Kirjaudu ▼
 

Kiina antoi, Kiina otti – vai miten se meni?

© China Photos / Reuters
Kiina antoi, Kiina otti – vai miten se meni?
Kiinan hidastuva kasvu hermostuttaa maailmaa. Mitä siitä pitäisi ajatella? Ja kasvaako kakku itse asiassa vähemmän kuin kovimman vauhdin vuosina?
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kovan kasvun vuosina Kiina toimi maailmantalouden moottorina. Jättitalous kohisi suuremmaksi jopa 14 prosentin tahtia, ja maa imi muualta maailmasta koneita, raaka-aineita ja elektroniikkaa.

Nyt tahti hidastuu, eikä muunkaan maailman vedossa ole hurraamista. Lisäksi kuohunta Kiinan pörsseissä ja yllättävät rahapolitiikan liikkeet ovat hämmentäneet maailmaa.

Myllerrys Kiinassa on saanut monet pelkäämään, ettei idän jättiläisestä enää riitä vetoapua maailmalle. Tai että kasvun moottorista tulisi negatiivinen voima.

Kiina itse vakuutteli äskettäin Davosin talousfoorumissa, ettei myrsky ole niin lujaa kuin voisi luulla.

– Kiinan talouskasvun tuoma panos maailman talouden kasvuun pysyy ennallaan, painotti Kiinan varapresidentti Li Yuanchao uutistoimisto Bloombergin mukaan. Hänen mukaansa myös Kiinan pitkän tähtäimen suunnitelmat talouden uudistamisesta ja avaamisesta ovat yhä voimassa.

Mitä tästä pitäisi ajatella? Tärkeitä kysymyksiä on ainakin kaksi: Minkä verran Kiinan kysyntä itse asiassa kevenee? Entä ketä ja kuinka paljon Kiinan talouskasvun hidastuminen kolauttaa?

Kasvaako kakku nyt vähemmän kuin vuosikymmen sitten?

Kiinan hidastuva kasvu on poikinut viime aikoina tukusti otsikoita, joiden mukaan Kiinan kasvu oli viime vuonna tahmeinta 25 vuoteen. Näin on, mutta sen ei pitäisi olla yllätys.

Kiinan virallisiin lukuihin on syytä suhtautua kriittisesti. Mutta jos niihin luottaa, Kiinan kasvuluvut ovat hidastumisesta huolimatta kovia – ja kasvuprosentit tulevat entistä suuremmasta kakusta.

Virallisen Kiinan mukaan maan talous kasvoi viime vuonna 6,9 prosenttia. Vuosikymmen sitten kasvuvauhti oli 11,3 prosenttia. Ero on suuri, mutta viime vuonna Kiinan talouden koko oli 300 prosenttia suurempi kuin vertailuvuonna, huomauttaa arvostettu Kiina-strategi Andy Rothman Matthews Asiasta tuoreessa raportissaan.

– Tämä tarkoittaa, että lisäykset Kiinan talouteen viime vuonna olivat noin 60 prosenttia suuremmat kuin vuosikymmen sitten, Rothman kirjoittaa.

Viime vuoden kasvuluvut siis tarjosivat itse asiassa paremmat mahdollisuudet niille, jotka haluavat myydä tavaraa ja palveluita Kiinaan tai investoida maahan.

Muuhun maailmaan vaikuttaa myös kasvun sisältö. Talouttaan tasapainottamaan pyrkivä Kiina reijaa painoa pois investoinneista ja rakentamisesta kohti palveluita ja kotimaista kulutusta. Teollisuuden veto onkin vaimentunut. Teollisuus kasvoi viime vuonna vain 0,9 prosenttia, palvelut 11,7 prosenttia.

Tutkimusyhtiö Gavekal Dragonomics ennakoi, että palveluiden kasvu heikkenee tänä vuonna selvästi ja tämä näkyy myös bruttokansantuotteen kehityksessä. Ulkomailla palveluiden niiaaminen tuntuu kuitenkin vähemmän kuin viime vuonna hidastaneen teollisuuden, Gavekal huomauttaa.

Mikä Kiinan paino on?

Toinen hyvä kysymys on, kuinka tärkeä Kiina itse asiassa maailman taloudelle on.

Selvää on, että merkittävä. Kiinan osuus globaalista viennistä on 13 prosentista ja tuonnista 10 prosenttia. Maa syö 50–60 prosenttia maailman rautamalmin, nikkelin ja alumiinin tuotannosta, huomattavat osat kuparista, teräksestä ja puuvillasta. Näin Kiina vaikuttaa raaka-aineiden hintoihin ja on merkittävä kaupankävijä.

Pankkijätti Goldman Sachs kuitenkin kyseenalaistaa Kiinan kasvun hidastumisen vaikutusten vakavuuden. Goldman summaa tuoreessa raportissaan, etteivät taloudelliset ja pankkisektorin suorat ja epäsuorat altistumiset Kiinalle ole niin merkittäviä, että niillä oli merkittävää vaikutusta suurimpiin talouksiin ja niiden rahoitusmarkkinoihin.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Goldmanin mukaan Kiinan talouden hidastuminen ei esimerkiksi vaikuta "suureen" osaan maiden bruttokansantuotteista kehittyvillä eikä kehittyneillä markkinoilla. Kiina vaikuttaa molemmissa keskimäärin 2,3 prosentin osuuteen bruttokansantuotteista.

– Kiinan hidastuminen aiheuttaa huomattavasti suuremman riskin vaikutuksellaan rahoitusmarkkinoihin ja sijoittajien riskien välttelyyn, Goldman Sachs arvioi.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF taas arvioi (pdf) viime syksynä, että Kiinan lähiajan talouskasvun hidastumisella on varsin vähäinen vaikutus muihin suuriin talouksiin. IMF:n mukaan taloudellisen aktiviteetin hidastuminen talouden uudistamisen vuoksi Kiinassa on hinta, joka kannattaa maksaa turvallisemmasta ja kestävämmästä kasvusta.

Goldman nostaa esiin myös Kiinan vaihtotaseen tukevan ylijäämän lainaten Pekingin yliopiston professoria ja Kiina-asiantuntijaa Michael Pettisia. Pettis on kuvannut, että Kiina on 1980-luvun Japanin tapaan kasvun suurin laskuopinnollinen kasvun komponentti, mutta sen valtava vaihtotaseen ylijäämä merkitsee, että se luo "negatiivista kysyntää".

– Yhdysvallat on globaalin talouden moottori, sillä se tarjoaa nettokysyntää, Pettis kuvasi.

Todelliset tapahtumat vai pelot niistä?

Selvää on, että Kiinan paino tuntuu muualla maailmassa. Moni asiantuntija on kuitenkin sitä mieltä, että markkinat ovat ylireagoineet viime aikojen myllerrykseen Kiinassa.

Mitä hidastumiseen tulee, Goldman Sachs arvioi, että sillä toki on maailmalle merkitystä – mutta vaikutuksen suuruutta on suurenneltu rahoitusmarkkinoilla. Pankki ennakoi, että rahoitusmarkkinoilla ylireagoidaan jatkossakin odottamattomiin muutoksiin Kiinan taloudessa ja politiikassa.

– Lopulta markkinareaktio voi muuttua todelliseksi taloudelliseksi vaikutukseksi. Mutta sitä ennen kaikki odottamattomat hidastukset vaikuttavat negatiivisesti rahoitusmarkkinoihin, Goldman lopettaa.

Suomalaissijoittaja eläkeyhtiö Ilmarisen sijoitusjohtaja Mikko Mursula pohtii, että jos Kiinan kasvu pysyy 5,5–7 prosentissa, vauhti on yhä todella lujaa Kiinan kokoiselle taloudelle.

Mursulan mukaan Kiinasta saatetaan puhua aika ajoin liikaakin. Markkinoiden hermostusta lisäävät hänen mukaansa vähintään yhtä paljon pohdinta mahdollisesta suhdannekäänteestä Yhdysvalloissa, keskuspankkien tekemiset ja tekemättä jättämiset sekä raaka-aineiden hintaromahdus ja sen vaikutukset.

Entä minkä maan hän uskoo toimivan globaalina kasvun veturina tulevaisuudessa?

– Kovimmat kasvun alueet löytyvät edelleen kehittyvistä talouksista tänä ja ensi vuonna. Kiina, jos se kasvaa yhä viisikin prosenttia, ja Intia myös. Kyllä nämä kaksi maata ajavat jatkossakin globaalia bruttokansantuotetta ylöspäin, Mursula sanoo.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (26)

Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Toiset ovat valmiimpia kuin toiset mutta älä unohda sillä vain jumala ja suomalainen tietää tähän vastauksen. Anna hevosen murehtia sillä on iso pää.
Anonyymi: isopää 2.2.2016 6:05

Anonyymi
Mutta miten käy kehitysmaa laardilan nyt kun sen elossa pitäjä alkaa olla vaikeuksissa? Laihdutuskuuria tiedossa?
Anonyymi: weide 2.2.2016 6:11

Anonyymi
Aika hurjaa ollut kasvuvauhti/kehitys Aasiassa tällä vuosituhannella ja kasvusta on kyllä saanut revittyä moni ihminen hyvinvointia elämäänsä ja onpa samalla saatu maailman köyhyyskin puolitettua..

Eli suunta on oikea ja on ihan luonnollista,että kasvu tästä hieman hidastuu..

Ihan hyvältä kuulostaa tuollainen 5-7% talouskasvu tulevaisuudelle.Eli köyhistä tulee edelleen keskiluokkaisia ja keskiluokkaiset rikastuvat..
Anonyymi: ulukosuomalaenen 2.2.2016 6:18

Anonyymi
Talous Kiinassa on muutos vaiheessa. Nyt on tullut esiin suuri ponzi-huijaus jossa 7 mijardia saatiin kansasalta huijattua ja samoilla rahoilla alkoi manner Kiinan pörssin manipulointi, joka päättyi kuin päätyi, katasrofiin-50 %.

Se, että valtio vielä tuki samaa pörssiä, sadoilla miljardeilla eurolla, niin voidaan vain kysellä missä on rahat, jotka siihen valtio sijoitti. Tosin täällä vapaassa lännessä voidaan kysellä samaa. Täällä rahoittajana vain toimi FED ja EKP, niin missä on varat.

Toivotaan, että tämä zikailuvirus kuolee, ennenkö se aiheuttaa ylitsepääsemättömän ketjurektion, ja pienipäisiä politikkoja ei suojaa enää mikään, ei missään.
Anonyymi: osingotvirtaa 2.2.2016 6:23

Anonyymi
Suomessakin saadaan kasvuruiske BKT:hen kun Caruna korottaa sähkönsiirron hintaa kolmanneksella. Kun taloudessa verot ja hinnat nousevat summautuvat ne maassa tuotettujen palveluiden ja tuotteitten kokonaishintaan, joka on tuo kaikkien haluama BKT. BKT ei ota kantaa siihen viedäänkö voitot ulkomaille vai jäävätkö ne kotimaan taloutta vauhdittamaan. Suomen mallissa voitot viedään enenevässä määrin ulkomaille kun Kiinassa ne jäävät hyödyttämään kiinalaisia.
Anonyymi: AasitTalousruorissa 2.2.2016 7:30

Anonyymi
Mutta miten käy kehitysmaa laardilan nyt kun sen elossa pitäjä alkaa olla vaikeuksissa? Laihdutuskuuria tiedossa?


Tietääksemme venäjällä mennään kohti konkkaa. putin on jo epätoivoissaan myymässä kaiken irtaimiston pitääkseen kansan kaalisopassa.
Anonyymi: lankkiweide 2.2.2016 7:39

Anonyymi
Kansainvälinen valuuttarahasto IMF taas arvioi viime syksynä, että Kiinan lähiajan talouskasvun hidastumisella on varsin vähäinen vaikutus muihin suuriin talouksiin.


Mitähän jos lady LaGarde lähtisi jo eläkkeelle. Tuskin se ainakaan IMF viisaustasoa laskisi.

Kuka näitä ekonomisteja ja talousviisaita ylipäätään uskoo. Ellei nyt sitten samoista syistä kuin isoonkirjaankin uskovat.

Huomautan että jokaikinen talouskriisi, pienempi tai isompi, jos yksilötason kriisejä ei lasketa, on näiden ekonomistien ja ns talousviisaiden aikaansaama. Jokainen, ilman poikkeusta. Aina on ollut takana joukkio, pienempi tai isompi, ns talouden, rahapolitiikan ja sijoittamisen ymv asiantuntijoita.

Se että itä Kiina vaimenee ennen kuin lännempi tai paremminkin keski Kiina alkaa nousta aiheuttaaa tietenkin notkahdusta. Kun itäinen Kiina on saturaatiossa ja bisnes alkaa paeta sieltä muihin osiin Kiinaa on tietenkin jännä ilmiö.
Ilmiössä on lisävaikuttimena sekin että Kiinassa juuri otettiin käyttöön maan sisäinen "Schengen". Siis se että ihmisillä on likipitäen täysi vapaus muuttaa Kiinassa ihan mihin lystäävät ja samalla purettiin myös kansan kahtiajako joka oli siis se että ihminen sai syntyessään leiman: "kuuluu maaseutuväestöön" tai "kuuluu kaupunkiväestöön". Se on iso mullistus Kiinassa.
Kiina on aloittanut valtavan panostuksen maan keski- ja ns länsiosiin. Siihen ei ole vain yhtä syytä. Se sisältyy myös maan turvallisuuspolitiikkaan.
Anonyymi: kupletti 2.2.2016 7:42

Anonyymi
Mikäs olikaan raja jolloin Kiinassa työttömyys lähtee nousuun? Kiinassa ei ole sosiaaliturvaa, joten vähäistä suurempi työttömyyden nousu aiheuttaa takuu varmaa kuohuntaa!
Anonyymi: jooooooooooooooooooo 2.2.2016 7:44

Anonyymi
Aasiassa riittää kasvu bisnestä varmasti kaikille joilla tuotteet ja biznes konsepti kunnossa!

Fyrkkaa tulee pääkonttorille yhtenä virtana! Sieltä sitten hyvä jakaa muhkeista Osinkoja omistajille!
Anonyymi: Osinkoexpertti 2.2.2016 7:57

Anonyymi
7 miljardin ponzi. Väkilukuun suhteutettuna Suomessa se tarkoittaisi 25 miljoonan kuprua. Meillä tataa sen kokoluokan kupruja olla enemmän kuin muutama.

Kiinassa on ponzi - pyramidi huijauksia vaikka kuinka paljon. Ne ovat ankarasti kiellettyjä ja niiden jäljille yritetään päästä mutta kaikki sen tietää että voro on aina lukkoseppää edellä. Niitä on joka paikassa erilaisia ponzi/pyramidi kerhoja joihin houkutellaan väkeä erittäin aktiivisesti ja yritetään saada henkilö ikäänkuin koukkuun. Kiinalainen on peluriluonne ja aina on juanin kiilto silmissä jos jossain olisi mahdollisuus hiukan voittaa rahaa.
On pimeitä peliluolia ja "autotalleja" joissa yöaikaan pelaa isompia tai pienempiä laittomia uhkapelikerhoja. On näitä p2p markkinointikerhoiksi naamioituja ponzi/pyramidi huijauksia. On pieniä tavallisen kadunmiehen tasolla toimivia ja on isoja rikkaiden luksuslukaaleissa kokoontuvia ja lonkeerot sitten ulottuu joka puolelle. Ankarat ohjeet ettei mitään saa laittaa paperille eikä missään tapauksessa puhuta nimillä (jokaiselle annetaan feikkinimi tai vain numero) ja puhelinta ei ole hyvä käyttää tai pitää olla nimetön pimeä luuri. Kiina jos mikä on sellainen "villilänsi" jossa vapaus on mennyt hiukan liian pitkälle. Moni ei usko kuinka vapaata siellä on. Saat suunnilleen tehdä aivan mitä lystää. Periaate on se että taivas on korkea ja keisari on kaukana.

Toki sitten joskus kun jää kiikkiin on toimet myös aika suoraviivaiset. Siinä ei kukkahattutäti päätä silitä. Oma vika.
Anonyymi: Ludmila 2.2.2016 8:01
Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
 
Asiakastieto

Yhteistyössä