
Anonyymi: Arvo Selviö 21.12.2010 10:39

Anonyymi
Mihin voin reklamoida, kun laillisesti nettikaupasta ostamani DRM-kopiosuojatut kappaleet eivät toimi koneessani? Lisenssin asentaminen ei onnistu minulle tuntemattomasta syystä, joten yli 8 euron ostos on mennyt osaltani hukkaan.

Tämähän ei Teostoa tietenkään haittaa, kun saavat kerättyä rahaa tyhjistä CD- ja DVD-aihioista, mutta MINUA kuluttajana tämä kaksinaamaisuus tympäisee toden teolla.
Anonyymi: Digitaalinen oikeuks 21.12.2010 11:28

Anonyymi
Tämä hyvitysmaksurumbahan ohjaa ihmiset ostamaan tietovälineet ja aihiot ulkomailta joten suomalainen kauppahan tästä maksusta kärsii.
Anonyymi: Penatar 21.12.2010 11:54

Anonyymi
Toivottavasti perussuomalaiset ottavat teoston rökittämisen vaaliteemakseen, niin olisi taas yksi hyvä syy lisää äänestää jotain muuta kun perus kusetusmeininkiä kannattavia tahoja.

Joukkokanne teostoa vastaan olisi paikallaan.
Anonyymi: Kyllä korpeaa 21.12.2010 11:54

Anonyymi
Tämä hyvitysmaksurumbahan ohjaa ihmiset ostamaan tietovälineet ja aihiot ulkomailta joten suomalainen kauppahan tästä maksusta kärsii.

Juuri näin !
Jatketaan ostamista Amazonista ja e-baystä.
Miksi rahoittaa Teosto ja virkamiesmafiaa....
Anonyymi: Nimetön 21.12.2010 11:56

Anonyymi
Samantien EUhun valitus
Anonyymi: Jeppe 21.12.2010 11:58

Anonyymi
"1. Kansalaisia suojaa perustuslain omaisuudensuoja. Siihen voidaan tehdä poikkeuksia vain, mikäli siihen on välttämätön hyväksyttävä tarkoitus. Hyväksyttävällä tarkoitetaan sitä, että kansa hyväksyy sen ( demokratia periaate). On selvää että kansa ei hyvitysmaksuja hyväksy. Joten ei ole hyväksyttävää syytä. Joten hyvitysmaksut ovat perustustuslain vastaisia.Koska se on ristiriidassa perustuslain kanssa, sitä ei tulisi soveltaa lainkaan"

Huh huh, tässäpähän pistetään mutkat suoriksi. Jos yleisen mielipiteen mukaan mentäisiin, niin nopeusrajoitukset, parkkisakot ja suurin osa veroista olisivat kaikki "perustuslain vastaisia".

Samalla tavalla kuin Teoston halu saada rahaa ei itsessään tee toiveesta lainmukaista, niin ei yleinen toive saada ladata musiikkia ilmaiseksi tee tästäkään toiveesta laillista.

Sinulla on pointti tuosta maksun epämääräisyydestä, mutta koko idea maksusta ei tule kaatumaan tai häviämään pelkän "en halua maksaa"-suuttumuksen johdosta.

Perustuslain omaisuuden suojalla voidaan yhtä hyvin, jopa paremmin, argumentoida tekijänoikeuksien suojan puolesta. Kuka täällä naama suorana väittää, ettei musiikkia ja elokuvia ym teoriassa suojattua materiaalia kopioda surutta?
Anonyymi: Whoa 21.12.2010 12:50
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

11:00 Lääkealalla iso kauppa: Pfizer ostaa AstraZenecan antibiootit
10:01 Digitoday Uusi akku tekee Teslasta "maailman nopeimman auton" – sijoittajilta vaisu reaktio
09:43 SCA aikoo listata Libero-vaipat ja Libresse-siteet Tukholman pörssiin
09:27 OP:n ekonomisti vaatii: Saton ja VVO:n tingittävä vuokratuotoistaan
09:05 Digitoday HP:n Suomen-pomo lähtee: tehtävässä alle 5 kuukautta
08:28 Yle: Nuorisosäätiö sijoitti korjausvaroja suurella riskillä veroparatiisiin
08:06 Karjalainen: Tupakka vähentää työajasta 10 minuuttia – asiantuntija ihmettelee Lieksan päätöstä
06:05 Digitoday Amazon järkyttää musiikkipalvelujen hinnoittelua "spotifyllaan": Polkuhinnan tiellä yksi este
06:01 Analyysi Tuloerojen kasvu on ongelma eikä ratkaisu
23.8. Brexit karkottaa asiakkaita brittipankeista
23.8. Tarjoilu väheni vankiloissa – nuudeleista tuli valuuttaa
23.8. Digitoday Yle: Facebookin Kissat-ryhmä kompastui riitelyyn, uhkailuun
23.8. Etkö saa töitä tehtyä? Syy voi olla ilmastoinnissa
23.8. Digitoday Tähänkö on tultu? Apple varastaa vihollisensa kilpailuvaltin
23.8. USA:n uusien asuntojen kauppa vilkastui
23.8. Venäjä antaa jokaiselle eläkeläiselle 69 euroa – syynä "erityisen vaikea tilanne"
23.8. Lähteet FT:lle: Renault saattoi päästä päästöskandaalista helpommalla valtio-omistuksen takia
23.8. Digitoday Kyberkonna saattaa asua tietokoneessasi – etkä huomaa mitään
23.8. Lähteet: Bayer ja Monsanto jatkavat neuvotteluja kauppahinnasta
23.8. Huoli pois, autoilija: Oikeuden päätös tuskin nostaa parkkisakkoja
23.8. Kotipizza pomppasi, Outotec kiipeää pörssissä
23.8. Digitoday Rumia lukuja: Näin menee Pokémon Gon alamäki
23.8. Kotipizzalta maistuva positiivinen tulosvaroitus – tulos kasvaa selvästi
23.8. Koko yön kestäneet neuvottelut päätökseen – Volkswagenin tuotanto jatkuu
23.8. Lehto rakentaa VVO:lle sata vuokra-asuntoa
23.8. Euroalue karisti jo Brexit-huolet – ostopäällikköindeksi kertoo vakaasta kasvusta
23.8. Digitoday "Kertokaa totuus" – Windows 10 sai täyslaidallisen
23.8. OP:n Heiskanen jarruttelee Sipilän talousoptimismia – "Tämä ei todellakaan riitä"
23.8. Digitoday Sonylla ässä hihassa: Toinenkin uusi Pleikkari tulossa?
23.8. Kolumni Nollakorot ovat vakava oire
Asiakastieto

Yhteistyössä