Kirjaudu ▼
 

Finnwatch: Suomi luovuttaa malmit halvalla – verotuloja menetetty 49 miljoonaa

Jarno Kuusinen
Finnwatch: Suomi luovuttaa malmit halvalla – verotuloja menetetty 49 miljoonaa
Finnwatchin mukaan Suomi on menettänyt muutamassa vuodessa 49 miljoonan euron verotulot kaivosyhtiöiden aggressiivisen verosuunnittelun vuoksi.
1.3.2016 08:52
Taloussanomat
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

– Näyttää siltä, että Suomi luovuttaa malmit halvalla. Suomea voi tässä mielessä verrata kehitysmaihin, joiden luonnonvaroja kaivosyhtiöt voivat hyödyntää ilman, että paikallistasolle jää kunnollista korvausta.

Näin toteaa kansalaisjärjestö Finnwatch, jonka mukaan vuosien 2011–2014 aikana kaivosyhtiöiden aggressiivinen verosuunnittelu on aiheuttanut Suomelle 49 miljoonan euron veromenetykset.

Asia ilmenee Finnwatchin julkaisemasta raportista Kaivosverotuksen kehitysmaa.

– Veromenetykset ovat valtavat, kun ne suhteutetaan kaikkien Suomessa toimivien 12 metallikaivoksen voitosta maksettuun vain 92 miljoonan yhteisöveroon samalla ajanjaksolla. Samaan aikaan malmeja on louhittu Suomen maaperästä liki neljän miljardin arvosta, toteaa Finnwatchin veroasiantuntija Lauri Finér tiedotteessa.

Finnwatch pureutuu raportissaan erityisesti kanadalaisten Agnico Eagle Minesin ja First Quantum Mineralsin veronmaksuun Suomessa. Yhtiöiden kaivokset kuuluvat Suomen kannattavimpiin.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Suomen verolainsäädäntö antaa ulkomaisille kaivosyhtiöille mahdollisuuden louhia malmeja ilman, että Suomeen jää kunnollista korvausta, Finnwatch toteaa. Ongelmia on myös kansainvälisissä verosopimuksissa.

– Ongelmaan tulee puuttua, sillä malmit ovat Suomen kansallisvarallisuutta. Kaivostoiminta aiheuttaa myös riskejä, joista vastaa viime kädessä valtio. Talvivaaran esimerkki osoittaa, että riskien toteutuminen voi maksaa yhteiskunnalle satoja miljoonia.

Finnwatch ehdottaa, että Suomessa otetaan käyttöön muiden kehittyneiden maiden tapaan erillinen kaivosvero. Lisäksi Suomen tulisi järjestön mukaan ottaa aktiivinen rooli muun muassa OECD:n ja EU:n piirissä edistämällä yhteisen yritysverotuspohjan kaltaisia ratkaisuja.

1.3.2016 08:52
Taloussanomat
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)
Ihmiset Lauri Finér
Tagit Finnwatch

Kommentit (133)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 14
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Tuo 49 miljoonaa euroa on erittäin pieni summa jos vertaa, että Talvivaaran juntteja elätetään 5 kuukautta tuolla summalla.
Anonyymi: Suhteellista 1.3.2016 9:03

Anonyymi
Tämän takia suomessa on jenkki tankkeja pistämässä maan kivikauteen takaisin. Esim. etelä kiinan mereltä jossa nato komentaja harris vietnamista huusi pentagoniin kiinan tukikohdista, oli vastaus pentagonista: kysy kiinalta älä meiltä. Toinen esim. ranskan ja saksan iran kauppa jota ei uskalleta avata jenkki pakotteiden ollessa voimassa. EU suurimmat uhoojat pelkää jenkkien kostoa joka on lähellä toteutumistaan.
Anonyymi: TYKINRUOKAAeu 1.3.2016 9:03

Anonyymi
Neljästä miljardista 20% on 800 miljoonaa.
Anonyymi: Hieboahyvinmenee 1.3.2016 9:05

Anonyymi
Hys hys, me tienataan tälläkin! Vai mitä Mauri? Kepu kusee järveen!
Anonyymi: MEtienataanTAAS 1.3.2016 9:06

Anonyymi
Toivottavasti Suomessa otetaan muiden kehittyneiden maiden tapaan käyttöön erillinen kaivosvero. Mutta samaan hengenvetoon voi kysyä miksei meillä jo ole muiden kehittyneiden maiden tapaa erillistä kaivosveroa. Miksi olemme kuin kehitysmaa? Onko päätös tehty tahallaan yhteiskunnan edun vastaisesti vai koska päättäjät ja virkamiehet ovat epäpäteviä ja kyvyttömiä? Vahingossahan tämäkään asia ei ole kehittynyt tällaiseksi. Miksi tälläkään kertaa ei ketään saada vastuuseen asiasta?
Anonyymi: lkdfmldkmf 1.3.2016 9:07

Anonyymi
Ilmeisesti itsenäisyyden hinta on sittenkin ollut liian halpa kun uusiutumattomia luonnonvaroja myydään liian halvalla.

Olisi parempi olla myymättä ja kaivamatta kuin tehdä noin
Anonyymi: K_A_Runa_Pettila 1.3.2016 9:08

Rekisteröitynyt käyttäjä
Hölmölandiassa kaikki yksityistetään. Rautatiet, metsät, tieverkosto, Sähkönsiirto, pohjavedet.
Rekisteröitynyt käyttäjä: pölhöpopulistirasist 1.3.2016 9:09

Anonyymi
Samalla palkansaajien veroja kiristetään ja työaikaa pidennetään. Suomella ei ole toivoa.
Tekstikin on liian lyhyt.
Anonyymi: FFUU_ 1.3.2016 9:10

Anonyymi
Herrat nettoaa ulkomaille oman osuutensa kaupoista ja Suomeen jää murusia.
Anonyymi: Jussihki 1.3.2016 9:10

Anonyymi
Kultakaivoksen pitää olla valtion omistuksessa. Kyseessä on strateginen resurssi, jonka tärkeys kasvaa räjähdysmäisesti kv-rahajärjestelmän järkkyessä. Nyt malmit saa kaivaa maasta ja kuljettaa maailmalle louhintakustannusten hinnalla.
Anonyymi: Hölmölandia 1.3.2016 9:12
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 14
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
 
Asiakastieto

Yhteistyössä