Kirjaudu ▼
 

Kauppakorkean professori: Romahdus on meidän syytä

Lars Holm / Taloussanomat
Kauppakorkean professori: Romahdus on meidän syytä
Jyväskylän kauppakorkeakoulun uusi professori Kimmo Alajoutsijärvi sanoo suorat sanat finanssikriisin tunareista. "Me kauppatieteilijät melkein romautimme maailmantalouden", professori tunnustaa. Alan oppikirjatkin sietäisi kirjoittaa uusiksi.

15.12.2011 17:15
Petri Korhonen
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun uusi markkinoinnin professori Kimmo Alajoutsijärvi haluaisi taloustieteilijöiden myöntävän, että nyt euro- ja finanssikriisissä tuli mokattua pahemman kerran.

– Tämä on vastuuttoman liikkeenjohtamisen kriisi. Jos väittäisimme, ettei kauppakorkeakouluilla ole mitään tekemistä kriisin kanssa, väittäisimme, ettei niillä ole tekemistä talouden kanssa, hän sanoo.

Kauppatieteilijät opetettiin etenkin yhdysvaltalaisissa bisneskouluissa luottamaan matemaattisiin malleihin, terveen järjen vastaisiin monimutkaisiin rahoitustuotteisiin ja ahneutta lisääviin kannustinjärjestelmiin.

Seurauksena oli velkavipuja, valtioiden riskilainoituksia, luottoluokitusten sumutusta, yhteisten rahaliittosopimusten ylikävelyä, piittaamattomuutta ja yli varojen elämistä, koska asiantuntijat eivät nähneet touhussa mitään väärää. Olivathan ne heille opetettujen teorioiden mukaisia.

– Tuskin mikään on niin vaarallista kuin huono taloustieteen teoria, professori heittää.

Arkkitehtejä ja insinöörejä voidaan moittia romahtaneista silloista ja hometaloista, mutta ne ovat Alajoutsijärven mukaan pikkujuttuja ekonomistien ja pankkiirien möhläysten rinnalla.

– Me kauppatieteilijät melkein romautimme koko maailmantalouden. Ja se on vieläkin mahdollista, yhdessä poliitikkojen kanssa, hän sanoo.

– Nyt vaarannetaan hyvä systeemi, eli markkinatalous.

Oppikirjat uusiksi
ja etiikkaa opetukseen

Taloustieteissä ollaan nyt samanlaisessa tilanteessa kuin missä geopolitiikan opetus oli Neuvostoliiton kaaduttua. Kartat piti piirtää uusiksi, kun entiset blokit ja maiden rajat muuttuivat.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Vaikka eurokriisi on jo murtanut paljon esimerkiksi valtionlainojen riskittömyys-myyttejä, professori epäilee, ettei alan oppikirjoja ihan heti korjailla.

 – Taloustieteilijöiden valtavirran ja suuren enemmistön mukaan mitään ei ole tehty väärin. He kuten monet liikkeenjohtajatkin mollaavat vain poliitikoita. Vika on aina muualla, sanoo Kimmo Alajoutsijärvi.

Hän sanoo haluavansa tuoda nyt kauppakorkeakouluihin lisää vastuullisuuden ja taloushistorian opetusta, ettei menneitä virheitä toistettaisi aina uudelleen.

– Koulujen on jatkossa kyettävä varmistamaan myös liikkeenjohtajien korkea eettinen taso, Alajoutsijärvi ripittää.

Uuden ajan talousteorioista kiinnostuneille hän suosittelee lukemiseksi muun muassa Real World Economics Review -julkaisua.

– Se on käsittääkseni kasvattamassa kovasti suosiotaan.

Suorapuheisena kauppatieteilijänä tunnettu Alajoutsijärvi on työskennellyt aiemmin muun muassa Oulun yliopiston dekaanina sekä vierailevana professorina Hong Kongin, Buenos Airesin ja Tübingenin yliopistoissa.

15.12.2011 17:15
Petri Korhonen
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (163)


Anonyymi
Kauppakorkean tutkintovaatimuksena pitäisi olla matematiikan cumlaudea vastaava oppimäärä. Nyt kaivataan matemaattista, loogista päättelykykyä talouden hoitoon.

höpölöpö. Nyt kaivataan tervettä metsurin järkeä. Koko mukkelipulla on siitä lähtöjään että mulukeiset on unohtannu mistä ihmiset elävät. Leivästä eikä nännyköistä. Ja karppaajat saa miunb puolesta syyvä vaikka mummun muulin.
Anonyymi: Ex yrittäjä 16.12.2011 23:54

Anonyymi
"jyväskylän kauppakorkeakoulu"? ei sellaista ole edes? vähän tarkkuutta uutisointiin
Anonyymi: tepa 17.12.2011 12:21

Anonyymi
Suomalaisilla kauppatieteilijöillä ei tainnut kovinkaan paljon olla osaa tai arpaa tähän romahdukseen. Elleivät olleet suuromistajina pankeissa. Ja aika harva heistä taitaa olla vieläkään selvillä mitä on tapahtumassa. Teoriat ja käytäntö ovat kaksi eri asiaa. Pankkivirkailijat eivät paljon talousteorioita muistele kun pankkiten tuotteita myyvät. Heillä on muut asiat mielessä.
Anonyymi: Bonukset tilille ja 17.12.2011 13:01

Anonyymi
Optimaalisesta valuutta-alueesta he (kauppatieteilijät) olisivatkin osanneet ehkä jotain kertoa, mutta siitä he ovat edelleen hyvin hiljaa. Kissako vei kielen vai taloustoimittajat?

Sinänsä koulutukselle ei tänä päivänä kannata laittaa liikaa painoa kun asian voi opetella nopeasti netistä.
http://en.wikipedia.org/wiki/Optimum_currency_area
Timo Soini väittää, että Eurossa on valuvika. Toisin sanoen
Despite the prominence of the EU as the primary case study of a OCA, many have argued that the EU does actually not meet the criteria for an OCA.

Luulisi nyt suomalaisten proffien viimeinkin heräävän. Joko Soinia puolustamaan tai vastustamaan tutkimusten pohjalta. Lipposen ja Niinistön kanta on kai selvä. Euro on Oca.

Aika selvää kai on, ettei Euro-alue täytä kuin yhden Oca-kriteerin ja se on pääoman vapaa liikkuvuus. Tällä hetkellä PO pakenee kovaa vauhtia kohti Kreikkaa ja Italiaa. Työvoima ei juuri liiku, mutta nälkäänäkevät voivat kohta lähteä liikkeelle, ainakin kaduille mellastamaan.
Anonyymi: OCA 17.12.2011 13:14

Anonyymi
Alajoutsenjärvi hoitaa ainostaan markkinoinnin professuuria. Eli on ainoastaan hieman paranneltu versio puhelinmyyjästä.
Anonyymi: Lääkäri 20.12.2011 12:47

Anonyymi
jep jep INSIDE JOB documentissa kerrotaan tästä uudesta mantrasta.
Anonyymi: Nimetön 21.12.2011 1:43

Anonyymi
Voisi olakin totta jos tarkoittaa teitä kommunisteja sosialistija ja demokratianimniin pakkokeinoisin veroin ja veroluotoisin maksuin sosisalisoivia,lenineitä markseja ja staleineita , jotka kätyluontoisesti ovat lähteneet eurooppaan vellomaan ja vatsaansa palvottamaan. Neuvostoliitto opetti jo kommunistit ulos ja sensijaan tulos, sosialistit pois ,niinkuin jo ois ja nauttimaan perusturvaan , keinoilla millä hyvänsä myös euroopan johdosta, Etenkin ns "piilorasvat" ja toisen polven kätyrit, eli vale muun kuin kommunisti tai sosiaalidemoraatti puolueen jäsenet. Ihme että itse huomasitte, mutta huomasitte koska itse teitte.
Anonyymi: Johanna Virtanen 3.1.2012 12:46

Anonyymi
Erinomainen puheenvuoro Alajoutsijärveltä. Olen kuunnellut kyllästymiseen asti pankkiirien ja ekonomistien lässytystä siitä, että talouskriisin syyt ovat paisuneessa julkisessa taloudessa ja poliitikkojen hölmöilyissä.

Pankkiirien ja ekonomistien höpötys on tuntunut todelliselta vastuun pakoilulta tai idiotismilta, että eivätkö nämä pässit muka oikeasti näe omia virheitään, joita tehtiin johdannaisten kanssa ja lainoja paketoimalla tavoiteltaessa tulosboonuksia riskeistä piittaamaatta? Miten ihmeessä julkinen sektori olisi tämän kriisin aiheuttanut? Poliitikkojen virheeksi on laskettava se, että sallivat markkinoiden täydellisen "vapauttamise" ja hyväksyivät suhteettomat riskit ilman vastuita. Se malli ei vaan toimi, että voitot tulevat yrityksille ja tappiot valtioille.

Hieno puheenvuoro, toivottavasti tämä Alajoutsijärven avaus noteerataan Suomen ulkopuolellakin.
Anonyymi: Pankkiirit vastatkoo 25.1.2012 11:35

Anonyymi
Kauppakorkeakoulussa koulutetaan jalkapallovalmentajia. Heistä ei saada jalkapallotuomarin näkemyksillä toimivia valmentajia, he pyrkivät sellaiseen jalkapalloon jossa vastustajan joukkue voitetaan mahdollisimman isonumeroisesti. Jalkapallovalmentajaa houkuttaa sääntöjen rikkominen ja sääntöjen uusiksi kirjoittaminen, oman joukkueen eduksi tietysti. Operatiivisisessa asemassa toimivilta on turha odottaa strategista käyttäytymistä.
Jalkapallopeleissä tarvitaan tuomareita (paitsi uusliberalistien mielestä ei tarvita), ja heitä ei valmistu kauppakorkeakoulusta.
Anonyymi: norsu on kärsä ja kä 1.2.2012 16:34

Anonyymi
Kyllä poliitikoilla on hyvin rajallinen valta ja varsinkin ymmärrys. Niillä joilla on oikeus luoda rahaa on myös valta. Tässä Proffa puhuu asiaa. Mielen kiintoinen fakta on myös se, että The McGraw-Hill Companies, Inc., joka julkaisee kauppatieteiden kirjoja, joita on käytössä myös suomalaisissa oppilaitoksissa, omistaa luottoluokitus firman Standard & Poor's.
Anonyymi: Hyvä Kimmo! 28.2.2012 23:56
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

16:03 Epäily Espoossa: Danske Bankin virkailija kavalsi satoja tuhansia euroja
15:14 Digitoday Nämä asiat tiedetään salaperäisestä iPhonen-murtajasta
14:52 Miksi Suomen työpaikat eivät täyty? Tohtorikolmikolta armoton selitys
14:18 Lentoyhtiö määrää uutuuskoneensa maahan – moottoreissa ongelmia
13:49 Digitoday Kannattaa tehdä: Näin estät Whatsappia antamasta numeroasi Facebookille
12:32 Britannian talous jatkoi vaimeaa kasvuaan – Brexitin vaikutukset eivät vielä näy
11:49 Digitoday IPhone-hälytys: "Nyt on syytä paniikkiin"
11:21 VW:n sopu amerikkalaisten autokauppiaiden kanssa voi maksaa yli miljardi euroa
11:09 Digitoday 26 vuotta siinä kesti: Klassikkopeli murtautuu ulos Windowsista
10:32 Rakennuslupien määrässä hurja hyppäys – asuntoluvat +23 %
09:46 Digitoday Tämä on vakavaa: iPhonet murrettu – Apple kehottaa päivittämään
09:46 Synkkä arvio: Trumpin voitto voi aiheuttaa maailmanlaajuisen taantuman
09:27 Lehto rakentaa majoitustilat 1000:lle ydinvoimalatyömaan työntekijälle
08:32 Kone sai suuren tilauksen – yli 200 hissiä Kiinaan
08:23 KL: Vuokra-asuntojen omistajat syyttävät kuntia vuokrien noususta
07:51 LM:n kysely: Haastajat jäävät kauas Rinteestä
07:12 Kolumni Navigaattori ajaa kartan ohi
06:04 Digitoday Syyte rapsahti porilaisnaiselle: Julkaisi valheellisia tietoja Kuvake.netissä
06:01 Analyysi Menetetyn vuosikymmenen saldo: valtionvelka kolminkertaistui – työttömyys ei selitä
25.8. Uutuuskoneen lentoja perutaan – syöpyvätkö moottorit?
25.8. Kuluttaja, näin verkkokauppa houkuttelee sinua ostoksille
25.8. Digitoday Kuorma-auton kuljettaja aiheutti liikennekuoleman: Pelasi kohupeliä
25.8. Digitoday Loppu nettiriesalle? Google alkaa rangaista näitä verkkosivuja
25.8. Uber maksaa kuskeille tukiaisia – teki alkuvuonna miljarditappion
25.8. Terrori-iskut herättivät: Auttaako matkavakuutus?
25.8. Puola myi ensimmäiset juan-lainansa
25.8. Ilta-Sanomat Verottomana käteen 560 €/kk – 2000 suomalaista mukaan perustulokokeiluun
25.8. Onnibus.com hyväksyy kilpailijan lipun Porvoon ja Helsingin välillä
25.8. Senttiosake FIT Biotech nousukiidossa pörssissä – teräsyhtiöt painuvat
25.8. Digitoday Facebookin mieli muuttui: Alkaa hyödyntää Whatsapp-tietoa mainonnassa
Asiakastieto

Yhteistyössä