Kirjaudu ▼
 

S-etukorttilainen, tästä et tiennyt mitään

Patrik Lindström/Lehtikuva
S-etukorttilainen, tästä et tiennyt mitään
Lähes kaksi miljoonaa suomalaista käyttää valtaa Viron Prismassa, joka antoi kenkää palkkojen alennusta vastustaneille työntekijöille. Tiesitkö tämän, sinä S-etukortin haltija? Ja hyväksytkö sen? Kyseinen kauppa kuuluu S-ryhmälle, jonka asiakasomistajia ovat vihreän S-etukortin haltijat.
17.7.2010 07:03
Vappu Kaarenoja
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

– Minun täytyy sanoa, että olisin toivonut muunlaisen ratkaisun mahdollisuutta. Jos oli pakko mennä alentamaan palkkoja kilpailijoiden perässä, ne tuntuivat aika suurilta. Siihen olin pettynyt, sanoo Outi Ojala (vas.).

Ojala on yksi yli 1,8 miljoonasta S-etukortin haltijasta. Hän on myös vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu ja mukana HOK-Elannon asiakasomistajien edustajistossa. Siellä hän käyttää omistajaohjausvaltaa yhtiössä kaikkien helsinkiläisten asiakasomistajien puolesta.

HOK-Elanto puolestaan on yksi S-ryhmän osuuskaupoista. Ryhmä omistaa Virossa toimivan Prisman, joka on saanut kyseenalaista huomiota työntekijöiden palkanalennuksista.

Helsingin Sanomat uutisoi 30.6., että Viron Prisma oli pannut työntekijät valitsemaan potkujen ja 12–15 prosentin palkanalennuksen välillä. Muun muassa pääluottamusmies ei suostunut ota tai jätä -politiikkaan ja sai lähtöpassit.

– Edustajistolla on oikeus saada tietoa yhtiöltä. Tästä asiasta on aiheellista tiedustella, ja jos suinkin pääsen seuraavaan kokoukseen, olen ajatellut ottaa asian esille, Ojala sanoo.

Virossa on leikattu sekä yksityisen että julkisen sektorin palkkoja niin sanotun sisäisen devalvaation tekemiseksi.

Viron Prisman toimitusjohtaja Janne Lihavainen puolusti tiistaina Helsingin Sanomissa mielipidekirjoituksessaan palkanalennuksia devalvaation lisäksi muun muassa sillä, että ketju maksaa niidenkin jälkeen Virossa alan korkeinta palkkaa, ja ammattiliitto pitää Prismaa yhä alan parhaana työnantajana.

"Ihmiset hoitavat
omia asioitaan"

Valtiota on suomittu kehnosta omistajaohjauksesta. Hyvällä ei ole katsottu esimerkiksi sitä, kuinka valtionyhtiöt ovat irtisanoneet työntekijöitä ja jakaneet osinkoja valtion siihen puuttumatta.

Samalla tavalla kuin osakeyhtiössä valtio voi käyttää omistajaohjausvaltaa, niin voi tehdä myös osuuskaupan asiakasomistaja osuustoimintayrityksessä.

Kiinnostaako S-etukorttilaisia omistamansa yhtiön työntekijöiden kohtelu?

– Jos ihmiset saavat huonoa palvelua, siitä kyllä annetaan palautetta. Mutta jos työntekijän koetaan kärsivän vääryyttä, niin valitettavasti herkästi ei reagoida. Kyllä se ilmeisesti on niin, että ylipäätään ihmiset hoitavat vain omia asioitaan, 80-luvulta asti HOK-Elannon edustajistossa ollut Outi Ojala sanoo.

Zyskowicz:
"Ei kuulu meille"

Täysin toista mieltä Outi Ojalan kanssa on kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz. Myös Zyzkowicz on S-ryhmän asiakasomistaja ja asiakasomistajia edustavan HOK-Elannon hallintoneuvoston varapuheenjohtaja.

Hänen mielestään Viron asiat eivät hallintoneuvostolle kuulu, ja asiakasomistajat voivat hyvällä omallatunnolla olla kantamatta vastuuta Viron tapahtumista.

– Viron myymälät eivät ole HOK-Elannon myymälöitä. Se ei ole meidän yrityksemme asia millään tavalla, he eivät ole meidän yrityksemme työtekijöitä millään tavalla, Zyzkowicz sanoo.

Helsingin osuuskauppa eli HOK-Elanto on kuitenkin S-ryhmän suurin osuuskauppa. Koko konsernin toiminta perustuu demokratiaan, eli päätösvalta on ainakin periaatteessa omistajilla.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

– Tietyllä tavalla voi sanoa, että HOK-Elanto harjoittaa jonkinlaista omistajaohjausta. Mutta yksittäisiä myymälöitä koskevat asiat eivät koske meitä, Zyzkowicz sanoo.

Osuuskauppavaaleissa paikoin
suurempi äänestysinto kuin EU-vaaleissa

Koko S-ryhmän asiakasomistajia edustavan SOK:n hallintoneuvoston jäsen Jorma Bergholm (sd) puolestaan kertoo hallintoneuvoston olevan kiinnostunut Vironkin asioista.

– Luonnollisesti tämän tapaisista asioista halutaan tietoa. S-ryhmä demokraattisesti hallittuna yritysryhmänä totta kai toimii sillä tavalla, että harjoitti se liiketoimintaa missä hyvänsä, olemme kiinnostuneita vastuullisuusnäkökohdista, Bergholm sanoo.

Bergholm uskoo Prisman toimitusjohtajan selvityksen palkkojen alennuksen syistä olevan kuitenkin riittävä.

– S-ryhmä edustaa Baltian maissa hyvää työnantajakulttuuria. Se, että sikäläisessä yhteisössä mitataan asioita suomalaisin mittatikuin, ei aina anna oikeaa suhteellisuudentajua.

Vaikka enemmistö S-etukortin haltijoista pitänee korttia lähinnä etukorttina, Bergholm kertoo yllättävänkin suuren osan asiakasomistajista olevan kiinnostunut vaikuttamaan kauppaketjun asioihin.

Bergholm kertoo edustajistovaalien äänestysprosentin nousevan osuuskunnasta riippuen 20–40 prosenttiin.

EU-vaaleissa äänestysprosentti oli Suomessa 40.

Omistajaäänestykset
eivät kuulu tapaan

Kysymys osuuskaupan vastuusta omistajilleen heräsi myös, kun viime talvena selvisi S-ryhmän olevan osakkaana ydinvoimalupaa hakeneessa Fennovoimassa.

Silloin S-ryhmä kertoi Taloussanomille, että se on punninnut imagoriskit takkaan eikä aio järjestää asiasta esimerkiksi äänestystä asiakasomistajille.

Jorma Bergholmin mukaan ydinvoima-asiaan palataan vielä seuraavassa hallintoneuvoston kokouksessa. 

17.7.2010 07:03
Vappu Kaarenoja
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (198)


Anonyymi
BKT kasvaa Suomessa myös heti jos sataa lunta.

Ja jokaisen tukivaatimusneuvojan suoritus lisää BKT:tä. Jokainen hakemuspaperi jonka maahan tuotettu kuuhunmuuttaja jättää lisää myös BKT:tä

Olemme siis rikas maa, ja rikastuu edelleen.
Anonyymi: Nimetön 17.7.2010 9:23

Anonyymi
TÄSSÄ TEILLE PURTAVAA:

Fasismi: Jos et ymmärrä mitä sana tarkoittaa niin se löytty googlaamalla/ on demokratia/on neofeodalsmia/ on uusliberalismia/ on politiikkaa/ on rahoitusjärjestelmä/ olet sinä työtä tekevä köyhtyvä kansalainen ja kenelle työtä teet ja miksi?
Anonyymi: Uuusiutuva eurooppa. 17.7.2010 9:24

Anonyymi
mulle ei aukene tuo sana neofeodalismi. voisko joku selventää? googlaamallakaan ei löydy kunnollista selitystä. vai onko tuo sana itse keksitty, kuten kibberiglokki?

Neofeodalismi: tavallinen työtä tekevä kansan osa köyhtyy ja eliitti rikastuu riisto kapitalismilla veiden kaikki oikeudet tavalliselta ihmiseltä. ELI SINUSTA TEHDÄÄ ORJA SINULTA KYSYMÄTTÄ HALUSIT TAI ET.

Kävitkö äänestämässä aijotko äänestää se on kuitenkin keino vaikuttaa.
Perussuomalaiset on vaihtoehto.Kerro ensin hyvä syy miksi äänestäisin kun kaikki suomi politiikot ovat saaneet saman typeryyteen johtavan koulutuksen suomessa?

-------------------------------------------------------
Äänestämättä jättäneet suurin ryhmä Suomessa.
Miten muuten saat muutoksen täällä voidaan kirjoitella
mutta äänestystuloksen perusteella valitaan hallitus.
Puolueisiin kuuluvat äänestää yli 90% miten muuten maaseudunpuolue kepu voi saada yli 20% kannatausta.
Anonyymi: Kokenut 17.7.2010 9:25

Anonyymi
Joko nyt pässit alatte tajuta että kaikki nämä etukortit ovat täyttä humpuukkia. kaiken tämän korttisirkuksen maksavat kuluttajat. Olisi tuhat kertaa viisaampaa antaa kauppiaiden itse pudottaa hintojaan ilman mitään kortti hysteriaa. Olen kysynyt useilta asiakkailta mitä he ovat mieltä nykyisestä kortti touhusta. 97% vastanneista oli sitä mieltä että kaikista ketjujen korteista voisi luopua ja heti. Nyt viime vuosina on tuo kortti hysteria jo levinnyt tuonne turvallisuus puolelle. on työturvallisuus korttia, on tulityö korttia jne.Pankkikorttien määrää ei jaksa enää edes laskea.
olemme ajautuneet oikeaksi kortti hölmöksi.Ennen ei tarvittu tällaisia kortteja ja yhteiskunta toimi aivan mainiosti. Tämä nykyinen kortti hysteria palvelee vain bisnesmiehiä.
Anonyymi: leikannut kaikki kor 17.7.2010 9:27

Anonyymi
Hyvä Janne,
Janne Lihavaisen kirjoitus Helsingin Sanomissa oli hyvä kirjoitus - Harvoin mielipideosaston kirjoitukset jäävät mieleen - lisäksi huumorilla höystettynä pilkka suomalaiseen jäykkyyteen ja byrokratiaan osui ja upposi.

Suomessa tukahdutamme kilpailukykymme sillä, että saavutettuja etuja, johon myös palkka sisältyy ei voida hevin muuttaa. Ja verottaja vie loput.

Mutta Abc-asemat yököttävät, siellä en pysähtyisi maksustakaan - kuvottava ruskea sisustus on kuin jostain neuvostoliitto ajoista ja Olarin Prismassa pitää muistaa aina katsoa myös viimeinen käyttöpäivä lihatuotteissa - aivan liian usein olen huomannut vasta kotona, että eräpäivä on joko seuraava tai sitä seuraava päivä pitkäkestoisissa elintarvikkeissa. Siinä olisi S-kaupalle parantamisen paikka - Lähellä olevasta Suomenojan Nesteen K-marketista saa tuotteet aina tuoreena ja noin 5 minuutissa. Ja pienessä kaupassa ei tule myöskään ostoskoriin ostettua herkästi ylimääräistä.
Anonyymi: espoolainen 17.7.2010 9:29

Anonyymi
Zyskovitsin mukaan ei kuulu kokoomukselle.

Kokoomushan ei tunnetusti ole osapuoli missään.
Anonyymi: Paitsi puoluetukien 17.7.2010 9:30

Anonyymi
"Vihervasemmistolaista"?

Mitä se on?

Vihreät ovat Suomessa tiukkaa äärioikeistoa.
Anonyymi: Fakta 17.7.2010 9:32

Anonyymi
Olen aloittanut myös korttien hävittämisen.
Jätän vain aivan pakolliset. Pankkikortin,ajokortin ja sairasvakuutus kortin. kaikki muut olen leikellyt poikki. Ai että helpottaa,etenkin kauppojen kassoilla. Samalla laihdun kun ostan sen verran vähemmän mitä korttien bonus ero tekee ostoksiin.
Suosittelen muillekin. Kohta kauppaketjut tajuavat tämän ja luopuvat korteista ja alentavat hinnat ilman korttia kohdalleen. eräs ketju jo on tehnyt näin ainakin Helsingissä. He ovat ilmeisesti edellä kävijöitä ja kuuntelevat asiakkaidensa mielipiteitä.
Anonyymi: Ilman kortteja 17.7.2010 9:34

Anonyymi
S-etukortti.....että ihmiset on tyhmiä, maksaa ylihintaa ja saa omia rahojaan takaisin ja sitte ollaan niin onnellisia ettei sanotuksi saa, voi jessus sentään tota tyhmyyttä.
Anonyymi: jeppe 17.7.2010 9:36

Anonyymi
mulle ei aukene tuo sana neofeodalismi. voisko joku selventää? googlaamallakaan ei löydy kunnollista selitystä. vai onko tuo sana itse keksitty, kuten kibberiglokki?


Neofeodalismi lanseerattiin kirjallisuudessa jo 50 vuotta sitten, esim. Frank Herbertin Dyyni -sarjassa.

Googlaa vaikka "neo feudalism" ja johan löytyy.

Tosin täytyy sanoa, että aika uusavuttomalta vaikutat noin yliopiston tuotteeksi.
Anonyymi: Ihan vaan amispohjal 17.7.2010 9:38
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

06:10 Asuntokauppaan piikki lähiviikkoina? Lainakatto voi kiihdyttää
06:07 Digitoday Ei maksa mitään: Suosittu autopeli tulee pc:lle
06:03 2 kuukautta asuntolainojen muutokseen – "Päässyt unohtumaan monilta"
29.4. Nissan kutsuu korjattavaksi 3,5 miljoonaa autoa
29.4. Tutkimus: Naiset saavat epämääräisempää palautetta
29.4. Fortum valittaa Ruotsin hallinto-oikeuden veropäätöksistä
29.4. Tutkijoita Daimlerin toimipisteissä – etsivät merkkejä päästöhuijauksesta
29.4. Ukrainan separatistialueelle avattiin vale-Mäkkäri – McDonald's tutkii
29.4. Fazer ostaa kolme klassikkokeksiä takaisin
29.4. Tokmannin ensimmäinen pörssipäivä päättyi lähtölukemiin
29.4. KOMMENTTI: Muuttaisiko Lepomäki Suomen eurolinjan?
29.4. Uudet pörssiyhtiöt vetävät – Tokmanni houkutti myös ulkomaisia sijoittajia
29.4. Pankkiautomaatin keksijä tienasi patentilla 15 dollaria: "Voit kuvitella miltä tuntuu"
29.4. Markkinat riemastuivat Cargotecista – kurssi yli 10 prosentin nousussa
29.4. Viimeisen puhelinluettelon jako alkoi – "ei signaalia suuresta kysynnästä"
29.4. Digitoday F-Securelta vaisu tulos, "kaikkien aikojen tärkein" tuote lykkääntyi
29.4. Kiina huolestuttaa – EU alkaa valvoa teräksen tuontia
29.4. Ilmarisen sijoitustuotot miinukselle, salkusta suli vuodessa 1,2 miljardia
29.4. Cargotecin osake hurjassa nousussa – Tokmanni painui alle antihinnan
29.4. Digitoday "Googlen navigointisovellusta voi käyttää vakoiluun"
29.4. Määräaikaistalletukset romahtivat pienimmilleen 16 vuoteen
29.4. HBL: Suomi laittaa kehitysrahoitusta Dr. Oetker -pitsoihin ja luksushotelleihin
29.4. Euroalueen talouskasvu odotettua vahvempaa
29.4. Euroalue vajosi deflaatioon
29.4. Digitoday Suomalaisfirma suunnittelee kovaa kasvua – aikoo palkata sata
29.4. Danske Bankin tulos heikkeni – ylitti odotukset
29.4. Digitoday Varo, pankkiasiakkaita huijataan taas
29.4. Nyt alkoi kaupankäynti Tokmannilla – hinta nousee
29.4. Kolumni Kasvumittari ei kerro totuutta
29.4. Cargotecin liikevaihto laski ja tulos parani
Asiakastieto

Yhteistyössä