Kirjaudu ▼
 

Usko hukassa – ajoimmeko itsemme laumana lamaan?

© Tim Wimborne / Reuters
Usko hukassa – ajoimmeko itsemme laumana lamaan?
Suomessa on vallalla negatiivisuuden kierre, jolla jopa lietsomme lamaa. Asiantuntijoiden mielestä poliitikoilla on suuri vastuu tilanteesta. Käänne kuitenkin syntyy heidän mukaansa pienistä puroista, joihin jokainen voi vaikuttaa.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Vuodesta toiseen junnannut talous on vaikuttanut ihmisten mieliin ja tärvellyt yleistä ilmapiiriä. Henkilöstöalalla toimivan HRS Advisorsin toimitusjohtaja ja henkilöstökonsultti Tarja Kohtamäki arvioi, että elämme parhaillaan jonkinlaisessa negatiivisuuden noidankehässä.

Aktian vanhemman neuvonantajan Timo Tyrväisen mielestä yrittäjien ja kuluttajien toimintaa kuvaa varovaisuus.

– Pelkään, että sekä kuluttajat että investoijat reagoivat takakenossa, hän sanoo.

HRS Advisors Oy
Taloustiedot
Y-tunnus 2421626-0
Kotipaikka Espoo
Yhtiömuoto OY
TOL-luokka
Muu liikkeenjohdon konsultointi
Kaikki yrityksen taloustiedot

Monilla työllisillä on töitä on aivan liikaakin, mutta uutta väkeä ei välttämättä palkata. Kohtamäki puhuu lamaantuneisuudesta.

Selitys löytyy psykologiasta. Turun kauppakorkeakoulun dosentin Martti Vihannon mukaan taloudessa on paljon psykologisia elementtejä.

– Kaikki talouden tapahtumat riippuvat siitä, millaisia odotuksia ihmisillä on ja miten he toimivat niiden pohjalta, hän sanoo.

Talous voi lähteä leijumaan omille teilleen

Vihanto muistuttaa, että olemme laumaeläimiä. Kyky toimia porukassa on mahdollistanut ihmisen kehityksen, mutta se ei aina ole hyväksi.

– Taloudessa laumakäyttäytyminen voi mennä täysin pieleen, hän sanoo.

Kun jotakin toistetaan riittävän kauan, ihmiset alkavat uskoa siihen. Noususuhdanteessa kehittyy helposti ylioptimismia ja euforiaa. Taantumassa mennään toiseen ääripäähän ja vaivutaan masennukseen.

Talousasiantuntijat perustelevat näkemyksiään luvuilla, mutta tilastojenkin takaa löytyvät inhimillinen toiminta ja tunteet. Edes mittareiden tulkitsijat eivät ole ulkopuolisia tarkkailijoita. Vihanto huomauttaa, että ihmisillä on tarve toimia kuten muut, ja ekonomistitkin seuraavat toisiaan.

Kun ikäviä uutisia tulvii kaikkialta, alamme siis helposti itse lietsoa lamaa.

– Tällainen leijuntatalous voi lähteä lentämään omille teilleen, Vihanto sanoo.

Kuluttajia Tyrväinen ja Kohtamäki pitävät silti realisteina. Kun päivästä toiseen kerrotaan suurista irtisanomisista ja oman työn jatkuminen epäilyttää, on ymmärrettävää, että asunnon tai muun ison hankinnan osto arveluttaa.

Käänteeseen tarvitaan uskottavaa politiikkaa

Miten voivottelu voitaisiin kääntää tulevaisuudenuskoksi?

Median näkökulmilla on paljon merkitystä. Kohtamäki arvioi, että monet ovat jo kyllästyneet ja turtuneet ikäviin uutisiin. Hänen ja Tyrväisen mielestä kaikki kuitenkin lähtee poliittisesta johdosta.

– Jos ihmisillä on mielikuva, että valitsemamme edustajat eivät löydä yhteistä säveltä, toiveikkuus voi karista, Kohtamäki sanoo.

Talous- ja työmarkkinapolitiikan pitäisi Tyrväisen mukaan tukea kilpailukykyongelmista pääsemistä. Hän arvioi, että sekä kansalaiset että yritysjohtajat epäilevät päättäjien kykyä hoitaa asiat järkevästi.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Monet nykyongelmista ovat vanhoja. Tyrväinen huomauttaa, että monia asioita olisi voitu alkaa korjata jo kymmenen tai 20 vuotta sitten.

Päättäjien tavalla viestiä on Vihannon mielestä hyvin suuri merkitys. Hän toivoo suhteuttamista ja muistuttaa, että bruttokansantuote- ja työttömyyslukujen takana on paljon pientä tietoa.

Vaikka suuret yhtiöt irtisanovat, uusia työpaikkoja syntyy koko ajan muualle. Kaikki irtisanotut eivät jää pysyvästi työttömiksi. Vihannon mielestä tällaisia asioita olisi hyvä pitää esillä.

"Pienet purot" vahvistavat suuntaa

Kaikkea vastuuta ei voida sysätä päättäjille. Tyrväinen huomauttaa, että käytössä olevat johtamisjärjestelmät eivät ole kovin kannustavia.

– Motivaatio, jolla tehtäisiin ihmeitä, on aika kateissa, hän lisää.

Kohtamäki ja Vihanto painottavat "pienten purojen" merkitystä. Kohtamäki toivoo yritysten tukemista sekä poliittisiin päätöksin että muilla toimilla.

– Yrittäjyyden arvostus ja henkinenkin tuki on tärkeää.

HRS Advisors on päättänyt antaa ilmaiseksi rekrytoinnin asiantuntijan avuksi kuudelle aloittelevalle yritykselle, jotka miettivät työntekijöiden palkkaamista. Kohtamäen mukaan yritys pyrkii näin "kantamaan kortensa kekoon".

Kukin pystyy halutessaan tukemaan yrittäjyyttä valinnoillaan. Kohtamäki puhuu suomalaisten tuotteiden, palveluiden ja ruuan puolesta.

Ilmapiiriin pystyvät vaikuttamaan kaikki. Vihannon mielestä jokainen voi miettiä, miten viestii omassa piirissään ja millaisia asioita levittää sosiaalisessa mediassa.

Kyllästyvätkö nuoret osaajat?

Käännettä tarvittaisiin monella tasolla. Jos ilmapiiri on vuodesta toiseen masentava, osaajat saattavat lähteä toisaalle.

– On hienoa, että nuorilla on kansainvälisiä vaihtoehtoja, mutta Suomen kannalta on surullista, jos yhteiskunnan kouluttamat osaajat lähtevät, Kohtamäki sanoo.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (289)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 29
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Niin se on että suomen oma parvi sheepleitä oli oman tuhonsa takana tuhoten kaiken tielleen osuvan.
Anonyymi: sheeple_sheeple 15.2.2016 6:09

Anonyymi
Aktian vanhemman neuvonantajan Timo Tyrväisen mielestä yrittäjien ja kuluttajien toimintaa kuvaa varovaisuus.


Suomalaisille on tehty tiettäväksi, että heidän palkkojaan tullaan leikkaamaan, irtisanomisturvaansa heikentämään ja työaikaansa pidentämään. Ihmiset kyllä ymmärtävät palkkojen leikkauksen tarkoittavan suoraan ostovoiman leikkausta, irtisanomisturvan heikentämisen tarkoittavan epävarmuutta lainojen maksukyvystä ja työaikojen pidentämisen merkitsevän osalle siirtymistä työvoiman ulkopuolelle.

Ja sitten ihmetellään miksi kuluttajat ovat varovaisia. Tottakai ovat -se on pelkkää viisautta.

Harmi vain, että varovaisuus iskee ensimmäiseksi kotimaisiin palveluyrityksiin.
Anonyymi: Kdkdkdkkd 15.2.2016 6:17

Anonyymi
Kun jotakin toistetaan riittävän kauan, ihmiset alkavat uskoa siihen.

..........

Talous- ja työmarkkinapolitiikan pitäisi Tyrväisen mukaan tukea kilpailukykyongelmista pääsemistä.


Huvittavaa. Samassa jutussa ihmetellään kuinka riittävä toisto saa ihmiset uskomaan johonkin ja sitten jatketaan tämmöisen perättömän väitteen toistamista.

Suomen kilpailukyky on useissa kansainvälisissä tutkimuksissa todettu yhdeksi maailman parhaista. Taakse jää niin Saksa kuin Ruotsi. Teollisuutemme työvoimakulut ovat jo nyt pienemmät kuin näissä maissa -silti niiden vienti vetää ja meidän ei. Syy ei ole kilpailukyvyssä.

Todellinen syy ongelmiimme on vientituotteiden valikoimassa ja surkeassa laadussa. Teollisuutemme ei yksinkertaisesti valmista tuotteita, joille olisi kysyntää.

Virallinen totuus syyttää asiasta työntekijän kalleutta. Se onkin tarpeeksi toitotettuna muuttunut monen mielissä faktaksi -mitä se ei todellisuudessa ole.
Anonyymi: reeti 15.2.2016 6:25

Anonyymi
Vanha sanonta "velka leikkaa kulutusta" näyttää pitävän paikkansa.
Anonyymi: koopra 15.2.2016 6:26

Anonyymi
Suomessa on rahaa ja mahdollisuuksia enemmän kuin koskaan mutta kuin ajatus on että itse ei tarvitse mitään tehdä vaan jonkun muun pitää tehdä ja totuus on ettähäntäkään ei ole.Kaikki uutisointi Suomessa luokkaa sitä että maailmanloppu on jo huomenna vaikuttaa myös vaikka oikeasti Suomessa valtavan korkea elintaso ja kaikki vielä pystyssä.
Anonyymi: itsesääliä 15.2.2016 6:30

Anonyymi
Ja sitten vielä Sampo Terho valehtelee päin pläsiä, että odottakaas kun meidän toimenpiteet alkavat vaikuttaa. Ne vaikuttavat, mutta negatiivisesti.

Tarkoitus on tehdä lama tai syventää sitä, jotta palkkoja ja työehtoja voidaan entisestään polkea. Sampo Terhosta on vaikea tietää ymmärtääkö hän ollenkaan mitä hallitus on tekemässä. Jostain syystä Suomen hallitukseen ei ikinä valita ekonomistia.

Perussuomalaiset ovat ehkä kaikkein heikoin lenkki eduskunnassa ja puolueena. Muutama kirjailija Halla-ahon tyyliin ja pari historioitsijaa, muutama poliisi, se oli sitten siinä. Immonen on vanginvartija eli kommunisti, koska on halunnut valtiolle töihin. (Suurin osa poliitikoista taitaa olla valtiovetoisista viroista, eivätkä ole yksityistä puolta ikinä nähneetkään eli eläneet julkisista varoista koko elämän)(joku voisi joskus laskea paljonko kansanedustaja, joka on syönyt pelkkää julkista rahaa koko elämänsä tulee yhteiskunnalle maksamaan.)

Heille voi VMM:n ekonomistit syöttää mitä tahansa pajunköyttä, ja täydestä menee.

Lamassa palkkojen alentaminen on väärä ja valheellinen temppu.
Anonyymi: Lamasyvenee 15.2.2016 6:39

Anonyymi
Jos työstä jää käteen vähemmän ja pitää tehdä enemmän, niin pitäisikö sellaisen kasvattaa motivaatiota. Promille korotuksia kun hintataso menee prosenteissa. Olen säästänyt pienen ikäni omaa asuntoa varten, ja nykyään velka asiakas on pankin paras asiakas. Sitten ihmetellään kun pankit on siinä tilassa kun on.

Työpaikalla on kuulemma mennyt huonosti koko sen ajan kun olen työssä ollyt. Silti ollaan tahkottu ennätyksiä ja osinkoannit hyviä. Itse valitettavasti en uskalla ostaa osakkeita kun menee niin huonosti. Tosin suomesta näitä huipputulosta tekevän monikansallisen yrityksen osakkeita ei voikkaan hankkia. Mutta jos kerran menee niin huonosti niin miksi vavautua tekemän työtäkään, vaikka työpaikan propaganda mukaan vain tekemisellä on väliä, ja kun tekee työt hyvin, siitä palkitaan. Niin saamalla lisää työtä niin ettei se näy palkassa. sitten kun väsähtää niin haukutaan kun ei kehity ja tee töitä hyvin. mutta jos joutuu tekemään usean YTssä poispotkitun työt ja samalla parantaa kaikkea jo osaamaa, niin tulkoot lama ja kunnon taloushelvetti.
Anonyymi: lamanlapsi 15.2.2016 6:43

Anonyymi
Ei tällaisten päättäjien alamaisena ole kovin helppoa olla positiivinen.

Olisi hyvä tehdä nopeitakin ja kipeitäkin rakenneuudistuksia ja jotain muutakin kuin vain sotea ja läänihallintoa.

Kampaviinerikyöstejä ja muita veroelättejä vähemmäksi rasittamasta heikkoa taloutta.
Anonyymi: K_A_Runa_Pettila 15.2.2016 6:46

Anonyymi
SSS-porukka taustakuoroineren (EK,vuorineuvokset ,pikkusilakat=pk yrittäjät jne...) ovat veisanneet palkkamalttimantraansa jo kauan-ainoa vaan,että palkkatyöväki ei ole tätä ryöstöpilkkiä tosin nielaissut.

Eikä muuten nielaisekaan-sitäpaitsi "ryöstäjän" käyttö matikan pilinnässä on nykyään kiellettyä.

Samoin sopisi tuon "palkkamalti"-pyydykdsen käyttö kieltää...samoin semmoiseen syöttiin kuin "paikallinen sopiminen" kannattaa palkkalaisen myös jättää tarraamatta.

Varovainen? No totta helkutissa-turha ostaminen ja erityisesti velanotto on ollut meillä kotona jo piempään kiellettyjen sanojen listalla.Eikä näillä meiningeillä ihan äkkiä sallituksi edes muutu.
Anonyymi: Make-123 15.2.2016 7:10

Anonyymi
Ja sitten vielä Sampo Terho valehtelee päin pläsiä, että odottakaas kun meidän toimenpiteet alkavat vaikuttaa. Ne vaikuttavat, mutta negatiivisesti.

Tarkoitus on tehdä lama tai syventää sitä, jotta palkkoja ja työehtoja voidaan entisestään polkea. Sampo Terhosta on vaikea tietää ymmärtääkö hän ollenkaan mitä hallitus on tekemässä. Jostain syystä Suomen hallitukseen ei ikinä valita ekonomistia.

Perussuomalaiset ovat ehkä kaikkein heikoin lenkki eduskunnassa ja puolueena. Muutama kirjailija Halla-ahon tyyliin ja pari historioitsijaa, muutama poliisi, se oli sitten siinä. Immonen on vanginvartija eli kommunisti, koska on halunnut valtiolle töihin. (Suurin osa poliitikoista taitaa olla valtiovetoisista viroista, eivätkä ole yksityistä puolta ikinä nähneetkään eli eläneet julkisista varoista koko elämän)(joku voisi joskus laskea paljonko kansanedustaja, joka on syönyt pelkkää julkista rahaa koko elämänsä tulee yhteiskunnalle maksamaan.)

Heille voi VMM:n ekonomistit syöttää mitä tahansa pajunköyttä, ja täydestä menee.

Lamassa palkkojen alentaminen on väärä ja valheellinen temppu.


Tässä yksi ylitse muiden. ERM 1970 ja siitä se sota alkoi.
Anonyymi: herätys_herätys 15.2.2016 7:12
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 29
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
 

Taloussanomat - Uutiset

22:01 Tanska maksoi satoja tuhansia verovinkkaajalle
21:37 Daimler haastaa Teslan sähkö-Mersulla
21:13 Digitoday Microsoft sen sanoi: Kuluttajien Windows-puhelimet historiaa
20:35 Digitoday Musiikkijätti syntymässä? Spotify neuvottelee jättiostoksesta
20:16 EU alkaa tutkia: Syrjiikö Saksa osaa autoilijoista?
19:40 Digitoday HP pahoittelee – tavallaan: Aikoo sittenkin sallia kilpailijoiden musteet printtereissään
19:07 Fed-pomot: Koronnosto lähenee
18:12 Finnair sai seitsemännen uutuuskoneen – myi pois ja vuokraa takaisin
17:47 Digitoday Puhuiko Yahoo palturia? "Tietomurtajia ei palkannut kukaan"
16:59 Liikanen: Elvyttävä rahapolitiikka tukee kasvua
16:38 Kiuruvetinen pankki teki muutoksen: Yrittäjä ihmettelee rahojensa kohtaloa
16:26 Ericssonin suuromistajat harkitsevat osakkeiden myyntiä – leikkaushuhut hämmentävät Ruotsissa
15:57 Helsingin pörssi kohoaa Opec-sovun jälkeen
15:42 Metsä Board sulki paperikoneen – 94 saa lähteä
14:19 Commerzbank irtisanoo lähes 10 000
13:42 Tutkija: Venäjä voittaa öljysovussa
13:27 Digitoday Web-kameroiden armeija kaatoi verkkopalvelun
12:39 PTT: Ruoan halpeneminen hidastuu
11:58 Suomen Pankki: Positiivinen yllätys voi tulla Yhdysvalloista
11:36 Digitoday Elisan uudessa palvelussa koukku: puhelut ulkomailta kotimaan hinnoin
11:17 Glastonin yt:t päättyivät – irtisanoo 4 työntekijää
10:56 PT: Hyvätuloisten ostovoima paranee eniten – työttömän tuloissa suurin pudotus
10:45 Keskipalkka jopa 5480 euroa – näin eri alojen korkeakoulutetut tienasivat
10:04 Digitoday Ei vain puhelimien ongelma: Nyt varoitetaan räjähtävistä Samsungin pesukoneista
10:02 PT: Kasvun painopiste alkaa siirtyä vientiin
09:26 OPEC yllätyssopuun tuotannon rajoittamisesta
08:50 Kosteusvaurio voi tulla millaiseen taloon tahansa – alkuna usein vuotava liitos
08:21 Kolumni Digi-palvelu pettää liian usein
07:43 Air Berlin puolittaa laivastonsa ja vähentää 1200 työpaikkaa
06:03 Digitoday Kaksi muutosta Whatsappiin – sormet selviävät vähemmällä klikkailulla
Asiakastieto

Yhteistyössä