Kirjaudu ▼
 

Suomen Pankki osallistuu kriisimaiden piilotukeen

Heini Karjanmaa
Suomen Pankki osallistuu kriisimaiden piilotukeen
Pääomapako kriisimaista kiihtyy mutta pysyy vielä piilossa, sillä EKP toimittaa tilalle tuoretta rahaa niin paljon kuin on tarvis. Puoli-ilmaiseksi ja liikoja kyselemättä. Tämä raha-automaatti merkitsee miljardien eurojen piilotukea, kasvavia riskejä – ja pitää markkinataloutta pilkkanaan. Suomen Pankki kuuluu järjestelyn kustantajiin.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Euroalueen sisällä on meneillään täysin uudenlainen talletus- ja pääomapako, josta ei näy merkkejä edes kriisimaiden katukuvassa. Talletuksista huolestunut väki ei mellasta pankkien portailla, vaan mammonaa poistuu kriisimaista vähin äänin.

Analyysi

Kuva: Kimmo Mäntylä/Lehtikuva

Matkalaukkumammonan lisäksi talletusvaroja karkaa maanpakoon aivan normaaleina tilisiirtoina. Siirtojen mittakaava voi parhaillaan rikkoa jopa taloushistorian ennätyksiä.

Espanjan, Italian ja euroalueen pienempien kriisimaiden pääomapako voi olla absoluuttisin rahamäärin mitaten ennätys. Mutta joka tapauksessa meneillään on taloushistorian taatusti mittavin huomaamaton pääomapako.

Hiljaisuus ja huomaamattomuus ovat tämän pääomapaon omituisia piirteitä, mutta eivät kuitenkaan täysi mysteeri. Ne kuuluvat eurojärjestelmän ominaispiirteisiin.

Talletuksiaan nostavia säästäjiä ei ole kertynyt jonoiksi asti, sillä pankeilla ei ole ainakaan vielä ollut rahasta pienintäkään pulaa. Rahaa riittää niin runsaasti kuin tarvis vaatii.

Tämä ei kuulu markkinatalouden ominaispiirteisiin, mutta eurojärjestelmän ominaispiirteisiin tämä kuuluu.

EKP:llä liossa enemmän
kuin "palomuurien" verran

Euromaiden keskuspankki EKP toimittaa yhdessä euromaiden kansallisten keskuspankkien kanssa kriisimaista pakenevan yksityisen pääoman tilalle tuoretta keskuspankkirahaa juuri niin paljon kuin on tarvis.

Rahavirtojen pääsuunnat ovat kriisin oloissa olleet selkeät. Yksityistä rahaa siirtyy epävakaasta etelästä vakaampaan pohjoiseen, ja viime kädessä veronmaksajien riskillä liikkuvaa keskuspankkirahaa siirtyy pohjoisesta etelään.

Sekin kuuluu eurojärjestelmän ominaispiirteisiin, että rahaa siirtyy tarpeen mukaan keskuspankkien välillä euromaasta toiseen rajoituksetta, viivytyksittä, liikoja kyselemättä ja kaiken lisäksi puoli-ilmaiseksi.

Näin kriisimaiden ja niiden rahoitusvaikeuksia potevien liikepankkien käyttöön on siirtynyt – tai ehkä pitäisi tarkemmin sanoa "syntynyt" – pelkästään muutaman viime kuukauden kuluessa likipitäen tuhat miljardia euroa uunituoretta rahaa.

Summa on suurempi kuin euromaiden ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n vasta vahvistamat "palomuurit" yhteensä.

Eurojärjestelmän apurahat ovat lisäksi jo kriisimaiden käytössä käteisenä ja muunlaisena rahana eivätkä pelkkiä puheita niin kuin talousministereiden uhoamat "palomuurit".

Apurahasta on silti kummassakin kysymys.

Puoli-ilmaista
tukirahoitusta

Kriisimailla ja niiden liikepankeilla on käytössään EKP:n ja eurojärjestelmän tarjoamaa poikkeuksellista keskuspankkirahoitusta pyörein luvuin lähemmäs tuhat miljardia euroa.

Kun päälle lasketaan kriisimaiden velkakirjamarkkinoilla keskuspankkien toteuttamat velkakirjaostot, kohoaa poikkeustoimin kriisimaille tarjotun keskuspankkirahoituksen määrä pitkälle yli tuhanteen miljardiin euroon.

Tuon verran kriisimailla oli maaliskuun lopussa käytössään sellaista rahaa, jota ne eivät olisi mistään muualta saaneet millään ilveellä. Ainakaan rahoitusmarkkinoilta moisia summia ei olisi löytynyt lainaksi puoli-ilmaiseksi eikä välttämättä millään hinnalla.

EKP:ltä ja eurojärjestelmän kansallisilta keskuspankeilta on löytynyt.

Tämä käy vaikeuksitta ilmi keskuspankkien vasta valmistuneista maaliskuun lopun tasetilastoista. Kokonaiskuvaa täydentävät euromaiden välisiä rahavirtoja kuvaavat niin sanotun Target-maksujärjestelmän tuoreet tilastot.

Tase- ja Target-tilastot kertovat, minkälaisia summia eurojärjestelmän sisällä on maasta toiseen siirtynyt. Summat ovat hillittömän suuria, ja lisäksi ne kasvavat hillitöntä vauhtia.

Ei ongelma mutta
merkki ongelmista

Tilastoista käy ilmi, että eurojärjestelmän sisällä toimii jättiläismäinen raha-automaatti. Se siirtää yksityistä rahaa etelästä pohjoiseen ja keskuspankkirahaa tilalle pohjoisesta etelään.

Rahaa siirtävät rahapolitiikan päätökset, mutta rahat siirtyvät maasta toiseen euromaiden keskuspankkien ylläpitämässä Target-maksujärjestelmässä, joka on teknisesti edistyksellinen ja tehokas mutta sivulliselle mielenkiintoinen aivan muusta syystä.

Kunkin euromaan keskuspankin niin sanotut Target-saatavat tai -velat ovat ani harvoja lukuina esiintyviä vihjeitä euroalueen sisäisistä rahavirroista – ja niiden mahdollisista tasapainohäiriöistä.

Virallisesti Suomen Pankin tai muiden keskuspankkien niin sanotut Target-saldot ovat pelkkä kirjanpidollinen sivuseikka. Virallisesti maksujärjestelmän pahatkin tasapainohäiriöt vain ilmentävät ongelmallista ilmiötä mutta eivät itse ole ongelma.

Sattumoisin nämä kirjanpidolliset sivuseikat kuitenkin kertovat, että Espanjan ja Italian keskuspankit olivat maaliskuun lopussa eurojärjestelmälle velkaa yhteensä yli 500 miljardia euroa, ja Saksan Bundesbankilla oli yksin yli 600 miljardia euroa vastaavia saatavia.

Suomen Pankki oli maaliskuun lopun tasetietojen perusteella 73 miljardia euroa saamapuolella. Näiden Target-saatavien ja -velkojen muodollinen vastapuoli on EKP. Riskit ja tuotot jaetaan kunkin keskuspankin pääomaosuuden mukaan.

LTRO-rahaa eniten
Espanjaan ja Italiaan

Euromaiden keskuspankkien Target-saatavat ja -velat ovat syntyneet yhtä hyvin yksityisten kuin kriisiaikaisten julkistenkin rahavirtojen vaikutuksesta. Esimerkiksi EKP:n rahoitusoperaatiot hajautuvat kautta euroalueen juuri Target-järjestelmän välityksellä.

Maaliskuun lopun taseista selviää, että EKP:n vuodenvaihteen molemmin puolin tarjoamat kolmen vuoden mittaiset yhteensä noin tuhannen miljardin euron keskuspankkiluotot päätyivät suurimmaksi osaksi kriisimaiden pankeille.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

EKP toteutti ensimmäisen niin sanotun LTRO-operaationsa joulukuussa ja toisen samanlaisen kolmivuotisen rahoitustoimen helmikuun lopussa. Näiden operaatioiden toteutuksesta kertovat luvut ovat ensi kertaa mukana maaliskuun lopun taseissa.

Suurimpia summia välitti pankeilleen se sama pahaenteinen kaksikko, jonka huimasti kasvavat alijäämät pelottavat Target-tilastoissa: Espanja ja Italia.

Maaliskuun lopussa pitkäaikaista EKP-rahaa oli Espanjan pankeilla yli 315 miljardia euroa ja Italian pankeilla 270 miljardia euroa. Keskuspankkitalletuksilla vähennetyt nettomäärät olivat Espanjassa 230 ja Italiassa 260 miljardia euroa.

Siitä ei ole kenelläkään harmainta aavistusta, miten markkinoiden hyljeksimät kriisimaiden pankit kykenevät aikanaan maksamaan nämä luotot takaisin.

Ilman EKP:n tukirahaa
kriisi olisi tehokkaampi

Ilman eurojärjestelmän tarjoamaa automaattista rahoitustukea Espanja ja Italia olisivat pienempien kriisimaiden tavoin aika päivää olleet aivan samanlaisessa pakkoraossa kuin Suomi oli 1990-luvun alussa.

Ensin ne olisivat yrittäneet epätoivoisesti pysäyttää pääomapakoa nostamalla korkonsa korkeuksiin. Sitten ne olisivat antaneet – tai pikapuolin antaisivat – periksi, ja laskisivat valuuttansa kellumaan, jos voisivat.

Mutta samanlaisessa markkinatalouden pakkoraossa tapahtuisi muutakin sellaista, mistä nyt ei näy merkkiäkään.

Vanhanaikaisen markkinatalouden oloissa Espanja ja Italia – ja mahdollisesti myös Ranska – olisivat pakosta jo panneet toimeksi niin pankkiensa voimasaneeraukset kuin muutkin talousuudistukset.

Nyt tällaiseen talousremonttiin ei ole markkinoiden synnyttämää painetta tai muutakaan kiirettä. Siitä pitävät muut euromaat tukiluottoineen ja eurojärjestelmä automaattisine apurahoineen huolen.

Rahoitustuki ei ole tähän mennessä puuttunut kriisin varsinaisiin syihin, kuten liian suuriin velkamääriin ja pankkien liian huteriin pääomiin. Velkaantuminen on vain jatkunut, joten tämän kaltainen aikailu voi jopa pahentaa saneerausta.

Suomen kriisissä raha
maksoi 16 prosenttia

Suomesta pakeni 1990-luvun alussa yritysten ja kotitalouksien talletuksia ja muuta yksityistä pääomaa runsain määrin. Suomen Pankki yritti ylläpitää markan arvoa ensin tukiostoin ja valuuttavarannon huvettua voimakkain korkojen nostoin.

Suomalaispankkien 1990-luvun alun helibor-rahamarkkinakorot nousivat korkeimmillaan yli 16 prosenttiin. Laina-asiakkaat joutuivat maksamaan pankeille vielä korkeampia korkoja.

Ruotsia samaan aikaan riepotellut vastaava pääomapako yllytti maan keskuspankin Riksbankin tempaisemaan yönylikoron hetkellisesti jopa 500 prosenttiin.

Puolustus kuitenkin petti niin Suomessa kuin Ruotsissakin. Keskuspankit luopuivat toivottomasta taistelusta ja päästivät valuuttansa kellumaan. Sitten alkoi pankkien suursiivous.

Suomen ja Ruotsin velkakuplat puhkesivat ja pankkikriisit siivottiin edes joten kuten markkinatalouden periaattein. Ainakin siihen verrattuna, mitä parhaillaan on euromaiden kesken meneillään.

Eurojärjestelmä sen sijaan pyrkii kaikin keinoin estämään markkinataloutta toimimasta. Virallisen ilmaisun mukaan eurojärjestelmä "ehkäisee rahaolojen eriytymistä", ja näin "varmistaa rahapolitiikan välittymistä".

Siitä ei ole minkäänlaisia takeita, että moiset ehkäisy- ja varmistustoimet tepsivät. Sen sijaan on varmaa, että näissä toimissa palaa rutkasti rahaa. Varmaa on myös, että Suomen Pankki kuuluu kustantajiin.

Ilmainen lounas
on piilotukea

EKP ja euromaiden keskuspankit tarjoavat kriisimaiden pankeille rajoituksetta ja yhä heppoisemmin vakuusvaatimuksin rahoitusta tasan yhden prosentin korolla. Jos EKP laskee ohjauskorkoa, laskee samalla myös tukiluottojen korko.

Yksi prosentti on tarkalleen 15 prosenttiyksikköä vähemmän kuin pankit joutuivat pulittamaan rahoituksestaan Suomen 1990-luvun edes joten kuten markkinaehtoisessa pankkikriisissä.

Yksi prosentti on tarkalleen viisi prosenttiyksikköä vähemmän kuin esimerkiksi Espanjan pankeilla on mahdollisuus rahastaa oman kotivaltionsa velkakirjoihin tekemistään sijoituksista.

Kriisimaiden pankkien yhteensä 800 miljardin euron keskuspankkirahoitus sisältää laskennallista vuosisäästöä 15 prosenttiyksikön korkoeron perusteella 120 miljardia euroa. Suomen Pankki "tarjoaa" tästä summasta 1,8 prosenttia eli 2,2 miljardia.

Samalla summalla pankit saavat viiden prosenttiyksikön korkoerolla mahdollisuuden tienata 40 miljardia euroa ylimääräistä vuodessa. Tästä Suomen Pankki "tarjoaa" 0,7 miljardia. Kyse on lahjasta ja antajan saamatta jäävästä tuotosta. Per vuosi.

Nämä korkoerot ovat kriisimaiden pankeille silkkaa säästöä tai suoranaista tuottoa. Tämä ilmainen lounas on pankeille tarjottavaa piilotukea, jonka kustantavat EKP ja keskuspankit – Suomen Pankki muiden mukana.

Suurin osa tuoreesta EKP-rahasta heikkoihin euromaihin
Pankkien käytössä oleva keskuspankkirahoitus pankkien kotimaan mukaan.
Maa Joulukuun LTRO, mrd eur Helmikuun LTRO, mrd eur Maaliskuun lopussa, mrd eur
Espanja 115 158 315
Italia 116 139 270
Ranska 105 63 169
Irlanti 38 41 85
Kreikka 17 75  
Saksa 39 30 74
Portugali 25 25 56
Belgia 14 23 40
Itävalta 10 6 20
Hollanti 8 5 15
Luxemburg 3 2 5
Suomi 2 1,3 3,6
Yhteensä 489 529 1128
Kriisimaat 311 368 801
Lähde: Keskuspankit, EKP, Barclays Capital

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)
Yritykset Suomen Pankki EKP
Tagit analyysi

Kommentit (155)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 16
EdellinenSeuraava

Anonyymi
EKP = GS pankki ja EVM on pakkovelkaa SWIFT:illä jenkkeihin viikon sisällä TÖPSELIrahan pyynnöstä.
Anonyymi: Valkoinen velkainen 25.4.2012 6:10

Anonyymi
Keskuspankkien typerä poliittinen tahto ja politiikkojen toimet pelastaa pankit konkurssilta.
Anonyymi: euroopan ikioma velk 25.4.2012 6:24

Anonyymi
"Hallittu rakennemuutos" = hallittua rahanpuhallusta talousoligarkeille.
Anonyymi: köyhät köyhtyy 25.4.2012 6:25

Anonyymi
applen osakkeiden arvonnousulla kompensoidaan helposti nämä riskit ja mahdolliset tappiot.
Anonyymi: Nimetön 25.4.2012 6:26

Anonyymi
EKP ja Fed toimii leikkirahan setelipainona. Euro ja taala ovat jo ihan junkbond-tasolla.

Banksterit tahtovat miljardiomaisuudet itselleen lyhytnäköisinä, joten ralli vain kiihtyy ja pysyy niin kauan kuin he siellä häärivät ilman narsistitestiä, kireää pankkitarkastusta ja palkkakattoa.

Kuka heidät poistaisi, kun ovat soluttautuneet kaikialle kongressiin ja suuryrityksiin globaalisti. Kukaan ei siihen kykene. AINA on tullut sota tästä epäsuhdasta ja ryöstelystä.
Anonyymi: ehkä maanjäristys ho 25.4.2012 6:27

Anonyymi
Pitääköhän jotain muutakin piilottaa EU-kansalaisilta kun tämmöistä pääsee julkisuuteen ?
Anonyymi: Liikanen jo työstää 25.4.2012 6:29

Anonyymi
Narsisti ja eliitti ovat aina survoneet muut orjiksi.
Sitä saadaan taas, jos ei laitata stoppia. Kokoomus-sdp, siis eduskunta sitä ei ainakaan laita, päinvastoin.
Anonyymi: rahasta tehtävä epäh 25.4.2012 6:30

Anonyymi
Kuulin (en ole nähnyt) että eduskunnassa oltaisiin nyt puhuttu uusilla vertauskuvilla jostain Titanicista ja palomuureista?

Pitääkö nämä ministerit kansalaisia täysin pilkkanaan?

Vaalit tulossa. Katsotaan paljonko Tieto OY pystyy hylkäämään ääniä tällä kertaa. Onneksi PS ääntenlaskijoiden määrä kasvaa myös koko ajan, eivät voi ikuisesti jatkaa vaalivilppiä.
Anonyymi: Nimetön 25.4.2012 6:31

Anonyymi
Siitä tulee iso jytky. Sinä päivänä kun kupla puhkeaa sanoo herra Soini että:
Anonyymi: "Mitäs minä san 25.4.2012 6:32

Anonyymi
Tass kerran, muistakaa luku 1.9 biljoonaa.
Anonyymi: Jyrkillä yksiköt täy 25.4.2012 6:34
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 16
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

21:32 Venäjä heltyi tiukasta osinkovaatimuksesta
20:50 Taksi- ja bussikyydit samalla maksulla – keksintö leviää Suomen kaupunkeihin
19:59 Biotie poistui tänään Helsingin pörssistä
19:28 Huhu leviää: Deutsche Bankin osake ampaisi
18:41 Italian ongelmapankin roskalainoille löytyi ehkä ostajia
18:26 Kolumbialaiset äänestävät rauhasta – maa odottaa turisteja ja investointeja
17:53 S-ryhmä lähetti oudon laskun – "Kaikkien näkökulmasta hullua"
17:16 Digitoday Hyvästi Rosetta: Tässä luotaimen viimeinen kuva ennen törmäystä
16:28 CGI vähentää 215 työntekijää
16:18 Keskisuomalainen: Jatkamme ostokohteiden katselua, tase on vahva
16:15 Kulutusluottojen määrä kääntyi kasvuun
15:36 Arvio: Pörssi kärsii, jos USA:n presidentinvaalista tulee tiukka
15:05 Digitoday Suomen Microsoftin Windows-pomo vaihtuu
15:02 Pankkihermoilu jatkuu pörssissä
13:06 Turismi tukee Espanjaa – elokuu oli ennätyskuukausi
12:56 Digitoday Merikaapeli alkaa näkyä: Palvelinkeskusjätti avaa Suomeen solmukohdan
11:51 Deutsche Bankin pääjohtaja rauhoitteli henkilökuntaa: Huhut asiakaspaosta perusteettomia
11:40 Keskisuomalainen ostaa Mediatalo ESA:n
11:34 Deutsche Bankin osake syöksyi pohjalukemiin – myös Commerzbank selvässä laskussa
10:56 Päätös tuli: Componentan yrityssaneeraus käynnistyy
10:03 Lindholm MT:ssä: Varusteleka otti mallia Ikeasta
09:47 Digitoday IPhonen salaava viestisovellus: Totuus on hieman toinen
09:34 Sekä vienti että tuonti laskivat selvästi heinäkuussa
09:20 Vakuutusyhtiö pidättelee remonttireiskoja: pieni unohdus voi maksaa tonneja
08:51 Weidmann: Saksa ei kaipaa lisää budjettielvytystä
08:17 Yritysten rekisteröinnit Panamaan romahtaneet tietovuodon jälkeen
07:28 Ilta-Sanomat Lehti: Näin Trumpin firma kiersi Kuuban kauppasaartoa
07:10 Kolumni Joka neljäs olut samasta hanasta
06:26 Digitoday Ei hyvältä näytä: Pohjoismaisten firmojen verkot avoinna hyökkääjille
06:21 Digitoday "Huikea mahdollisuus kasvuun" - F-Secure lupaa kyberturvaa ja yritysostoja
Asiakastieto

Yhteistyössä