Kirjaudu ▼
 

Rehn uskoo: Euroalueen taantuma jää lyhyeksi

Lehtikuva
Rehn uskoo: Euroalueen taantuma jää lyhyeksi
Euroopan unionin komission varapuheenjohtaja Olli Rehn arvioi, että euroalueen taantuma on jäämässä lyhytaikaiseksi. Elpymistä olisi luvassa jo vuoden toisella puoliskolla.
26.3.2012 13:48
Riikka Kalmi
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Euroopan komission varapuheenjohtaja Olli Rehn piti tänään pressitilaisuuden Euroopan komission Suomen edustustossa Helsingissä. Aiheena olivat ajankohtaiset talousnäkymät Euroopassa.

Rehnin mukaan euroalue on kokonaisuutena lievässä taantumassa tänä vuonna.

–  Erot eri alueiden välillä ovat aika suuria eri puolilla Eurooppaa. Karkeasti ottaen keskinen ja pohjoinen Eurooppa ovat kyenneet välttämään taantuman, sen sijaan Etelä-Eurooppa käy syvemmällä. Siellä kasvu on miinuksella ja työttömyys korkealla. Tämä painaa koko euroalueen keskiarvoa jonkin verran nollan alapuolelle tämän vuoden ennusteen osalta.

Taantuma voi kuitenkin Rehnin mukaan jäädä lyhytaikaiseksi, kunhan EU:lla ja sen jäsenmailla on valmiutta jatkaa määrätietoisesti talouden vakauttamista.

– On mahdollista, että euroalueen talous palaa elpymisen ja kasvun tielle kuluvan vuoden toisella puoliskolla.

Rehn kuitenkin varoitti, että ”uusia pilviä on jo taivaalla” öljyn hinnannousun vuoksi.

– Raakaöljyn hinta on noussut 15 prosenttia vuoden alusta lähtien ja se lähentelee jo raakaöljyn hinnan huippuvuoden 2008 tasoa, mikä painaa taloutta Euroopassa ja muualla kehittyneissä talouksissa. Tämä liittyy pitkälti niihin kansainvälisen politiikan jännitteisiin, mitä tällä hetkellä vallitsee Lähi-idässä ja Persianlahdella.

Rehn uskoo sopuun
vakausrahastoissa

Kööpenhaminassa pidetään perjantaina epävirallinen euroalueen ja EU:n valtiovarainministereiden kokous. Rehn uskoo, että sopu palomuurin eli vakausrahastojen vahvistamisesta saadaan aikaan.

– Odotan, että perjantaina kyetään tekemään päätös pysyvän EVM:n ja väliaikaisen ERVV:n yhteiskapasiteetista tavalla, joka on luottamusta vahvistava, komission luonnostelemien optioiden varaan rakennettu kompromissi, Rehn totesi.

Rehn ei halunnut ottaa kantaa tarkkaan summaan, jolla vakausvälineitä olisi vahvistettava. 

– Komissio on euroryhmän pyynnöstä esittänyt eri optioita euroalueen vakausrahastojen vahvistamiseksi, en halua mennä tässä yhteydessä tarkkaan summaan.

Rehn sanoi luottavansa siihen, että neuvottelut johtavat tulokseen, joka vakuuttaa niin markkinat kuin kansainväliset kumppanitkin. Tarpeeksi vakuuttavan ratkaisun toivotaan saavan kumppanit vahvistamaan kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n voimavaroja.

– Luotan siihen, että neuvottelujen lopputuloksena saamme vakuuttavan ratkaisun kokoon.

”EKP esti luottolaman”

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Varapuheenjohtaja Rehn totesi, että rahoitusvakaus on parantunut Euroopan keskuspankin LTRO-toimenpiteiden ansiosta, joilla likviditeettiä on vahvistettu 1100 miljardilla eurolla.

– EKP:n toimenpiteet ovat estäneet uhkaavan luottolaman, joka oli näköpiirissä vuoden loppupuolella. Myös yritysten ja kotitalouksien luotonsaanti on palautumassa normaalille tolalle, mikä on välttämätöntä reaalitalouden kasvun ja työllisyyden näkökulmasta.

EKP:n toimet ovat myös heijastuneet valtionlainojen kustannuksiin. Italian ja Espanjan korot ovat laskeneet puolen vuoden aikana, vaikkakin Espanja on viime viikkoina ottanut takapakkia.

Rehnin mukaan julkinen talous on tasapainottumassa. Hän mainitsi, että Italia ja Espanja ovat viime kesästä lähtien toteuttaneet määrätietoisesti toimia talouden vakauttamiseksi. Hän huomauttaa, että Euroopassa on menossa tällä hetkellä kasvua tukevien rakenteellisten uudistusten aalto.

– Viime viikkoina on tehty merkittäviä työmarkkinauudistuksia ja eläkejärjestelmäuudistuksia esimerkiksi Portugalissa, Espanjassa ja Italiassa.

"Suomen päätökset
oikeansuuntaisia"

Rehn ei halunnut vielä kovin tarkasti ottaa kantaa Suomen hiljattaisiin sopeutustoimiin, koska komission ekonomistien arviot päätöksistä eivät ole vielä valmiita.

– Alustavan analyysin perusteella voi todeta, että varmastikin Suomen hallituksen tekemät päätökset ovat oikean suuntaisia Suomen julkisen talouden kestävyysvajeen kuromiseksi umpeen ja luottamuksen vahvistamiseksi, Rehn sanoi.

Lopuksi Rehn vielä varoitteli tuudittautumasta ”petolliseen tyytyväisyyden tunteeseen” Euroopassa

– EKP:n toimenpiteet ovat antaneet hengähdystauon, se on käytettävä hyväksi talouden perustan vahvistamiseen. Vakauttamista on jatkettava  määrätietoisesti ja siirrettävä painopistettä kasvua tukeviin uudistuksiin ja toimenpiteisiin. Näillä eväillä kyetään luomaan perusta kestävälle kasvulle.

26.3.2012 13:48
Riikka Kalmi
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (207)


Anonyymi
Se on sillä lailla, että kun ihminen kohtaa vahvemman osapuolen, se alkaa tiedostamattaan tukea vahvemman mielipiteitä. Tämä on tutkittu juttu. Näin ollen Rehn toistelee isojen poikien mantroja, kuin omiaan ja uskoo kaiken hölyn pölyn mitä hänelle sanotaan (ja välittää sen vielä eteenpäin). Voi sitä päivää kun Olli sisäistäen ymmärtää sen tosiasian, että käsissä on mahdoton yhtälö, ja että isot pojat ovat käyttäneet häntä törkeästi hyväkseen. Siitä saattaa tulla Ollille paha mieli.
Anonyymi: Kohta murtuu mieliku 26.3.2012 14:16

Anonyymi
Mitä suuremmat puskurit sitä sitä isommpia riskejä pankit "uskaltaa" ottaa.
Eikös tässä äsken pistetty kiertoon 1000 miljardia yhden euron korolla.
Anonyymi: Haloo!! Sama kuin ta 26.3.2012 14:16

Anonyymi
Voi Olli poikaa.. se että lapioi rahaa miljardeja ja siirtää tulevaa romahdusta vuodella eteenpäin ei tarkoita sitä ettetkö olisi syypää suurinpaan lamaan mitä Euroopassa on ikinään koettu. Siis 2014 - 2016 on ajankohta kun rommaa.
Anonyymi: frfr 26.3.2012 14:21

Anonyymi
Tämä ei ole hyvä uutinen. Jos Rehn löisi analyysiä, faktaa ja lukemia pöytään niin voitaisiin itse tarkistaa asian laita.

Taas kerran pitäisi uskoa satuja. Niitä on kuultu ihan riittävästi.
Anonyymi: Nimetön 26.3.2012 14:23

Anonyymi
Rehn TOIVOO että Euroalueen taantuma jää lyhyeksi..
Anonyymi: Haahahah 26.3.2012 14:23

Anonyymi
Eikö nämä reenit,kataiset,stubidot tajua lentää kiinaan jo.

Lama on tulossa täydellä voimalla ja nuo rääkkyy ja räpistelee,tuhlaten kaikki varat.
Anonyymi: Me tienataan. 26.3.2012 14:28

Anonyymi
En tajua tuon Bobrikovin puheita, puhuuko se Venäjää?
Anonyymi: Euro Kaput, rastuit 26.3.2012 14:34

Anonyymi
Uskon asiat kuuluvat kirkolle. Onko Olli Rehn vaihteeksi ryhtymässä europaaviksi? Olisi sitten nimittäin hieman kovemman pomon alla kuin nykyisin.
Anonyymi: Paavo P 26.3.2012 14:36

Anonyymi
Tämä frankfurttilainen kolukunnan oppi pitää ihan oikeasti uudistaa.[/quote

Ei tarvii todistaa. Oppihan on " absoluuttinen fakta ".
Anonyymi: kokoomuslainen 26.3.2012 14:37

Anonyymi
Rehn olisi netistä voinut katsoa kuinka Kreikassa vietettiin itsenäisyyspäivää eilen. Keskusta suljettiin poliisien toimesta. Paikalle pääsi vain valittu joukko ja muut sai maistaa virkavallan mellakkatoimista. Ja nyt pitäisi vielä kiristää taloustoimia, jotta utopia voisi jatkua.
Anonyymi: Ei jatku enää pitkää 26.3.2012 14:38
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

31.8. Ilta-Sanomat Helsinki teki päätöksen massiivisesta siltahankkeesta – kustannusarvio yli 250 miljoonaa euroa
31.8. Lähde: Deutsche Bank ja Commerzbank keskustelivat yhdistymisestä
31.8. Taloussanomat.fi Kokeilimme Acerin huimia pelilaseja: "Järeä ja kostea peto"
31.8. Digitoday Samsung esitteli Gear 3 -älykellon lte-yhteydellä: Se ei silti ole tärkein valtti
31.8. Coca-Colan työntekijöitä odotti yllätys: Mehutiivisteen tilalla 370 kiloa kokaiinia
31.8. Brasilian senaatti erotti Rousseffin
31.8. Britannian hallitus ei vie EU-eroa parlamenttiin
31.8. Suomi tienaa nyt ottamalla lisää velkaa – "Poikkeuksellinen tilanne"
31.8. Digitoday Asus luopui kulmista: Uusi älykello seuraa kilpailijoiden mallia
31.8. Suomalaiset ostivat laadukkaampia silmälaseja ja aurinkolaseja
31.8. Digitoday Viestintävirasto kaataa tärkeän järjestelmänsä – ja korvaa uudella
31.8. Yritysverotukseen kaavaillaan reippaita uudistuksia – VM asetti korkean tason työryhmän
31.8. Brexit-päätös on lopullinen – "Toista kansanäänestystä ei tule"
31.8. Posti vähentää 232 työpaikkaa
31.8. OT-lehti: Täällä maksettiin muhkeimmat S-bonukset – katso lista
31.8. Ennätys rikki: Suomalaisten käyttötileillä on nyt hurjasti rahaa
31.8. Amer Sports loistaa nousupörssissä
31.8. Saako autojen romutuspalkkio jatkoa? "Tässä voittavat kaikki"
31.8. Siwojen ja Valintatalojen myynti etenee – "Kuukauden tai kahden sisällä luulisi jotain tapahtuvan"
31.8. Amer Sports käynnistää tehostamisohjelman – osake ryysi nousuun
31.8. Anviasta tulossa Viria
31.8. Hallitus perui yllättäen tiedotustilaisuuden – kiky vaarassa
31.8. Euroalueen inflaatio odotettua hitaampi elokuussa
31.8. Digitoday Väite: IPhonessa kestovika – Apple ei tee mitään
31.8. Anttilan tavarataloista 17 on suljettu – myyntineuvotteluja käydään yhä
31.8. Kiinalainen öljymysteeri huolestuttaa markkinoita
31.8. Digitoday "Kelvottomia iPhoneja": Applelle korvausvaatimus "kosketustaudista"
31.8. Suomella voi olla velkaa luultua enemmän – salavelkaa jopa 3 prosenttiyksikköä
31.8. Lämpöpumpuille suitsutusta uudessa selvityksessä
31.8. Digitoday Google hautaamassa puhelinbrändinsä, uusii Androidia rajusti
Asiakastieto

Yhteistyössä