Kirjaudu ▼
 

Velkakriisissä käy kehnosti tai vielä kehnommin

Heini Karjanmaa
Velkakriisissä käy kehnosti tai vielä kehnommin
Analyysi Eurooppa uppoaa yhä syvemmälle velkasuohon ja rämpii siinä vielä vuosia – varsinkin, kun väärät kriisitoimet pahentavat kriisiä. Näin arvioivat maailman eturivin taloustietäjät, joiden mukaan Euroopan käy kehnosti tai vielä kehnommin. Siitä asiantuntijat ovat jyrkästi erimielisiä, olisiko euron hajoaminen helpotus vai alkaisiko siitä kaaos.
16.9.2012 06:01 (päivitetty 06:10)
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Euroa ei voi eikä sitä pidäkään pelastaa kriisin kynsistä, sillä itse euro on kriisin keskeinen syy. Siksi euron pikainen purkaminen on ainoa keino pelastaa Euroopan talous ja maailman rahoitusmarkkinat Lehman-romahdustakin pahemmalta kriisiltä.

Analyysi

Kuva: Kimmo Mäntylä/Lehtikuva

Eipäs, vaan euro on päinvastoin pakko pelastaa miltei hinnalla millä hyvänsä, koska euron hajoaminen johtaisi kaaokseen ja pahimmillaan jopa sotaan eripuraisten euromaiden kesken.

Näin jyrkästi vastakkaisiin tulkintoihin päätyivät maailmanluokan taloustietäjät, jotka olivat tällä viikolla koolla analyysiyhtiö BCA Researchin vuotuisessa sijoitus-konferenssissa New Yorkissa.

Manhattanin Keskuspuiston kupeessa loistohotelli Pierren hillityssä huomassa Euroopan ja muun maailman talousnäkymiä oli puntaroimassa eturivin alustajien lisäksi noin 300 kansainvälistä suursijoittajaa – ja Taloussanomat.

Tilaisuuden sijoitusammattilaisten ja heidän edustamiensa instituutioiden hoidossa on yhteensä satojen miljardien eurojen sijoitusvarallisuus.

Konferenssiesitysten keskenään hyvinkin ristiriitaiset Eurooppa-tulkinnat voinee tiivistää yhteen virkkeeseen: Euroopan käy tässä velkakriisissä joko huonosti tai vielä huonommin.

Euro on kriisin
varsinainen syy

Yritykset euron pelastamiseksi ovat tuomittuja epäonnistumaan, sillä euro itse on kriisin keskeinen syy ja euron pelastustoimet näin ollen vain pitkittävät ja pahentavat kriisiä.

Näin sanoi kautta maailman tunnettu ja tunnustettu talouskonsultti ja eurokriitikko Bernard Connolly.

– Euromaiden talousviranomaiset sanovat pelastavansa euron, vaikka mikä olisi. Tämä on kuin syöpäpotilasta hoitava lääkäri lupaisi tehdä mitä vain pelastaakseen potilaansa sisuksia syövän kasvaimen, täräytti Connolly.

Hän on tunnettu eurokriittisistä ja usein äärimmäisen jyrkiksi teroittamistaan tulkinnoista. Niin kuin siitäkin, että hän kuvasi eurokriisin keskeisine syine ja seurauksineen seikkaperäisesti ja hyvissä ajoin ennen kriisin puhkeamista.

Ensimmäisen kerran Connolly kuvasi rahaliitto Emun kohtalokkaat rakenneviat ja niistä johtuvat ongelmat jo 1990-luvun puolivälissä ennen rahaliiton perustamista ilmestyneessä kirjassaan The Rotten Hearth of Europe (Euroopan mätä sisus).

– Euroa ei voi pelastaa kriisistä, sillä euro itse on kriisi. Jos euro on olemassa viiden vuoden päästä, niin on kriisikin, kiteytti Connolly.

Hänen mukaansa kriisimaiden alijäämät, velat tai kilpailukykyongelmat sen enempää kuin korkeat korot tai pääomapakokaan eivät ole kriisin syitä niin kuin europäättäjät näyttävät päätelleen. Ne ovat kaikki kriisin oireita, kriisin syy on itse euro.

Pyramiditalous
uhkaa kaatua

Connollyn mukaan rahaliiton alkuperäinen ja suurin virhe oli poistaa euromaiden väliset korkoerot keinotekoisesti vailla taloudellisia perusteita. Nyt euromaiden keskuspankki EKP ja muut talousviranomaiset yrittävät kaikin keinoin pitää tuosta virheestä kiinni.

Kriisi on hänen mukaansa osoittanut, että riskit olivat paljon suurempia kuin euron luomassa keinotodellisuudessa näytti.

– Euro loi reunamaille keinot velkaantua ja kuluttaa tulevaisuuden talouskasvua. Samalla se loi Saksalle ja muille ylijäämämaille keinon muka riskittömästi rahoittaa oman vientiteollisuuden kysyntää reunamaissa.

Nyt on Connollyn mukaan koittanut maksun aika.

Paha vain, että lasku on rutkasti suurempi kuin kriisimaista löytyy kykyä tai halua maksamiseen. Samat rästiin kertyvät laskut uhkaavat muuttua luottotappioiksi rahoittajapankkien taseissa – jotka ovat aivan liian heikkoja tappioiden vastaanottamiseen.

– Euroalueen talous on paljastunut pyramidihuijaukseksi, ja nyt rahaliitto on kriisissä.

Pelastuskeinot
mahdottomia

Rahaliiton pelastamiseksi on Bernard Connollyn mukaan kaksi teoriassa mahdollista keinoa, joista kumpikaan ei ole hänen mielestään poliittisesti toteutuskelpoinen. Käytännössä mahdollisia rahaliiton pelastuskeinoja on hänen mukaansa nolla.

– Yksi keino säilyttää euro on muuttaa rahaliitto poliittiseksi liitoksi, "fiskaaliunioniksi", jossa Saksa määrää talouskomennon eikä tulonsiirtoja tarvita.

– Toinen keino on muuttaa rahaliitto tulonsiirtounioniksi, jossa tulonsiirtoja virtaa Saksasta ja muista pohjoisen maista etelään ikuiset ajat eikä kukaan määräile talouskurista.

Connollyn mukaan kumpikaan vaihtoehto ei ole poliittisesti mahdollinen. Välimuotokaan ei toimi, sillä poliittisesti mahdolliset tukilupaukset ovat liian pieniä ja tukiehtoina vaadittava talouskuri liian ankara, jotta tavoiteltu lopputulos olisi mahdollinen.

– Kriisin taltuttaminen vyönkiristyksin pahentaa ja laajentaa lamaa, aiheuttaa deflaatiota ja vararikkoja sekä ennen pitkää vaarantaa yhteiskuntarauhan. Loputtomat tulonsiirrot taas kasvattavat kriisimaiden alijäämiä kohti ääretöntä ja lopulta vaarantavat koko rahoitusjärjestelmän, kuvasi Connolly vaihtoehtoja.

Hänen mukaansa euro ennen pitkää hajoaa omaan mahdottomuuteensa, ja mitä kauemmin hajoaminen viipyy sitä suurempaa vahinkoa syntyy.

Riitaisa hajoaminen
voi sytyttää sodan

BCA Researchin kansainvälisestä allokaatioanalyysistä vastaava päästrategi Ian MacFarlane oli jokseenkin tasan vastakkaista mieltä euroalueen näkymistä kuin Bernard Connolly.

MacFarlane arvioi kahdenkeskisessä keskustelussa Taloussanomille, että päättäjät pitävät rahaliiton koossa ja euron ehjänä – ja että parasta onkin.

– En usko, että poliitikot antavat euron hajota. Yhden tai muutaman heikon maan lähtö ei olisi katastrofi. Mutta jos koko rahaliitto ja euro hajoavat, se kaaos voisi johtaa jopa sotaan eripuraisten euromaiden kesken.

Anteeksi, tarkoitatteko vertauskuvallista taloussotaa vai oikeata, sotilaallista sotaa?

– Oikeata fyysistä sotaa, täsmensi MacFarlane, ja havainnollisti kauhukuvaa rusauttelemalla nyrkkiin puristettujen käsiensä rystysiä toisiaan vasten.

MacFarlane arvioi vastaavassa konferenssissa neljä vuotta sitten ja vielä viime vuonnakin, että rahaliitto hajoaisi ainakin osittain. Nyt hän oli luottavaisempi euron tulevaisuudesta.

– En ole yhtä pessimistinen kuin aikaisemmin. En allekirjoita herra Connollyn äärimmäistä tulkintaa, joskin hän on tähän asti ollut useimmiten oikeassa.

Ei MacFarlanenkaan ennuste lupaa euroalueelle pelkkää päivänpaistetta, vaikka Connollyn ennustama kaaos tai MacFarlanen oma pahin vaihtoehto olisi vältettävissä.

– Parhaassakin tapauksessa euroalue kärsii tästä velkakriisistä ja sen jälkiseurauksista pitkän aikaa. Tämä on kovaa ja kovemmaksi käy, edessä on deflatorista taantumaa vuosien ajaksi, kiteytti MacFarlane.

BCA:n talouspoliittiseen riskianalyysiin erikoistunut geopoliittinen strategi Marko Papic muistutti, että "europrojekti ei ole taloutta vaan kansainvälistä politiikkaa".

– Europäättäjät pitävät rahaliiton koossa siitä riippumatta, mitä taloudessa tapahtuu. Muistakaa, että Neuvostoliitto oli taloudellisesti mahdoton hanke mutta se kesti 70 vuotta, sanoi Papic.

Tasapainoa kohti
mutta rauhallisesti

Euroopan taloustutkimuksesta BCA:lla vastaava strategi Dhaval Joshi esitti omassa alustuksessaan selvästi toiveikkaamman kuvan euromaiden tulevaisuudesta kuin kollegansa Ian MacFarlane tai varsinkaan Bernard Connolly.

– Euro on yhtä suurta sotkua, joka on seurausta rahaliiton rakenteesta, ja jonka siivoaminen on vaikeata, kallista ja hidasta. Sotku on silti paljon helpompi ja halvempi siivota kuin hajottaa rahaliitto, tiivisti Joshi.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

– Euro toi etelään Saksan korot ja Saksaan etelän heikon valuutan. Tästä seurasi etelään velkakupla ja Saksaan vientikupla. Nyt nämä tasapainohäiriöt on oikaistava, arveli Joshi.

Tasapainoa voidaan hänen mukaansa hakea nopeasti rahaliiton purkamisella. Tästä koituisi kuitenkin erittäin raju lama, eikä hän siksi usko tähän keinoon.

Rauhallisempi tasapainotus on hänestä suositeltavampi ja todennäköisempi, vaikka kestääkin pidempään. Tämä keino perustuu vyönkiristyksiin kriisimaissa ja totuttua nopeampaan inflaatioon Saksassa.

Brian Connolly huomautti, että rauhallista tietä tasapainoon ei ole. Hänen mukaansa tasapainokorjauksiin tarvittavat vyönkiristykset tai sen puoleen Saksalta vaadittava inflaatio olisivat aivan liian rajuja ollakseen poliittisesti mahdollisia.

Espanja ei kestä
euroa enää vuottakaan

Konferenssin alustajiin kuulunut Pekingin yliopiston talousprofessori Michael Pettis käsitteli omassa puheenvuorossaan Kiinan talousnäkymiä, mutta hän on Kiinan tuntemuksensa lisäksi kautta maailman arvostettu velkakriisien asiantuntija.

Pettis on koko eurokriisin ajan seurannut ja kommentoinut myös Euroopan talouskysymyksiä. Niinpä Taloussanomat kysyi konferenssin väliajalla, mitä hän nyt arvioi Espanjan ja euroaleen näkymistä.

– Pidin vielä noin vuosi sitten liittovaltiota vaihtoehtona rahaliiton hajoamiselle, mutta en pidä sitä enää kovinkaan todennäköisenä. Vuoden aikana eurokansalaisten yhteiset intressit ovat heikentyneet entisestään, ja tätä menoa he ovat ennen pitkää toistensa kurkussa kiinni, kuvasi Pettis.

Hänen mielestään on erittäin todennäköistä, että vuoden kuluessa rahaliitosta eroaa useita maita heikommasta päästä alkaen.

– Esimerkiksi Espanjalla ei ole minkäänlaisia mahdollisuuksia jatkaa euromaana enää vuottakaan. Ero voi olla käsillä nopeamminkin, totesi Pettis.

Suorasukaisista lausunnoistaan tunnettu sijoitusneuvoja Marc Faber toivotti eurolle tervemenoa. Hänen mielestään euron hajoaminen olisi pitkästä aikaa paras talousuutinen.

Eurooppa toistaa
Japanin virheitä

Konferenssin kenties selkeimmän selonteon Euroopan taloushaasteista ja kriisitoimien keskeisistä virheistä esitti japanilaispankki Nomuran tutkimusyksikön pääekonomisti Richard Koo.

Hän esitti "rautalangasta vääntäen", miksi Euroopan talousviranomaiset eivät voi ratkaista velkakriisiä niin kuin yrittävät, ja miksi päättäjät sen sijaan pahentavat ja pitkittävät virheillään kriisiä. Taloussanomat on kirjoittanut Koon tulkinnoista useita kertoja.

Keskeinen ongelma Koon mukaan on euroalueella nyt aivan sama kuin Japanissa 1990-luvulla: hirmuisessa velkakuplassa korviaan myöten velkaantunut yksityinen talous yrittää kuplan puhjettua säästää minkä kykenee vanhoja velkoja maksaakseen, vaikka uutta lainarahaa saisi ilmaiseksi.

– Korko on laskenut nollaan ja silti yksityinen talous mieluummin maksaa vanhoja velkoja kuin ottaa uutta velkaa vanhan päälle. Jos näissä oloissa myös julkinen talous säikkyy velkaantumista ja alkaa säästää, talous ei voi kuin supistua.

Koo kutsuu keljua ja harvinaista talousjamaa tasetaantumaksi (balance sheet recession), jollaisen aikana Japanin talousviranomaiset ovat jo kahdesti pahentaneet omaa kriisiään julkisen talouden ennenaikaisin tasapainotusyrityksin.

Vyönkiristykset eivät supistaneet julkisen talouden alijäämiä tai velkaisuutta vaan painoivat talouden uuteen taantumaan. Julkisen talouden alijäämä ja velkaisuus eivät parantuneet vaan pahenivat.

Nyt Euroopan talouspäättäjät toistavat samoja virheitä.

Elvytystä vai uusien
kuplien paisuttamista?

Yhdysvallat ja esimerkiksi Britannia ovat Nomuran Richard Koon mukaan aivan samanlaisessa Japanin mallin mukaisessa tasetaantumassa kuin euroalueen kriisimaat.

Mutta euromaiden tasetaantuma on Koon mukaan vielä keljumpi.

– Euromailla on tasetaantumassa muuten aivan samat haasteet kuin muillakin, mutta lisäksi euromailla on rasitteenaan rahaliiton sääntöihin kirjoitetut kahleet.

Koon mukaan rahaliiton periaatteista määräävä niin sanottu Maastrichtin sopimus estää parhaillaan järkevän talouspolitiikan. Tiukat alijäämä- ja velkarajat tarkoittavat hänen mukaansa, että rahaliitto ei nykyisellään kestä tasetaantumaa.

– Maastrichtin säännöt sanovat, että euroalue hajoaa tasetaantumassa, kiteytti Koo.

Rahaliitto on hänen mukaansa pelastettavissa vain, jos euromaat sallivat tasetaantuman oloissa kriisimaille elvytysvaraa vaikka julkisen talouden alijäämiä ja velkaa kasvattamalla. Muuten alijäämät ja velkamäärät kasvavat vielä enemmän.

Suorapuheinen Marc Faber oli elvytyksen tarpeesta ja tehosta tyystin toista mieltä. Hänen mukaansa kriisin ovat alun perinkin aiheuttaneet "keynesiläiset talous- ja rahapolitiikan konstit", jotka vain paikkaavat entisiä kuplia uusia kuplia paisuttamalla.

– Talous- ja rahapolitiikan kikat ovat lyhytaikaisia parannuskeinoja pitkäaikaisiin ongelmiin, eivätkä ne tepsi. Tyhjän päälle kasattu korttitalo kaatuu lopulta joka tapauksessa.

16.9.2012 06:01 (päivitetty 06:10)
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (248)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 25
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Velkakriisiä on yritetty "ratkaista" ottamalla lisää velkaa. Miten se muka voisi toimia?

Suomen Kommunistinen Kansandemokratiakin kuvittelee, että sossukuluja ja eläkkeitä voidaan pitää yllä velkarahalla, samalla kun kaikki tuottava työ ryöstöverotetaan ulos. Valtio, kunnat ja yksityistaloudet velkaantuvat suut ja silmät täyteen.

Samaan aikaan tänne rahdataan Helsingin ja Espoon kalleimmat asuinalueet täyteen sosiaaliviraston elättejä ulkomailta. Ja tapetaan oma teollisuutemme viherhulluudella.

Äänestäkää ihmeessä vanhoja valtapuolueita, jos haluatte Suomen alasajon jatkuvan.
Anonyymi: Nimetön 16.9.2012 6:04

Anonyymi
Jospa vaan annettaisiin suosiolla kaikki Suomen rahat kriisin selättämiseen. Ei se mitään auttaisi, mutta olisipahan niskalenkkiä yritetty.
Anonyymi: Haikki 16.9.2012 6:05

Anonyymi
EU ukkelit veivaavat kaiken ilon toisten hädän kustannuksella. Poliitikot ilakoivat muiden alistamisellä. Kaikki tuíetävät tämän huijaukseski.
Kysymys kuuluukin miten helkutissa revitään pyllykät penkeistä ja mennään kaatamaan tämän maan hall. ja kansa sanoo että riittää kiitos.
Me pelkällä voimalla voimme irtisanoutua tästä huijaukesta.
Kansan suurin osa uskoo vieläkin että se maksaa maltaita, ei sen enempää kuin siinä rokkuminenkaan.
Suomi pois unionista - eurosta ja ihmiset duuniin ja oman maan eteen on kivempi ahertaa.
Nyt ketään ei huvita mikään kun ollaan koko ajan menettämässä itsenäisyyttämme pala kerrallaan. Yritykset lähtee ja työttömyys lisäntyy kuten olemme nähneet joka maassa joka sen jälkeen valuu tukiluukkuasiakkaaksi.
Valtavaksi paisunut EU pyrokratia paisuu ja kohta siellä loisii meidän euromaiden kansan rahoilla enempi ituja kuin neukuissa konsanaan.
Irti meistä , me aloitamme toiminnan jollette muuten usko.
Anonyymi: pirkanmaan hätähuuto 16.9.2012 6:08

Anonyymi
Espanjakin voisi kokeilla Suomen kaltaista läpeensä sosialistista, joutilaisuuteen kannustavaa järjestelmää, jossa rapajuoponkin on asuttava Kalasatamassa meren rannalla yhteiskunnan laskuun.

Kokonaisverotus nousisi varmaankin sen reippaat 15% ja samalla lopunkin teollisuuden kilpailukyvyn saisi kätevästi ajettua alas.

Onhan se toiminut meilläkin. Uutta alijäämää tehdään kohta Miljardin kuukausivauhdilla ja AAA-luokitusta pidetään yllä niin, että lasketaan eläkevarannot mukaan julkisen sektorin valtavan alijäämän pienentämiseksi. Väitättekö, että tämä ei ole Kokoomuslainen menestystarina?

Fantastista.
Anonyymi: Nimetön 16.9.2012 6:10

Anonyymi
KATAINEN URPILAINEN TUHOAA SUOMEN

Huonompaa poliittista johtoa suomella ei ole koskaan ollut. Valtion tulo- ja menoarvion loppusumma on noin 52 miljardia euroa. Valtiolla on velkaa kohta 100 miljardia euroa. Nyt jo suomen valtio maksaa velan korkoja yli 2 miljardia euroa vuodessa. Luottoluokittajien alentaessa suomen luottoluokitusta AAA-luokasta, korot nousevat...
Korkoja maksetaan kohta 4 - 6 miljardia euroa vuodessa ja uutta lainaa ei saada kuin vielä suuremmalla korolla....
SITTEN ON ONNEKSI PAKKO KARSIA PÖHÖTTYNYTTÄ JULKISTA SEKTORIA TODELLA. Aloittaa voisi nyt jo hallituksesta ja eduskunnasta, palkat puoleen nykyisestä....
Anonyymi: Politikkojen velanot 16.9.2012 6:16

Anonyymi
Vieläkö löytyy muita kuin hallitusp. jäseniä jotka tätä pyramidihuijausta ei vieläkään oivalla.
Tai se on niin valtava ettei he tajua sitä.
Nyt kuitenkin jo euroopassa löytyy maita jotka eivät halua euroon liittyä, jopa Bulgaria kieltäytyi.
Avatkaa silmät ja opiskelkaa netistä mikä kohtalo meitä odottaa.
Kyllä minä tuota sotaa olen miettinyt ja sapeleita heilutetaan jo rankasti euroopan rajoilla ja kohta paukkuu sisällä.
En pistä hanttiin senkun paukkuu kunhan tämä puliveivaus loppuu.
Täällä voi nousta otsanväri punaiselle kun EVM häkkyrän tehot lähtee toimiin ja me huomaamme olevamme pohjoinen Kreikka , yksin ilman tukea kun sitä ei enää riitä.
Anonyymi: ulos eurosta eu:sta 16.9.2012 6:17

Anonyymi
Jyrki Kataisen valtiosihteerinä toimii Olli-Pekka Heinonen. Siis mies, joka teki Suomen taloushistorian suurimman yksittäisen virheinvestoinnin. 3.5 Miljardia Euroa. Ajatelkaa! Kyllä meillä on huippuihmiset asialla.

O-P:lta saa kirjaimellisesti KALLIITA neuvoja. Ja kun katselin SDP:n Kumpula-Natrin esiintymistä A-Studiossa, muistin siinä yhteydessä Darwnilaisen evoluutioteorian. Siis nimenomaan sen, että ihminen todellakin polveutuu apinasta.
Anonyymi: Nimetön 16.9.2012 6:18

Anonyymi
Tässä on tekeillä liittovaltio. Eurokriisi on siihen käytettävä keppihevonen.

Aivan ilmiselvä agenda. Sen takana ovat Kokoomus, SDP, Vihreät ja Keskusta (vaikka teeskenteleekin vastustavansa oppositiossa).

Arhinmäelle ja Vasemmistoliitolle käy ihan mikä vaan, kunhan saa ajella Audin kyydissä. Vaikka Goldman & Sachsin ja Rotschildien rahoittaminen suomalaisten veronmaksajien rahoilla. Se on 2000-luvun vasemmistolaisuutta: rahat pois hölmöiltä.
Anonyymi: Nimetön 16.9.2012 6:20

Anonyymi
"Käytännössä mahdollisia rahaliiton pelastuskeinoja on hänen mukaansa nolla."

Tähänastisia pelastuskeinoja seuranneena on pakko todeta ettei yksikään korjausliike ole tuottanut myönteistä tulosta. Nytkään asiantuntijat eivät osaa sanoa johtaako integraation syventäminen hyperinflaatioon vai deflaatioon. Tai johonkin muuhun...

Kerrankos tässä elämässä on joutunut antautumaan kädet pystyssä ja lähtemään uuteen alkuun puhtaalta pöydältä!
Anonyymi: mies 81v. 16.9.2012 6:21

Anonyymi
On se kumma ettei nämä totuudet uppoa

SUOMALAIS HULLUJEN PÄÄHÄN !
Anonyymi: roihu 16.9.2012 6:28
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 25
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

27.9. Uusi avaus Venäjältä: Lentoyhtiön emofirma lähtee rakettibisnekseen
27.9. Digitoday IPhonen porausvideo meni täydestä: "Senkin idiootti"
27.9. Ford tyrmäsi Trumpin väitteen: "Me pysymme täällä ikuisesti"
27.9. Uber laajentaa rajusti ruokapalveluaan
27.9. Fivalle tulossa uusi väline pankkien valvontaan
27.9. Öljyn hinta painuu – Iran antoi pakit tuotantoleikkauksille
27.9. Pankki varoittaa asuntokuplasta: Brexitillä voi olla arvaamaton seuraus
27.9. Kuluttajien luottamus on nyt kova USA:ssa –nousi korkeimmilleen vuoden 2007 jälkeen
27.9. Karu arvio: Maailmankauppa hyytyy finanssikriisin tasolle
27.9. Helsingin pörssi kääntyi laskuun – Caverion jatkaa nousussa
27.9. USA pohtii, kuinka ison miljardisakon Volkswagen saa
27.9. Digitoday Viranomainen vaatii Facebookia tuhoamaan WhatsApp-käyttäjätiedot Saksassa
27.9. Fiva pitää lainakaton ennallaan – ei tarvetta kiristykselle
27.9. Digitoday Uusi Samsung-räjähdys – omistaja panttaa puhelinta
27.9. Caverion sai uuden toimitusjohtajan läheltä – "Lehtoranta tarjoutui itse"
27.9. Suomen 10-vuotisen lainan korko painui miinukselle
27.9. Plantagenin puutarhamyymälät vaihtavat omistajaa
27.9. Pörssissä selvä tuomio johtajavaihdokseen: Nokian Renkaat laskee, Caverion kiitää
27.9. Venevahinkoja sattuu syksylläkin – vakuutusyhtiö varoittaa aalloista ja putoavista lehdistä
27.9. Nyt tuli varoitus: Öljy romahtaa alle 20 dollarin, jos sopimusta ei synny
27.9. Teollisuuden luottamus koheni vihdoin – "Myönteisiä uutisia odotettu pitkään"
27.9. Kullan hinta osoittaa: Clinton jyräsi Trumpin
27.9. Digitoday Nyt se paljastui: Tässä Googlen 6 uutta vimpainta
27.9. Caverion nappasi toimitusjohtajan Nokian Renkailta
27.9. Kuluttajien luottamus heikkeni vähän
27.9. Arvio: Maersk saattaa ostaa Hanjinin
27.9. Digitoday Pelifirma mokasi rajusti: Turvapäivitys muuttui takaoveksi
27.9. LM: Taksi voi pian olla mönkijä tai kuorma-auto
27.9. Ilta-Sanomat Kiivasta väittelyä ja jäätäviä kuittauksia – kaikki Trumpin ja Clintonin kohtaamisesta
27.9. Diesel halpeni enemmän kuin bensa – dieselistä tullut sisäänheittotuote
Asiakastieto

Yhteistyössä