Kirjaudu ▼
 

Saksa rohmuaa muilta kasvua yhä ahnaammin

Tea Tauriainen
Saksa rohmuaa muilta kasvua yhä ahnaammin
Analyysi Saksa ei ole senkään vertaa talousveturi kuin se on joskus ollut. Se on kasvurohmu, jonka vaihtotaseen hurja ylijäämä pakottaa muita maita yhä raskaampiin alijäämiin. Euro ja EKP tukevat tätä rohmupolitiikkaa. Maailmantaloudelle tämä tietää tasapainohäiriöitä.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Monilta osin tulkinnallisessa taloudessa on ani harvoja yhtä varmoja "luonnonlakeja" kuin se, että taseet menevät aina tasan. Niiden on pakko. Niin kuin yhden ylijäämä on toisen alijäämä ja yhden saatava on toisen velka.

Analyysi

Kuva: Kimmo Mäntylä/Lehtikuva

Tähän taseiden välttämättömään tasapainoon perustuu tulkinta, jonka mukaan Saksa on euroalueen talousrohmu eikä suinkaan veturi.

Tulkintaa puoltaa kaksi talouden tosiasiaa:

1) Saksan yksityinen talous tienaa paljon enemmän kuin kuluttaa tai investoi ja maan julkinen talous kuluttaa "vain" suurin piirtein sen minkä tienaa. Erotus on kansantalouden "ylimääräistä" säästöä eli vaihtotaseen ylijäämää – joka on pakko viedä maasta.

2) Eri maiden vaihtotaseiden toisiaan täydentävä luonne edellyttää välttämättä, että joidenkin muiden maiden vaihtotaseet ovat yhteensä yhtä paljon alijäämäisiä kuin Saksan vaihtotase on ylijäämäinen.

Viime vuosina Saksan vaihtotaseen ylijäämä on kasvanut kohisten, ja se on nyt maailman ylivoimaisesti suurin.

Saksa toisin sanoen kuluttaa paljon vähemmän rahaa kuin sillä olisi varaa. Se antaa mieluummin muiden ylläpitää kokonaiskysyntää senkin edestä.

Saksalla ylijäämää
enemmän kuin Kiinalla

Kansainvälisen Valuuttarahaston IMF:n tilastojen mukaan Saksalle kertyi viime vuonna vaihtotaseen ylijäämää vajaat 300 miljardia dollaria. Ylijäämä oli melkein sata miljardia dollaria suurempi kuin ennen finanssikriisiä, ja tänä vuonna se on jatkanut kasvuaan.

Senkin vaihtotasetilastot kertovat, että Saksa on syrjäyttänyt Kiinan maailman suurimman ylijäämän maana. Nyt Saksan vaihtotaseen ylijäämä on suurempi kuin kahden entisen jätin, Kiinan ja Japanin, kutistuneet ylijäämät yhteensä.

Saksan vaihtotaseen hurja kasvu on hilannut koko euroalueen vaihtotaseen ennätysmäisen ylijäämäiseksi suhteessa muuhun maailmaan. Yhteen laskien euromaat vievät maailman muille markkinoille enemmän tavaraa ja palveluita kuin tuovat.

Osaltaan euroalueen yhteenlaskettua vaihtotasetta suhteessa muuhun maailmaan ovat vahvistaneet myös euroalueen kriisimaat.

Kriisimaiden vaihtotaseet olivat kriisin alussa rutkasti alijäämäisiä, mutta kriisi romahdutti niiden tuonnin – ja kutisti ulkoisia alijäämiä. Viennin elpymisellä on ollut pienempi merkitys.

Pääosin Saksan varassa kasvanut euroalueen ulkoinen ylijäämä on keskeisiä syitä euron suhteelliseen vahvuuteen. Ja se taas on keskeisiä syitä eurotalouden anemiaan.

Euron heikkeneminen
auttaisi eniten Saksaa

Euro on ollut alusta asti Saksalle edullisempi kuin useimmille muille euromaille tai varsinkaan alueen heikoimmille kriisimaille. Siksi euron suhteellinen vahvuus on viime vuosina rasittanut enemmän muita euromaita kuin Saksaa.

Samasta syystä euroalueen keskuspankin EKP:n yritykset euron heikentämiseksi koituisivat onnistuessaan ensin ja eniten Saksan eduksi.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Nykyistä heikompi euro ei vaikuttaisi mitenkään euromaiden keskinäiseen kaupankäyntiin, mutta se kohentaisi niiden kilpailuasemaa suhteessa muuhun maailmaan.

Jos euro nykyisellään on Saksan oloihin aliarvostettu mutta muiden euromaiden oloihin enemmän tai vähemmän yliarvostettu, koituisi euron heikkenemisestä epäsymmetristä hyötyä.

Saksan ennestään aliarvostettu euro heikkenisi nykyistäkin selvemmin aliarvostetuksi – ja maan nykyiselläänkin ylivoimainen kilpailukyky vahvistuisi lisää.

Muille euromaille euron tuntuvakin heikkeneminen tarkoittaisi ehkä vain vähän nykyistä lievempää yliarvostusta ja heikon kilpailuaseman vahvistumista vain vähän vähemmän heikoksi.

Jos EKP onnistuu tavoitteessaan ja saa euron ulkoisen arvon heikkenemään, on sillä ainakin yksi todennäköinen seuraus: Saksan vaihtotaseen ylijäämä kasvaa nykyistäkin suuremmaksi.

Ja samalla jonkun muun tai joidenkin muiden maiden on annettava periksi – niiden on hyväksyttävä oman ulkoisen asemansa yhtä suuri heikkeneminen.

Tätä kutsutaan kansainvälisen talouden tasapainohäiriöksi. Tai valuuttasodaksi.

Saksa säästää ja
muut maksavat

Saksan vaihtotaseen hirmuinen ylijäämä on herättänyt ihailua mutta myös ärtynyttä arvostelua. Se on herättänyt perustellun kysymyksen, miksei Saksa kasvata omaa kotimaista kulutuskysyntäänsä ja investointejaan, kun sillä kerran olisi varaa.

Saksan yksityisen talouden railakas ylijäämä keskittyy suurimmaksi osaksi yrityksiin ja niistäkin enimmäkseen vientiteollisuuden yrityksiin. Niiden voitot ovat kasvaneet enemmän kuin palkansaajakotitalouksien ansiot. Kotitalouksista tästä on hyötynyt lähinnä se pienehkö vähemmistö, joka omistaa yrityksiä.

Yrityksiä ei voi pakottaa kuluttamaan vientitulojaan palkankorotuksiin tai kotimaisiin investointeihin. Eivätkä Saksan hallitukset ole ainakaan toistaiseksi halunneet puuttua vientitulojen käyttöön saati jakoon. Ne ovat jääneet Saksassa käyttämättä.

Julkinen talous olisi voinut käyttää yksityisen talouden "ylimääräiset" säästöt kotimaassa joko verottamalla tai lainaamalla ne käyttöönsä.

Saksan päättäjät eivät ole halunneet tehdä kumpaakaan. Heidän mielestään on ollut parempi viedä "ylimääräiset" säästöt muualle – ja antaa muiden maksaa.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)
Tagit analyysi

Kommentit (197)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 20
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Siinä, missä Saksa pyrkii talouden kasvuun, niin meillä on tarkoituksellisesti tekemällä tehty kokoomuslama, jonka tarkoitus on pakottaa hyvinvointivaltion purkuun ja palkkojen laskuun.

Kokoajan kokoomuksessa keksitään kehitellä syitä ja pelkoja, joiden takia kokoomuksen tavoite sisäisestä devalvaatiosta ja kahden kerroksen väen maasta olisi muka "pakko" toteuttaa.

Henki on sama kuin Fortumin sähkön hinnan korotuksissa Liliuksen aikana. Oli syy sade tai kuivuus, niin hintaa piti korottaa.
Anonyymi: Kokoomuslama 12.10.2014 5:50

Anonyymi
Jos dollari vahvistuu euroa vastaan, niin miten se auttaa Suomea ? Euro-maat on meidän kanssa samalla viivalla ja esim. Ruotsin kruunu tai Venäjän rupla ei ole vahvistunut.

Mitä busineksia me voidaan viedä Amerikkalaisilta, jos dollari vahvistuu?
Anonyymi: gfdfgdfgdf 12.10.2014 6:01

Anonyymi
Paavo Lipponen on sanonut että kansainväliset suuryritykset hallitsevat maailmantaloutta, joka varmaan on totta.
Näiden yritysten näkökulmasta kansallisvaltiot ovat vain asiakkaita ja niiden poliittinen elmämä joutaa vaikka tikkataulun maaliksi.
Anonyymi: ononniollaonnellinen 12.10.2014 6:02

Anonyymi
Ostakaa muita tuotteita kuin saksalaisia, niin ette ole tukemassa Saksan rohmupolitiikkaa!!!! Muistakaa se on aina pois esim kreikkalaiselta tai italialaiselta tai ranskalaiselta!!!!! Arvostakaa että ekp:n latinojohtajat tukee tätä rohmupoliitiikkaa . Onpas epäitsekästä toimintaa. Ottakaa oppia tästä muiden eteen uhrautumisesta ja omaa etua ajamattomasta linjasta näiltä pyyteettömiltä johtajilta.
Olen pahoillani Jan, vaikka pidän sinun kirjoituksista aina paitsi this time exception makes a rule .Tällä kertaa on aivan pakko lainata pääministerimme salonkikelpoiseksi tekemää lausahdusta vmp. Euroopan romahdus aiheuttuu, siitä että tulleitta saadaan tuoda halvalla kehitysmaissa tuotettua tavaraa ja näin tuotanto on siirtynyt kaukomaille. Lainaa on tuputettu jokaiselle valtiolle ja ohjattu ko maiden omat rahavarat ulkomaille muka parempiin investointeihin ja veroparatiiseihin. Se on ekp:n poliitiikkaa, jota johtaa korkeimman käsi : Tyhjäksi kupatut maat lainaorjiksi. Säästelijäät ja ahkerat saksalaiset ovat piikkinä lihassa tässä suunnitelmassa ja pitävät eurooppaa pystyssä tässä bbasaarissa. Kova on ollut tarve saada eripuraa eurooppaan kun jotkut on pantu maksajiksi ja joillekin kerrotaan, että teidän kurjuutenne on saatu aikaan sillä, että maksajamaat estävät teille kuuluvan tarpeellisen avun ja niiden menestyminen on teiltä pois. Sotaakin on yritetty synnyttää tällä eurooppaan mutta vain kreikkalaiset ovat polttaneet muutaman tankin ja pukeneet Enkelin natsiasuun.
Anonyymi: KommenttiEkaankpleen 12.10.2014 6:11

Anonyymi
Jos dollari vahvistuu euroa vastaan, niin miten se auttaa Suomea ? Euro-maat on meidän kanssa samalla viivalla ja esim. Ruotsin kruunu tai Venäjän rupla ei ole vahvistunut.

Mitä busineksia me voidaan viedä Amerikkalaisilta, jos dollari vahvistuu?


Paljonkin. Valuuttakurssit vaikuttavat esim siihen, missä maassa monikansallinen yhtiö valmistaa saamansa tilauksen.

Valuuttakurssi vaikuttaa myös millainen kate yritykselle tuloutuu vaikkapa USA:saa tehdystä hissihuollosta. Jos dollari on 20% vahvempi, työstä tuloutuu vastaavasti parempi kate euromääräiseen tuloslaskelmaan.

Ja on suoraa kilpailuakin paljon. Laivoissa, nostureissa, metsäkoneissa, biopolttoaineissa...

Ja vielä yhtenä pointtina tuonnin syrjäyttäminen omalla tuotannolla tuontitavaran hinnan noustessa.
Anonyymi: ReviSiitä 12.10.2014 6:23

Anonyymi
Tuskin tulee yllätyksenä, että Saksa on se, joka määrää tahdin. Marginaalimaat kuten Suomi ovat aina nettomaksajia.

Hieno analyysi, Jan!
Anonyymi: Iokakuu 12.10.2014 6:30

Anonyymi
Kyllä on erikoinen uutinen tehty, harvoin näkee. No suomalaiset on kateellista väkeä, kyllä tällainen kadehtiminen uppoaa. Mutta eihän muuten tällaisessa oo mitään järkeä. Kadehti.aan Saksaa, jokaln hyvä maa
...
Anonyymi: Gizzle1 12.10.2014 6:37

Anonyymi
Paavo Lipponen on sanonut että kansainväliset suuryritykset hallitsevat maailmantaloutta, joka varmaan on totta.
Näiden yritysten näkökulmasta kansallisvaltiot ovat vain asiakkaita ja niiden poliittinen elmämä joutaa vaikka tikkataulun maaliksi.
Kuluttajat hallitsevat maailmantaloutta. Suuryritys on entinen suuryritys kun kuluttajat lopettavat ostamasta kyseisen suuryrityksen tuotteita. Nokia on tästä oiva esimerkki.
Anonyymi: Keijooogfsgsdds 12.10.2014 6:43

Anonyymi
Tuskin tulee yllätyksenä, että Saksa on se, joka määrää tahdin. Marginaalimaat kuten Suomi ovat aina nettomaksajia.

Hieno analyysi, Jan!
Kuluttajat määräävät tahdin. Kukaan ei pakota ketään ostamaan saksalaisia tuotteita. Jos tuulipuvut ympäri eurooppaa laittavat saksalaiset tuotteet boikottiin niin Saksa tulee alas korkealta ja kovaaa.
Anonyymi: sgdsgdfdhh 12.10.2014 6:47

Anonyymi
Saksaaanhan saa muuttaa lupia kyselemättä kiitos eu:n, me ollaan rohmuja kaikki kun oikein silmiin katsotaan.
Anonyymi: sisämarkkinaasuoleen 12.10.2014 6:50
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 20
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

20:50 Taksi- ja bussikyydit samalla maksulla – keksintö leviää Suomen kaupunkeihin
19:59 Biotie poistui tänään Helsingin pörssistä
19:28 Huhu leviää: Deutsche Bankin osake ampaisi
18:41 Italian ongelmapankin roskalainoille löytyi ehkä ostajia
18:26 Kolumbialaiset äänestävät rauhasta – maa odottaa turisteja ja investointeja
17:53 S-ryhmä lähetti oudon laskun – "Kaikkien näkökulmasta hullua"
17:16 Digitoday Hyvästi Rosetta: Tässä luotaimen viimeinen kuva ennen törmäystä
16:28 CGI vähentää 215 työntekijää
16:18 Keskisuomalainen: Jatkamme ostokohteiden katselua, tase on vahva
16:15 Kulutusluottojen määrä kääntyi kasvuun
15:36 Arvio: Pörssi kärsii, jos USA:n presidentinvaalista tulee tiukka
15:05 Digitoday Suomen Microsoftin Windows-pomo vaihtuu
15:02 Pankkihermoilu jatkuu pörssissä
13:06 Turismi tukee Espanjaa – elokuu oli ennätyskuukausi
12:56 Digitoday Merikaapeli alkaa näkyä: Palvelinkeskusjätti avaa Suomeen solmukohdan
11:51 Deutsche Bankin pääjohtaja rauhoitteli henkilökuntaa: Huhut asiakaspaosta perusteettomia
11:40 Keskisuomalainen ostaa Mediatalo ESA:n
11:34 Deutsche Bankin osake syöksyi pohjalukemiin – myös Commerzbank selvässä laskussa
10:56 Päätös tuli: Componentan yrityssaneeraus käynnistyy
10:03 Lindholm MT:ssä: Varusteleka otti mallia Ikeasta
09:47 Digitoday IPhonen salaava viestisovellus: Totuus on hieman toinen
09:34 Sekä vienti että tuonti laskivat selvästi heinäkuussa
09:20 Vakuutusyhtiö pidättelee remonttireiskoja: pieni unohdus voi maksaa tonneja
08:51 Weidmann: Saksa ei kaipaa lisää budjettielvytystä
08:17 Yritysten rekisteröinnit Panamaan romahtaneet tietovuodon jälkeen
07:28 Ilta-Sanomat Lehti: Näin Trumpin firma kiersi Kuuban kauppasaartoa
07:10 Kolumni Joka neljäs olut samasta hanasta
06:26 Digitoday Ei hyvältä näytä: Pohjoismaisten firmojen verkot avoinna hyökkääjille
06:21 Digitoday "Huikea mahdollisuus kasvuun" - F-Secure lupaa kyberturvaa ja yritysostoja
29.9. Tanska maksoi satoja tuhansia verovinkkaajalle
Asiakastieto

Yhteistyössä