Kirjaudu ▼
 

S-etukorttilainen, tästä et tiennyt mitään

Patrik Lindström/Lehtikuva
S-etukorttilainen, tästä et tiennyt mitään
Lähes kaksi miljoonaa suomalaista käyttää valtaa Viron Prismassa, joka antoi kenkää palkkojen alennusta vastustaneille työntekijöille. Tiesitkö tämän, sinä S-etukortin haltija? Ja hyväksytkö sen? Kyseinen kauppa kuuluu S-ryhmälle, jonka asiakasomistajia ovat vihreän S-etukortin haltijat.
17.7.2010 07:03
Vappu Kaarenoja
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

– Minun täytyy sanoa, että olisin toivonut muunlaisen ratkaisun mahdollisuutta. Jos oli pakko mennä alentamaan palkkoja kilpailijoiden perässä, ne tuntuivat aika suurilta. Siihen olin pettynyt, sanoo Outi Ojala (vas.).

Ojala on yksi yli 1,8 miljoonasta S-etukortin haltijasta. Hän on myös vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu ja mukana HOK-Elannon asiakasomistajien edustajistossa. Siellä hän käyttää omistajaohjausvaltaa yhtiössä kaikkien helsinkiläisten asiakasomistajien puolesta.

HOK-Elanto puolestaan on yksi S-ryhmän osuuskaupoista. Ryhmä omistaa Virossa toimivan Prisman, joka on saanut kyseenalaista huomiota työntekijöiden palkanalennuksista.

Helsingin Sanomat uutisoi 30.6., että Viron Prisma oli pannut työntekijät valitsemaan potkujen ja 12–15 prosentin palkanalennuksen välillä. Muun muassa pääluottamusmies ei suostunut ota tai jätä -politiikkaan ja sai lähtöpassit.

– Edustajistolla on oikeus saada tietoa yhtiöltä. Tästä asiasta on aiheellista tiedustella, ja jos suinkin pääsen seuraavaan kokoukseen, olen ajatellut ottaa asian esille, Ojala sanoo.

Virossa on leikattu sekä yksityisen että julkisen sektorin palkkoja niin sanotun sisäisen devalvaation tekemiseksi.

Viron Prisman toimitusjohtaja Janne Lihavainen puolusti tiistaina Helsingin Sanomissa mielipidekirjoituksessaan palkanalennuksia devalvaation lisäksi muun muassa sillä, että ketju maksaa niidenkin jälkeen Virossa alan korkeinta palkkaa, ja ammattiliitto pitää Prismaa yhä alan parhaana työnantajana.

"Ihmiset hoitavat
omia asioitaan"

Valtiota on suomittu kehnosta omistajaohjauksesta. Hyvällä ei ole katsottu esimerkiksi sitä, kuinka valtionyhtiöt ovat irtisanoneet työntekijöitä ja jakaneet osinkoja valtion siihen puuttumatta.

Samalla tavalla kuin osakeyhtiössä valtio voi käyttää omistajaohjausvaltaa, niin voi tehdä myös osuuskaupan asiakasomistaja osuustoimintayrityksessä.

Kiinnostaako S-etukorttilaisia omistamansa yhtiön työntekijöiden kohtelu?

– Jos ihmiset saavat huonoa palvelua, siitä kyllä annetaan palautetta. Mutta jos työntekijän koetaan kärsivän vääryyttä, niin valitettavasti herkästi ei reagoida. Kyllä se ilmeisesti on niin, että ylipäätään ihmiset hoitavat vain omia asioitaan, 80-luvulta asti HOK-Elannon edustajistossa ollut Outi Ojala sanoo.

Zyskowicz:
"Ei kuulu meille"

Täysin toista mieltä Outi Ojalan kanssa on kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz. Myös Zyzkowicz on S-ryhmän asiakasomistaja ja asiakasomistajia edustavan HOK-Elannon hallintoneuvoston varapuheenjohtaja.

Hänen mielestään Viron asiat eivät hallintoneuvostolle kuulu, ja asiakasomistajat voivat hyvällä omallatunnolla olla kantamatta vastuuta Viron tapahtumista.

– Viron myymälät eivät ole HOK-Elannon myymälöitä. Se ei ole meidän yrityksemme asia millään tavalla, he eivät ole meidän yrityksemme työtekijöitä millään tavalla, Zyzkowicz sanoo.

Helsingin osuuskauppa eli HOK-Elanto on kuitenkin S-ryhmän suurin osuuskauppa. Koko konsernin toiminta perustuu demokratiaan, eli päätösvalta on ainakin periaatteessa omistajilla.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

– Tietyllä tavalla voi sanoa, että HOK-Elanto harjoittaa jonkinlaista omistajaohjausta. Mutta yksittäisiä myymälöitä koskevat asiat eivät koske meitä, Zyzkowicz sanoo.

Osuuskauppavaaleissa paikoin
suurempi äänestysinto kuin EU-vaaleissa

Koko S-ryhmän asiakasomistajia edustavan SOK:n hallintoneuvoston jäsen Jorma Bergholm (sd) puolestaan kertoo hallintoneuvoston olevan kiinnostunut Vironkin asioista.

– Luonnollisesti tämän tapaisista asioista halutaan tietoa. S-ryhmä demokraattisesti hallittuna yritysryhmänä totta kai toimii sillä tavalla, että harjoitti se liiketoimintaa missä hyvänsä, olemme kiinnostuneita vastuullisuusnäkökohdista, Bergholm sanoo.

Bergholm uskoo Prisman toimitusjohtajan selvityksen palkkojen alennuksen syistä olevan kuitenkin riittävä.

– S-ryhmä edustaa Baltian maissa hyvää työnantajakulttuuria. Se, että sikäläisessä yhteisössä mitataan asioita suomalaisin mittatikuin, ei aina anna oikeaa suhteellisuudentajua.

Vaikka enemmistö S-etukortin haltijoista pitänee korttia lähinnä etukorttina, Bergholm kertoo yllättävänkin suuren osan asiakasomistajista olevan kiinnostunut vaikuttamaan kauppaketjun asioihin.

Bergholm kertoo edustajistovaalien äänestysprosentin nousevan osuuskunnasta riippuen 20–40 prosenttiin.

EU-vaaleissa äänestysprosentti oli Suomessa 40.

Omistajaäänestykset
eivät kuulu tapaan

Kysymys osuuskaupan vastuusta omistajilleen heräsi myös, kun viime talvena selvisi S-ryhmän olevan osakkaana ydinvoimalupaa hakeneessa Fennovoimassa.

Silloin S-ryhmä kertoi Taloussanomille, että se on punninnut imagoriskit takkaan eikä aio järjestää asiasta esimerkiksi äänestystä asiakasomistajille.

Jorma Bergholmin mukaan ydinvoima-asiaan palataan vielä seuraavassa hallintoneuvoston kokouksessa. 

17.7.2010 07:03
Vappu Kaarenoja
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (198)


Anonyymi

Onko Taloussanomat sortumassa Iltapäivälehtien tasolle "uutisoinnissaan". Seuraavaksi varmaan Vanhasen seurustelujuttu. Huolestuttava ilmiö


Miten niin sortumassa? Kyllä Taloussanomien jutut ovat aina olleet ihan omaa luokkaansa. Ja kun viikonlopuksi ei saatu mitään Nokia-provoa, niin piti keksiä jotain uutta!

Tosin tällä viikolla lienee paikalla vain se eilen aloittanut kesäharjoittelija: kansanedustaja-Benin sukunimen kirjoittaminen kahdella eri tavalla samalla rivillä ei onnistu ihan keltä vain!
Anonyymi: Zyskowicz/Zyzkowicz 17.7.2010 10:55

Anonyymi
S-kauppavitsi !!

Manne meni, "harvinaista kyllä", S-kaupan kassalle maksaakseen ostoksensa.
Kassaneiti kysyi kohteliaasti mannelta onko Teillä Eskorttia jolloin manne kavahti, otti askeleen taaksepäin ja vastasi, etkö näe, mie oon manne ja mie ajan vaan Mersulla.

Masaj Lahti
Anonyymi: Nimetön 17.7.2010 10:58

Anonyymi
Tässä tapauksessa työnantaja on noudattanut paikallista lakia ja työehtoja joka tämän sallii.
Suomalaisillehan tämä on mainio juttu, kustannukset maassa laskevat = halvempaa meille.
Anonyymi: Lakimies 17.7.2010 10:58

Anonyymi
Jahas, taas yksi hyvä syy lisää boikotoida S-ryhmää. Olen löytänyt niitä jo roppakaupalla ja siksi roposeni kilahtaa aivan jonnekin muualle.
Anonyymi: SS-ryhmä 17.7.2010 11:07

Anonyymi
Kamala uutinen. Kyllä nyt leikkaan S-korttini kahtia. Leikkaan varmuuden vuoksi myös plussakortin, luottokortin ja kaikki tallessa olevat joulukortit.

Tällaisia palkanalennuksia ei tarvitse kenenkään sietää! Palkkojen tulee olla kaikkialla kuin suomalaisten asuntojen hinnat, pelkästään nousta!

Tästä lähin vien Viroon omat eväät! Makkaravoileipiä ja maitoa pullossa.
Anonyymi: Harja Talonen 17.7.2010 11:18

Anonyymi
Nokia meni Kiinaan, siellä se on pitänyt aikansa ihmisiä orjatyöläisinä, mutta nyt on sieltäkin alkanut kuulumaan soraääniä. Nälkä pakottaa suun auki ja puhumaan rahastakin. Pelkällä työllä kun ei elä, pitää olla palkkaakin. Mutta sitähän nämä rupu-herrat ei tiedäkkään.Puhutaan siihen tyyliin jokapaikassa, että hyvä kun on työtä, ehei se ei todellakkaan riitä. Millon keksivät semmosen että ei tarvii ruokaa ja muutakaan. Siinä olis nobelinarvoinen keksintö. Palkalla ei sitten väliä.
Anonyymi: Näin on 17.7.2010 11:21

Anonyymi
Hyvin moni vastustaa kaikkia kortteja erilaisin syin mutta ainoat syyt olla ottamatta niitä ovat tietämättömyys josta jotkut puhuvat tyhmyytenä ja kun katsovat peiliin näkevät keskustelun kohteen sekä rahattomuus sillä määrätylle listalle joutuneelta kuoletetaan entisetkin ja uusia ei tule.
Anonyymi: Ei ole pakko käyttää 17.7.2010 11:21

Anonyymi
Olen tyytyväinen S-ryhmän asiakas tämänkin uutisen jälkeen.

Kuulostaa hyvältä jos verrattuna muihin yrityksiin Virossa S-ryhmän palkat ovat parhaasta päästä! Mikäli on epäkohtia, niitä vastaan täytyy taistella virolaisten itsensä, ei suomalaisten. Kuten suomalaisetkin ammattiliitot ovat vuosien saatossa tehneet.

Suomalaiset eivät valitettavasti pystyne fiksaamaan koko maailmaa...
Anonyymi: fix it, finland 17.7.2010 11:23

Anonyymi
Meillä käydään kaupassa sellaisissa liikkeissä mitkä eivät kuulu s-ketjuun. Koskee myös hotelleja ym. Ja samat sanat keskon suhteen.
Anonyymi: Pate 17.7.2010 11:31

Anonyymi
Juu, kannatin sitä, se oli ihan ok päätös. Tulos, palkat alas tai ovesta ulos! Nyt kiukuttelijoita varmaan kaduttaa, mutta olisihan niiden pitänyt tietaa, ettei se kauppa mikään sosiaalitoimisto ole, vaan voittoa tavoitteleva liikeyritys.
Anonyymi: Dig 17.7.2010 11:33
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Asiakastieto

Yhteistyössä