Kirjaudu ▼
 

Perustuloon ei löydy rahaa – mutta entä jos EKP loisi sitä tyhjästä?

Rio Gandara
Perustuloon ei löydy rahaa – mutta entä jos EKP loisi sitä tyhjästä?
Analyysi Perustulon rahoittaminen verovaroista kävisi kalliiksi. Samaan aikaan kulutuskysyntä hiipuu. Voisiko EKP lyödä kaksi kärpästä yhdellä iskulla luomalla "helikopterirahaa" suoraan kansalaisten tileille?
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kelan valmistelema perustulokokeilu on herättänyt suurta huomiota Suomessa ja muuallakin maailmassa.

Se ei ole yllätys, sillä viime vuosina erilaisia ehdotuksia niin sanotusta kansalaispalkasta ovat esittäneet yhä useammat akateemikot, poliitikot ja kansalaisjärjestöt maasta riippumatta.

Kunnallisalan kehittämissäätiön teettämän selvityksen mukaan perustuloa kannattaa 51 prosenttia suomalaisista. Vielä korkeampiin kannatuslukuihin on päädytty muun muassa Ranskassa ja Espanjan Kataloniassa viime vuonna teetetyissä kyselyissä.

Kaikille vastikkeettoman tulonsiirron suosiota selittää se, että sen kannattamiseen voi olla monia syitä: Vasemmistoa viehättää ajatus köyhyyden poistamisesta ja kansalaisten "vapauttamisesta", oikeisto puolestaan haluaa karsia tukiviidakkoa ja kannustaa työn vastaanottamiseen.

Hyvistä puolistaan huolimatta erilaisista perustulomalleista on helppo löytää lukuisia ongelmia, joista yleisimmän nosti esiin viime viikolla Ylen haastattelussa Suomen historian professori Juha Siltala.

– Pitäisi harkita sellaista kansalaispalkkaa, jolla todella elää. Kuka sen sitten maksaa? Siltala pohti.

Kun Kela väläytti selvittävänsä kokeiluunsa jopa 800 euron suuruista vastikkeetonta ja verotonta kuukausisummaa, muun muassa kanadalaisprofessori James Milligan tyrmäsi ajatuksen "tyypillisenä fiskaalisena mielettömyytenä". Hänen mukaansa niin suuri tulonsiirto vaatisi Suomen veroasteen tuplaamista.

Mutta entä jos perustuloa ei rahoitettaisikaan pelkästään verottamalla?

Keskuspankkirahoitusta huudetaan hätiin

Euroopan keskuspankki EKP on viime vuosina pyrkinyt monien muiden keskuspankkien tapaan pönkittämään euroalueen laahaavaa inflaatiota niin sanotulla määrällisellä elvytyksellä. EKP siis ostaa institutionaalisilta sijoittajilta kuten pankeilta arvopapereita suurilla määrillä tuoretta keskuspankkirahaa.

Toistaiseksi tämä ei ole tehonnut keskuspankin toivomalla tavalla, sillä arvopapereiden arvonnoususta huolimatta kuluttajahinnat ovat jämähtäneet paikoilleen.

Viime vuoden lopulla etenkin Britannian työväenpuolueen johtajaksi noussut Jeremy Corbyn piti ahkerasti esillä ajatusta "ihmisille suunnatusta määrällisestä elvytyksestä", jossa Britannian keskuspankki ohjaisi rahat pankkien sijasta kansalaisille.

Ehdotus sai osakseen laajaa kannatusta, ja monien mielestä myös EKP:n tulisi ryhtyä vastaaviin toimiin. Ajatusta ylisti muun muassa IMF:n edellinen pääekonomisti Olivier Blanchard.

Corbynin ja muiden käyttämä käsite on kuitenkin harhaanjohtava, sillä keskuspankin rahat eivät hänen ehdottamassaan mallissa menisi suoraan kansalaisille vaan valtioille, jotka käyttäisivät niitä talouden piristämiseen esimerkiksi infrastruktuurihankkeita käynnistämällä.

Toisenlaisen vaihtoehdon nosti esiin 19 professorin joukko, joka lähestyi aiemmin viime vuonna talouslehti Financial Timesia vetoomuskirjeellä.

Siinä professorit ehdottavat, että valtioiden sijaan rahat voitaisiin myös jakaa kansallisten keskuspankkien kautta euroalueen kansalaisille niin, että jokainen saisi kuukausittain tililleen 175 euroa EKP:n luomaa niin sanottua helikopterirahaa.

Taloustieteilijä Milton Friedmanin kehittämällä käsitteellä viitataan tilanteeseen, jossa keskuspankki luo uutta rahaa talouteen ikään kuin pudottamalla sitä helikopterista kaikelle kansalle.

Professoreiden ehdotuksessa on käytännössä kyse Euroopan laajuisesta EKP:n rahoittamasta perustulosta, joka eroaa Corbynin ja Blanchardin suosimasta mallista merkittävästi.

Helikopterirahan ilmeinen ongelma on inflaatio

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Jos EKP rahoittaisi valtioiden infrastruktuurisijoituksia ja finanssipolitiikkaa, se pönkittäisi valtioiden asemaa merkittävästi.

Euroopan laajuisen perustulon vaikutus olisi päinvastainen, sillä se siirtäisi merkittävän osan sosiaaliturvan rahoituksesta eurojärjestelmälle. Lisäksi rahojen kohdentumisesta päättäisivät kansalaiset, eivät valtiot.

FT:ssä kirjoittaneet professorit eivät ehdottaneet pysyvää ja kattavaa EKP:n rahoittamaa perustuloa, sillä siihen sisältyvät perustavanlaatuiset ongelmat ovat ilmeisiä: 175 euroa kuukaudessa on suuri summa köyhimmissä Euroopan maissa, mutta auttamattoman pieni Suomen kaltaisissa maissa.

Jos taas EKP rahoittaisi korkeamman elintason maissa asuvia kansalaisia huomattavasti avokätisemmin, kysynnän piristyminen voisi aiheuttaa valtavan inflaation, jos hyödykkeiden tuotanto ei kasvaisi niiden kysynnän tahtiin.

Arvopapereiden hintoja keskuspankin määrällinen elvytys on jo pitkään nostanut, mutta reaalitalouden hyödykkeiden hintojen voimakasta nousua pidetään yleensä talouden kannalta haitallisempana.

Lisäksi on selvää, että valtioiden ja kansalaisten suora keskuspankkirahoitus olisivat ristiriidassa EU:n perussopimusten kanssa ja rajoittaisivat keskuspankin itsenäisyyttä entisestään.

Näistä ongelmista huolimatta eurooppalaisella perustulolla olisi selvä etu kansalliseen perustuloon nähden. Siinä missä kansallinen perustulo tekisi jo ennestään vetovoimaisista maista yhä houkuttelevimpia asuinpaikkoja, Euroopan laajuinen versio tasoittaisi maiden välisiä eroja.

Kaksi kärpästä yhdellä iskulla?

Yksi perustuloaktivistien esiin nostamista vaihtoehdoista on, että EKP rahoittaisi kaikkia Euroopan kansalaisia saman verran, ja korkean hinta- ja elintason maat velvoitettaisiin järjestämään loppuosa perustulosta valtion kassasta tai se maksettaisiin EU:n yhteisestä budjetista.

Tällainen järjestely – puhumattakaan kokonaan EKP:n rahoittamasta perustulosta – vaatisi olemassa olevien sosiaaliturvajärjestelmien ja luultavasti myös rahajärjestelmän perusteellista mylläämistä ja voi siksi kuulostaa utopistiselta.

Mutta kuten professori Juha Siltala Ylen haastattelussa totesi, myös nykyisten talous- ja sosiaaliturvajärjestelmien ongelmat ovat kasvamassa suuriksi. Työurat silppuuntuvat, eivätkä työ- ja verotulot enää teknologian kehittyessä nouse työn tuottavuuden tahdissa.

Jostakin rahat kulutuskysynnän ylläpitämiseen ja sosiaaliturvan rahoittamiseen olisi siis saatava, Siltala pohti.

EKP:n rahoittama Euroopan laajuinen perustulo voisikin parhaimmillaan ratkaista sekä kansalaispalkan rahoitusongelman että työtulojen kutistumisesta aiheutuvan kysyntäpulan.

Siksi on helppo ennustaa, että kaikista ongelmistaan huolimatta tällaisesta vaihtoehdosta keskustellaan tulevina vuosina yhä enemmän.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (217)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 22
EdellinenSeuraava

Anonyymi
€u alueen ulkopuolisten maiden EI kuulu €U pummeja elättää.
Seuraamus toimista, min. 5 miljoonaa sakkoja 20 vuotta pyttyä linnassa.
Anonyymi: hammurabin_laki 18.1.2016 6:09

Anonyymi
Loistoidea...EKP voisi laittaa jokaisen tilille esim. 10 000 euro/kk ja olismme vihdoin vapaita työnikeestä.
Anonyymi: erteterter 18.1.2016 6:13

Anonyymi
Jaa, että arvopapereiden hintataso noussut?

Jos katsotte rahastoja vuositasolla, niin poikkeusetta ne on miinuksella, muutama plussalla, vielä viikon verran.
Pörssikurssit sulkeltaa Aasiassa miinusta yli 50%, eikä suunta ole ylöspäin täälläkään, harhaa näkee joku.

Mutta se helikopteri raha mitä FED ja EKP pudotti 11 00 miljardia euroa, siirtyi suoraan maailman 64 rikkaimman varallisuuteen. Se vastasi sitä summaa aika tarkasti. 4:ssä vuodessa he tuplasivat omaisuutensa, suurin osa ihmiskuntaa puolitti sen.

Jos sitä nyt pudotetaan helikpoterista niin suoraan maastoon sitten, ei välikäsiä.
Anonyymi: tuuletintaitaapyöriä 18.1.2016 6:19

Anonyymi
Kyllä tällä rahapaja teollisuudella tuleee olemaan lyhyt historia. Paljon, paljon lyhempi, kuin savupiippu teollisuudella.
Kokeikaa vain, mutta kyllä nämä jutut rahan tekemisestä, ilman työtä on jo maailmanlopun juttuja, ainakin talouden suhteen. Joten hillitkää itsenne. Hohhijaa, taas pitää lisätä fyysistä kultaa kassakaappiin.
Anonyymi: teitäonvaroitettu 18.1.2016 6:29

Anonyymi
On ymmärrettävää että on paljon sellaisia verovaroin palkattuja tyhjänpyörittäjiä jotka masinoivat monen eri tahon kautta suoraan ja välillisesti kansalaispalkan vastustusta ja siihen keinovalikoimaan kuuluu myös pelottelu.

Syy on yksinkertainen. Irtisanottavien määrä olisi melkoinen. Siis niitä tyhjänpyörittäjiä jotka nykyisin puuhastelevat erilaisten muiden sosiaalisten tukimuotojen käsittelyn parissa. Kela ja sosiaalivirastot nyt alkajaisiksi.

Lisäksi vähintään 80% tuosta rahasta yksinkertaisi kiertäisi tässä suomalaisessa kulutusketjussa ja sen kiertäessä joka askeleella on vero, olkoot se sitten arvonlisävero, polttoainevero, viinavero ja tuloverokin siellä missä sitä rahaa otetaan sen saajilta kiertoon.

Se että hyväpalkkaiselta vuorineuvokselta se kansalaispalkka otettaisiin verona pois ei kai paljon asiaan vaikuta koska heitä on niin vähän. Eikä sen heitä pitäisi haitata muutenkaan.
Anonyymi: LittunenVaiAllard 18.1.2016 6:32

Anonyymi
Mitenkäs tämä väki joka siirtyy lapsilisiltä suoraan eläkkeelle.he ovat saaneet helikopterirahaa jo iät ja ajat.paljonko heitä on suomessa ja montako prosenttia käy työssä.nyt tähän samaan ryhmään ovat liittymässä kymmenettuhannet mamut,harva heistäkään tulee työllistymään.samalla kantaväestön etuja kiristetään joka kohdistuu etenkin vanhuksiin ja sairaisiin jotka ovat maksaneet ikänsä veroja tähän konkurssipesään.kaikki rikkaathan ovat tietenkin leikkausten ulkopuolella ja heidän elinolojaan senkun kohennetaan,jopa pyrkimällä salaamaan heidän sijoituksensa.
Anonyymi: markelin 18.1.2016 6:40

Anonyymi
Loistava idea. Se varmasti lisäisi Suomen vetovoimaa pakolaisten keskuudessa. Varsinkin suuret lapsiperheet olisivat kiinnostuneita antaisihan se lapsillekin ilmaisen koulutuksen ja alle kouluiän oleville lapsille ilmaisen päivähoidon. Etuja näiden osalta pitäisi kehittää vielä siten, että perheille kustannettaisiin ilmainen vuosittainen matka entiseen kotimaahansa, jotta siteet entisiin sukulaisiin säilyisivät. Näin voitaisiin kirkastaa Suomikuvaa.Miksi huolehtia esim vanhuksista, sillä Suomen tulevaisuus on maahanmuuttavissa lapsiperheissä.
Anonyymi: Kaitaanjokke 18.1.2016 6:45

Anonyymi
Vasemmalle tiedoksi. Perustulo ei vapauta ketään köyhyydestä. Hintataso mukautuu tulojen mukaan, eli mikään ei muutu, paitsi paine veronkorotuksiin, lisäleikkauksiin yms. vain kasvaa. Kapitalismin perussääntöjä. Polta Marx ja lue Macchiavelli.
Anonyymi: MoneyHoney 18.1.2016 6:48

Anonyymi
Mitenkäs tämä väki joka siirtyy lapsilisiltä suoraan eläkkeelle.he ovat saaneet helikopterirahaa jo iät ja ajat.paljonko heitä on suomessa ja montako prosenttia käy työssä.nyt tähän samaan ryhmään ovat liittymässä kymmenettuhannet mamut,harva heistäkään tulee työllistymään.samalla kantaväestön etuja kiristetään joka kohdistuu etenkin vanhuksiin ja sairaisiin jotka ovat maksaneet ikänsä veroja tähän konkurssipesään.kaikki rikkaathan ovat tietenkin leikkausten ulkopuolella ja heidän elinolojaan senkun kohennetaan,jopa pyrkimällä salaamaan heidän sijoituksensa.


Ei tämä ole ollut helikopterirahaa vaan se on työstä verotettua rahaa.
Mutta nyt sitä tehtäisiin ilman, että sillä on mitään arvoa ja se on se paha asia.
Tässä on juuri se juttu, kun maailman rikkaat huomaa, että heillä on vain paperia, eikä sillä saa edes leipää.

Silloin nauraa joku muu kuin helikopterirahan omistaja. Silloin nauraa se jolla on kultaa fyysissessä muodossa. Muu kultahan samaa paperia kuin setelitkin. Niin bittirahaa ei ole edes olemassa, muuten kuin mielikuvissa, siis arvottomia ovat molemmat.
Anonyymi: tietopakettiteille 18.1.2016 7:00

Anonyymi
hiton kiva ajatus. mutta?
miten rahan arvo
Anonyymi: neseuraukseton 18.1.2016 7:05
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 22
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
 

Taloussanomat - Uutiset

17:44 Viime vuonna selvä piikki: Yhä useampi raivosi lentokoneessa
17:29 Inderes: Yrityskauppojen tahti hidastunut – viime vuonna ennätys
17:05 Digitoday Kutsu kävi oikeuteen: Loppuuko musiikin rippaaminen Youtubesta?
16:25 Autoja tuodaan yhä enemmän ulkomailta – "Autonvaihto useammalla mielessä"
15:48 Nyt se on virallista: OP eroaa FK:sta
15:19 Kone laskussa nousupörssissä, Caverion jatkaa eilistä kiriä
14:24 Harjoittelija löysi sattumalta – huutokaupassa 102-vuotias samppanja
13:55 Digitoday Näin Mars asutetaan elinaikanamme - Muskin hurja suunnitelma julki
13:29 Saudi-Arabia vihjasi öljysopimuksesta Iranin kanssa
12:53 Kotipizzan kasvukausi jatkui: Asiakkaat lisääntyivät ja ostokset kasvoivat
12:19 Digitoday Accenture irtisanoo jopa 40
11:25 Vaikeuksissa kyntävä Deutsche Bank myy henkivakuutusyhtiönsä
11:16 Digitoday Natsilaulu päätyi Googlen hampaisiin – mitä oikein tapahtuu?
10:46 Deutsche Bankin toimitusjohtaja: Emme tarvitse valtiontukea missään tapauksessa
10:21 Suomi putosi kilpailukykyvertailussa – Ruotsi kiri ohi
10:01 Vanhojen asuntojen hinnat nousivat elokuussa
09:18 Hanjinin konttilaivat halutaan myydä mahdollisimman pian
09:03 Digitoday Sitä on tehty vuosikausia - nyt Youtube sallii sen
08:44 TVO haastanut Arevan oikeuteen Ranskassa
07:41 Ilta-Sanomat Rakentaja vaikeni talon märkätilojen virheistä – joutui maksamaan ostajalle 50 000 euroa
06:03 Digitoday Jouduitko hakkeroiduksi? Älä tee tätä yleistä virhettä
06:02 Analyysi Maailman vaarallisin pankki – tätä ei voi päästää nurin
27.9. Uusi avaus Venäjältä: Lentoyhtiön emofirma lähtee rakettibisnekseen
27.9. Digitoday IPhonen porausvideo meni täydestä: "Senkin idiootti"
27.9. Ford tyrmäsi Trumpin väitteen: "Me pysymme täällä ikuisesti"
27.9. Uber laajentaa rajusti ruokapalveluaan
27.9. Fivalle tulossa uusi väline pankkien valvontaan
27.9. Öljyn hinta painuu – Iran antoi pakit tuotantoleikkauksille
27.9. Pankki varoittaa asuntokuplasta: Brexitillä voi olla arvaamaton seuraus
27.9. Kuluttajien luottamus on nyt kova USA:ssa –nousi korkeimmilleen vuoden 2007 jälkeen
Asiakastieto

Yhteistyössä