Kirjaudu ▼
 

Samat tulot: Työttömän veroprosentti 21, työllisen 8,5 – onko oikein?

Tea Tauriainen
Samat tulot: Työttömän veroprosentti 21, työllisen 8,5 – onko oikein?
Työtön maksaa paljon enemmän veroja kuin pienituloinen. Onko tämä kannustavaa politiikkaa vai vahinko?
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Jos palkansaaja ansaitsee tuhat euroa kuukaudessa eli 12 000 euroa vuodessa, hän maksaa palkastaan 8,5 prosenttia veroja. Jos työtön saa vuoden ajan päivärahaa saman verran, hänen veroprosenttinsa on 21.

Valtiovarainministeriön finanssineuvos Elina Pylkkänen kertoo, että eri tulonlähteiden verotuksen näin suuri ero perustuu 1990-luvun laman jälkeen aloitettuun politiikkaan. Jokainen hallitus puolueista riippumatta on halunnut kannustaa työntekoon.

– Pieni- ja keskituloisille suunnatut verokevennykset saavat aina laajan kannatuksen, hän sanoo.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Pasi Moisio, Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen ja Veronmaksajain keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen huomauttavat, että kyseessä on tietoinen politiikka.

– Lähtökohtaisesti varmasti sitä enemmän kannustaa töihin, mitä paremmin palkasta jää käteen, varsinkin, kun summaa vertaa sosiaaliturvaan, Lehtinen sanoo.

Laskennallisesti kannustimet ovat Kärkkäisen mielestä parantuneet.

Työllisen ja työttömän tuloerot kasvavat

Samaan aikaan, kun palkkojen verotus on keventynyt, perusturvaetuuksien verotus on Moision mukaan pysynyt kireänä tai jopa kiristynyt.

Pylkkänen huomauttaa, että lisäksi etuudet on sidottu kuluttajahintaindeksiin, joka yleensä kehittyy heikommin kuin työstä saatavat ansiot.

– Näin katsottuna työllisen ja työttömän tulokehityksen ero vain kasvaa, hän sanoo.

Pylkkänen arvioi, että näin jyrkkään verotuseroon on saatettu päätyä vähän vahingossa.

– Vaikka työttömien verotus ei muutu, he ovat suhteellisesti heikommassa asemassa, koska työllisten verotus kevenee. Päätösten vaikutuksia pitäisi tarkastella myös toisesta suunnasta, hän sanoo.

Onko oikeudenmukaista?

Yli 12 prosenttiyksikön ero tuntuu äkkipäätään epäreilulta. Lehtinen muistuttaa, että tulonsiirtojärjestelmä tulee pienituloisia vastaan olivatpa he pienipalkkaisia tai etuuksien saajia.

Kärkkäisen mielestä ei pidä tarkastella vain yhtä palikkaa vaan koko vero- ja sosiaaliturvajärjestelmää.

– Sinänsä ei ole mitään väärää, että päivärahoista maksetaan enemmän veroja, kun kompensaatiota tulee muualta, hän miettii.

Moision mukaan verotuksen oikeudenmukaisuuden sijaan yleensä katsotaan, paljonko perusturvaetuudesta jää käteen.

– Voi olla sama, maksetaanko vähän alempaa etuutta ilman veroa tai vähän korkeampaa verollisena, Moisio sanoo.

Kunnille tällä merkitystä.

– Kunnat saavat veroäyrinsä suuruisen osuuden työttömän etuudesta. Se saattaa olla yhtä suuri kuin korkeammasta palkasta maksettu kunnallisvero, Pylkkänen muistuttaa.

Työ vähentää etuuksia

On tavallista, että pitkään työttömänä oleva saa tukia. Perusturvan riittävyyden arviointiraportissa 2011–2015 todetaan, että toimeentulotukea saatiin yleisesti kotitalouksissa, joissa jokin jäsenistä sai työmarkkinatukea, peruspäivärahaa tai elatustukea.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Ja toisin päin: lähes 94 prosenttia toimeentulotukea saavista kotitalouksista sai jotakin Kelan etuutta.

Pylkkänen huomauttaa, että toimeentulotuki on kotitalouskohtainen ja viimeinen vaihtoehto. Jos puoliso on töissä, tukea ei välttämättä myönnetä. Tuki on myös alikäytetty. Sitä jätetään hakematta niin tiedon puutteen kuin häpeänkin vuoksi.

Moisio kritisoi järjestelmän monimutkaisuutta. Työtuloista tehdään työtulo- ja ansiotulovähennykset ja toisaalta osasta etuuksia maksetaan veroja, osasta ei.

– On aika vaikea hahmottaa, mikä on eri etuuksien taso.

Lehtinen muistuttaa kannustinloukuista.

– Etuudet alkavat leikkaantua, kun henkilö alkaa saada tuloja.

Ei ole lisännyt työllisyyttä

Ihmiset eivät aina toimi kuten lainsäätäjät kuvittelevat.

– Pienet muutokset työnteon kannustimissa eivät vaikuta työvoiman käyttäytymiseen tai työllisyyteen, arvioidaan Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) Tuloverotuksen vaikutus työn tarjontaan -selvityksessä.

Verokeinoja paremmin työhön osallistumista voivat lisätä panostukset päivähoitoon, koulutukseen tai terveydenhuoltoon. Esimerkiksi pikkulasten äitien työhön osallistuminen reagoi herkästi lastenhoidon tukiin.

Pylkkänen kertoo esimerkin Ruotsista. Siellä haluttiin houkutella osa-aikatyötä tekevät yksinhuoltajaäidit ottamaan lisää työtunteja keventämällä verotusta.

– Moni kiitti ja kumarsi, kun käteen jäi samoilla tunneilla aiempaa enemmän rahaa, mutta ei alkanut työskennellä enempää.

Verokeino on laaja ja kallis

Tuloverotuksen keventäminen on VATTin mukaan kallista.

– Verotuen saavat miltei kaikki työssä olevat, Pylkkänen sanoo.

Esimerkiksi työtulovähennystä kasvatettiin vuoden alussa 450 miljoonalla eurolla. Kärkkäinen kertoo, että muutoksesta hyötyvät kaikki alle 120000 euroa vuodessa ansaitsevat palkansaajat.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (551)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 56
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Miksi yleensäkään valtion maksamasta työttömyyskorvauksesta tai palkoistakaan tarvitsee maksaa veroja..

Esim.ihmiselle maksetaan vaikka 3000 euron palkka josta sama antaja pidättää esim.1000e ja antaa sitten 2000e..

Olisiko järkevämpää,että valtio antaisi suoraan tuon 2000e virkamiehelleen verottomasti tai samoin työttömyyskorvauksen..

Luulisi valtion säästävän aika lailla rahaa byrokratiassa ja veroviranomaisten työssä,kun nythän siirrellään valtion taskusta toiseen rahaa ja ylläpidetään ylisuurta julkista sektoria..
Anonyymi: ulukosuomalaenen 13.2.2016 5:16

Anonyymi
Itse työttömänä ja kodittomana saan verojen jälkeen 525€ per kk. Siitä kun maksan sukulaiselle 200€ per kk, että saan asua hänen mökillään enkä puistossa niin jäljelle jää 325€ per kk. Toimeentulotukea en saa edes lääkärin määräämiin reseptilääkkeisiin (n. 170€ per kk) koska tuo 200€ ei näy kuluissani, olen liian rikas heidän mielestään! Mutta ehkä näin on tarkoitettu, että kuolen joko diabetekseen tai verenpainetautiin! Onpahan taas yksi työtön vähemmän herroille niin tärkeissä tilastoissa!
Anonyymi: Taimen71 13.2.2016 5:40

Anonyymi
Sama se on eläkkeensaajallakin. Eläkeläinen maksaa veroja enemmän samansuuruisesta tulosta kuin työllinen. Siinä ei ainakaan voi olla takana mikään kannustava työllisyyspolitiikka. Varsinkin kun samaan aikaan eläkeläisen ostovoima tippuu kokoajan aiheuttaen sitä enemmän köyhyyttä mitä vanhemmaksi elät.

Järkevää olisi että esimerkiksi alle 2000 euron tuloista kuukaudessa ei menisi veroja. Moni ei sen jälkeen tarvitsisi asumis ym. tukia elämiseensä. Byrokratia vähenisi ja valtio tuskin paljon enempää menettäisi kun ei tarvitsisi ottaa toisesta taskusta ja siirtää toiseen taskuun.
Anonyymi: KonkurssiSuomi 13.2.2016 5:48

Anonyymi
ja vanhaa tietoa,vuoden vaihteessa vero työttömyyskorvauksesta nousi 25 prosenttia,toimittajat aika tehottomia työntekijöitä,kunhan jostain kopioidaan vanhoja juttuja,itse ei tutkita,miten työnantaja pitää tämmöisiä helppoheikkejä palkkalistoilla.
Anonyymi: kmarx 13.2.2016 6:07

Anonyymi
Olen keskituloinen ja maksan 34 prosenttia plus tellit ja lellit ja hallituksen löllit palkastani.

Keskituloisesta tilipussista jää noiden jälkeen nippa nappa puolet käteen.

Keskituloisten törkykorkea verotus ja kerta toisensa jälkeen välittömästi vaalien jälkeen äänestäjänsä pettävät hallitukset ovat saaneet korkeasti koulutetun väen pakenemaan nykyisestä Länsi-Koreasta, jota kutsuttiin ennen Suomeksi.

15 000 korkeakoulutettua jättää Suomen joka vuosi. Aivovuoto ulkomaille on valtava.

Hallitus, salatkaa tämäkin onneton turailunne! Ettekö te jo häpeä osaamattomuttanne ja niitä poliittisia lapsivirkamiehiänne, jotka eivät tunne enää edes lainsäädäntöä, vaikka mukamas säätävät sitä?
Anonyymi: Ja_pkinsarvet_päähän 13.2.2016 6:08

Anonyymi
ja vanhaa tietoa,vuoden vaihteessa vero työttömyyskorvauksesta nousi 25 prosenttia,toimittajat aika tehottomia työntekijöitä,kunhan jostain kopioidaan vanhoja juttuja,itse ei tutkita,miten työnantaja pitää tämmöisiä helppoheikkejä palkkalistoilla.
piti olla nousi 25 prosenttiin
Anonyymi: kmarx 13.2.2016 6:08

Anonyymi
Eipä hätää.

Hallitus ja vihervassarioppositio helpottavat tuskaa tältä osin kiinnittämällä huomionne nyt uusiin veroihin, joita mm. tiemaksuiksi kutsutaan.

Näin maailman korkeimman liikenneverotuksen maassa, jossa on vain keksittyjä ruuhkia ja muutama auto.
Anonyymi: ValehtelutalousSuomi 13.2.2016 6:13

Anonyymi
Eipä hätää.

Hallitus ja vihervassarioppositio helpottavat tuskaa tältä osin kiinnittämällä huomionne nyt uusiin veroihin, joita mm. tiemaksuiksi kutsutaan.

Näin maailman korkeimman liikenneverotuksen maassa, jossa on vain keksittyjä ruuhkia ja muutama auto.
Anonyymi: ValehtelutalousSuomi 13.2.2016 6:13

Anonyymi
Valtion pitäisi ennemminkin miettiä miten saataisiin kannustettua työnantajia inhimillisiin olosuhteisiin ja vakituisiin työsopimuksiin.

Ei tarvi ihmetellä, jos jotain ei työt kiinnosta, kun joka puolelta kuuluu YT tai liikkeen luovutus vuokrafirmalle. Näitä kuulee monelta ihmiseltä.

Mieluummin ottaisin vaikka monoa, kuin se että joudut liikkeen luovutuksen kautta johonkin aivan surkeaan vuokrafirmaan, joka ei osaa hoitaa asioita ja yrittää huijata työntekijää siinä missä ehtii. Sitten eletään löysässä hirressä pari vuotta ja kuitenkin saadaan monoa.

Miten voi työnteko ketään kiinnostaa, kun tulevaisuuttaan ei pysty millään rakentamaan pätkillä.

Hallituskin nyt vain aiheuttanut valheellisesti meikke vaikeat ajat, jotta saadaan heikompien oloja huonommiksi.

Ps. En juo alkoholia, mutta spurgun elämä alkaa kohta vaikuttamaan mielenkiintoisemmalta kuin töissä käyminen.
Anonyymi: Liirumlaarum 13.2.2016 6:42

Anonyymi
Miksi yleensäkään valtion maksamasta työttömyyskorvauksesta tai palkoistakaan tarvitsee maksaa veroja..

Esim.ihmiselle maksetaan vaikka 3000 euron palkka josta sama antaja pidättää esim.1000e ja antaa sitten 2000e..

Olisiko järkevämpää,että valtio antaisi suoraan tuon 2000e virkamiehelleen verottomasti tai samoin työttömyyskorvauksen..

Luulisi valtion säästävän aika lailla rahaa byrokratiassa ja veroviranomaisten työssä,kun nythän siirrellään valtion taskusta toiseen rahaa ja ylläpidetään ylisuurta julkista sektoria..


Ulkona tämä suomalainen.Ei pimeesti voi kaikki työskennellä.Sitähän se käytännössä olisi.
Anonyymi: rikkaattoimiinäin 13.2.2016 6:44
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 56
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
 

Taloussanomat - Uutiset

07:12 Saksalainen ruuvijätti sijoittaa voittojaan taiteeseen ja perustaa taidemuseoita
06:14 Digitoday Yksi kuva sen kertoo – tässä näppärin tapa käyttää nappikuulokkeita
06:05 Kaikki irti matalista koroista – selvitimme, pitäisikö nyt ottaa asuntolainaan 10 vuoden korko
30.9. Venäjä heltyi tiukasta osinkovaatimuksesta
30.9. Taksi- ja bussikyydit samalla maksulla – keksintö leviää Suomen kaupunkeihin
30.9. Biotie poistui tänään Helsingin pörssistä
30.9. Huhu leviää: Deutsche Bankin osake ampaisi
30.9. Italian ongelmapankin roskalainoille löytyi ehkä ostajia
30.9. Kolumbialaiset äänestävät rauhasta – maa odottaa turisteja ja investointeja
30.9. S-ryhmä lähetti oudon laskun – "Kaikkien näkökulmasta hullua"
30.9. Digitoday Hyvästi Rosetta: Tässä luotaimen viimeinen kuva ennen törmäystä
30.9. CGI vähentää 215 työntekijää
30.9. Keskisuomalainen: Jatkamme ostokohteiden katselua, tase on vahva
30.9. Kulutusluottojen määrä kääntyi kasvuun
30.9. Arvio: Pörssi kärsii, jos USA:n presidentinvaalista tulee tiukka
30.9. Digitoday Suomen Microsoftin Windows-pomo vaihtuu
30.9. Pankkihermoilu jatkuu pörssissä
30.9. Turismi tukee Espanjaa – elokuu oli ennätyskuukausi
30.9. Digitoday Merikaapeli alkaa näkyä: Palvelinkeskusjätti avaa Suomeen solmukohdan
30.9. Deutsche Bankin pääjohtaja rauhoitteli henkilökuntaa: Huhut asiakaspaosta perusteettomia
30.9. Keskisuomalainen ostaa Mediatalo ESA:n
30.9. Deutsche Bankin osake syöksyi pohjalukemiin – myös Commerzbank selvässä laskussa
30.9. Päätös tuli: Componentan yrityssaneeraus käynnistyy
30.9. Lindholm MT:ssä: Varusteleka otti mallia Ikeasta
30.9. Digitoday IPhonen salaava viestisovellus: Totuus on hieman toinen
30.9. Sekä vienti että tuonti laskivat selvästi heinäkuussa
30.9. Vakuutusyhtiö pidättelee remonttireiskoja: pieni unohdus voi maksaa tonneja
30.9. Weidmann: Saksa ei kaipaa lisää budjettielvytystä
30.9. Yritysten rekisteröinnit Panamaan romahtaneet tietovuodon jälkeen
30.9. Ilta-Sanomat Lehti: Näin Trumpin firma kiersi Kuuban kauppasaartoa
Asiakastieto

Yhteistyössä