Kirjaudu ▼
 

Kauppakorkean professori: Romahdus on meidän syytä

Lars Holm / Taloussanomat
Kauppakorkean professori: Romahdus on meidän syytä
Jyväskylän kauppakorkeakoulun uusi professori Kimmo Alajoutsijärvi sanoo suorat sanat finanssikriisin tunareista. "Me kauppatieteilijät melkein romautimme maailmantalouden", professori tunnustaa. Alan oppikirjatkin sietäisi kirjoittaa uusiksi.

15.12.2011 17:15
Petri Korhonen
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun uusi markkinoinnin professori Kimmo Alajoutsijärvi haluaisi taloustieteilijöiden myöntävän, että nyt euro- ja finanssikriisissä tuli mokattua pahemman kerran.

– Tämä on vastuuttoman liikkeenjohtamisen kriisi. Jos väittäisimme, ettei kauppakorkeakouluilla ole mitään tekemistä kriisin kanssa, väittäisimme, ettei niillä ole tekemistä talouden kanssa, hän sanoo.

Kauppatieteilijät opetettiin etenkin yhdysvaltalaisissa bisneskouluissa luottamaan matemaattisiin malleihin, terveen järjen vastaisiin monimutkaisiin rahoitustuotteisiin ja ahneutta lisääviin kannustinjärjestelmiin.

Seurauksena oli velkavipuja, valtioiden riskilainoituksia, luottoluokitusten sumutusta, yhteisten rahaliittosopimusten ylikävelyä, piittaamattomuutta ja yli varojen elämistä, koska asiantuntijat eivät nähneet touhussa mitään väärää. Olivathan ne heille opetettujen teorioiden mukaisia.

– Tuskin mikään on niin vaarallista kuin huono taloustieteen teoria, professori heittää.

Arkkitehtejä ja insinöörejä voidaan moittia romahtaneista silloista ja hometaloista, mutta ne ovat Alajoutsijärven mukaan pikkujuttuja ekonomistien ja pankkiirien möhläysten rinnalla.

– Me kauppatieteilijät melkein romautimme koko maailmantalouden. Ja se on vieläkin mahdollista, yhdessä poliitikkojen kanssa, hän sanoo.

– Nyt vaarannetaan hyvä systeemi, eli markkinatalous.

Oppikirjat uusiksi
ja etiikkaa opetukseen

Taloustieteissä ollaan nyt samanlaisessa tilanteessa kuin missä geopolitiikan opetus oli Neuvostoliiton kaaduttua. Kartat piti piirtää uusiksi, kun entiset blokit ja maiden rajat muuttuivat.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Vaikka eurokriisi on jo murtanut paljon esimerkiksi valtionlainojen riskittömyys-myyttejä, professori epäilee, ettei alan oppikirjoja ihan heti korjailla.

 – Taloustieteilijöiden valtavirran ja suuren enemmistön mukaan mitään ei ole tehty väärin. He kuten monet liikkeenjohtajatkin mollaavat vain poliitikoita. Vika on aina muualla, sanoo Kimmo Alajoutsijärvi.

Hän sanoo haluavansa tuoda nyt kauppakorkeakouluihin lisää vastuullisuuden ja taloushistorian opetusta, ettei menneitä virheitä toistettaisi aina uudelleen.

– Koulujen on jatkossa kyettävä varmistamaan myös liikkeenjohtajien korkea eettinen taso, Alajoutsijärvi ripittää.

Uuden ajan talousteorioista kiinnostuneille hän suosittelee lukemiseksi muun muassa Real World Economics Review -julkaisua.

– Se on käsittääkseni kasvattamassa kovasti suosiotaan.

Suorapuheisena kauppatieteilijänä tunnettu Alajoutsijärvi on työskennellyt aiemmin muun muassa Oulun yliopiston dekaanina sekä vierailevana professorina Hong Kongin, Buenos Airesin ja Tübingenin yliopistoissa.

15.12.2011 17:15
Petri Korhonen
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (163)


Anonyymi
Muuten ONNEKSI OLKOON EURO, 10 menestyksekästä vuotta takana, jatka samaan malliin.
Anonyymi: Takuumies 15.12.2011 18:16

Anonyymi
Onpa virkistävä puheenvuoro professorilta. Melkein harmittaa, ettei pääse hänen luennoilleen kun omasta valmistumisesta on jo 17 vuotta.
Mutta allekirjoitan täysin: jenkkiteorioita ihmeteltiin meillä Kauppakorkeassa maalaisjärkisten opiskelijoiden parissa jo 1990-luvulla mutta aina tuli dosentuureihin jotain Koureja ja Nalleja jotka olivat saaneet oppinsa Yhdysvalloissa. Ja heille jenkkiteoriat olivat Jumalansanaa.
Anonyymi: Ktm, valt kand 15.12.2011 18:17

Anonyymi
Kimmo sekoittaa "asiat" ja itse operatiivisen toiminnan niin kuin akateeminen ihminen vain voi.
Ei taloustieteissä mitään vikaa ole.
Mutta ennenkuin ryhtyy viemään niitä käytäntöön voisi olla hyvä tutkia myös ihmisten käyttäytymistieteitä.
Asioiden ja ihmisten johtaminen on hukassa koko maailmassa ei vain Suomessa.
Pyrkimys on hyvään mutta tuloksena on sutta ja sekundaa.
Teot tulee yleensä ennen teoriaa. Olisiko nyt käynyt päinvastoin. Teoriaukot ovat ryhtyneet johtamaan käytännön toimintaa ymmärtämättä mikä voima kätkeytyy ihmisten ahneuteen ja kateuteen asemasta riippumatta. On kuulemma maita jossa ne voittavat kiimankin.
Anonyymi: Koita kestää Kimmo k 15.12.2011 18:20

Anonyymi
Miksi talousihmisille jaetaan Nobeleita?


Ei ole olemassa talousnoobelia.
Anonyymi: kfkjhfg 15.12.2011 18:20

Anonyymi
asiasta kirjoitit ,
hyvä jos tuo johtaa jopa maailman laajuisesti terveempään muutokseen
sillä taloudessa on lainalaisuuksia,mutta se on alati muuttuvaa sitä mukaa kun tekninen kehitys , ymmärrys ,ja elämäntilanteet ja hetket Ihmisten parissa elävät
kuin tuuli-et tiedä mistä se lähtee ja minne menee, mutta kyllä "toimii" :)
Anonyymi: hassu 15.12.2011 18:22

Anonyymi
Jumankekka, vihdoin numeroidenpyörittäjä jolla on maalaisjärkeä ja moraali!! Niin moni sosiaalisestilahjakas ihminen on jätetty ulos näistä koulutuksista, esim. heikohkon matemaattisen osaamisen vuoksi... Visionääriksi ei insinööriluoteella vaan yksinkertaisesti pääse.


koskas kauppiksessa matematiikkaa on tarvinnut osata?
Anonyymi: arska 15.12.2011 18:23

Anonyymi
Eivätkä nämä ekonomit, ekonomistit ja mitkä lie egomuumit tuota varsinaisesti mitään muuta kuin isompia numeroita ruudulle. He ovat lähinnä täysin turhaa työvoimaa kaikista - paljon pahempia kuin julkisen vallan suojatyöntekijät. Jälkimmäinen mainituista edes on olevinaan hyödyksi.

Kauppa ja rahaliikenne yleensäkin on sellaisia aloja, jota pitäisi optimoida paljon, koska niihin uhrattu työmäärä on valtava ottaen huomioon sen, että mitään muuta hyödykkeitä kuin numeroita se ei tuota.

Nykyajan ongelmista se toinen, hulvaton pääomatulo, on taas täysin vastikkeetonta tuloa. Niiden määrä suhteessa palkkatuloon kasvaa. Pääomatulojen suuri määrä kertoo siitä, että työn tekemistä ei arvosteta ja työntekijöiden selkänahasta revitään liikaa rahaa numeropelaajien nappuloiksi. "Pääomatuloksi" pitäisi riittää suunnilleen se, että kun sijoittaa rahat hyvään yritykseen, sen arvo kasvaa, mutta ei kai se arvo voi kasvaa mihinkään, jos rahat pumpataan pihalle heti, kun tilillä jotain vilahtaa.

Sitten on vielä näitä yrittäjävouhkaajia, jotka vaahtoavat tuplaverotuksesta. Heillä menee sulavasti yrityksen ja omat rahat sekaisin, kun ollaan saamapuolella, mutta jos yritys roikkuu hirressä, niiden rahojen jostain kumman syystä pitäisi olla sitten erillään. Valitkaapa siitä nyt jompi kumpi, mutta ei molempia, te ahneet kökkiäiset.
Anonyymi: Tuun tu nut 15.12.2011 18:24

Anonyymi
Nyt löytyi ensimmäinen tolkullinen kauppatieteilijä, toki muitakin varmaan löytyy mutta ovat varsin hyvin medialta piilossa. Muuten luotan paljon enemmän vaikka insinööreihin ja lääkäreihin ja joihinkin kriittisiin talous-toimittajiin talous-asioissa.

Muille talousasioista kiinnostuneille suosittelen Yle Areenan Timo-Erkki Heinon talousdokumentteja kuinka siihen mennessä länsimaiden toisen maailmansodan jälkeisen ajan suurin talouskupla onnistuttiin luomaan vahvan markan politiikan avulla ja missäpä muualla kuin Suomessa. Niistä dokumenteista saa kyllä hyvin osviittaa kuinka talouskuplat kehittyy liian runsaan velkarahan avulla.

Olen niitä ohjelmia aikoinaan nähnyt ja pitäisi varmaan itsekkin uudelleen katsella niitä ajan kanssa.
Anonyymi: Ajatushautomo 15.12.2011 18:31

Anonyymi
Aivan.Samantapaista jälkeä on syntynyt ja syntyyn kauppakorkeakoulujen yrityspeliohjelmilla,joita käytetään liikkeenjohdon koulutuksissa.Tehtaiden ja yritysten sulkeminen sekä työntekijöiden poispotkiminen käy varsin kivuttomasti,jotta kvartaalien pelitulokset saadaan hyviksi.Minkäänlaista analyysiä pitkäntähtäyksen vaikutuksista yritykseen,työvoimaan tai yhteiskuntaan ei laskelmissa oteta huomioon.Kvarttaaliajattelu tappaa yrityksen ,ihmisten ja yhteiskunnan tulevaisuuden näkymät.
Anonyymi: Jere 15.12.2011 19:00

Anonyymi
Ja tuon huomaamiseen tarvitaan proffa !

tavallisella maalaisjärjelläkin voi sanoa ettei velkoja vivuttamalla katteettomilla johdannaispapereilla ole mitään muuta kuin romahdusta suurentava ja viivyttävä vaikutus.

eikä siihen tarvita mitään kauppakorkeaa, että ymmärtää kulutuksen ja tuotannon tasapainon välttämättömyyden. ekonomistien kehittelemä jatkuvan kasvun malli toimii ainoastaan hallitsevan eliitin ja ns. instituutioiden eduksi, kun saadaan suuri enemmistö pysymään hiljaa jokavuotisilla palkankorotuksilla (joiden todellinen vaikutus viedään heti pois verojen ja hintojen korotuksilla).
tämä maa rakennettiin työnteolla ja kapealla hallinnolla, eikä työn väri haitannut, oli se sitten vihreää tai harmaata.
Anonyymi: Mieletön älynväläys 15.12.2011 19:02
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

07:12 Näkökulma Saksalaiset vastustavat vapaakauppasopimusta – miten käy viennin mahtimaalle?
06:05 Digitoday Testi: Acerin uutuus korvaa onnistuneesti pc:n
06:02 Näin työttömyys on kehittynyt Suomen kunnissa
06:01 Katso kartalta, missä kunnissa työttömyys kasvaa, missä laskee – yllättävä kehitys
26.8. Hengenvaarallinen vika virtalukossa vie General Motorsin oikeuteen vielä monta kertaa
26.8. Venäjä kaavailee uusia veronkorotuksia – haluaa säästää hätärahastot
26.8. Ryanair ottaa käyttöön kovat keinot: Aikoo myydä selvästi halvemmalla
26.8. Heureka aloittaa ison vientiponnistuksen
26.8. Lapset saivat iho-oireita Happy Meal -lelusta – McDonald's vetää takaisin
26.8. Yellen: Edellytykset koronnostolle ovat vahvistuneet
26.8. Kahvilajätti alkoi myydä kylmää kahvia – nuoret innostuivat
26.8. Digitoday IPhone mullistuu: Nyt lähtee kuulokeliitäntä – ensi vuonna kotinappi?
26.8. Tilaukset saaneet Kone ja Lehto etenevät pörssissä
26.8. Epäily Espoossa: Danske Bankin virkailija kavalsi satoja tuhansia euroja
26.8. Digitoday Nämä asiat tiedetään salaperäisestä iPhonen-murtajasta
26.8. Miksi Suomen työpaikat eivät täyty? Tohtorikolmikolta armoton selitys
26.8. Lentoyhtiö määrää uutuuskoneensa maahan – moottoreissa ongelmia
26.8. Digitoday Kannattaa tehdä: Näin estät Whatsappia antamasta numeroasi Facebookille
26.8. Britannian talous jatkoi vaimeaa kasvuaan – Brexitin vaikutukset eivät vielä näy
26.8. Digitoday IPhone-hälytys: "Nyt on syytä paniikkiin"
26.8. VW:n sopu amerikkalaisten autokauppiaiden kanssa voi maksaa yli miljardi euroa
26.8. Digitoday 26 vuotta siinä kesti: Klassikkopeli murtautuu ulos Windowsista
26.8. Rakennuslupien määrässä hurja hyppäys – asuntoluvat +23 %
26.8. Digitoday Tämä on vakavaa: iPhonet murrettu – Apple kehottaa päivittämään
26.8. Synkkä arvio: Trumpin voitto voi aiheuttaa maailmanlaajuisen taantuman
26.8. Lehto rakentaa majoitustilat 1000:lle ydinvoimalatyömaan työntekijälle
26.8. Kone sai suuren tilauksen – yli 200 hissiä Kiinaan
26.8. KL: Vuokra-asuntojen omistajat syyttävät kuntia vuokrien noususta
26.8. LM:n kysely: Haastajat jäävät kauas Rinteestä
26.8. Kolumni Navigaattori ajaa kartan ohi
Asiakastieto

Yhteistyössä