Kirjaudu ▼
 

Professori: Patria-kaupassa järkeä – Solidium "täysin passiivinen putiikki"

Handout
Professori: Patria-kaupassa järkeä – Solidium "täysin passiivinen putiikki"
Professori pitää Patrian puolikkaan myyntiä liiketoiminnallisesti järkevänä, mutta valtion muuta sijoitustoimintaa jonain aivan muuna.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Oulun yliopiston laskentatoimen professori Juha-Pekka Kallunki toivoo, että valtio jatkaa Patria-kauppojen viitoittamaa myyntiä ja luopuu vähitellen ennen kaikkea ei-strategisista finanssisijoituksista.

–Yhteiskunnan tehtävänä ei ole toimia finanssisijoittajana – vaikka siitä saisi osinkotuottoja – vaan tuottaa julkisia palveluita, johon sillä nyt ei ole varaa, Kallunki sanoo Taloussanomille.

– Ensimmäinen vaihe on liiketoiminnan kuntoon laittaminen, oli valtion omistamisen logiikka mikä tahansa. Sitten luopua finanssiomistuksista järkevällä tavalla, tuotto maksimoiden. Valtio ei voi rahoittaa kannattamatonta liiketoimintaa vain siksi, että niin on vuosikymmeniä tehty.

Altia Oyj Ekokem Oyj Juha-Pekka Kallunki Consulting Ltd. Oy Patria Oyj Solidium Oy
Taloustiedot
Y-tunnus 1505555-7
Kotipaikka Helsinki
Yhtiömuoto OYJ
TOL-luokka
Alkoholijuomien tislaus ja sekoittaminen; etyylialk.val
Kaikki yrityksen taloustiedot

Valtion omistajayksikkö ei ole määritellyt lisämyyntikohteita, mutta seuraavaksi myyntikohteiksi on veikkailtu muun muassa listautumista valmistelevaa Ekokemia. Valtio omistaa siitä 34 prosenttia.

– Se olisi hyvä polku [lisämyynteihin]. Pörssilistautumisen yhteydessä, kun yhtiö hankkii pääomaa investointien rahoittamiseen, valtion luopuminen omistuksesta on järkevä ajatus.

Osakkeista eroon – mutta ei vielä

Patrian myynti on askel omistajapolitiikan uudistamisessa. Luupin alla ovat sekä omistusohjausosaston että Solidiumin pörssiyhtiöt.

Myyntipainetta on sekä niin sanotun strategisen että sijoittajaintressin yhtiöissä. Ensin mainittuja ovat esimeriksi Fortum ja Fingrid, viimeksi mainittuja finanssitalo Sampo.

Patria-kauppa oli pitkälti liiketoiminnan tarpeista johtuvaa, sillä uuden kumppanin kanssa yhtiö sai lisää kasvumahdollisuuksia. Valtio säilytti edelleen enemmistöosakkuuden.

– Valtio halusi vaalia omistusta. Usein voi olla niin, että osasta omistuksesta luopuminen on omistajalle itse asiassa parempi ratkaisu, kun liiketoiminnan arvo kasvaa, Kallunki muistuttaa.

Viime syksynä valtion omistajaohjauksen osastopäällikkö Eero Heliövaara hahmotteli Arvopaperin mukaan listaa, josta löytyivät pörssiyhtiöiden ja Ekokemin lisäksi Altia, Kemijoki, Nordic Morning ja Raskone.

Altia on Ekokemin avoin kohentanut kannattavuutta, mikä lisää myynnin houkuttelevuutta – jos ostaja löytyisi. Kallunki arvelee, että valtio halunnee silti pitää "viina-asioissa" ohjia. Jos yrityksen ja sen brändien arvo kehittyy suotuisasti, palasten myynti on mahdollista.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Kallunki myöntää, että aika on haasteellinen pörssikaupoille. Esimerkiksi Sampo olisi osakekurssiltaan kohtuukunnossa myytäväksi, jos valtio raaskisi siitä luopua. Raaka-ainemarkkinoiden painamia Outokumpua ja Outotecia ei heikon kurssitilanteen takia voi harkita.

– Outotec on laadukas yhtiö, jonka arvostus tulee nousemaan suhdannesyklin käännyttyä. SSAB:lla on sama suhdannetilanne. Stora Enso on neutraalissa tilanteessa, Valmet ja Metso laadukkaita konepajayhtiöitä, joissa tilanne on myös neutraali, Kallunki sanoo.

Passiivinen putiikki

Kallunki ei noteeraa Solidiumin esitystä korkealle. Hän on samoilla linjoilla yhtiön hallituksen nykyisen puheenjohtajan Heikki Bergholmin kanssa Solidiumin uudelleen arvioinnin tarpeesta.

Bergholm katsoi Helsingin Sanomissa, että yhtiön voisi ajaa alas ja siirtää tehtävät virkamieselimelle omistajaohjausyksikön tueksi.

– Eihän se treidaa, eikä tee uusia sijoituksia, kuten esimerkiksi eläkevakuutusyhtiöt, vaan on täysin passiivinen putiikki. Minulle ei ole täysin hahmottunut, mikä se heidän työmääränsä on ja mihin se suuntautuu, Kallunki sanoi.

Suomen valtiolla on omistuksia yhteensä noin 30 miljardia euroa, josta Solidiumissa nykykurssilla mitattuna noin 6,5 miljardia euroa. Patriasta valtio nettosi 272 miljoonaa euroa.

Valtio tarvitsee rahaa, jotta se voi rahoittaa hallitusohjelmassa esiteltyjä kärkihankkeita. Osa rahoituksesta tulee yhtiöomistusten myynnistä.

Kuinka iso osa, sitä valtion omistajaohjausyksikkö ei kerro.

– Siitä ei voi sanoa mitään. Se on tuo 1,6 miljardia [kärkihankkeiden rahoitus kokonaisuudessaan], ja me olemme siinä merkittävässä roolissa, finanssineuvos Petri Vihervuori sanoo.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (31)

Sivut: 1 2 3 4
EdellinenSeuraava

Anonyymi
professorit ymmärtävät vain oman toimensa, iteroivat sitä niin kauan että tuoliin tulee reikä
Anonyymi: jepjepjep 18.3.2016 16:37

Anonyymi
Suomen yli-ihmiset tietää mitä he tekevät kun ne menee lain kouran ulottumattomiin, pitäisi rohvessorin tasoisen hepun ymmärtää lain päälle jotakin?
Anonyymi: ja_taas_sota_alkoi 18.3.2016 16:52

Anonyymi
Älkää nyt hyvät ihmiset ainakaan Ekokemia hylätkö, kyseessä tulevaisuuden ala ja tietotaidon edelläkävijä.
Anonyymi: RiihimäkiFTW 18.3.2016 16:53

Anonyymi
Oulun yliopiston laskentatoimen professori Juha-Pekka Kallunki toivoo, että valtio jatkaa Patria-kauppojen viitoittamaa myyntiä ja luopuu vähitellen ennen kaikkea ei-strategisista finanssisijoituksista.


No eihän kotimaisen puolustusvälineiden valmistuksen ja kriisiaikojen korjauskyvyn pitämisessä omissa käsissä tietenkään mitään strategista ole...
Anonyymi: Jdjdkd 18.3.2016 16:54

Anonyymi
3 kuukautta koteutaan tällä kauppasummalla pakolaisia. Joten solidiumin osakkeet on myytävä. Ne riittää sitten viideksi vuodeksi, kotoutusohjelman läpivienttiin kunnialla, elikkä se 6,5 miljardia euroa, tämän jekkien aiheuttamaan palolaisaallon hoitoon.
Anonyymi: kylläsesiitä 18.3.2016 17:00

Anonyymi
Oulun yliopiston laskentatoimen professori Juha-Pekka Kallunki toivoo, että valtio jatkaa Patria-kauppojen viitoittamaa myyntiä ja luopuu vähitellen ennen kaikkea ei-strategisista finanssisijoituksista.

–Yhteiskunnan tehtävänä ei ole toimia finanssisijoittajana – vaikka siitä saisi osinkotuottoja – vaan tuottaa julkisia palveluita, johon sillä nyt ei ole varaa, Kallunki sanoo Taloussanomille.


Ei yhteiskunnan ehkä tarvitse finanssipelurina olla, mutta se ei edelleenkään poissulje sitä, että se voi olla omistajana ja osingon saajana siinä missä mikä tahansa yksityinen pääoma.

Jos omistusosuuksia ei ole, yhteiskunnalta vähenee ajankohtainen ymmärrys siitä, mikä on kannattavaa liiketoimintaa ja etenkin, mitä kaikkea sen eteen pitää voida tehdä.

Kun yhteiskunnalla on jalansijoja erilaisissa markkinaehdoilla toimivissa omistuksissa, silloin esim. ansaitun voiton ja verotuksen ymv. väliset suhteet pysyy paremmin hallussa.

Valtio ei voi alkaa kilpailemaan markkinoilla omilla etuoikeuksillaan tietenkään.

Siinä mielessä esim. poliittisten toimijoiden oikeuksia kaupitella valtion omaisuuksia milloin minkäkin tuuliviirin opastamaan tahtiin, pitäisi olla erittäin rajattua.

Näitä Digitan ja Carunan kaltaisia tapauksia pitää voida rajoittaa lailla ja tuoda mukaan myös mahdollisuudet vahingonkorvausvaatimuksille huonoista kaupoista.

Kaupankäynnissä ei ole vikaa, mutta kun siitä aina yritetään tehdä HUONOJA kauppoja veronmaksajille.
Anonyymi: Köyhäläinen 18.3.2016 17:02

Anonyymi
Yhteiskunnan palvelua on Posti, mutta ei Venäjän logistiikka tai konttiliikenne Venäjällä, jotka ovat pahasti tappiolla ja Suomen kansa maksaa kirjeissä ja lähetyksissä tappion. Venäjä toiminnot omaan yhtiöön ja myynti kuntoon.
Anonyymi: DDRSF 18.3.2016 17:47

Anonyymi
"Valtio ei voi rahoittaa kannattamatonta liiketoimintaa vain siksi, että niin on vuosikymmeniä tehty."

Juuri tämä on totta, professori Kallunki. Talvivaaran toiminta pitää pysäyttää. Maatauloustuet pitää asettaa tätä kontekstia varten.

Alkolle myönnetty jatkolupa myymälöiden aukiololle ja nettiviinakaupalle pitää asettaa taustaa vasten: valintamyymälöille oikeus myydä mietoja viinejä, Saksassa saa viinoja tupakan kanssa valintamyymälästä.

Taitaa olla niin että valtaapitävien edut ovat suurempia kuin teoriassa määritellyt edut joita yllä lueteltu.
Anonyymi: Sisarhyvä 18.3.2016 17:59

Anonyymi
Täytyy myös huomioida sellainen asia, että valtiolle talousvalinnoissa tärkeätä on juurikin markkinoiden pitäminen toiminnassa riittävässä laajuudessa.

Se voi tarkoittaa senkin kaltaisia toimia, joita yksityinen pääoma katsoo puhtaasti tappioina, mutta edelleenkin, valtion on voitava ohjata taloutta alueellaan niin, että esim. yksittäisten toimijoiden takia ei koko markkinan toimintaa ajettaisi alas.

Tässä on kysymys ikäänkuin volyymien ja markkinaosuuksien suojelemisesta, jotta ne voisivat olla olemassa jatkossakin.

Kuitenkaan yksityispääoman eduista ei sinällään ole kysymys, vaan juurikin valtion omistajien, eli kansalaisten eduista.

Kaikkea ei kannata kumarrella, vaan on huolehdittava siitä että talouden toimintaperiaatteet ovat terveellä pohjalla, se on loppujenlopuksi edellytys sekä demokratian olemassaololle että markkinaehtoisuuden toiminnalle.

Valtion talousasioita ei voida hoitaa samalla tavoin kuin yksityisyrityksissä, eli sen hoidettavana oleva kenttä on paljon isompi, kun taas yksityisyritykset voi keskittyä puhtaasti siihen, mitä jää viivan alle.
Anonyymi: Köyhäläinen 18.3.2016 18:16

Anonyymi
Miten se on järkevää myydä sotakoneyritys tämmösenä aikana
kun aseettomat ihmislaumat ylittelevät rajoja mistä sattuu.kyllä puollustarviketeullisuus pitäisi pitää omissa käsissä ja kehitellä uusia modernimpia puollustussotaan
soveliaita kuulankylväjiä. Ropottisotilaat olis kivoja, niitä kun ei tarvitse viedä sotavammasairaaloihin.Veteraanijärjestötkin voisi pikkuhiljaa sammutella.
Anonyymi: ajilettaja 18.3.2016 18:40
Sivut: 1 2 3 4
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
 
Asiakastieto

Yhteistyössä