Kirjaudu ▼
 

"Euron loppu hyödyttäisi kaikkia"

"Euron loppu hyödyttäisi kaikkia"
Euroalueen hajoaminen ei suistaisi euromaiden taloutta kaaokseen. Päinvastoin, rahaliiton loppu olisi euromaiden kivuttomin ja nopein tie talouskriisistä uuteen kasvuun. Näin väittää Euroopan arvostetuimpiin kuuluva analyysiyhtiö, jonka mukaan tavoitteissaan epäonnistunut rahaliitto vain pitkittää euroalueen taantumaa.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Euroalueen talous- ja rahaliitto EMU ja samalla nykyinen euro tuskin pysyvät enää koossa viittä vuotta pidempään. Todennäköisemmin euro hajoaa mahdottomuuteensa jo muutaman lähivuoden kuluessa.

Näin arvioi Euroopan arvostetuimpiin kuuluva analyysiyhtiö, kansainvälisten suursijoittajien tarkoin seuraama brittiläinen Capital Economics heinäkuussa julkaisemassaan tutkimusraportissa.

Euroalueen todennäköinen hajoaminen ei silti ole yllättävin yhtiön ekonomistien johtopäätöksistä.

Yllättävämpi ja omaperäisempi on raportin väite, jonka mukaan euroalueen hajoaminen olisi euromaille nopein ja kivuttomin tie ulos nykyisestä talouskriisistä.

Yhtiön mukaan rahaliiton pitäminen koossa väkisin vain pitkittäisi koko euroalueen taantumaa ja suistaisi heikoimmat jäsenmaat vuosien tai jopa vuosikymmenten mittaiseen deflatoriseen lamaan.

Euron loppu olisi
koko Euroopan etu

Capital Economics tyrmää huolellisesti perustellen tulkinnan, jonka mukaan rahaliiton hajoaminen suistaisi euroalueen tai pahimmillaan koko maailmantalouden jopa Lehman-shokkia pahempaan kaaokseen.

Alkuvuoden mittaan moni muukin analyysiyhtiö ja suurpankin analyysiyksikkö on käsitellyt raporteissaan rahaliiton mahdollista hajoamista ja eurorikon todennäköisiä seurauksia.

Valtaosa aiemmista raporteista on päätellyt euron osittaisestakin hajoamisesta koituvan eroavalle tai eroaville maille enemmän haittaa kuin hyötyä. Siksi enemmistö aihetta käsitelleistä tutkimuksista on päätellyt euron pysyvän puutteistaan huolimatta koossa.

Jo pitkään euroa kriittisesti käsitellyt Capital Economics päättelee puolestaan, että rahaliiton hajoaminen hyödyttäisi yhtä hyvin etelän velkaisimpia euromaita kuin pohjoisen vähemmän velkaisia jäsenmaita.

EMU:n hajoaminen olisi yhtiön mukaan hyvä uutinen koko Euroopan talousnäkymille.

Politiikka viivyttää
suurta remonttia

Nykymuodossaan ja viimeaikaisilla talous- ja rahapolitiikan linjauksilla koko euroalue on menossa yhä syvemmälle vaikeuksiin, Capital Economics arvioi.

Euromailla on yhtiön mukaan edessään heikkoa ja vielä heikompaa talouskehitystä, elleivät europäättäjät vihdoin myönnä rahaliiton epäonnistumista ja tee tarvittavia muutoksia – eli käynnistä purkutöitä.

Yhtiö tosin arvioi suurten päätösten viipyvän mahdollisesti vielä ainakin muutaman vuoden, sillä pelissä on liian paljon poliittista arvovaltaa.

Capital Economics veikkaa kuitenkin, että viimeistään viiden vuoden kuluessa rahaliitto hajoaa. Kevään ja kesän mittaan hajoamisen todennäköisyys on yhtiön mukaan noussut jo yli 50 prosentin.

Suomeksi sanottuna analyysiyhtiö arvioi, että euroalueen hajoaminen viiden lähivuoden kuluessa on todennäköisempää kuin rahaliiton pysyminen koossa.

Kolme syytä
kurimukseen

Nykymenolla euroalueen heikoimpia jäsenmaita, Portugalia, Italiaa, Irlantia, Kreikkaa ja Espanjaa (niin sanottuja PIIGS-maita) uhkaa Capital Economicsin mukaan vuosien tai jopa vuosikymmenien mittainen lama ja deflaatiokierre.

Nämä euroalueen velkaisimmat ja heikoimmat jäsenmaat uhkaavat suistua kurimukseen karkeasti pelkistäen kolmesta syystä:

1) Ylivoimaisen suureksi paisunut julkisen talouden velkataakka,

2) Euroaikana yhä surkeammaksi rapautunut kilpailukyky suhteessa Saksaan ja muihin vahvimpiin euromaihin, ja

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

3) Saksan ja muiden pohjoisten euromaiden jääräpäinen tukeutuminen vientivetoiseen kasvuun ja kotimaista kysyntää kuristavaan talouspolitiikkaan.

Tällä reseptillä heikoimmilla ja velkaisimmilla euromailla ei ole analyysiyhtiön mukaan minkäänlaisia mahdollisuuksia selvitä talouskriisistään ilman vuosikausien kärsimystä.

PIIGS-maiden vuosien deflatorinen lama heikentäisi yhtiön mukaan Saksan ja muiden pohjoisten euromaiden vientinäkymiä ja näin pitkittäisi koko euroalueen taantumaa jopa vuosien mittaiseksi.

Paluu omiin valuuttoihin
olisi kaikille parasta

Etelän kriisimaat eivät analyysin mukaan selviä tästä kriisistä niillä julkisen talouden kiristysohjelmilla, joihin Saksa ja muut suuret euromaat niitä pakottavat. Päinvastoin, talouskuritus pahentaa kriisimaiden jamaa.

Sen sijaan ero eurosta avaisi tien samanlaiseen vientivetoiseen kasvuun, jollaisen avulla esimerkiksi Suomi nousi 1990-luvun lamasta. Kreikankin vienti saisi vauhtia uuden drakman voimakkaasta heikkenemisestä.

Kansallisten valuuttojen voimakas devalvoituminen olisi Capital Economicsin mukaan alijäämäisimmille euromaille nopeampi ja pienemmän tuskan tie kasvuun kuin muuten kärsittävä vuosien deflaatio.

Euron hylkääminen sujuisi yhtiön mukaan vähimmin vaurioin, jos lähtijämaat samalla toteuttaisivat vanhojen euromääräisten velkojensa saneerauksen.

Velkasaneeraus tarkoittaisi esimerkiksi lainavaluuttojen muuttamista eurosta uusiksi kansallisiksi valuutoiksi, laina-aikojen pidentämistä, nimelliskorkojen alentamista tai näiden jonkinlaista yhdistelmää.

Euron hylkääminen olisi yhtiön mukaan paras vaihtoehto myös Saksalle ja muille vahvimmille euromaille, etteivät nekin juuttuisi keskinäiseen Saksan hallitsemaan kilpailukykykisaan.

Uuden D-markan voimakas vahvistuminen leikkaisi Saksan vientiylijäämää ja vauhdittaisi maan kotimaista kysyntää. Saksalaiset vaurastuisivat, ja muu Eurooppa saisi Saksasta oivan vientimarkkinan.

Suurpankit varautuvat
jo rahaliiton rakoiluun

Rahaliiton rakoiluun tai suoranaiseen hajoamiseen uskoo Capital Economics -yhtiön lisäksi kasvava osa rahoitusmarkkinoiden ja talouden ammattilaisista.

Kanadalainen RBC Capital Markets toteutti kesällä kyselytutkimuksen, jossa se tiedusteli arvioita euron kohtalosta 440:ltä maailmanlaajuisesti toimivan pankin ja yrityksen johtajalta.

Puolet vastaajista arveli ainakin yhden euromaan eroavan rahaliitosta vuoden 2013 loppuun mennessä. Neljäsosa yritysjohtajista ja pankinjohtajista ennusti rahaliiton täydellistä hajoamista.

Viime viikolla talouslehti Financial Times kertoi, että kansainväliset suurpankit ovat ryhtyneet varautumaan yhden tai useamman euromaan lähtöön rahaliitosta. Varautuminen on ilmennyt esimerkiksi velkakirja- ja johdannaiskaupan sopimusten muotoilussa.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)
Lisää Aiheesta

Kommentit (219)


Anonyymi
Jes, jos euro hajoaa niin päästään taas "solidaarisuuden nimissä" vähentämään ostovoimaa, jotta paperityöläiset saavat pitää työpaikkansa ja ökypalkkansa.
Anonyymi: Aivan Fantastista! 4.8.2010 7:31

Anonyymi
Kuinkahan paljon valuutan heikkeneminen auttaisi esim Kreikkaa? Korjatkaa jos olen väärässä, mutta maan vienti on lähinnä matkailupalveluiden vientiä. Lisäksi Kreikka vie maataloustuotteita ja hieman veneitä. Matkailu lienee ylivoimaisesti suurin valuuttatulojen tuoja.

Kreikan matkailu kilpailee lähinnä Espanjan, Portugalin ja Italian kanssa. Myös nämä ovat Euromaita. Jugoslavian Sunnu Beachin kanssa Kreikka pärjää kilpailussa aivan muilla tekijöillä kuin hinnalla.

Kysymykseni kuuluu: Jos Kreikan hintataso olisi 15% alhaisempi, kuinka moni matkailija enemmän suuntaisi sinne? Edelleen, jos Kreikan lisäksi muut PIGS-maat devalvoisivat, tulisiko Kreikalle mitään hyötyä?

Kuinka paljon Kreikan kustannustason pitäisi alentua, jotta sinne rakennettaisiin teollisuutta? Väitän että 50% ei riitä, jotta Kreikka voisi kilpailla Puolan kanssa.
Anonyymi: T.J.T.V 4.8.2010 7:36

Anonyymi
Kannatetaan!

Kummasti avautuisi ihmisille hinnat paremmin. Yksiö miljoona markkaa, omakotitalo kolme miljoonaa, maitolitra vitosen, bensa 7,5 markkaa...


Tarkoitat "ikäihmisille".
Anonyymi: Rb 4.8.2010 7:37

Anonyymi
Ja kahdeksantena päivänä jumala loi dollarin. Älkööt muut valuutat koskaan turhaan uhmatko jumalan valittua tai tulee viisas konsultti ja rankaisee aina 3:een ja 4:een senttiin asti?
Anonyymi: opportunisti 4.8.2010 7:38

Anonyymi
Tosiseikkojen tunnustamisesta alkaa paraneminen.

90-luvun alussa Suomi joutui luopumaan Holkerin ajamasta vahvan markan politiikasta, ja sama sairaus vaivaa jälleen kerran.

Nyt olisi syytä tehdä toimenpiteet pikaisesti jos halutaan että vahingot minimoidaan.

Työllisyys on se joka joustaa, kun valutta on liian vahva. Työllisyys tarkoittaa samalla sitä että myös firmoilla menee huonosti, kun työttömyys kasvaa !
Anonyymi: Harska 4.8.2010 7:51

Anonyymi
Baumoilin taudin oireista kyse:

Kaikki vanhat teollisuusmaat ovat uuden tilanteen edessä, kun teollinen tuotanto valuu globalisaation myötä halpamaihin: kilpailu tehdastyön hinnassa orjatyövoiman kanssa ei onnistu.

Ratkaisuksi on esitetty lännessä palveluyhteiskuntaan siirtymistä. Koska tuottavuus (tuotos per panos, esim. työtunti) ei palveluissa ( - esim lasten päivähoito - ) voi yleisesti ottaen kehittyä teollisuuden tuottavuuskasvun vauhtia, tämä tarkoittaa, että pitkän päälle palvelualan tuntipalkalla pitäisi saada yhä vähemmän maailman kansantalouksien kakusta.

Tämä ilmeinen globalissation tuoma ongelma (teollisuuden valuminen "halpamaihin") on Jenkkiläjohtoisesti ratkaistu vapauttamalla myös pääomamarkkinat, mikä on tällä 1. harjoittelukierroksella johtanut 30 viime vuoden aikana Average Joen velkaantumiseen "tappiin saakka".

"American consumers are broke" palveluyhteiskunnassaan nyt, ja maailmantalouden moottori hyytynyt.

Tilanteen ratkaisemiseksi pitäisi vihdoin keksiä jotakin uutta.
Anonyymi: Tai vanhaa. 4.8.2010 7:54

Anonyymi
Tässä arvostetun Englantilaisen analyysiyhtiön kirjoituksessa tulvii vanhan "British Empiren" -henki. Poikia siellä saarella ketuttaa, kun punta ei olekkaan enään mikään maailmanvalutta, vaan joku paikallinen erikoisuus.
Anonyymi: lakki kourassa 4.8.2010 7:57

Anonyymi
Eilen arvon meppi Soini totesi että Se ei tapahdu ennen kun eduskunnassa enemmistö asiasta päättää. Että Suomi eroaa EMUSTA. Valta puolueet roikkuvat emussa loppuun asti

äänestäkääme Soinin joukkuetta eduskuntavaaleissa, niin jo alkaa tapahtua.
Anonyymi: Ollipoika 4.8.2010 7:59

Anonyymi
Kyllä taustalla taitaa olla pikemminkin se, että kun luodaan kaaosta, Lontoon ja muiden "ketunpesien" investointipankkiirit ja muut suursijoittajat ovat kaaoksessa omaisuuksien uudelleenjaossa yleensä vahvoilla.
Anonyymi: Markkinaheilahteluil 4.8.2010 8:03

Anonyymi
Vaikuttaa todennäköisemmältä päivä päivältä: suomi pääsee apupojaksi kahden suuren valtionliittoon,jossa tiedolla ja raaka-aineella jyllätään ja jossa on oma valuutta.
Anonyymi: Nieltävä karvoineen 4.8.2010 8:08
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

20:50 Taksi- ja bussikyydit samalla maksulla – keksintö leviää Suomen kaupunkeihin
19:59 Biotie poistui tänään Helsingin pörssistä
19:28 Huhu leviää: Deutsche Bankin osake ampaisi
18:41 Italian ongelmapankin roskalainoille löytyi ehkä ostajia
18:26 Kolumbialaiset äänestävät rauhasta – maa odottaa turisteja ja investointeja
17:53 S-ryhmä lähetti oudon laskun – "Kaikkien näkökulmasta hullua"
17:16 Digitoday Hyvästi Rosetta: Tässä luotaimen viimeinen kuva ennen törmäystä
16:28 CGI vähentää 215 työntekijää
16:18 Keskisuomalainen: Jatkamme ostokohteiden katselua, tase on vahva
16:15 Kulutusluottojen määrä kääntyi kasvuun
15:36 Arvio: Pörssi kärsii, jos USA:n presidentinvaalista tulee tiukka
15:05 Digitoday Suomen Microsoftin Windows-pomo vaihtuu
15:02 Pankkihermoilu jatkuu pörssissä
13:06 Turismi tukee Espanjaa – elokuu oli ennätyskuukausi
12:56 Digitoday Merikaapeli alkaa näkyä: Palvelinkeskusjätti avaa Suomeen solmukohdan
11:51 Deutsche Bankin pääjohtaja rauhoitteli henkilökuntaa: Huhut asiakaspaosta perusteettomia
11:40 Keskisuomalainen ostaa Mediatalo ESA:n
11:34 Deutsche Bankin osake syöksyi pohjalukemiin – myös Commerzbank selvässä laskussa
10:56 Päätös tuli: Componentan yrityssaneeraus käynnistyy
10:03 Lindholm MT:ssä: Varusteleka otti mallia Ikeasta
09:47 Digitoday IPhonen salaava viestisovellus: Totuus on hieman toinen
09:34 Sekä vienti että tuonti laskivat selvästi heinäkuussa
09:20 Vakuutusyhtiö pidättelee remonttireiskoja: pieni unohdus voi maksaa tonneja
08:51 Weidmann: Saksa ei kaipaa lisää budjettielvytystä
08:17 Yritysten rekisteröinnit Panamaan romahtaneet tietovuodon jälkeen
07:28 Ilta-Sanomat Lehti: Näin Trumpin firma kiersi Kuuban kauppasaartoa
07:10 Kolumni Joka neljäs olut samasta hanasta
06:26 Digitoday Ei hyvältä näytä: Pohjoismaisten firmojen verkot avoinna hyökkääjille
06:21 Digitoday "Huikea mahdollisuus kasvuun" - F-Secure lupaa kyberturvaa ja yritysostoja
29.9. Tanska maksoi satoja tuhansia verovinkkaajalle
Asiakastieto

Yhteistyössä