Kirjaudu ▼
 

Kriisi paljasti Irlannin bluffin

Aidan Crawley/Bloomberg News
Kriisi paljasti Irlannin bluffin
Nyt Irlannin talousviranomaiset ovat sen itsekin myöntäneet – maa tarvitsee rutkasti hätärahoitusta välttääkseen pankkiensa tai jopa valtion vararikon. Sitä viranomaiset sen sijaan eivät ole myöntäneet, että myös Irlannin kriisissä tuen tarvetta kasvattaa suuren luokan epäonnistunut bluffi.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kreikan vuosia jatkunut valtion velkatilastojen vääristely on jo virallisesti vahvistettu tosiasia. Juuri tuon tilastovääristelyn tunnustaminen ja valtion todellisten velkavastuiden paljastuminen laukaisivat maan rahoituskriisin.

Kreikan velkavilppi ja sen paljastuminen osaltaan nopeuttivat pääomapakoa ja johtivat lopulta viime keväänä muiden euromaiden ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n historiallisen mittaviin tukilupauksiin.

Nyt kriisissä on Irlannin valtion ja maan pankkien rahoitus. Torstaina maan omatkin talousviranomaiset vahvistivat maan tarvitsevan jopa kymmenien miljardien eurojen tukirahoitusta kyetäkseen pitämään suuret pankkinsa ja lopulta myös valtion pystyssä.

Sitä Irlannin viranomaiset eivät ole ainakaan vielä myöntäneet, että tässäkin kriisissä tukitarvetta on olennaisesti paisuttanut suuren luokan huiputus.

Päinvastoin maan talousviranomaiset ovat saattaneet tuoreeltaan jopa paisuttaa vedätystään samaan aikaan, kun ovat julkisuudessa kiistäneet ensinkään tarvitsevansa tukea.

Kyse on mammuttimaisesta bluffista, jolla Irlanti yritti välttää tätä kriisiä. Maa olisi todennäköisesti pulassa ilman tuota bluffiakin, mutta nyt tuo epäonnistunut harhautus paisuttaa maan tukitarvetta – ja muiden tukilaskua.

Kyse on vuoden 2008 synkkänä kriisisyksynä Irlannin pankeilleen antamista takuista, jotka viimeistään tämä kriisi on osoittanut ontoiksi ja katteettomiksi lupauksiksi.

Talletuksille
rajaton suoja

Irlannin valtio säikähti vuoden 2008 syksynä brittipankki Northern Rockin kaatumisen jälkeen muidenkin maiden pankkeja uhannutta talletuspakoa.

Jo tuolloin olivat tiedossa Irlannin suurimpien pankkien nopeasti kasvaneet luottotappioriskit samoin kuin pankkien hyvin suuri riippuvuus lyhytaikaisesta rahoituksesta, kuten talletuksista.

Irlannin valtio pelkäsi pankkien kaatuvan valtion syliin, jos talletuspako alkaa. Tuota pelkoa voimisti kylmä tosiasia, että Irlannin suurimmat pankit olivat aivan liian suuria Irlannin pienen ja velkaisen valtion pelastettaviksi.

Niinpä Irlanti päätti pysäyttää talletuspaon ennen kuin se ehtii edes alkaa – ja samalla ehkä houkutella pankkeihinsa lisää talletusvaroja Northern Rockin säikäyttämiltä brittisäästäjiltä.

Irlannin valtio lupasi maan pankkien talletuksille ja käytännössä kaikelle muullekin varainhankinnalle täyden takauksen. Aiemmin valtiontakaus oli vain pienillä ja keskisuurilla talletuksilla, mutta ei suurtalletuksilla saati pankkien muilla vastuilla.

Tämä oli monen muun EU-maan talouspäättäjien mielestä Irlannilta pöyristyttävä tikki, joka oli omiaan vääristämään kansainvälistä pankkikilpailua.

Pian muut EU-maat joutuivatkin seuraamaan esimerkkiä korottamalla talletussuojan enimmäismääriä. Esimerkiksi Suomi nosti talletussuojan 50 000 euroon niin kuin moni muukin euromaa.

Rajatonta talletussuojaa ei Irlannin lisäksi luvannut yksikään muu EU-valtio, eivätkä muut valtiot antaneet kirjallisia takeita lainkaan pankkien muulle varainhankinnalle.

Tuen tarve jopa
sata miljardia euroa

Viimeistään tässä kriisissä on paljastunut, että Irlanninkaan ei olisi pitänyt luvata pankkiensa talletuksille ja muulle varainhankinnalle rajatonta valtiontakausta. Lupaus on nimittäin osoittaunut rutkasti liian suureksi.

Rajattomalla takauslupauksella Irlannin valtio otti itselleen noin 440 miljardin euron takausvastuut, jotka ovat sittemmin kasvaneet. Takausvastuiden kantamiseen saarivaltiolla ei ollut minkäänlaisia rahkeita.

Osittain tämän katteettoman lupauksen seurauksena Irlannin rapakuntoiset pankit saattoivat jatkaa omaa velkaantumistaan ja näin myös kasvattaa Irlannin valtion takausvastuuta – ja nyttemmin muiden niskaan kaatuvaa tukitarvetta.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Irlanti tarvitsee nyt muilta EU-mailta ja Kansainväliseltä valuuttarahastolta yhteensä jopa sata miljardia euroa hätärahoitusta. Markkina-arviot tuen tarpeesta vaihtelevat 80 miljardista eurosta ylöspäin.

Ilman tukea saarivaltio ei selviä omista rahoitustarpeistaan saati kykene pitämään pankkejaan pystyssä.

Rahaa alkoi
karata pankeista

Irlannin parin vuoden takainen alkuperäinen rajaton talletustakaus päättyi tämän vuoden syyskuun lopussa, jolloin valtio jatkoi miltei yhtä kattavaa takausta uudella vastaavalla sitoumuksella.

Uusien talletustakuiden ja miltei kaikille muillekin pankkien vastuille annettujen uusien takausten piti alun perin erääntyä tämän vuoden lopussa.

Mutta sitten tilanne alkoi nopeasti muuttua – pelkästään keljumpaan suuntaan.

Syyskuun jälkeen Irlannin valtion takaukset eivät ole enää olleet kaiken kattavat, vaan osa pankkien rahamarkkinoiden suurpelureille suunnatuista velkasitoumuksista jäi rahoittajien omalle riskille.

Tältä osin pankkien markkinarahoitus loppui käytännössä siihen paikkaan, ja pankit alkoivat menettää nopeassa tahdissa lyhytaikaista rahoitusta.

Eri lähteiden mukaan irlantilaispankit ovat lyhyen ajan kuluessa menettäneet talletuksia ja muuta lyhytaikaista rahoitusta satojen miljoonien eurojen viikkovauhtia.

Ilmeisesti pankit ja valtio alkoivat pelätä suoranaista talletuspakoa, sillä kaikenkattavan talletussuojan purkamista päätettiinkin odottamatta lykätä.

Saiko vedätys
juuri jatkoa?

Irlannin finanssiministeriö on viikon kuluessa "päivittänyt" takausohjelman eräpäivää yhä kauemmas tulevaisuuteen peräti kahdesti.

Talouslehti Financial Timesin mukaan vielä viime perjantaina ministeriö kertoi takausohjelmaa kuvaavilla verkkosivuillaan, että kattava talletustakaus on voimassa ensi kesäkuun loppuun asti.

Eilen uutistoimisto Reuters kertoi uudesta versiosta, jonka mukaan kaikenkattava takaus onkin voimassa ensi vuoden loppuun asti.

Muutos valtion miltei rajoittamattoman takausvastuun voimassaoloajassa on merkittävä.

Varsinkin, kun Irlanti on päättänyt tuntuvasti pitkittää kaikenkattavaa takuuta juuri, kun muut EU-maat ovat jo avanneet neuvottelut maan tukemiseksi ja maan talousjohto on kiistänyt edes tarvitsevansa tukea.

Jos näin tukineuvottelujen jo alettua kasvatettu valtion pankkiriski päätyy mahdollisen tukiohjelman kautta muiden EU-maiden piikkiin, on tämä Irlannilta tulkinnasta riippuen joko taidokasta taktikointia – tai varsinainen vedätysten vedätys.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (120)


Anonyymi
Muistaako kukaan kuinka Suomessa kansanäänestyksellä päätettiin korvata oma valuutta yhteisvaluutalla...
Anonyymi: Muisti pätkii 19.11.2010 10:13

Anonyymi
Katainen sanoi ennen Kreikka kriisiä, että Suomi on haukkatarhan kukko.Ja tosiaankin lisäsi vielä Kreikan neuvotteluiden jälkeen että nyt saatiin markkinavoimista niskalenkki.Nyt Jyrkin kannattais kurkistaa peilin edessä että kuka sieltä kurkistaa kukko vai keritty lammas.


Eihän Jyrki olisi Jyrki, ellei joutuisi alinomaan takkiaan kääntämään. Se on hänen tavaramerkkinsä.Muuten huono merkki pääministeriydestä lapsen innolla haaveilevalle.
Anonyymi: Ei ainesta 19.11.2010 10:16

Anonyymi
Vaikka espoolaisen velkaelviksen brassailu juuri nyt ketuttaakin, fakta on ettei ihmiskunta tule selviytymään tästä vuosisadasta elleivät fiksut auta velkaelviksiä ja muita tyhmeliinejä, jotka eivät näyttäisi päällisin puolin ansaitsevan apua.Velkaelviksiä, Kreikan Agios Aviorikoksia ja muita luspandereita pitäisi kuitenkin ehkä pikkasen pitää kölin alla, jotta he arvostaisivat saamaansa apua. Nimittäin jos eivät he osaa arvostaa asioita, mikään ei tule muuttumaan.


Vakaa tilanne on kaikkien etu, mutta myös pelko omasta kölin alle lipsahtamisesta on aiheellinen - ja tarpeellinen. Veikko Velkapesän auttaminen voi olla lähtökohtaisesti oikea ratkaisu, mutta vain siinä tapauksessa ettei lainansaajan velkavetoinen elämäntyyli jatku entisellään.

Kysymys kuuluukin, että jos talouden tilanteen on annettu omilla typeryyksillä ajatua kriisitilaan, niin mitkä ovat edellytykset tehdä täyskäännös? Moni narkomaani kuolee narkomaanina. Lisälaina saattaa helposti tuudittaa hyvän olon tunteeseen ja sama laulu soi huomennakin, mutta silloin ryssitäänkin jo toisten rahoilla.

Mielestäni typeryyksistä ei tule palkita.
Anonyymi: kohta soi sirkkeli 19.11.2010 10:16

Anonyymi
Irlannin päättäjät ovat vastuussa surkeasta asioiden hoidosta. Euroopan Komissio on antanut Irlannin hallituksen pankkiratkaisuille hyväksynnän ja hehkuttanut Irlannin hallituksen toimia pankkikriisin hoidossa.

Mihet päätti, kansa maksaa.
Anonyymi: Topi 19.11.2010 10:18

Anonyymi
Jättimäisestä pyramidihuijauksesta tässä on kysymys,kaikki piigs-maat ovat mestareita huijauksessa,ovelimmat paljastuvat(jos paljastuvat) viimeisinä,Espanja ja Italia,jotka ovat tunnetuimmat mafia-maat,Berlusconin johdolla.Tänne Espanjaan on rakennettu valtavasti EU-rahalla maanteitä,rautateitä,kaikkea mahdollista missä ei ole mitään järkeä,rahaa on huijattu EU:sta valtavasti jo nyt,mm.olemattomat tupakkaviljelmät ja laivatelakat.Ei se ole täällä rikos,moraali näissä maissa on olematon.Onhan turistit sen nähneet kautta aikojen,kuinka täällä huijataan ja ryöstetään,päättäjät ottivat valtavan riskin liittyessään rahaliittoon huijarimaiden kanssa.Brasiliassa pankinjohtajat ovat vastuussa henkilökohtaisella omaisuudellaan pankin vakavaraisuudesta,pankkikriisistä ei ole ollut tietoakaan.
Anonyymi: pörssiviisas 19.11.2010 10:19

Anonyymi
miksi yleensä pankkien stressitestejä tehdään jos tulos on tässä.hävetkää


Palavereissa saa hyvää pullaa ja kahvia.
Anonyymi: syy 19.11.2010 10:20

Anonyymi
Aina fiksu Ruotsi tajusi vaaran ettei kannata suurten EU-maiden kanssa mennä rahaliittoon sekä euroon ja joutua sitäkautta ehkä joskus PELASTAMAAN ruotsalaisten verovaroin mm. suurten euromaiden pankkeja - pieni Suomi ei tajunnut vaaraa ja nyt on jo liian myöhäistä tajutakkaan.
Anonyymi: Buhahhah 19.11.2010 10:26

Anonyymi
Näitä k.settajia tuntuu tästä yhteisöstämme löytyvän hiukan joka ilmansuunnalta. Olisi korkea aika myöntää, että koko eurohanke on epäonnistunut. Se tulisi purkaa ja asettaa nuo palikat uuteen järjestykseen. Oikeastaan hämmästyttää miten heikosti maiden toimintaa valvotaan yhteisvaluutan alueella. Irlannin kohdalla on aivan samanlainen vedätys kuin Kreikankin, vaikka Kreikassa ongelmat kohdistuvat julkishallintoon. Kaikessa on loppujen lopuksi kysymys pankkien ahneudesta ja uhkapelistä.

Pankit haluavat vapaat kädet liiketoiminnalleen. Taitaa kuitenkin unohtua sellainen perusasia, että oikeudet ja vapaudet tuovat myöskin vastuun. Pankit pelaavat uhkapeliä, spekuloivat raaka-aineilla (keinottelevat) ja tekevät sijoituksia, joissa riskianalyysi selvästi mättää. Kun tulee hätä ollaan huutamassa veronmaksajaa apuun. Apua ne saavatkin läpimätien juoksupoikiensa (poliitikkojen)avustuksella. Sen sijaan nämä ahneet pankkiirit nostelevat tavallisen kansan palvelumaksuja keltään kyselemättä - teettävät työn asiakkaillaan ja vielä laskuttavat siitä ja lopulta maksattavat pöhköt liiketoimiensa tappiotkin asiakkaillaan. Jos joku tavallinen taapertaja tekisi näin taitaisi häkki heilahtaa (ei se niin väärin olisi monien pankkiirienkaan kohdalla)
Anonyymi: skinnyharry 19.11.2010 10:32

Anonyymi
Sitä minä vain ihmettelen, että ei Suomen lahja EU:lle, tämä maalaisliiton talousnero yhtään osannut epäillä bluffia, vaan ylähuuli koholla kertoi Irlannin kyllä selviävän.
Anonyymi: Origo 19.11.2010 10:44

Anonyymi
Kreikan ortodoksit ja Irlannin katolilaiset ovat pettäneet. Koska kärähtävät ev.-luterilaiset? Vai jääkö vain maksumiehen rooli?


Muslimi vie loput rahat.
Anonyymi: J. Umalaton 19.11.2010 10:46
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

17:53 S-ryhmä lähetti oudon laskun – "Kaikkien näkökulmasta hullua"
17:16 Digitoday Hyvästi Rosetta: Tässä luotaimen viimeinen kuva ennen törmäystä
16:28 CGI vähentää 215 työntekijää
16:18 Keskisuomalainen: Jatkamme ostokohteiden katselua, tase on vahva
16:15 Kulutusluottojen määrä kääntyi kasvuun
15:36 Arvio: Pörssi kärsii, jos USA:n presidentinvaalista tulee tiukka
15:05 Digitoday Suomen Microsoftin Windows-pomo vaihtuu
15:02 Pankkihermoilu jatkuu pörssissä
13:06 Turismi tukee Espanjaa – elokuu oli ennätyskuukausi
12:56 Digitoday Merikaapeli alkaa näkyä: Palvelinkeskusjätti avaa Suomeen solmukohdan
11:51 Deutsche Bankin pääjohtaja rauhoitteli henkilökuntaa: Huhut asiakaspaosta perusteettomia
11:40 Keskisuomalainen ostaa Mediatalo ESA:n
11:34 Deutsche Bankin osake syöksyi pohjalukemiin – myös Commerzbank selvässä laskussa
10:56 Päätös tuli: Componentan yrityssaneeraus käynnistyy
10:03 Lindholm MT:ssä: Varusteleka otti mallia Ikeasta
09:47 Digitoday IPhonen salaava viestisovellus: Totuus on hieman toinen
09:34 Sekä vienti että tuonti laskivat selvästi heinäkuussa
09:20 Vakuutusyhtiö pidättelee remonttireiskoja: pieni unohdus voi maksaa tonneja
08:51 Weidmann: Saksa ei kaipaa lisää budjettielvytystä
08:17 Yritysten rekisteröinnit Panamaan romahtaneet tietovuodon jälkeen
07:28 Ilta-Sanomat Lehti: Näin Trumpin firma kiersi Kuuban kauppasaartoa
07:10 Kolumni Joka neljäs olut samasta hanasta
06:26 Digitoday Ei hyvältä näytä: Pohjoismaisten firmojen verkot avoinna hyökkääjille
06:21 Digitoday "Huikea mahdollisuus kasvuun" - F-Secure lupaa kyberturvaa ja yritysostoja
29.9. Tanska maksoi satoja tuhansia verovinkkaajalle
29.9. Daimler haastaa Teslan sähkö-Mersulla
29.9. Digitoday Microsoft sen sanoi: Kuluttajien Windows-puhelimet historiaa
29.9. Digitoday Musiikkijätti syntymässä? Spotify neuvottelee jättiostoksesta
29.9. EU alkaa tutkia: Syrjiikö Saksa osaa autoilijoista?
29.9. Digitoday HP pahoittelee – tavallaan: Aikoo sittenkin sallia kilpailijoiden musteet printtereissään
Asiakastieto

Yhteistyössä