Kirjaudu ▼
 

Hallitus kiristää työn verotusta

Lehtikuva
Hallitus kiristää työn verotusta
Hallitus sopeuttaa valtion taloutta 2,7 miljardilla eurolla. Summasta 1,2 miljardia toteutetaan menosopeutuksella. Veronkorotuksilla pyritään hankkimaan 1,5 miljardia euroa, pääministeri Jyrki Katainen (kok.) kertoi kehysneuvottelujen tiedotustilaisuudessa Säätytalolla iltapäivällä.
22.3.2012 16:00 (päivitetty 18:10)
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Hallitus sopeuttaa valtion taloutta 2,7 miljardilla eurolla. Summasta 1,2 miljardia toteutetaan menosopeutuksella. Veronkorotuksilla pyritään hankkimaan 1,5 miljardia euroa, pääministeri Jyrki Katainen (kok.) kertoi kehysneuvottelujen tiedotustilaisuudessa Säätytalolla iltapäivällä.

Kataisen mukaan kaikkia arvonlisäverokantoja korotetaan yhdellä prosenttiyksiköllä. Ansiotuloverotuksen kohdalla jätetään puolestaan indeksitarkastukset määräaikaisesti tekemättä, mikä tarkoittaa verotuksen kiristymistä, kun palkat nousevat.

Sdp:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jutta Urpilainen kertoi, että hallitus ottaa myös käyttöön määräaikaisen solidaarisuusveron yli sata tuhatta euroa vuodessa tienaaville. Lisäksi yli miljoonan euron perinnöille otetaan käyttöön uusi veroluokka, Urpilainen sanoi. Tämä muuttaa perintöveroa progressiivisempaan suuntaan.

Urpilaisen mukaan verotuksen progressiivisuus kasvaa kokonaisuudessaan ja enemmistö uusista veroista kerätään muilla kuin tasaveroilla. Hänen mukaansa kehysriihen tulos oli kompromissi, minkä vuoksi Sdp oli valmis hyväksymään arvonlisäveron korotuksen.

Urpilainen ilmoitti myös, että sosiaaliturvaa ei leikata lainkaan eikä indeksikorotuksiin kosketa.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki kertoi, että työmarkkinatuen tarvehankinta puolison osalta poistuu. Hän piti tätä merkittävänä köyhyyttä vähentävänä tekijänä, minkä lisäksi tarveharkinnan poisto parantaa työllisyyttä.

Kristillisdemokraattien puheenjohtajan Päivi Räsäsen mukaan paljon kohuttu kotihoidontuki ei ole hallituksen leikkauslistalla.

”Kunnat kärsivät
leikkauksista eniten”

Pääministeri Kataisen mukaan menoleikkaukset osuvat pahiten kuntiin. Kuntien nettomenetys on noin 240 miljoonaa euroa, hän kertoi. Yksittäinen suurin leikkauskohde ovat kuntien valtionosuudet.

Hallituksen kehysneuvottelujen tulos sisältää myös monia talouskasvua tukevia toimia kuten tutkimus- ja kehittämismenojen verovähennyksen ja pienimpien palkkatulojen verovähennyksen kasvattamisen. Katainen sanoi, että kasvuyrityksiä pyritään tukemaan erilaisin verovähennyksin. Yhteensä kehysriihessä sovitut verovähennykset ovat 300 miljoonaa euroa.

Ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr.) piti myönteisenä sitä, että kehysriihessä sovittu mittava liikenteen investointipaketti keskittyy enemmän raide- kuin tieliikenteen parantamiseen. Hänen mukaansa tämä on merkki siitä, että Suomi on menossa kestävään suuntaan.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Työmarkkinajärjestöille
kehuja

Hallituksen keulakuvat Katainen ja Urpilainen kehuivat työmarkkinajärjestöjen sopua työurien pidentämisestä. Pääministerin ja valtiovarainministerin mukaan hallituksen kasvua tulevat toimet yhdistettynä työmarkkinajärjestöjen sopuun ovat merkittäviä työmarkkinoiden rakenteita parantavia uudistuksia.

Urpilainen arvioi, että työmarkkinoiden sopu pidentää työuria noin vuodella. Työmarkkinajärjestöt sopivat tänään osa-aikaeläkkeen nostamisesta 61 vuoteen ja työttömyysturvan heikennyksistä, mikäli työtön ei suostu aktivoimistoimiin.

Katainen ja Urpilainen myös painottivat, että nuorisotyöttömyyteen puuttuminen ja nuorison työllistyminen ovat hallituksen tärkeysjärjestyksessä korkealla.

Päätösten pohjana aiempaa
valoisampi tulevaisuudenkuva

Kehysriihen päätökset tehtiin tuoreiden analyysien pohjalta, jotka osoittavat talousnäkymien olevan nyt hieman viime vuoden loppua myönteisemmät.

– Kuluvan vuoden kasvu on hyvin pitkälti yksityisen kulutuksen varassa. Maailmankauppa ja -talous kasvavat kohtuullista vauhtia, joskin hitaammin kuin viime vuonna, mutta Suomen viennin kasvu uhkaa hiipua. Samoin Suomen tärkeiden kauppakumppaneiden talouskehitys osoittaa joitakin hiipumisen merkkejä. Koko euroalue on edelleen vaarassa ajautua taantumaan, valtioneuvoston tiedotteessa todetaan.

Hallitus arvioi taloudellisen aktiviteetin piristyvän ensi vuonna, vaikkakin kasvu on edelleen pitkälti kotimaisen kysynnän varassa. Vuonna 2014 Suomen kasvu kiihtyy, mutta jää yhä pitkän aikavälin keskiarvoa alhaisemmaksi. Vaihtotaseen ennustetaan tasapainottuvan ja työttömyyden kääntyvän pieneen laskuun.

22.3.2012 16:00 (päivitetty 18:10)
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (391)


Anonyymi
Mitän tällä toimella tuetaan työtä ja työntekoa Suomessa? Nyt pitäisi kiireesti välittää nuorisolle tietoa, että valtio ei voi vastava heidän tulevaisuudestaan vaan tulevaisuus on omissa käsissä ja yrittäjyys ja työnteko kannattaa! Suomen on löydettävä innokkaita vientituotteiden /-palveluiden kehittäjiä noustakseen suosta!


Ei mitenkään, tällähän sanotaan, että älkää ihmeessä rehkikö, nauttikaa vain muiden työn tuloksista-taas Jyrki poika käveltiin yli ja pyyhittiin mennessä
Anonyymi: Nimetön 22.3.2012 16:17

Anonyymi
Mieheni ansaitsee jo nyt puolet enemmän kuin minä ja saa käteen 1000 euroa enemmän - valtio ja kunta ottavat loput. Miksi hän käyttäisi enää 12h päivässä Suomen vientiteollisuudelle, jos rahallinen hyöty ylimääräiselle tunnille on marginaalinen?


minä lopetin jo
Anonyymi: Nimetön 22.3.2012 16:17

Anonyymi
Jo nyt makselen ihan tarpeeksi siitä, että elätämme täällä älytöntä läjää luusereita, sosiaalipummeja, nistejä ja ostarin Lissujen ja Keijojen juopottelua. Pännii!
Anonyymi: en haluaisi elättää 22.3.2012 16:18

Anonyymi
Köyhät juhlii, keskiluokka maksaa...

Kiitos Kokoomus, demareiden ehdolla mennään eli ne jotka tekevät työtä, niitä sakotetaan ja paapominen jatkuu niillä, jotka eivät tee eli vähäjärkisempikin ymmärtää, mitä pitää tehdä


Todella hieno työttömien tukia nostettiin ja nyt tulee keppiä taas työtätekeville.
Anonyymi: lol 22.3.2012 16:18

Anonyymi
työnteko lienee paras lopettaa..ei kiinnosta elattaa muita..no onneksi on kielitaitoa..paras poistua täältä työnhalveksunta kommunismista..
Anonyymi: suosittelen 22.3.2012 16:19

Anonyymi
Höh, no kyllähän nyt tuon sanoo järkikin, että meiltä keskituloisilta se raha otetaan, sieltä missä suurin kakku on jaossa. Köyhät ei veroja oikeastaan maksa ja rikkaat taas saavat ne kierrettyä.

Tosin vaikka vähän nousisi niin tuonne 90 luvun alun veroprosentteihin on vielä matkaa. Sattuu olemaan tiinauhoja niiltä ajoilta tallessa ja oli veroprosentit silloin aika lailla korkeammat.

Itse luovuin juuri autosta, jääpähän valtiolta nekin verotulot saamatta.
Anonyymi: Köyhää se koettelee 22.3.2012 16:19

Anonyymi
Ja vuoden päästä huomataankin että ohops nyt ollaan vaan enemmän velkaa, onko oikeesti noin vaikeeta tehä jotain järkevä...
Anonyymi: JT 22.3.2012 16:19

Anonyymi
Kyllä veroja voi nostaa antamatta sille nimeä "solidaarisuusvero" kuulostaa nöyristetyltä.
Anonyymi: rssd3 22.3.2012 16:20

Anonyymi
Menoleikkaukset kokoomuksen ansiota, veronkiristykset SDP:n ja vasemmiston aikaansaannosta, kun ei haluta leikata työtävieroksuvilta mitään. Itse ainakin valitsen mielummin ensimäisen vaihtoehdon.
Anonyymi: Abig 22.3.2012 16:21

Anonyymi
S-ATANAN DEMARIT!
Anonyymi: H-lvettiin toi idioo 22.3.2012 16:21
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Asiakastieto

Yhteistyössä