Kirjaudu ▼
 

"Portugalin tai Kreikan velkasaneerauksessa liikaa riskiä"

Mario Proenca/Bloomberg News
"Portugalin tai Kreikan velkasaneerauksessa liikaa riskiä"
Portugali haki viime viikolla apua velkakriisiinsä. Kuva Lissabonista.
Euroalueen velkamarkkinoiden tilanne on yhä niin epävakaa, että Portugalia tai Kreikkaa ei voida päästää velkasaneeraukseen, arvioi työeläkeyhtiö Varman varatoimitusjohtaja Risto Murto.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Portugalista tuli viime viikolla Kreikan ja Irlannin jälkeen kolmas euromaa, joka haki apua velkakriisiinsä. Portugalin lainaohjelman valmistelusta vastaavat EU-komissio, Euroopan keskuspankki ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF. Ohjelma toteutetaan EU:n väliaikaisten vakausmekanismien kautta.

Portugalin jätettyä avunpyyntönsä ulkopuolisesta rahoitustuesta on markkinoilla nähty sekä myönteisiä että kielteisiä reaktioita, Murto muistuttaa.

– Markkinareaktiot Portugalin avunpyyntöön olivat hyvin minimaalisia. Viime vuonna rakennetut vakausmekanismit tuntuvat rauhoittavan markkinoita, kun luotetaan, että tällainen Portugalin tyyppinen ongelma pystytään hoitamaan euroalueen sisällä EU:n ja IMF:n toimesta, Murto sanoo Taloussanomille.

– Huono asia on se, että näiden pienten kriisivaltioiden, Portugalin, Irlannin ja Kreikan korkotasot ovat jääneet huomattavan korkealle. Markkinat arvioivat maihin kohdistuvan luottoriskin olevan edelleen poikkeuksellisen korkea. Etenkin Kreikan kohdalla odotukset tulevaisuudessa tapahtuvasta velkojen uudelleenjärjestelystä ovat korkealla.

Murron mukaan Kreikan valtionlainojen uudelleenjärjestely voisi olla sinänsä luontevaa, mutta tässä tilanteessa se olisi liian riskipitoista. Myös EU:n komissiosta ajatukset velkasaneerauksesta on torjuttu.

– Tämän takia on todennäköisempää, että asiaan palataan sitten kun voidaan olla varmoja siitä, ettei kriisi laajene esimerkiksi Espanjaan ja finanssijärjestelmä on niin vahvassa kunnossa, että uudelleenjärjestely voidaan ottaa vastaan.

Murto korostaa, että Espanjan vaaravyöhykkeeltä poistuminen on vaikeasti arvioitava asia. Nykytilanteessa riski kriisin leviämisestä on kuitenkin suuri.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

– Kreikka on sinänsä pieni valtio eikä olisi ensimmäinen, joka joutuu velkasaneeraukseen. Tilanteen tekee ongelmalliseksi juuri toistaiseksi olemassa oleva leviämisvaara.

Murron mukaan seuraava kynnyskohta markkinoilla on eurooppalaispankkien stressitestit ja niiden julkistaminen kesäkuussa.

– Edellisellä kerralla uskottavuus meni, kun Irlanti pääsi testien jälkeen yllättämään. Myönteistä on se, että osa pankeista on nyt lähtenyt itse hakemaan markkinoilta pääomia sijoittajilta.

Myös muita kriittisiä ääniä on kuulunut viime aikoina. Finanssialan Keskusliiton puheenjohtaja Reijo Karhinen paheksui keskiviikkona MTV3:lle vaalikeskusteluissa kuultuja puheita kriisimaiden velkajärjestelyistä.

Karhisen mukaan puheita velkajärjestelyistä ei voida pitää vakavasti otettavina. Hän varoitti myös uuden pankkikriisin mahdollisuudesta, jos euromaiden julkiset taloudet kriisiytyvät.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)
Yritykset Varma
Ihmiset Risto Murto

Kommentit (46)

Sivut: 1 2 3 4 5
EdellinenSeuraava

Anonyymi
pistetään pari ydinpommia sinne niin päästään noista eroon
Anonyymi: pum pum 14.4.2011 18:14

Anonyymi
Mutta, kiitos silti luottamuksesta. Kevätterveisin anonyymi veronmaksaja.
Anonyymi: Nimetön 14.4.2011 18:14

Anonyymi
Jos velkasaneeraus tai valtion konkurssi ei kerran tule kysymykseen niin ainoaksi vaihtoehdoksi jää lisävelan myöntäminen maille, jotka eivät kykene maksamaan edes nykyisiä velkojaan. Oudoksi on talouspolitiikka mennyt.
Anonyymi: Nimetön 14.4.2011 18:19

Anonyymi
Semmonen viitisen vuotta pitäisi EU:n tukea kriisimaita, että saadaan 13% korolla kerättyä pankeille lainapääoman verran rahaa. Sitten voi pistää velkasaneeraukseen ja yrittää saada vielä pääomakin takaisin pikkuhiljaa.

Muutenhan tää on ollu huono bisnes pankeille!
Anonyymi: Nimetön 14.4.2011 18:19

Anonyymi
Pieniä ovat ehkä Portugali ja Irlanti. Kreikka ei tietääkseni ihan pikkuinen maa ole? :)
Anonyymi: TONKA 14.4.2011 18:20

Anonyymi
Velkasumma vain kasvaa jos ei velkojat ja velalliset maat itsepääse sopimukseen velkasummistaan.
Suomi ei ole taannut velkoja, ei ole mitään syytä heittäytyä tuntemattomaan rahanmenoon.
Vastuullista on velallisen vastuu ja velkojan vastuu, ei velkojen vastuu ole muiden tahojen.
Anonyymi: vastuullista 14.4.2011 18:23

Anonyymi
pum pum pum pum pum pum pum pum pum pum pum pum pum pum pum pum pum pum pum pum pum pum pum pum pum pum pum pum pum pum pum pum pum pum pum pum pum pum pum
Anonyymi: pum pum 14.4.2011 18:24

Anonyymi
Ollaan ns."heikoilla jäillä" jos poliitikkojen/lakien säätäjien ykköstehtäväksi nousee pörssikurssien korkealla tasolla pitäminen.

Olen elänyt siinä uskossa että markkinat hoitaa omat ongelmansa.
Anonyymi: jdf 14.4.2011 18:26

Anonyymi
Ja satojen miljardien lisävelka näille maille ratkaisee kaikki ongelmat nyt ja heti?!?! Nämä maat eivät selviä edes nykyisistä veloista, joten miten ne selviävät kun päälle laitetaan lisää? Huh huh, euro-plutokraatit kaivaa nyt sellaista kuoppaa, mistä ei ole nousua. Ja luonnollisesti tämä lisävelka ei ratkaise sitä kaikkein perimmäistä ongelmaa, eli euroalue EI toimi.
Anonyymi: Nimetön 14.4.2011 18:28

Anonyymi
Portugalin auttamisella ehkäistään kriisin leviäminen Espanjaan. Espanjalaisilla finanssi-instituutioilla on niin suuret saatavat ja vastuut Portugalissa, että Portugalin kaatuminen ja siitä johtuvat luottotappiot espanjalaisille pankeille nostaisivat myös Espanjan valtionlainojen korot hiljalleen kestämättömälle tasolle.

Mielestäni Portugalia on pakko auttaa. Mutta samaan aikaan on pakko luoda uusi järjestelmä jossa myös valtioiden on yritysten tapaan mahdollista mennä konkurssin ja joutua sitä kautta velkajärjestelyyn.

Jos mitään muutosta ei tule, edessä on loputon tulonsiirto taloudellisesti vahvoilta valtioilta heikoimmille valtioille. Se johtaa myös vahvojen maiden velkaantumiseen ja niiden valtionlainojen korkojen nousuun. Kukas muutaman vuoden päästä takaa Italian, Ranskan ja Saksan valtionlainoja?

Olen varma, että jos sijoittajilla on varma tieto, että valtiot voivat joutua velkasaneeraukseen, korot laskevat. Niiden on pakko laskea, koska muuten luottotappiot kasvavat. Mutta niin kauan kun piikki on auki niin korkolypsy jatkuu.

Mielestäni kriisi johtuu seuraavista asioista:
- kriisimaiden heikko taloudenpito
- kriisimaiden heikko kilpailukyky globaalissa kustannuspaineessa
- liian matala korkotaso
- rahoitusmarkkinoiden ahneus

Tarvitaan:
- enemmän sääntelyä rahoitusmarkkinoille
- korkeampi korkotaso
- rakenteellisia uudistuksia joilla kohennetaan valtioiden kilpailukykyä
- tuottavuuden kehittämistä
- julkisen sektorin investointeja uusiutuviin energianlähteisiin joilla vähennetään riippuvuutta öljystä -> korkea öljyn hinta johtaa aina taantumaan ja lamaan
- lainsäädäntöä jolla finanssi-instituutioiden johto laitetaan henkilökohtaisella ja perheen omaisuudella vastuuseen liian suuresta riskinotosta johtuvista tappioista
Anonyymi: T. Tuppurainen 14.4.2011 18:29
Sivut: 1 2 3 4 5
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

28.7. Kauppahinta hipoo pilviä – tästä huvilasta povataan kaikkien aikojen kalleinta
28.7. Fordin tulos jäi odotuksista USA:n markkinoiden jarruttaessa
28.7. Digitoday Oletko kuullut tästä puhelimesta? Toimitukset kasvoivat toisella neljänneksellä 137 %
28.7. Tarkastusvirasto: IMF oli liian optimistinen eurokriisin hoidossa
28.7. Raha kasaantuu rikkaille – joka kolmas monacolainen on miljonääri
28.7. Digitoday Uusi "palvelu" ei lupaa hyvää: Räjähtävätkö kiristysohjelmat käsiin?
28.7. Ohjelmistoyhtiö Oracle ostaa miljardikaupalla lisää pilviosaamista
28.7. Espanjan jättityöttömyys helpotti hieman – 20 prosentin raja ei vielä alittunut
28.7. Digitoday Osramin lampuissa hillitön tietoturvamoka: Vaarantaa kodin muutkin laitteet
28.7. Avioerotutkimus paljasti dramaattisen muutoksen – näin miehen työtilanne vaikuttaa eroriskiin
28.7. Halpa energia kurittaa öljyjättejä – Shellin tulos romahti 72 %
28.7. Digitoday Mercedes Benzin Tesla-haastajalle tyly tuomio: "Tämä on oikeasti vaarallinen tuote"
28.7. Nesteen osake jatkaa kiitoa, YIT sukeltaa
28.7. Posti aloittaa jälleen yt-neuvottelut – vähennystarve enintään 70 henkeä
28.7. Televisiokaupassa hurja nousu Rion kisojen alla – suosituin tuumakoko on entistä suurempi
28.7. Valmet täytti odotukset – "Pyrimme kasvamaan yli kaksi kertaa markkinoita nopeammin"
28.7. Päästöskandaalin ryvettämän Volkswagenin liikevaihto nousi
28.7. Onnibusin äkkilähtö Virosta aiheutti myllerryksen – kilpailija lisää vuoroja
28.7. Amer Sports jäi selvästi odotuksista – asiakkaiden konkurssit piinasivat
28.7. Euroalueen talousluottamus vahvistui
28.7. Nesteeltä iso yllätys – "Liikevoitto ylitti ennusteet noin 40 prosenttia"
28.7. Digitoday Microsoft: Windows 10 tekee tietoturvaohjelmat turhiksi
28.7. Digitoday Salasanasuojassa aukko: "Käyttävätkö ihmiset todella tätä?"
28.7. Brittipankki vähentää 3000 työpaikkaa lisää – syynä Brexit
28.7. Yle: Murtovarkaat kärkkyvät rekisterinumeroita lentokentillä ja satamissa
28.7. VR:n kilpailija aloitti säännölliset kuljetukset
28.7. Nesteen osake lähti hurjaan nousuun – +8,1 %
28.7. Neste teki huiman tulosparannuksen, liikevaihtokin loikkasi
28.7. Vanhojen asuntojen neliöhinnat pk-seudulla 3 579 euroa, muualla 1 707 euroa
28.7. YIT:n liikevaihto kasvoi reippaasti
Asiakastieto

Yhteistyössä