Kirjaudu ▼
 

Vartiainen Ylelle: Suomessa pidennettävä työuria

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) ylijohtajaksi viime viikolla nimitetty Juhana Vartiainen arvioi Ylelle, että Suomen talouskasvua jarruttaa jatkossa työvoiman väheneminen.
27.2.2012 12:43
Taloussanomat
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Sen sijaan Euroopan talousongelmat eivät pitkällä aikavälillä vaikuta Suomen kasvuun.

Ylen Aamu-tv:ssä vierailleen Vartiaisen mukaan pidemmällä aikavälillä Suomen taloutta jarruttaa eniten kestävyysvaje. Ainoa lääke tähän on Vartiaisen mukaan työn tarjonnan lisääminen eli työuria on pidennettävä tavalla tai toisella. Hän ei ottanut kantaa siihen, miten tämä käytännössä tapahtuisi.

– Meidän pitäisi saada nuoret aikaisemmin töihin ja varttuneet myöhemmin eläkkeelle, Vartiainen sanoi.

Vartiaisen mukaan ainoastaan näin taataan riittävät resurssit taloudessa, jotta hyvinvointipalveluja voidaan ylläpitää. Hänen mukaansa on myös pohdittava sitä, millaisilla veroilla valtion kannattaa kerätä tuloja.

– Tuloja kannattaisi kerätä sellaisilla veroilla, jotka eivät tyrehdytä työn tarjontaa, jotka eivät rankaise työn tekoa, vaan pikemminkin sellaisilla veroilla, jotka kannustavat työn tekoon.

Vartiaisen mukaan Kreikan ongelmat eivät ratkeaisi maan eroamisella rahaliitosta.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

– Kreikalla ei ole omaa keskuspankkia eikä omaa tulopolitiikkaa, jolla saataisiin rahapoliittinen vakaus.

Vartiaisen mukaan Kreikkaa saattaisi kohdata euroeron myötä hyperinflaatio, ehkä jopa jonkinlainen valtion romahtaminen.

Vartiainen aloittaa viisivuotisen kautensa VATTin johdossa huhtikuun loppupuolella. Hän seuraa tehtävässä Aki Kangasharjua, joka siirtyi helmikuun alussa Nordean tutkimusjohtajaksi.

27.2.2012 12:43
Taloussanomat
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)
Lisää Aiheesta

Kommentit (86)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 9
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Vartiainen taitaa jo suunnitella omaa aikaista eläköitymistään, jonka maksajia tarvitaan lisää.
Anonyymi: jullikka 27.2.2012 12:50

Anonyymi
Kumpi on parempi yleieurooppalinen sota vai Kreikan romahdus? Molempi parempi.
Anonyymi: ollipoika 27.2.2012 12:51

Anonyymi
Jos työuria haluttaisiin oikeasti pidentää loppupäästä, poistettaisiin työnantajan yli 53-vuotiaista maksama korotettu työeläkemaksu.

Ehkä eläkemaksu voisi jopa olla alhaisempi kuin nuoremmilla, jotta houkutus potkia porukkaa vanhemmasta päästä pihalle vähenisi.

Mutta tästä ei puhuta, sillä tarkoitus on ainoastaan leikata eläkkeitä ja kurjistaa köyhien asemaa entisestään. Kun töitä ei ole, niitä ei ole, eikä siihen minkään eläkepommin hokeminen auta.
Anonyymi: Vinkki 27.2.2012 12:51

Anonyymi
Kohta on taas nuorille töitä, kun Syyrian (öljyn) ystävät saavat taistella demokratian puolesta USAn ja NATOn oikeamielisten vapaustaistelijoiden rinnalla.
Anonyymi: Suursota tulossa 27.2.2012 12:53

Anonyymi
En ota kantaa mitä on tehtävä mutta yksi asia on faktaa: nykyisillä työurilla sekä eläkemaksuilla ei jatkossa voi maksaa nykyisen tasoisia eläkkeitä.

Työurien pidennys vois olla ihan ok kerta ihmiset on entistä terveempiä ja pitkäikäisempiä, jos ei tahdo tehdä töitä pitempän niin eläkehä siinä sit tippuu.

Mutta yksi iso kysymys herää, mistä ne työpaikat? Tuntuu olevan kortilla eikä meilä ole työvoimapulaa vaikka jyrki mitä sanoisi, meillä on ennemmin työpula eikä julkinen puoli voi täsä helpotusta tuoda.
Anonyymi: Hesus 27.2.2012 12:53

Anonyymi
veroilla, jotka eivät tyrehdytä työn tarjontaa, jotka eivät rankaise työn tekoa, vaan pikemminkin sellaisilla veroilla, jotka kannustavat työn tekoon


Rahasampo on siis vihdoinkin keksitty, tai sitten äijällä menee hyperinflaatio pahasti sekaisin talouskasvun kanssa. Työtekijöillekö motivaationa tulisi olla jatkossa tehdä entistä enemmän työtä saman tavaran/palvelun ostamiseksi?
Anonyymi: köyhille keppiä, rik 27.2.2012 12:55

Anonyymi
- Meidän pitäisi saada nuoret aikaisemmin töihin ja varttuneet myöhemmin eläkkeelle, Vartiainen sanoi.


Ja tämä onnistuisi kustannustasoa laskemalla. Palkat laskisi, mutta kysyntä ulkomailta kasvaisi, ja vientisektorin kautta myös muille riittää enemmän töitä.

Mutta sitähän voi aina pohtia, että kukahan siinä mahtaisi hävitä, jos hintataso erilaisissa asioissa maassamme lähtisi laskusuuntaan... taitaa olla yksi osapuoli ainakin he joilla on paljon velkaa.

Voi kuitenkin käydä niin, että aasiassa tapahtuva palkkojen ja hintatason nousu tasoittaa lopulta länsimaidenkin tietä takaisin kohti paremmin toimivaa taloutta, kun suuryritysten hinku halpatyövoiman perään hieman laimenee.
Anonyymi: Köyhäläinen 27.2.2012 12:55

Anonyymi
Laitetaan tämä juhana ensin itse pariksi vuodeksi pätkätyö-ilmaisharjoittelu-työttömyys-kokeiluun elämään 500 eurolla ja väliin ihan ilman rahaa uten muutkin, niin sitten edes tietäisi vähän mistä puhuu, nyt suoltaa hyysätyn elitistin hourintaa kuplasuojatyöpaikastaan.
Anonyymi: kaikkia maa päällään 27.2.2012 12:55

Anonyymi
Helpoiten työura pitenee alkupäästä.

Suorittavaan ammattiin ei tarvita yli 2 vuoden koulustusta YO-tutkinnon jälkeen.
Anonyymi: Stoppi nuorten aikui 27.2.2012 12:58

Anonyymi
tälle vartiaiselle tiedoksi, itse olin 20 vuotta töissä ja raadpin kuin orja, säästin kaikki rahat jotka olen sijoittanut osakkeisiin, omistukset tietty off-shore yhtiön nimissä ettei mene veroja suomeen. Nyt nautin osaketuloista ja juoksevat menot katan vetämällä työttömyysturvaa. Töihin en meinaa palata vaan olen leponi ansainnut ja yhteiskunta saa maksaa osan siitä, olen alle nelikymppinen ja haluan nauttia elämästä enkä tuhlata sitä työhön. Mitä iloa siitä eläkkeestä vasta kuusikymppisenä.
Anonyymi: työmies on yhteiskun 27.2.2012 12:59
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 9
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Asiakastieto

Yhteistyössä