Kirjaudu ▼
 

USA on pimittänyt saudien velkasalaisuutta jo 41 vuotta: "Ällistyttävää"

© Mohamed Alhwaity / Reuters
USA on pimittänyt saudien velkasalaisuutta jo 41 vuotta: "Ällistyttävää"
Kuinka suuren osan Yhdysvaltain velkakirjoista Saudi-Arabia omistaa? Tämä on yksi pisimpään säilyneistä salaisuuksista maailman isoimmilla velkakirjamarkkinoilla.
24.1.2016 09:21
Taloussanomat–Bloomberg
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Aina 1970-luvulta asti markkinoilla on arvuuteltu, kuinka paljon Yhdysvaltain liittovaltion velkakirjoja Saudi-Arabia omistaa.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan kysymys on noussut taas keskusteluun, kun raakaöljyn hinnanlasku ja kalliit sodat rasittavat Saudi-Arabiaa.

Pelkästään viime vuonna Saudi-Arabia käytti noin 100 miljardia dollaria valuuttavarannoistaan tilkitäkseen budjettinsa alijäämää, joka on suurimmalla tasollaan neljännesvuosistaan. Maa myös harkitsee ensi kertaa myyvänsä osuuden kruununjalokivestään öljyjätti Saudi Aramcosta.

Tämä kaikki on herättänyt huolia, sillä Saudi-Arabia kuuluu maailman suurimpien velkakirjamarkkinoiden isoimpiin ja tärkeimpiin velkojiin.

Sijoittajat pelkäävät, että dollaripulassaan Saudi-Arabia saattaa innostua myymään Yhdysvaltain valtionlainoja. Tai entä jos Saudi-Arabia alkaakin hamstrata velkakirjoja suojautuakseen uudelta finanssimyrskyltä?

Yhdessä nipussa

Yhdysvaltain valtiovarainministeriö ei ole koskaan julkaissut tarkkaa tietoa siitä, kuinka paljon jenkkibondeja Saudi-Arabia omistaa. Tämä johtuu siitä, että kuningaskunta on kuulunut vuosikymmenien ajan Yhdysvaltain tärkeimpiin liittolaisiin epävakaalla Arabian niemimaalla.

Valtiovarainministeriö niputtaa kuningaskunnan omistukset yhteen 14 muun maan kanssa. Suurin osa Saudi-Arabian kanssa samaan luokkaan kuuluvista maista kuuluu öljynviejämaiden OPEC-järjestöön.

Kiinnostavaksi Saudi-Arabian piilottelun tekee se, että Yhdysvaltain valtiovarainministeriö julkistaa täysin avoimesti tiedot useimmista maista. Esimerkiksi se, kuinka suuren osan Yhdysvaltain joukkolainoista Kiina omistaa, ei ole mikään salaisuus.

– On ällistyttävää, etteivät he ole paljastaneet sitä, sanoo Peterson-instituutin johtava stipendiaatti Edwin Truman, joka työskenteli valtiovarainministeriössä 1990-luvun lopussa.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Saudi-Arabian rahamarkkina-asioista vastaava viranomainen SAMA kieltäytyi kommentoimasta tietoja uutistoimisto Bloombergille.

Arvailujen varassa

Kaikkiaan öljynviejämaat omistavat Yhdysvaltain velkakirjoja 289 miljardin dollarin edestä. Tieto on peräisin viime marraskuussa julkaistuista tilastoista.

Vertailun vuoksi: Kiina omistaa velkakirjoja 1 265 miljardin dollarin ja Japani 1 145 miljardin dollarin edestä.

Se, kuinka suuri osa tästä 289 miljardin dollarin potista, kuuluu Saudi-Arabialle on kuitenkin ulkopuolisille täysi mysteeri.

Bloombergin mukaan vastauksen kysymykseen tuntevat vain muutamat henkilöt Saudi-Arabiassa sekä Yhdysvaltain valtiovarainministeriössä. Muiden on tyytyminen arvailuihin.

– Ennen vanhaan läpinäkyvyys ei ollut muotia valtiovarainministeriössä ja keskuspankissa, Petersonin Edwin Truman sanoo.

– Nyt tässä on kyse kuitenkin vain tavasta, joka täytyy murtaa ennemmin tai myöhemmin.

24.1.2016 09:21
Taloussanomat–Bloomberg
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)
Ihmiset Edwin Truman

Kommentit (99)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 10
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Kuinka suuren osan Yhdysvaltain velkakirjoista Saudi-Arabia omistaa? Tämä on yksi pisimpään säilyneistä salaisuuksista maailman isoimmilla velkakirjamarkkinoilla.
Anonyymi: Taloussanomat 24.1.2016 9:38

Anonyymi
Miettikääpä mitä tapahtuu jos velkojat vaztivat velat maksuun.

USA "painaa" tarvittavan määrän dollareita lisää, jolloin dollarin kurssi jokseenkin laskee.

Velkojat saavat rahansa takaisin, mutta saadun rahan ostovoima on lainattua pienempi.
Anonyymi: -asiantuntija- 24.1.2016 9:45

Anonyymi
On mielenkiintoista nähdä miten valtioiden velat jatkossa hoidetaan. Selvästi niitä ei ole aikomuskaan maksaa, koska summat ovat niin suuria useissä länsimaissa. Niihin on laskettava mukaan kaikki maksuvastuut eläkkeitä myöten, ja vähennettävä rahastoidut varat.

Maksukykynsä ovat jo ylittäneet paitsi USA niin myös Englanti ja Japani.
Anonyymi: JKerppi 24.1.2016 9:45

Anonyymi
Esimerkiksi se, kuinka suuren osan Yhdysvaltain joukkolainoista Kiina omistaa, ei ole mikään salaisuus.


On sekin aika arka paikka jenkkilässä. Muistetaanpas sekin kun tieto vuoti "liian aikaisin" julki ja kuinka siihen jenkkilän yläkerta reagoi.

Jenkkilässä kyseltiin ihmisiltä asiaa ja ns tavallisen kansalaisen käsitys oli propagandakoneiston ansiosta se että jenkkien pitäisi alkaa lopettaa Kiinan rahoittaminen ja siis rahan lainaaminen ja muu taloudellinen avustus Kiinalle.(heh)

Se että me tiedetään ei tarkoita että keskivertokansalainen jenkkilässä tietää. Maassa jossa ei edes olympialaisista kelpaa ns kansainvälinen kuvaa vaan pitää rakentaa oma jotta voidaan kuvata kuinka ainostaan jenkki voittaa. (näin se oli takavuosina eikä siitä ole kauan).

Liittovaltion velkakirjat ovat lisäksi velkaasuhteessa vain pieni osatekijä.

Tiedättekö miksi US presidentti kauhistui kun Kiinan presidentti (Hu) oli taannoin vierailulla jenkeissä. Oli suunniteltu lehdistötilaisuus mutta meni jotain aikataulua pieleen (tahallaan) ja Hu:lle kerrottiin että se on peruttu (koska jenkkihallinto ei ollut ehtinyt käsikirjoittaa/ohjeistaa sallittuja kysymyksiä ja vastauksia) joten tilaisuus oltiin perumassa.

Jenkkien puhuva pää oli tuskissaan kun Hu ilmoitti että hän haluaa tilaisuuden ja vastaa kaikkiin kysymyksiin eikä tarvitse mitään ennalta kirjoitettuja papereita (koska tietenkin hallitsee asiat hyvikin tarkasti, toisin kuin jenkkien silloinen puhuva pää )
Anonyymi: hupulupu 24.1.2016 9:47

Rekisteröitynyt käyttäjä
Ei hätää Saudit voi laittaa velkakirjansa lunastukseen.Suurempi huoli on Saksa,kukaan ei voi korvata Merkeliä,joka näin joutuu elämään ikuisesti.
Rekisteröitynyt käyttäjä: Hoikkapoika 24.1.2016 9:48

Anonyymi
Yhtäsuuri mysteeri on kuinka suuret ovat Sauda-Arabian ja muiden Persianlahden öljymaiden todelliset öljyreservit; ilmoitetut reservit ovat pysyneet samana 25-30 vuotta, vaikka lähteitä on pumpattu ja hyödynnetty jatkuvasti.

Öljyreserveiden merkitys on huomattavasti suurempi maailman kannalta kuin taalabondien; öljy on maailmantalouden tärkein energialähde, mutta taalabondit on vain monopolirahaa, joka voidaan helposti korvata toisella tai napin painalluksella taikoa rajattomasti lisää.
Anonyymi: BigLie 24.1.2016 9:50

Anonyymi
Siinähän se velkavetonen, ja Suomesta tehhään sammaa. Vastuuta ei oo Kataiset ym. nostaa kytkintä ja me maksetaan.....
Anonyymi: Onnetonykijä 24.1.2016 9:56

Anonyymi
Pimitys ja valehtelu. Niillä hallitaan niin Suomessa, EU:ssa kuin näköjään muuallakin.
Hallitus, joka näkee maan perustuslain politiikkaansa haittaavana voi miettiä ketä sen toimet palvelevat.

Vaaleilla haetaan valheellisin lupauksin mandaatti pettää äänestäjien luottamus kerta toisensa jälkeen.


Se on sitä suomalaista demokratiaa, oikeusvaltiota ja reilua meininkiä.
Anonyymi: Reisk 24.1.2016 10:18

Anonyymi
Mitä yhteistä on Kataisella ja Liikasella? Kumpikin lähtivät juuri ennen romahdusta.


Mitä yhteistä on Käteisellä ja Liiigasella, kumpikin romahduttivat Suomen Valtion talouden, molemmat ovat huippuvirassa nyt ja molemmilla on sama palkka kuin " huippujohtajilla " Ja molemmat ovat valtiotieteen maistereita, mitä tiedettä on valtiotiede, 1 plus 1 on 3.
Anonyymi: peeestä 24.1.2016 10:24

Anonyymi
Onneksi USA velkakello tikittää vielä avoimea 18,9...biljoonaa dollaria. Kukaan velkoja ei tule saamaan dollariakaan takaisin USAn konkurssissa.
Valheellinen velkatalous pyörii pelkkinä numeroina.
Saudien islamisti maan kanssa Jenkeillä on pöytälaatikkosopimus. Osa öljykaupan tuloista suorana velkakirjatukena Jenkeille???? Sama on Suomen vastuut Kreikan pankeille.
Anonyymi: Velkakupla 24.1.2016 10:34
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 10
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
 

Taloussanomat - Uutiset

15:55 Asiakasomistaja HS:ssä: S-ryhmä on röyhkeä tietojen keruussa
15:25 Kanadalainen kannabisyhtiö etsii lainaa seuraavaan kasvuhyppyyn
14:37 EDF:n johtaja: Uskon, että uusi ydinvoimala saa luvan
13:29 Turistien määrä tippui Turkissa
13:00 Ilta-Sanomat Rahoitti Isisiin liittymistä opintolainalla – 19-vuotias suomalainen tuomittiin Britanniassa
12:05 The Guardian: Muovipussien käyttö romahti Englannissa
11:34 Monte dei Paschille pelastus yllättävältä suunnalta – jenkkipankit odottavat enää EKP:n lupaa
10:45 Hälventävätkö stressitestien tulokset pelkoja pankkikriisistä? ”Tilanne ei ole muuttunut”
10:17 Finanssivalvonta: Suurimpien Suomessa toimivien pankkien vakavaraisuus säilyi hyvänä
07:15 Näkökulma Saksalaiset eivät ilku, vaikka Brexit olikin oma maali
06:16 Digitoday Suomen kiristysohjelmakurimus alkoi vihaisesta miehestä: "Maksoin sen halvatun sakon"
06:04 Tiesitkö, että taloyhtiö voi mennä konkurssiin? Nämä ovat riskitekijät
00:06 Stressitestit julki – Nordea ja OP saivat puhtaat paperit, Italian kriisipankki Euroopan kehnoin
29.7. BMW:n, Audin ja VW:n käyttämällä automaalilla linkkejä lapsityövoimaan
29.7. Digitoday Lähde: Apple muutti autohankkeensa suuntaa
29.7. Norjan Statoil ostaa öljykentän Brasiliasta 2,5 miljardilla dollarilla
29.7. Ekonomisti: Ruotsin talouskasvu on hidastunut merkittävästi
29.7. Digitoday Iskikö Venäjä taas Yhdysvaltain presidenttikisaan? FBI tutkii
29.7. Öljyn hinta painui heinäkuussa eniten vuoteen
29.7. Näin Norjassa: Kruunu sen kuin vahvistuu ja inflaatio puksuttaa vahvana
29.7. Opiskelijan syöpäkuolema muutti mainonnan sääntöjä Kiinassa – hakukonejätti Baidun tulos romahti
29.7. Elon Musk kehui 87 vuotta vanhaa kirjaa – harvinaisuus myytiin hetkessä loppuun ja hinta pomppasi 1 500 %
29.7. Googlelta selvä tulosparannus – tukea mainostuloista
29.7. Euroalueen talouskasvu ylsi odotuksiin – työttömiä 16,3 miljoonaa
29.7. Digitoday Putinin mahdoton nettihaaste: FSB keksi jo ratkaisun?
29.7. Yhdysvaltain talouskasvu jäi roimasti odotuksista
29.7. Pörssi loivassa laskussa – tappiolle jäänyt Pöyry -8 %
29.7. Taloyhtiöt ottavat lainaa ennätystahtia – kotitalouksien velkataakka kasvaa nyt kahta kautta
29.7. Turkulaisyrityksille jättitilaus matkustajalaivan suunnittelusta
29.7. Microsoftin Suomi-yt:t osuivat pahimmin 1 441 työntekijään – EU-komissio tukee miljoonilla
Asiakastieto

Yhteistyössä