Kirjaudu ▼
 

Kriisi paljasti Irlannin bluffin

Aidan Crawley/Bloomberg News
Kriisi paljasti Irlannin bluffin
Nyt Irlannin talousviranomaiset ovat sen itsekin myöntäneet – maa tarvitsee rutkasti hätärahoitusta välttääkseen pankkiensa tai jopa valtion vararikon. Sitä viranomaiset sen sijaan eivät ole myöntäneet, että myös Irlannin kriisissä tuen tarvetta kasvattaa suuren luokan epäonnistunut bluffi.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kreikan vuosia jatkunut valtion velkatilastojen vääristely on jo virallisesti vahvistettu tosiasia. Juuri tuon tilastovääristelyn tunnustaminen ja valtion todellisten velkavastuiden paljastuminen laukaisivat maan rahoituskriisin.

Kreikan velkavilppi ja sen paljastuminen osaltaan nopeuttivat pääomapakoa ja johtivat lopulta viime keväänä muiden euromaiden ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n historiallisen mittaviin tukilupauksiin.

Nyt kriisissä on Irlannin valtion ja maan pankkien rahoitus. Torstaina maan omatkin talousviranomaiset vahvistivat maan tarvitsevan jopa kymmenien miljardien eurojen tukirahoitusta kyetäkseen pitämään suuret pankkinsa ja lopulta myös valtion pystyssä.

Sitä Irlannin viranomaiset eivät ole ainakaan vielä myöntäneet, että tässäkin kriisissä tukitarvetta on olennaisesti paisuttanut suuren luokan huiputus.

Päinvastoin maan talousviranomaiset ovat saattaneet tuoreeltaan jopa paisuttaa vedätystään samaan aikaan, kun ovat julkisuudessa kiistäneet ensinkään tarvitsevansa tukea.

Kyse on mammuttimaisesta bluffista, jolla Irlanti yritti välttää tätä kriisiä. Maa olisi todennäköisesti pulassa ilman tuota bluffiakin, mutta nyt tuo epäonnistunut harhautus paisuttaa maan tukitarvetta – ja muiden tukilaskua.

Kyse on vuoden 2008 synkkänä kriisisyksynä Irlannin pankeilleen antamista takuista, jotka viimeistään tämä kriisi on osoittanut ontoiksi ja katteettomiksi lupauksiksi.

Talletuksille
rajaton suoja

Irlannin valtio säikähti vuoden 2008 syksynä brittipankki Northern Rockin kaatumisen jälkeen muidenkin maiden pankkeja uhannutta talletuspakoa.

Jo tuolloin olivat tiedossa Irlannin suurimpien pankkien nopeasti kasvaneet luottotappioriskit samoin kuin pankkien hyvin suuri riippuvuus lyhytaikaisesta rahoituksesta, kuten talletuksista.

Irlannin valtio pelkäsi pankkien kaatuvan valtion syliin, jos talletuspako alkaa. Tuota pelkoa voimisti kylmä tosiasia, että Irlannin suurimmat pankit olivat aivan liian suuria Irlannin pienen ja velkaisen valtion pelastettaviksi.

Niinpä Irlanti päätti pysäyttää talletuspaon ennen kuin se ehtii edes alkaa – ja samalla ehkä houkutella pankkeihinsa lisää talletusvaroja Northern Rockin säikäyttämiltä brittisäästäjiltä.

Irlannin valtio lupasi maan pankkien talletuksille ja käytännössä kaikelle muullekin varainhankinnalle täyden takauksen. Aiemmin valtiontakaus oli vain pienillä ja keskisuurilla talletuksilla, mutta ei suurtalletuksilla saati pankkien muilla vastuilla.

Tämä oli monen muun EU-maan talouspäättäjien mielestä Irlannilta pöyristyttävä tikki, joka oli omiaan vääristämään kansainvälistä pankkikilpailua.

Pian muut EU-maat joutuivatkin seuraamaan esimerkkiä korottamalla talletussuojan enimmäismääriä. Esimerkiksi Suomi nosti talletussuojan 50 000 euroon niin kuin moni muukin euromaa.

Rajatonta talletussuojaa ei Irlannin lisäksi luvannut yksikään muu EU-valtio, eivätkä muut valtiot antaneet kirjallisia takeita lainkaan pankkien muulle varainhankinnalle.

Tuen tarve jopa
sata miljardia euroa

Viimeistään tässä kriisissä on paljastunut, että Irlanninkaan ei olisi pitänyt luvata pankkiensa talletuksille ja muulle varainhankinnalle rajatonta valtiontakausta. Lupaus on nimittäin osoittaunut rutkasti liian suureksi.

Rajattomalla takauslupauksella Irlannin valtio otti itselleen noin 440 miljardin euron takausvastuut, jotka ovat sittemmin kasvaneet. Takausvastuiden kantamiseen saarivaltiolla ei ollut minkäänlaisia rahkeita.

Osittain tämän katteettoman lupauksen seurauksena Irlannin rapakuntoiset pankit saattoivat jatkaa omaa velkaantumistaan ja näin myös kasvattaa Irlannin valtion takausvastuuta – ja nyttemmin muiden niskaan kaatuvaa tukitarvetta.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Irlanti tarvitsee nyt muilta EU-mailta ja Kansainväliseltä valuuttarahastolta yhteensä jopa sata miljardia euroa hätärahoitusta. Markkina-arviot tuen tarpeesta vaihtelevat 80 miljardista eurosta ylöspäin.

Ilman tukea saarivaltio ei selviä omista rahoitustarpeistaan saati kykene pitämään pankkejaan pystyssä.

Rahaa alkoi
karata pankeista

Irlannin parin vuoden takainen alkuperäinen rajaton talletustakaus päättyi tämän vuoden syyskuun lopussa, jolloin valtio jatkoi miltei yhtä kattavaa takausta uudella vastaavalla sitoumuksella.

Uusien talletustakuiden ja miltei kaikille muillekin pankkien vastuille annettujen uusien takausten piti alun perin erääntyä tämän vuoden lopussa.

Mutta sitten tilanne alkoi nopeasti muuttua – pelkästään keljumpaan suuntaan.

Syyskuun jälkeen Irlannin valtion takaukset eivät ole enää olleet kaiken kattavat, vaan osa pankkien rahamarkkinoiden suurpelureille suunnatuista velkasitoumuksista jäi rahoittajien omalle riskille.

Tältä osin pankkien markkinarahoitus loppui käytännössä siihen paikkaan, ja pankit alkoivat menettää nopeassa tahdissa lyhytaikaista rahoitusta.

Eri lähteiden mukaan irlantilaispankit ovat lyhyen ajan kuluessa menettäneet talletuksia ja muuta lyhytaikaista rahoitusta satojen miljoonien eurojen viikkovauhtia.

Ilmeisesti pankit ja valtio alkoivat pelätä suoranaista talletuspakoa, sillä kaikenkattavan talletussuojan purkamista päätettiinkin odottamatta lykätä.

Saiko vedätys
juuri jatkoa?

Irlannin finanssiministeriö on viikon kuluessa "päivittänyt" takausohjelman eräpäivää yhä kauemmas tulevaisuuteen peräti kahdesti.

Talouslehti Financial Timesin mukaan vielä viime perjantaina ministeriö kertoi takausohjelmaa kuvaavilla verkkosivuillaan, että kattava talletustakaus on voimassa ensi kesäkuun loppuun asti.

Eilen uutistoimisto Reuters kertoi uudesta versiosta, jonka mukaan kaikenkattava takaus onkin voimassa ensi vuoden loppuun asti.

Muutos valtion miltei rajoittamattoman takausvastuun voimassaoloajassa on merkittävä.

Varsinkin, kun Irlanti on päättänyt tuntuvasti pitkittää kaikenkattavaa takuuta juuri, kun muut EU-maat ovat jo avanneet neuvottelut maan tukemiseksi ja maan talousjohto on kiistänyt edes tarvitsevansa tukea.

Jos näin tukineuvottelujen jo alettua kasvatettu valtion pankkiriski päätyy mahdollisen tukiohjelman kautta muiden EU-maiden piikkiin, on tämä Irlannilta tulkinnasta riippuen joko taidokasta taktikointia – tai varsinainen vedätysten vedätys.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (120)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 12
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Siis ostakaa hyvät ihmiset ihmeessä kultaa nyt kun se vielä on halpaa!
Anonyymi: aaaaaaaaaaaaaaaaaa 19.11.2010 7:16

Anonyymi
Katainen sanoi ennen Kreikka kriisiä, että Suomi on haukkatarhan kukko.Ja tosiaankin lisäsi vielä Kreikan neuvotteluiden jälkeen että nyt saatiin markkinavoimista niskalenkki.Nyt Jyrkin kannattais kurkistaa peilin edessä että kuka sieltä kurkistaa kukko vai keritty lammas.
Anonyymi: Nimetön 19.11.2010 7:18

Anonyymi
Niin, kyllähän sitä on aiemminkin jo kiistelty mitään tukitarpeita. Ja tukipaketti aktualisoitui Kreikkaan, myöhemmin luvut ovat toki rumentuneet hieman. Espanja ja Italia ovat jo yhtyneet kuoroon, jossa lauletaan ongelmien olevan kaukana. Noinkohan on?

Ei ole. Lupailin perusteluja joskus aiemmin, kun ilmeisesti ainakin osalla on mennyt melko jyrkkä näkemykseni kokonaan ohitse. Mutta tässähän se on:

Ainakin jotkut pitävät EU/euroalueen tuhoutumista järjenvastaisena ja olen jopa saanut kehoituksia foliohatuista ja vuorillemenoa. Jälkimmäinen saattaa tullakin eteen, tosin tuskin vuorille: siellä on hankalaa kasata ravintoa. Miksi EU/euroalue tuhoutuu? Kerroin, ettei nyt varmaan ennen ensi kesää (joka tulkittiin niin, että nimenomaan ennen juhannusta kaikki on poks, mielenkiintoinen lukutaito joillain) tapahdu mitään, tässä nyt pelastellaan Irlanti ja Portugalikin tuon Kreikan lisäksi. Velkamäärät kasvavat ja synkkää on.

Niin on. Kaksi vuotta sitten markkinoilla oli arviolta 500 biljoonaa dollaria, siis 500 000 miljardia dollaria johdannaiskaupoissa. Tähän päivään tultaessa ne tuskin nyt ovat ainakaan vähentyneet. Suurin osa johdannaisista on ihan ymmärrettäviä futuurikauppoja, optioita ja sen sellaisia. Mutta jos 10%, tai edes 5% on hämärätarkoituksissa tehtyjä CDS (Credit Default Swap) -johdannaisia niin se määrä on 25 000 miljardia dollaria vuoden 2006 lopun johdannaiskaupan määrästä arvioituna. Tämä siis tarkoittaa sitä, että tietyt instituutiot ovat arvelleet Euroopan maiden velkariskin niin isoksi, että ne kippaavat ja CDS:t takovat rahaa.

Eihän siinä mitään. Mutta jo yksi todistettu esimerkki Yhdysvalloista antaa meille kuvan siitä, mitä tuleman pitää. Siellä pankit heittelivät rennosti luottoja luottokelvottomille. Pankit saivat vakuudet, siis asunnot, osan velkapääomasta ja sitten vielä CDS:t taskuihinsa. AIG oli kuilun partaalla joutuessaan maksamaan näitä vakuutuksia. Toisin sanoen nämä pankit olivat jo melko tietoisia siitä, että myydessään turskaa niin he saavat vielä CDS-rahat kaupan päälle. Nyt tätä samaa toimintaa on käyty niin Irlannissa ja Espanjassa. Suomi konttaa pian ja perässä: meidän on yksinkertaisesti pakko ruveta tekemään niin järjettömiä vyönkiristyksiä saadaksemme paitsi oman takapihamme siivottua niin myös Kreikan, Irlannin ja Portugalin takapihat. Se on pakko. Velkamäärämme ei vain voi kasvaa näin järjettömästi. Tämä voi tarkoittaa paitsi tuntuvia veronkorotuksia, etuuksien karsimista, sisäistä devalvaatiota jne. Asuntojen hintataso tulee siksi vajoamaan kovin, pankkien luottoriskit kasvavat.

Tarvitsisimme täystyöllisyyden, mutta kun kaikki tehdään jo Kiinassa ja Intiassa. Jos Euroopan alueella ei päästä sopuun huomattavista tullimääräyksistä niin työllisyys tulee jatkumaan heikkona. Liian heikkona. Toinen vaihtoehto on rankka sisäinen devalvaatio, mutta siihenkin tulee sitten pommi: asuntoluotot menevät nurin, pankit omistavat asuntoja joihin juuri kellään ei ole varaa, luottotappiot raketoivat ja tilanteemme on sama kuin Irlannissa ja Espanjassa nyt.

Nyt nämä vastuuttomat pankit ovat myöntäneet leväperäisesti lainoja TIETÄEN, että tässä käy hullusti: ei muuta kuin CDS:t päälle ja koska samalla arvelevat, että valtiot näitä pankkeja kuitenkin pelastelee niin CDS:t valtion velkakirjoihin. Miinakenttä on valmis, ei tarvitse enää kuin odotella.

Se on selvää, että Irlannin ongelmista ja vielä Portugalinkin ongelmista taidamme selvitä, mutta jos Espanja ei saa käännettyä talouttaan ja nopeasti niin sitten nämä kaikki CDS:t paukahtavat ja täystuho on valmis. Paljonko Espanjalla on aikaa? Espanjan velkamäärä ei ole katastrofaalinen, jotakuinkin 550 miljardia euroa, mutta viidennes tuosta tulee lisää, enemmänkin nyt Irlannin vuoksi. Voimme arvioida jotakuinkin 120 miljardia - sitä suuruusluokkaa. Ja mikäli alkuvuosi menee heikosti Espanjassa niin spekulointi alkaa. Mainitaan nyt lisäksi, että Espanjassa on ylisuuri, pöhöttynyt pankkisektori. Joka 900 espanjalaista kohden löytyy joku pankkikonttori. Andalusia on lähes keskiaikainen maakunta. Pankit ovat varautumassa suuriin luottotappioihin, kun rakennusboomi ja asuntokupla paukahti naamaan. Espanjasta löytyy muutamia jättipankkeja, joilla on ja murheita. Hienossa EU:n pankkien stressitestissä reputti 5 pankkia, siis samassa testissä, jossa Irlannin murheenkryynit selvisivät puhtain paperein.

Arviot tulee tehdä siten sen mukaan, miten Espanja suoriutuu. Jos ennusmerkkejä katselee: 20% työttömyysaste (pitääkö se edes paikkaansa?), asuntokuplan aiheuttamat tuhot eivät ole ihan vielä kaikki aktualisoituneet sekä lelupankkistressitestin reputukset antavat paljon aihetta huoleen.

Jos yksikin näistä Euroopan valtioista joutuu edes velkasaneeraukseen niin CDS-tsunami tulee ja pyyhkäisee koko p**keleen mantereen läpi niin että stetsonit lentää. Mikäli pelejä on pelattu myös Euroopan ulkopuolelta niin vaikutuksista ei osaa edes tälleen enshätään edes arvioida. Ainoastaan se on selvää, että tässä läpi Euroopan jyräävästä
velkatsunamissa velallisen asema on nolla: kaikki menee, eikä riitäkään. Siksi katselen vain kauhistuneena jatkuvasti kohoilevia talousluottamuksia. Tämän vuoksi ehdottomasti velka-aste tulee olla nolla, kun Espanjan kohdalle pääsemme. Espanja on siitä kysymysmerkki, että se voi joutua hyökkäyksen kohteeksi oikeastaan jo ensi vuonna tai vasta parin vuoden päästä. Jos Espanja onnistuu kääntämään laivan, selviää ilman suuria ongelmia ja saa budjettialijäämänsä nopeasti pieneksi niin tämä teatteri jatkunee Euroopassa sitten parinkymmenen "katovuoden" mukaisesti.

Minusta EU on sen verran iso alue, ja jos yhteistyöhalukkuutta löytyy niin maiden velkajärjestelyt pitäisi aloittaa suunnittelupöydällä jo, koska kiristysvuodet tulevat olemaan pitkiä ja rankkoja. Pitäisi pistää tullit pystyyn ja ruveta tekemään Euroopassa eurooppalaisten kansojen eteen töitä.
Anonyymi: Sähköasentaja 19.11.2010 7:18

Anonyymi
Jan hei, se on "laina tai lama". Capisce?
Anonyymi: Vaaleja odotellessa. 19.11.2010 7:21

Anonyymi
Onneksi hölmölän väki maksaa mielellään, kun "muita vaihtoehtoja ei ole"...
Anonyymi: Hönö 19.11.2010 7:23

Anonyymi
Ja nyt on jo neuvotteltu Portugalin ja Espanjan kanssa tukipaketista. Mutta tätä ei anneta julkisuuteen Irlanti pitää ensin saada alta pois.
Anonyymi: Nimetön 19.11.2010 7:24

Anonyymi
Sähkömies esiintyy nyt kirjailijana ja on aivan väärällä forumilla.Tietofinlandia jaettiin jo.
.
EU on Irlannin panttivankina.Suomi pääsisi siitä irti vaihtamalla valuuttansa toiseksi. Euro-monopolipelirahan aika oli ja meni.
Anonyymi: USAssa tiedettiin tä 19.11.2010 7:28

Anonyymi
Koko Irlanti on härski bluffi, se houkutteli superalhaisella yritysverotuksellaan vuosia firmoja ja pankkeja saarelleen odottaen nyt kun KUPLA puhkesi että muiden euromaiden veronmaksajat maksaisivat firmojen ja pankkien tappiot, härskiä peliä jonka jopa kokoomuksen Kataisenkin luulisi huomaavan.
Anonyymi: Härski Irlanti 19.11.2010 7:29

Anonyymi
Varsinaista rikosta ei ole silti tapahtunut. Kyse on enintään "pienestä huolimattomuudesta", "väärinkäsityksestä", tai, paratkoon, "hoksaamattomuudesta".

Että laittakaas nyt luottoa tulemaan että "luottamus" saadaan palautettua!
Anonyymi: Irlannin Septinen Ke 19.11.2010 7:29

Anonyymi
Dis-informaation tutkimuskeskuksen erityismaininta.
Anonyymi: Sähköasentajalta hie 19.11.2010 7:29
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 12
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

13:06 Turismi tukee Espanjaa – Elokuu oli ennätyskuukausi
12:56 Digitoday Merikaapeli alkaa näkyä: Palvelinkeskusjätti avaa Suomeen solmukohdan
11:51 Deutsche Bankin pääjohtaja rauhoitteli henkilökuntaa: Huhut asiakaspaosta perusteettomia
11:40 Keskisuomalainen ostaa Mediatalo ESA:n
11:34 Deutsche Bankin osake syöksyi pohjalukemiin – myös Commerzbank selvässä laskussa
10:56 Päätös tuli: Componentan yrityssaneeraus käynnistyy
10:03 Lindholm MT:ssä: Varusteleka otti mallia Ikeasta
09:47 Digitoday IPhonen salaava viestisovellus: Totuus on hieman toinen
09:34 Sekä vienti että tuonti laskivat selvästi heinäkuussa
09:20 Vakuutusyhtiö pidättelee remonttireiskoja: pieni unohdus voi maksaa tonneja
08:51 Weidmann: Saksa ei kaipaa lisää budjettielvytystä
08:17 Yritysten rekisteröinnit Panamaan romahtaneet tietovuodon jälkeen
07:28 Ilta-Sanomat Lehti: Näin Trumpin firma kiersi Kuuban kauppasaartoa
07:10 Kolumni Joka neljäs olut samasta hanasta
06:26 Digitoday Ei hyvältä näytä: Pohjoismaisten firmojen verkot avoinna hyökkääjille
06:21 Digitoday "Huikea mahdollisuus kasvuun" - F-Secure lupaa kyberturvaa ja yritysostoja
29.9. Tanska maksoi satoja tuhansia verovinkkaajalle
29.9. Daimler haastaa Teslan sähkö-Mersulla
29.9. Digitoday Microsoft sen sanoi: Kuluttajien Windows-puhelimet historiaa
29.9. Digitoday Musiikkijätti syntymässä? Spotify neuvottelee jättiostoksesta
29.9. EU alkaa tutkia: Syrjiikö Saksa osaa autoilijoista?
29.9. Digitoday HP pahoittelee – tavallaan: Aikoo sittenkin sallia kilpailijoiden musteet printtereissään
29.9. Fed-pomot: Koronnosto lähenee
29.9. Finnair sai seitsemännen uutuuskoneen – myi pois ja vuokraa takaisin
29.9. Digitoday Puhuiko Yahoo palturia? "Tietomurtajia ei palkannut kukaan"
29.9. Liikanen: Elvyttävä rahapolitiikka tukee kasvua
29.9. Kiuruvetinen pankki teki muutoksen: Yrittäjä ihmettelee rahojensa kohtaloa
29.9. Ericssonin suuromistajat harkitsevat osakkeiden myyntiä – leikkaushuhut hämmentävät Ruotsissa
29.9. Helsingin pörssi kohoaa Opec-sovun jälkeen
29.9. Metsä Board sulki paperikoneen – 94 saa lähteä
Asiakastieto

Yhteistyössä