Kirjaudu ▼
 

"Euron loppu hyödyttäisi kaikkia"

"Euron loppu hyödyttäisi kaikkia"
Euroalueen hajoaminen ei suistaisi euromaiden taloutta kaaokseen. Päinvastoin, rahaliiton loppu olisi euromaiden kivuttomin ja nopein tie talouskriisistä uuteen kasvuun. Näin väittää Euroopan arvostetuimpiin kuuluva analyysiyhtiö, jonka mukaan tavoitteissaan epäonnistunut rahaliitto vain pitkittää euroalueen taantumaa.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Euroalueen talous- ja rahaliitto EMU ja samalla nykyinen euro tuskin pysyvät enää koossa viittä vuotta pidempään. Todennäköisemmin euro hajoaa mahdottomuuteensa jo muutaman lähivuoden kuluessa.

Näin arvioi Euroopan arvostetuimpiin kuuluva analyysiyhtiö, kansainvälisten suursijoittajien tarkoin seuraama brittiläinen Capital Economics heinäkuussa julkaisemassaan tutkimusraportissa.

Euroalueen todennäköinen hajoaminen ei silti ole yllättävin yhtiön ekonomistien johtopäätöksistä.

Yllättävämpi ja omaperäisempi on raportin väite, jonka mukaan euroalueen hajoaminen olisi euromaille nopein ja kivuttomin tie ulos nykyisestä talouskriisistä.

Yhtiön mukaan rahaliiton pitäminen koossa väkisin vain pitkittäisi koko euroalueen taantumaa ja suistaisi heikoimmat jäsenmaat vuosien tai jopa vuosikymmenten mittaiseen deflatoriseen lamaan.

Euron loppu olisi
koko Euroopan etu

Capital Economics tyrmää huolellisesti perustellen tulkinnan, jonka mukaan rahaliiton hajoaminen suistaisi euroalueen tai pahimmillaan koko maailmantalouden jopa Lehman-shokkia pahempaan kaaokseen.

Alkuvuoden mittaan moni muukin analyysiyhtiö ja suurpankin analyysiyksikkö on käsitellyt raporteissaan rahaliiton mahdollista hajoamista ja eurorikon todennäköisiä seurauksia.

Valtaosa aiemmista raporteista on päätellyt euron osittaisestakin hajoamisesta koituvan eroavalle tai eroaville maille enemmän haittaa kuin hyötyä. Siksi enemmistö aihetta käsitelleistä tutkimuksista on päätellyt euron pysyvän puutteistaan huolimatta koossa.

Jo pitkään euroa kriittisesti käsitellyt Capital Economics päättelee puolestaan, että rahaliiton hajoaminen hyödyttäisi yhtä hyvin etelän velkaisimpia euromaita kuin pohjoisen vähemmän velkaisia jäsenmaita.

EMU:n hajoaminen olisi yhtiön mukaan hyvä uutinen koko Euroopan talousnäkymille.

Politiikka viivyttää
suurta remonttia

Nykymuodossaan ja viimeaikaisilla talous- ja rahapolitiikan linjauksilla koko euroalue on menossa yhä syvemmälle vaikeuksiin, Capital Economics arvioi.

Euromailla on yhtiön mukaan edessään heikkoa ja vielä heikompaa talouskehitystä, elleivät europäättäjät vihdoin myönnä rahaliiton epäonnistumista ja tee tarvittavia muutoksia – eli käynnistä purkutöitä.

Yhtiö tosin arvioi suurten päätösten viipyvän mahdollisesti vielä ainakin muutaman vuoden, sillä pelissä on liian paljon poliittista arvovaltaa.

Capital Economics veikkaa kuitenkin, että viimeistään viiden vuoden kuluessa rahaliitto hajoaa. Kevään ja kesän mittaan hajoamisen todennäköisyys on yhtiön mukaan noussut jo yli 50 prosentin.

Suomeksi sanottuna analyysiyhtiö arvioi, että euroalueen hajoaminen viiden lähivuoden kuluessa on todennäköisempää kuin rahaliiton pysyminen koossa.

Kolme syytä
kurimukseen

Nykymenolla euroalueen heikoimpia jäsenmaita, Portugalia, Italiaa, Irlantia, Kreikkaa ja Espanjaa (niin sanottuja PIIGS-maita) uhkaa Capital Economicsin mukaan vuosien tai jopa vuosikymmenien mittainen lama ja deflaatiokierre.

Nämä euroalueen velkaisimmat ja heikoimmat jäsenmaat uhkaavat suistua kurimukseen karkeasti pelkistäen kolmesta syystä:

1) Ylivoimaisen suureksi paisunut julkisen talouden velkataakka,

2) Euroaikana yhä surkeammaksi rapautunut kilpailukyky suhteessa Saksaan ja muihin vahvimpiin euromaihin, ja

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

3) Saksan ja muiden pohjoisten euromaiden jääräpäinen tukeutuminen vientivetoiseen kasvuun ja kotimaista kysyntää kuristavaan talouspolitiikkaan.

Tällä reseptillä heikoimmilla ja velkaisimmilla euromailla ei ole analyysiyhtiön mukaan minkäänlaisia mahdollisuuksia selvitä talouskriisistään ilman vuosikausien kärsimystä.

PIIGS-maiden vuosien deflatorinen lama heikentäisi yhtiön mukaan Saksan ja muiden pohjoisten euromaiden vientinäkymiä ja näin pitkittäisi koko euroalueen taantumaa jopa vuosien mittaiseksi.

Paluu omiin valuuttoihin
olisi kaikille parasta

Etelän kriisimaat eivät analyysin mukaan selviä tästä kriisistä niillä julkisen talouden kiristysohjelmilla, joihin Saksa ja muut suuret euromaat niitä pakottavat. Päinvastoin, talouskuritus pahentaa kriisimaiden jamaa.

Sen sijaan ero eurosta avaisi tien samanlaiseen vientivetoiseen kasvuun, jollaisen avulla esimerkiksi Suomi nousi 1990-luvun lamasta. Kreikankin vienti saisi vauhtia uuden drakman voimakkaasta heikkenemisestä.

Kansallisten valuuttojen voimakas devalvoituminen olisi Capital Economicsin mukaan alijäämäisimmille euromaille nopeampi ja pienemmän tuskan tie kasvuun kuin muuten kärsittävä vuosien deflaatio.

Euron hylkääminen sujuisi yhtiön mukaan vähimmin vaurioin, jos lähtijämaat samalla toteuttaisivat vanhojen euromääräisten velkojensa saneerauksen.

Velkasaneeraus tarkoittaisi esimerkiksi lainavaluuttojen muuttamista eurosta uusiksi kansallisiksi valuutoiksi, laina-aikojen pidentämistä, nimelliskorkojen alentamista tai näiden jonkinlaista yhdistelmää.

Euron hylkääminen olisi yhtiön mukaan paras vaihtoehto myös Saksalle ja muille vahvimmille euromaille, etteivät nekin juuttuisi keskinäiseen Saksan hallitsemaan kilpailukykykisaan.

Uuden D-markan voimakas vahvistuminen leikkaisi Saksan vientiylijäämää ja vauhdittaisi maan kotimaista kysyntää. Saksalaiset vaurastuisivat, ja muu Eurooppa saisi Saksasta oivan vientimarkkinan.

Suurpankit varautuvat
jo rahaliiton rakoiluun

Rahaliiton rakoiluun tai suoranaiseen hajoamiseen uskoo Capital Economics -yhtiön lisäksi kasvava osa rahoitusmarkkinoiden ja talouden ammattilaisista.

Kanadalainen RBC Capital Markets toteutti kesällä kyselytutkimuksen, jossa se tiedusteli arvioita euron kohtalosta 440:ltä maailmanlaajuisesti toimivan pankin ja yrityksen johtajalta.

Puolet vastaajista arveli ainakin yhden euromaan eroavan rahaliitosta vuoden 2013 loppuun mennessä. Neljäsosa yritysjohtajista ja pankinjohtajista ennusti rahaliiton täydellistä hajoamista.

Viime viikolla talouslehti Financial Times kertoi, että kansainväliset suurpankit ovat ryhtyneet varautumaan yhden tai useamman euromaan lähtöön rahaliitosta. Varautuminen on ilmennyt esimerkiksi velkakirja- ja johdannaiskaupan sopimusten muotoilussa.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)
Lisää Aiheesta

Kommentit (219)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 22
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Miksiköhän kaikki Euroa koskevat analyysit, jotka tehdään englantia puhuvassa maailmassa, ovat lähes poikkeuksetta tuomionpäiväskenaarioita?
Anonyymi: Klik Klak 4.8.2010 6:18

Anonyymi
Suomen kannalta euron ongelma on se, että EKP pumppaa uutta rahaa etelä-euroopan pelastamiseen, joka syö myös suomalaisten säästäjien ostovoimaa inflaation kautta.

Toisin sanoen, varallisuutta siirretään rahanluonnilla (inflaatiolla) pohjoisesta etelään.

Suomen tulisi irrottautua euro-alueesta, palauttaa oma markka eduskunnan alaisuuteen ilman omaa keskuspankkia ja sitoa rahan arvo (vaihdettavuus) kultaan.
Anonyymi: Botti 4.8.2010 6:32

Anonyymi
Eilen arvon meppi Soini totesi että Se ei tapahdu ennen kun eduskunnassa enemmistö asiasta päättää. Että Suomi eroaa EMUSTA. Valta puolueet roikkuvat emussa loppuun asti
Anonyymi: Vaalit edessä 4.8.2010 6:41

Anonyymi
""Suuri Remontti" tulee sitten vasta vaalien jälkeen, kun porvareilla ei ole enää pelättävää.

Äänestäkää vaan samat idiootit valtaan ja ihmetelkää kyykytystä"

Ja minä kun olen luullut että vanha DDR:n kaarti edelleen vetää tätä maata suohon
Anonyymi: vai miten se oli 4.8.2010 6:41

Anonyymi
Insanity : doing the same thing over and over again and expecting different results

Albert Einstein
Anonyymi: Insanity 4.8.2010 6:46

Anonyymi
joo joo, kun vaan päästäisiin devalvoimaan niin kyllä alkaisi vienti vetää.

euro on ollut ainoa hyvä asia mitä EU on tuonut muassaan.

briteillä on puntansa, mutta lamassa on sekin maa vähän väliä ja konkurssiin menossa.

Capital Economics -yhtiön oppien mukaan siis 1920-luvun hyperinflaatio Saksassa ja Unkarissa piristi valtavasti näiden maiden taloutta...
Anonyymi: historia opettaa 4.8.2010 6:51

Anonyymi
Kannatetaan!

Kummasti avautuisi ihmisille hinnat paremmin. Yksiö miljoona markkaa, omakotitalo kolme miljoonaa, maitolitra vitosen, bensa 7,5 markkaa...
Anonyymi: Palkat ei nousseet h 4.8.2010 6:53

Anonyymi
Suomen kannalta suurin ongelma on kestämätön tehottomaan julkiseen talouteen ja sosiaalitukien jakeluun perustuva järjestelmä. Se "tuottaa" puolet Suomen valheellisesta BKT:sta, jonka totuus paljastuu ostovoimavertailuissa. Kohta suunnilleen kaikki suomalaiset ovat köyhiä.

Julkisen talouden aiheuttama verokuorma näännyttää Suomen. Sen lisäksi yhteiskuntataloudessa tehdään typerryttävän hölmöjä päätöksiä, alkaen tehottoman energian tuista 1 miljardin tulonsiirtoihin kehitysmaille - velkarahalla. Suomesta on tullut koko maailman sosiaalitoimisto.

Sen sijaan että maassa tehtäisiin töitä, ja annettaisiin työnteolle, yrittämiselle ja omistamiselle terveet ja palkitsevat veropuitteet, Suomi mieluummin potkii yrityksensä ja yritteliään, koulutetun kansanosan ulkomaille.

Mikään maa, valuutastaan riippumatta, ei kestä tällaisen läskin kantamista 5 vuotta. On periaatteessa aivan sama puolustetaanko täällä markkaa vai euroa. Tottakai yhteisen valuutan käyttö helpottaa kauppaa ja vähentää kustannuksia kaikilla tasoilla. Suomelle markkaan paluu tietäisi yhteiskuntakonkurssia.

Esimerkiksi maatalouden (tuet) Suomessa pelasti aikoinaan vain EU:hun liittyminen ja euroon siirtyminen.

Suomi on nyt Kreikan tiellä. Kreikkaa tekohengitetään, mutta se tulee todennäköisesti kaatumaan valtiokonkurssiin parin vuoden sisällä. Espanja, Italia ja Portugali horjuvat sen perässä.

Euro voi purkautua, jolloin Suomen ainoa toivo on anoa jäsenyyttä Saksan perustamassa "Northern Eeurossa" eli Neurossa tai Deurossa.

Mutta siihen ei nykykuntoista ja nykyisellä mentaliteetilla toimivaa Suomea oteta. Saksassa "arbeit macht frei" vanhan sanonnan ja maailmanlakien mukaan.

Aasian haasteeseen vastaaminen edellyttää kansakunnilta työnteon aloittamista. Työikäisen väestön on käytävä työssä eikä syödä yhteiskunnan huollettavien leipää.

Mikään maa ei myöskään voi olla niin typerän avokätinen että se yrittää tuottaa ja elättää 10% maailman kurjista väkilukuunsa nähden, ja antaa 2-3% bruttokansantuotteestaan pois vain siksi, että valittujen poliitikkojen olisi "kiva" näyttäytyä kansainvälisillä areenoilla, "ettei hävettäisi".
Anonyymi: Velaksi ei voi olla 4.8.2010 6:53

Anonyymi
Täyttä roskaa!
Anonyymi: More Euros 4.8.2010 6:54

Anonyymi
Yhdysvaltain ja Japanin velkadeflaatio-ongelmaan auttaanee sitten arvatenkin sama lääke: aluepankkien omat valuutat + velkajärjestelyt
Anonyymi: Californian daaleri 4.8.2010 6:57
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 22
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

21:02 Digitoday PayPal jouduttaa Windows-puhelimien kuolemaa
20:51 Neuvottelut Olkiluoto 3:n miljardikorvauksista poikki – TVO: "Emme ole syyllisiä"
20:20 Moody'sin analyytikko: Euroalueen riskit eivät ole kadonneet mihinkään
20:11 Digitoday Apple innostui suomalaisopiskelijoiden pelistä
19:29 Microsoftin jätti-irtisanomiset ovat tamperelaiselle Jarille onnenpotku: "Osaajien avulla kiihdytyskaistalle"
18:55 Yhdysvaltain asuntokaupassa kovin nousu sitten vuoden 2010
18:06 Olympiavoittajien sauvat valmistanut suomalaisfirma yrityssaneeraukseen
17:50 Digitoday Hyppönen: Tietomurto oli Linkedinille hyvä juttu – mutta ei ihan ilmeisellä tavalla
17:03 Löytyykö microsoftilaisille töitä? "Houkutellaan insinööreillä yrityksiä Suomeen"
16:50 Öljytynnyrin hinta rikkoi 50 dollarin rajapyykin ensi kertaa yli puoleen vuoteen
16:36 Digitoday Ratkeaako Androidin iso ongelma? Google pystyttää häpeäpaalua
16:03 Onko Suomen menetys verokeitaista 10 vai 200 miljoonaa?
15:42 Helsingin yliopisto irtisanoi 371 työntekijää – osa on lähtenyt oma-aloitteisesti
15:34 Digitoday Jolla pääsi yllättämään: Julkaisi uuden puhelimen
15:21 Asiantuntijoiden mukaan hallituksen Talvivaara-toiveet ovat katteettomia: "Lotossa pitäisi saada 7 oikein"
14:52 Fuusiohuhu nostaa Koneen kurssia Helsingin pörssissä
14:36 Moody'sin Carlson: Kaksi asiaa ratkaisee Suomen luottoluokituksen
13:58 Digitoday Onko elämää Lumioiden jälkeen – mitä puhelimia Suomi seuraavaksi ostaa?
13:52 Suomen pk-yrityksille 40 miljoonaa euroa
13:36 Räjähtävien turvatyynyjen valmistajalle ilmaantui ostaja
13:01 Digitoday Mikko Hyppönen nimesi miljoonavarkaan: "Valtion tekemä ryöstö"
12:47 Britannian talouskasvu jäi hienoisesti odotuksista
12:25 Aukiolojen vapautus ei lisännyt vipinää oluthyllyillä – "Toisin kuin monet epäilivät"
12:17 Lehtitieto: Kone halusi yhdistää hissitoiminnot ThyssenKruppin kanssa
11:36 Digitoday Microsoft jekutti asentamaan Windows 10:n: Riittääkö tämä korjaus?
11:30 UPM perustanut kolme uutta tytäryhtiötä
10:37 Portugaliin maksettiin 3 571 euron eläkkeitä
09:47 Pankkijätti: Finnair on yhä houkutteleva ostokohde
09:25 Vastikään pörssissä aloittaneen Lehdon kannattavuus heikkeni
09:17 IMF empii vielä Kreikka-tukea
Asiakastieto

Yhteistyössä