Kirjaudu ▼
 

Rehn uskoo: Euroalueen taantuma jää lyhyeksi

Lehtikuva
Rehn uskoo: Euroalueen taantuma jää lyhyeksi
Euroopan unionin komission varapuheenjohtaja Olli Rehn arvioi, että euroalueen taantuma on jäämässä lyhytaikaiseksi. Elpymistä olisi luvassa jo vuoden toisella puoliskolla.
26.3.2012 13:48
Riikka Kalmi
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Euroopan komission varapuheenjohtaja Olli Rehn piti tänään pressitilaisuuden Euroopan komission Suomen edustustossa Helsingissä. Aiheena olivat ajankohtaiset talousnäkymät Euroopassa.

Rehnin mukaan euroalue on kokonaisuutena lievässä taantumassa tänä vuonna.

–  Erot eri alueiden välillä ovat aika suuria eri puolilla Eurooppaa. Karkeasti ottaen keskinen ja pohjoinen Eurooppa ovat kyenneet välttämään taantuman, sen sijaan Etelä-Eurooppa käy syvemmällä. Siellä kasvu on miinuksella ja työttömyys korkealla. Tämä painaa koko euroalueen keskiarvoa jonkin verran nollan alapuolelle tämän vuoden ennusteen osalta.

Taantuma voi kuitenkin Rehnin mukaan jäädä lyhytaikaiseksi, kunhan EU:lla ja sen jäsenmailla on valmiutta jatkaa määrätietoisesti talouden vakauttamista.

– On mahdollista, että euroalueen talous palaa elpymisen ja kasvun tielle kuluvan vuoden toisella puoliskolla.

Rehn kuitenkin varoitti, että ”uusia pilviä on jo taivaalla” öljyn hinnannousun vuoksi.

– Raakaöljyn hinta on noussut 15 prosenttia vuoden alusta lähtien ja se lähentelee jo raakaöljyn hinnan huippuvuoden 2008 tasoa, mikä painaa taloutta Euroopassa ja muualla kehittyneissä talouksissa. Tämä liittyy pitkälti niihin kansainvälisen politiikan jännitteisiin, mitä tällä hetkellä vallitsee Lähi-idässä ja Persianlahdella.

Rehn uskoo sopuun
vakausrahastoissa

Kööpenhaminassa pidetään perjantaina epävirallinen euroalueen ja EU:n valtiovarainministereiden kokous. Rehn uskoo, että sopu palomuurin eli vakausrahastojen vahvistamisesta saadaan aikaan.

– Odotan, että perjantaina kyetään tekemään päätös pysyvän EVM:n ja väliaikaisen ERVV:n yhteiskapasiteetista tavalla, joka on luottamusta vahvistava, komission luonnostelemien optioiden varaan rakennettu kompromissi, Rehn totesi.

Rehn ei halunnut ottaa kantaa tarkkaan summaan, jolla vakausvälineitä olisi vahvistettava. 

– Komissio on euroryhmän pyynnöstä esittänyt eri optioita euroalueen vakausrahastojen vahvistamiseksi, en halua mennä tässä yhteydessä tarkkaan summaan.

Rehn sanoi luottavansa siihen, että neuvottelut johtavat tulokseen, joka vakuuttaa niin markkinat kuin kansainväliset kumppanitkin. Tarpeeksi vakuuttavan ratkaisun toivotaan saavan kumppanit vahvistamaan kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n voimavaroja.

– Luotan siihen, että neuvottelujen lopputuloksena saamme vakuuttavan ratkaisun kokoon.

”EKP esti luottolaman”

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Varapuheenjohtaja Rehn totesi, että rahoitusvakaus on parantunut Euroopan keskuspankin LTRO-toimenpiteiden ansiosta, joilla likviditeettiä on vahvistettu 1100 miljardilla eurolla.

– EKP:n toimenpiteet ovat estäneet uhkaavan luottolaman, joka oli näköpiirissä vuoden loppupuolella. Myös yritysten ja kotitalouksien luotonsaanti on palautumassa normaalille tolalle, mikä on välttämätöntä reaalitalouden kasvun ja työllisyyden näkökulmasta.

EKP:n toimet ovat myös heijastuneet valtionlainojen kustannuksiin. Italian ja Espanjan korot ovat laskeneet puolen vuoden aikana, vaikkakin Espanja on viime viikkoina ottanut takapakkia.

Rehnin mukaan julkinen talous on tasapainottumassa. Hän mainitsi, että Italia ja Espanja ovat viime kesästä lähtien toteuttaneet määrätietoisesti toimia talouden vakauttamiseksi. Hän huomauttaa, että Euroopassa on menossa tällä hetkellä kasvua tukevien rakenteellisten uudistusten aalto.

– Viime viikkoina on tehty merkittäviä työmarkkinauudistuksia ja eläkejärjestelmäuudistuksia esimerkiksi Portugalissa, Espanjassa ja Italiassa.

"Suomen päätökset
oikeansuuntaisia"

Rehn ei halunnut vielä kovin tarkasti ottaa kantaa Suomen hiljattaisiin sopeutustoimiin, koska komission ekonomistien arviot päätöksistä eivät ole vielä valmiita.

– Alustavan analyysin perusteella voi todeta, että varmastikin Suomen hallituksen tekemät päätökset ovat oikean suuntaisia Suomen julkisen talouden kestävyysvajeen kuromiseksi umpeen ja luottamuksen vahvistamiseksi, Rehn sanoi.

Lopuksi Rehn vielä varoitteli tuudittautumasta ”petolliseen tyytyväisyyden tunteeseen” Euroopassa

– EKP:n toimenpiteet ovat antaneet hengähdystauon, se on käytettävä hyväksi talouden perustan vahvistamiseen. Vakauttamista on jatkettava  määrätietoisesti ja siirrettävä painopistettä kasvua tukeviin uudistuksiin ja toimenpiteisiin. Näillä eväillä kyetään luomaan perusta kestävälle kasvulle.

26.3.2012 13:48
Riikka Kalmi
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (207)


Anonyymi
Se on sillä lailla, että kun ihminen kohtaa vahvemman osapuolen, se alkaa tiedostamattaan tukea vahvemman mielipiteitä. Tämä on tutkittu juttu. Näin ollen Rehn toistelee isojen poikien mantroja, kuin omiaan ja uskoo kaiken hölyn pölyn mitä hänelle sanotaan (ja välittää sen vielä eteenpäin). Voi sitä päivää kun Olli sisäistäen ymmärtää sen tosiasian, että käsissä on mahdoton yhtälö, ja että isot pojat ovat käyttäneet häntä törkeästi hyväkseen. Siitä saattaa tulla Ollille paha mieli.
Anonyymi: Kohta murtuu mieliku 26.3.2012 14:16

Anonyymi
Mitä suuremmat puskurit sitä sitä isommpia riskejä pankit "uskaltaa" ottaa.
Eikös tässä äsken pistetty kiertoon 1000 miljardia yhden euron korolla.
Anonyymi: Haloo!! Sama kuin ta 26.3.2012 14:16

Anonyymi
Voi Olli poikaa.. se että lapioi rahaa miljardeja ja siirtää tulevaa romahdusta vuodella eteenpäin ei tarkoita sitä ettetkö olisi syypää suurinpaan lamaan mitä Euroopassa on ikinään koettu. Siis 2014 - 2016 on ajankohta kun rommaa.
Anonyymi: frfr 26.3.2012 14:21

Anonyymi
Tämä ei ole hyvä uutinen. Jos Rehn löisi analyysiä, faktaa ja lukemia pöytään niin voitaisiin itse tarkistaa asian laita.

Taas kerran pitäisi uskoa satuja. Niitä on kuultu ihan riittävästi.
Anonyymi: Nimetön 26.3.2012 14:23

Anonyymi
Rehn TOIVOO että Euroalueen taantuma jää lyhyeksi..
Anonyymi: Haahahah 26.3.2012 14:23

Anonyymi
Eikö nämä reenit,kataiset,stubidot tajua lentää kiinaan jo.

Lama on tulossa täydellä voimalla ja nuo rääkkyy ja räpistelee,tuhlaten kaikki varat.
Anonyymi: Me tienataan. 26.3.2012 14:28

Anonyymi
En tajua tuon Bobrikovin puheita, puhuuko se Venäjää?
Anonyymi: Euro Kaput, rastuit 26.3.2012 14:34

Anonyymi
Uskon asiat kuuluvat kirkolle. Onko Olli Rehn vaihteeksi ryhtymässä europaaviksi? Olisi sitten nimittäin hieman kovemman pomon alla kuin nykyisin.
Anonyymi: Paavo P 26.3.2012 14:36

Anonyymi
Tämä frankfurttilainen kolukunnan oppi pitää ihan oikeasti uudistaa.[/quote

Ei tarvii todistaa. Oppihan on " absoluuttinen fakta ".
Anonyymi: kokoomuslainen 26.3.2012 14:37

Anonyymi
Rehn olisi netistä voinut katsoa kuinka Kreikassa vietettiin itsenäisyyspäivää eilen. Keskusta suljettiin poliisien toimesta. Paikalle pääsi vain valittu joukko ja muut sai maistaa virkavallan mellakkatoimista. Ja nyt pitäisi vielä kiristää taloustoimia, jotta utopia voisi jatkua.
Anonyymi: Ei jatku enää pitkää 26.3.2012 14:38
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

27.7. Digitoday Facebookissa mainostetaan hämäriä aurinkolaseja ystäviesi nimissä – toimi näin
27.7. Fed piti ohjauskorkonsa odotetusti ennallaan
27.7. Kokoomuksen Vartiainen poistaisi varainsiirtoveron: "Varmasti Suomen vahingollisimpia veroja"
27.7. Trump kiisti jyrkästi kontaktit Venäjälle, eikä aio paljastaa verotietojaan
27.7. Telian osittain omistaman turkkilaisoperaattorin tulos jäi selvästi odotuksista
27.7. Yhdysvalloista yllättävät tilastot – öljyn hinta putosi äkisti
27.7. Jeep vauhditti myyntiä – Fiat nosti tulosennustettaan 10 %
27.7. Digitoday Toimii jo Virossa: Android lähettää sijaintisi hädän hetkellä
27.7. Outotecin rajulla kurssilaskulla selvä syy – "Kilpailijoita pahempia ongelmia"
27.7. Espanja ja Portugali rikkoivat EU:n budjettisääntöjä, mutta välttivät sakot
27.7. Digitoday Tietoturvan peruspilari horjuu: "Lukuisat ihmiset alttiina hyökkäykselle"
27.7. Juncker nimitti Lontoota piinanneen ranskalaisen EU:n Brexit-neuvottelijaksi
27.7. Digitoday Windows 10 -päivitys muuttuu maksulliseksi tällä viikolla – viime hetkellä on jo liian myöhäistä asentaa
27.7. Sanoman Duinhoven: Nyt on syytä optimismiin
27.7. Sulkemisuhan alla oleva Talvivaara ylitti tavoitteensa – loppuvuosi aikaa etsiä rahoitusta
27.7. Tulosjulkistaja Outotecin osake valahti rankasti pakkaselle
27.7. Air France varoittaa: Terrori-iskut karkottavat turisteja
27.7. Japanin Abe julkisti jättimäisen elvytyspaketin: 240 miljardia euroa
27.7. Outotec painui tappiolle, liikevaihto supistui selvästi
27.7. Munksjö-konserni teki tulosennätyksensä
27.7. Britannian talous odotettua paremmassa vauhdissa ennen Brexit-äänestystä
27.7. Digitoday IPhone-myynti rajussa alamäessä – "Hyviä asioita tapahtuu, kun ihmiset eivät odota mitään"
27.7. Italian ongelmapankki yrittää haalia 5 miljardia ennen perjantaita
27.7. Digitoday Teslan Autopilot ajoi ylinopeutta: Näin raju oli kuolemaan johtanut kolari
27.7. Deutsche Bankin tulos romahti
27.7. Kuluttajat luottavat enemmän Suomen kuin omaan talouteensa
27.7. Sanoma teki reippaan tulosparannuksen – kiri etenkin Suomessa
27.7. Teollisuuden luottamus heikkeni hieman
27.7. Hillary Clintonin historiallinen ehdokkuus varmistui
27.7. HS: Hallitus haluaa yrityksille ison veroalen
Asiakastieto

Yhteistyössä