Kirjaudu ▼
 

Alkoiko tästä täydellinen talousmyrsky?

Alkoiko tästä täydellinen talousmyrsky?
Talouden kriittiset toisinajattelijat varoittivat jo keväällä taloutta uhkaavasta täydellisestä myrskystä, jossa monta myrskyrintamaa iskee yhteen ja talouden tyven repeää hirmumyrskyksi. Nyt pelko tuosta myräkästä myllertää jo maailman rahoitusmarkkinoita, sillä talous jarruttaa nyt kaikkialla Kiinaa myöten.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Yksikään "virallinen" suhdannelaitos ei ole julistanut talouden taantuman alkaneen tai edes uhkaavan sen enempää Euroopassa, Yhdysvalloissa kuin etenkään Kiinassa tai muissa niin sanotun kehittyvän maailman maissa.

Päin vastoin.

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n ja rikkaiden teollisuusmaiden järjestön OECD:n kaltaiset "viralliset" talousennustajat povaavat keskeisille talouksille kelpo kasvua niin kuluvalle kuin ensi vuodellekin. Jopa Japanille povataan talouden kohenemista.

Enemmistö maailman sijoittajista samoin kuin kasvava joukko talouden kriittisiä "toisinajattelijoita" on talouden jamasta samoin kuin näkymistä tyystin toista mieltä. He näkevät taloudessa ennemmin merkkejä heikkenemisestä kuin vahvistumisesta.

Uusi taantuma tai varsinkaan todellinen talousmyrsky eivät suinkaan ole vielä varmoja, vaikka pääomamarkkinoita heiluttelevat sijoittajat ja muut hätähousut näyttävät viime päivinä säikkyneen paniikin partaalla.

Sitäkin varmempaa on, että talouskasvu on nopeasti hidastunut kaikilla mantereilla – Kiina ja muut kehittyvän maailman kasvuihmeet mukaan lukien. Samaa tahtia ovat heikentyneet myös tulevaisuuden näkymät.

Aluillaan saattaa olla talouden täydellinen myrsky.

Kasvu hidastuu
Kiinaa myöten

Viime viikkojen uutiset talouden keskeisten tilastolukujen ja tunnelmamittareiden kehityksestä ovat olleet pääosin apeita. Osa tuoreista lukemista on ollut jopa järkyttävän kehnoja.

Osakemarkkinoiden ja muiden keskeisten markkinoiden raju ja paikoin rujo kurssitempoilu on osuvasti ilmentänyt talouskehityksen aiheuttamaa järkytystä.

Tuoreiden lukujen valossa talouskasvu on hiipunut heikoksi, olemattomaksi tai jopa lakannut kokonaan useimmissa Länsi-Euroopan maissa. Tältä talousjama näyttää jopa vanhan mantereen talousveturia Saksaa myöten.

Myös Yhdysvaltain talouskasvu näyttää merkittävästi hidastuneen, ja tuoreimmat talouden odotus- ja tunnelmamittaukset vihjaavat tahdin hidastuvan lisää.

Kiina ja muut länsimaita nopeamman kasvun niin sanotut kehittyvät taloudet ovat toki kyenneet vielä länsimaita kovempaan kasvuun, mutta niidenkin kasvuvauhti on viime aikoina alkanut hidastua.

Talouden hyytyminen onkin todennäköisin syy pörssien viimeaikaiselle kurssirytinälle, eivät suinkaan Yhdysvaltain luottoluokituksen lasku tai edes Euroopan velkakriisi.

Näin ainakin tulkitsee tuoreimmassa talouskatsauksessaan rahamaailman harvoihin toisinajattelijoihin kuuluva Albert Edwards, ranskalaispankki Societe Generalen kansainvälisiä sijoittaja-asiakkaita neuvovan strategisen sijoitustutkimuksen strategi.

Edwardsin mukaan maailmantalous ei ole vain luisumaisillaan takaisin taantumaan, vaan hänen tulkintansa mukaan näin on todennäköisimmin jo tapahtunut.

Vaikka Edwards olisi oikeassa, moista taantumatulkintaa on turha odottaa "virallisilta" ennustelaitoksilta ehkä vielä kuukausiin.

"Pörssit säikähtivät
talouden heikkoutta"

Varhaisen taantumatulkinnan voi aina haastaa kestokysymyksellä, miten kukakin tarkalleen ottaen määrittelee talouden taantuman. Kyse on tulkinnallisesta termistä, jonka täsmällisillä tulkinnoilla ei kuitenkaan ole vaikutusta talouden tilaan. Talous heikkenee tai vahvistuu siitä riippumatta, millä termeillä kukakin haluaa aiheesta keskustella.

Niinpä rahoitus- ja arvopaperimarkkinoidenkin rauhattomia viime viikkoja on ohjannut sanavalinnoista riippumatta talouden heikkeneminen. Markkinoiden avainsanoja eivät ole suinkaan olleet "taantuma" tai "hidastuva kasvu", vaan "myy".

SocGenin Edwardsin mukaan viimeaikainen kurssilasku on ollut täydelleen sopusoinnussa sen seikan kanssa, että talouden kasvuvauhti hidastuu täyttä päätä kaikissa keskeisissä talouksissa ja on monin paikoin jarruttanut selvästi pitkäaikaista trendikasvuaan hitaammaksi.

Trendikasvua hitaampi kasvuvauhti merkitsee kansanomaisesti sanottuna talouden sakkaamista ja todennäköisesti esimerkiksi työttömyyden kasvua, vaikka kansantuote vielä joten kuten sinnittelisi kasvussa ja "virallinen" taantumailmoitus jäisi tykkänään kuuluttamatta.

Edwardsin mukaan esimerkiksi maailman ylivoimaisesti suurimman kansantalouden, Yhdysvaltojen, hiipuminen jo paria prosenttia vaisumpaan kasvuvauhtiin tarkoittaa käytännössä talouden sakkaamista.

"Tätä menoa talouden
taantuma varma asia"

Toinen taantumatulkintaan päätynyt talouden toisinajattelija on kanadalaisen varainhoitoyhtiön Glushkin Sheffin pääekonomisti ja -strategi David Rosenberg, joka Albert Edwardsin tavoin neuvoo kansainvälisiä suursijoittajia.

Rosenbergin mukaan Yhdysvaltain talous on jo luisunut ohi sen pisteen, jossa se olisi vielä voinut hyvällä onnella välttyä uudelta taantumalta, niin sanotun double-dip -tuplataantuman toteutumiselta.

Rosenbergin mukaan Yhdysvaltain talous ei ole kertaakaan toisen maailmansodan jälkeen välttynyt talouden taantumalta sen jälkeen, kun kasvuvauhti on ensin hidastunut 1,6 prosenttiin tai sitä hitaammaksi. Niinpä hän katsoo Edwardsin tavoin taantuman käytännössä olevan jo joltisenkin varma asia.

Talouden kokonaiskuva on Rosenbergin mukaan vielä merkittävästi aneemisempi kuin pelkästään kasvun äkillisestä hiipumisesta voi päätellä.

Hänestä talouden aneemisuutta korostaa erityisesti se, että edellisenkin taantuman päättymisestä on vasta pari vuotta ja tällä välin rauhanajan mittavimmilla elvytystoimilla saatiin aikaan vuosikymmeniin heikoimmat elvytystulokset.

Rosenbergin taantuma-arviot koskevat Yhdysvaltoja. Kyse on kuitenkin haasteistaan huolimatta maailman ylivoimaisesti suurimmasta kansantaloudesta ja samalla koko maailman ylivoimaisesti suurimmasta kulutuskysynnän lähteestä.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Jos Yhdysvaltain talous painuu taantumaan, koko muukin maailma on talouspinteessä. Aivan niin kuin arvopaperimarkkinat näyttävät tilanteen arvioineen.

Eurooppa olisi pinteessä jo oman velkakriisinsä takia. Nyt maailmanlaajuisen talouskasvun jäähtyminen pahentaa eikä suinkaan helpota velkasotkua.

Suhdannehuippu
jäi jo taakse

Brittiläisen analyysiyhtiön Lombard Street Researchin veteraaniekonomisti Leigh Skene on jo hyvän aikaa varoittanut yhtiön asiakkaita taloutta uhkaavasta takapakista.

Hänkin kuuluu rahamaailman harvinaisiin "häiriköihin", jotka eivät piittaa kuvien kumartelusta – saati "virallisten" taloustulkintojen myötäilystä. LSR on pankeista ja arvopaperikaupasta riippumaton analyysiyhtiö, jonka ainoa tehtävä on tuottaa asiakkailleen mahdollisimman tarkkoja ja hyödyllisiä talous- ja markkina-analyysejä.

Skenen mukaan maailmantalouden suhdannekierto on tältä haavaa ohittanut lyhytaikaisen ja heikon huippuhetkensä ja suhdanne täyttä päätä laskussa. Uusi taantuma on hänen mielestään varma asia.

Kiinan ja muiden ylikierroksille karanneiden Kaukoidän kasvumaiden niin sanottu hard landing -äkkijarrutus on LSR:n mukaan jokseenkin väistämätön sen jälkeen, kun niiden tärkeimmät vientimarkkinat lännessä tuupertuvan uuteen taantumaansa.

Niinpä Kiinasta on Skenen ja LSR:n analyytikoiden mielestä aivan turha haikailla vetoapua, kun tuo idän kasvujätti on itsekin suuressa vaarassa hiipua. Kiina on itse ryhtynyt painamaan talouden jarruja, ja pian sen tärkeimmät vientimarkkinat painuvat taantumaan. 

Vyönkiristykset
alkavat kaikkialla

Taloutta painavat kohti uutta taantumaa yksi erittäin suuri vanha taakka ja yksi erittäin suuri uusi taakka. Yhdessä ne voimistavat toinen toisensa rasittavaa vaikutusta – ja varmistavat osaltaan taantuman todennäköisyyttä.

Se erittäin suuri vanha taakka on talouden eri osissa yhä vellova historiallisen raskas velkakuorma.

Talouden eri toimijoilla, kuten useiden länsimaiden rahoitusalalla, muilla yrityksillä, kotitalouksilla ja entistä selvemmin myös julkisella taloudella, on edelleen yhtä paljon tai jopa enemmän velkaa kuin ennen finanssi- ja velkakriisin alkamista. Yksityinen velka on vasta alkanut varovaisesti keventyä, mutta julkinen velka on kasvanut senkin edestä.

Se uusi erittäin suuri taakka on kansantalouksia käynnissä pitävän kysynnän kutistuminen.

Finanssikriisin jälkeisin mittavin elvytystoimin aikaan saatu talouden tekohengitys on pääpiirteissään päättynyt, joten elvytysvaikutuksetkin ovat alkaneet hiipua. LSR arvioi, että ilman elvytystä jäävä talous ei omin voimin pysy kunnon kasvussa.

Useimmissa länsimaissa yksityinen talous pitää kukkaron nyörit tiukalla ja keskittyy yhä mittavien vanhojen velkojensa maksamiseen.

Seuraavaksi painuu jyrkkään alamäkeen myös julkinen kysyntä, kun velkojensa ja alijäämiensa kasvua säikähtänyt julkinen talous ryhtyy tekemään samaa kuin yksityinen talous jo tekee, maksamaan velkojaan ja leikkaamaan menojaan.

Samaan aikaan kautta läntisen maailman aloitettavat voimakkaat julkisen talouden vyönkiristykset varmistavat LSR:n mukaan, että talouskehitys heikkenee tuntuvasti – ja samalla julkisen talouden vahvistamiseen pyrkivät toimet kääntyvät jopa tarkoitustaan vastaan.

Länsimaat
Japanin tiellä

Japanilaispankki Nomuran taloudellisen tutkimusyksikön pääekonomisti Richard Koo on omissa talouskatsauksissaan toistuvasti varoittanut länsimaiden toistavan täsmälleen samoja raha- ja talouspolitiikan virheitä, joista Japanin talous on kärsinyt oman 1980-luvun lopun velkakuplansa puhkeamisen jälkeen.

Japani pitkitti ja pahensi merkittävästi omia "kadotettuja vuosikymmeniään" Koon tulkinnan mukaan ainakin kahdella merkittävällä virheellä.

Ensin maan keskuspankki ryhtyi taltuttamaan olemattomia inflaatiopaineita ennenaikaisilla rahapolitiikan kiristystoimilla – ja pahensi tuntuvasti liian suuren velkataakan aiheuttamaa kriisiä.

Sitten maan talousministeriö pahensi asiaa yrittämällä kesken raskaan taantuman tasapainottaa julkista taloutta veronkorotuksin ja menoleikkauksin – eikä suinkaan tasapainottanut julkista taloutta, vaan heikensi taloutta ja paisutti julkisen talouden alijäämää.

Koon mukaan erityisesti Eurooppa näyttää viittaavan Japanin varoittavalle esimerkille kintaalla toistamalla täsmälleen samoja talousvirheitä.


[zoom]

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (201)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 21
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Hitlerkin typeryydessään luotti lähes loppuun asti Kolmannen valtakunnan menestykseen. Nyt talouspäättäjät ovat omaksuneet saman utopian kaikkien asioiden järjestymisestä vaikka edessä on tosi iso katastrofi taloudelle. Sitä se tekee kun järki puuttuu tai on sokea tosiasioille. Harva se rohkenee myöntää omat virhepäätelmät.
Anonyymi: typerät talouspäättä 21.8.2011 7:13

Anonyymi
Nauttikaa elämästä. Nämä talousasiat ovat vain ohimenevää paskaa.
Anonyymi: tonttu 21.8.2011 7:18

Anonyymi
Tuoreiden lukujen valossa talouskasvu on hiipunut heikoksi, olemattomaksi tai jopa lakannut kokonaan useimmissa Länsi-Euroopan maissa. Tältä talousjama näyttää jopa vanhan mantereen talousveturia Saksaa myöten.


Minusta Saksa ei ole Euroopan talousveturi. Saksa on yhtä lailla vain matkustajana eurolaiva Titanicissa:

susijumala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/81092-mita-jos-saksa-sanoo-auf-wiedersehen-%E2%82%AC

Todellinen syy taantumaan ja ainakin koko EU:n syöksyyn on eräiden "analyytikoiden" mukaan 39 kansanedustajaa Suomen parlamentin oppositiossa. :D

jussimanhki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/81051-suomi-tokkimassa-euroa-kumoon

---

P.S. Mielenkiintoista tässä on se, että Lombard Street Researchin toimenkuvaa katsottiin aiheelliseksi kertoa. Liekö syynä ollut joidenkin kommentaattoreiden älämölö lähteiden käytöstä? ;)
Anonyymi: Sähköasentaja 21.8.2011 7:18

Anonyymi
Mitää tekee Urpilainen?
Lisää veroja sekä maksuja.
Katainen peesaa perässä.
Japanin kohtalo odottaa.
Anonyymi: Liero 21.8.2011 7:20

Anonyymi
Se ALKOI mutta kuten aina niin tavalliset pulliaiset eivät usko sitä ennenkuin irtisanomisajan palkka on kädessä tai kun oman osakesalkun arvo on huvennut.
Anonyymi: Wall Street 1929 21.8.2011 7:20

Anonyymi
Suhdannehuippu
jäi jo taakse

Pitääkö paikkansa:
Helsingin kaupunki
ottaa aina halvimman yrityksen
kilpailutilanteessa
vaikka kysymyksessä rikollinen tausta?
Anonyymi: Nimetön 21.8.2011 7:23

Anonyymi
Vyönkiristykset
alkavat kaikkialla

20 vuotta edellisestä lamasta
ovat säästämiset tavallisen ihmisen kohdalla jatkuneet
Nyt nämä samat;
Lipponen ja Niinistö pyrkimässä Natoon ja valtaan
EMU ÄÄNESTYSTÄ EI KOSKAAN SUORITETTU
Anonyymi: Nimetön 21.8.2011 7:25

Anonyymi
Ehkä pitäisi ottaa suhdannevaihtelut luonnollisina systeemin ominaisuuksina.

Niitä vaan ei osata vielä hallita ja niistä on myös hyötyä kun ne siivoavat pois kunnottomia ja osaamattomia kunnollisten ja kyvykkäämpien tieltä?

Ehkä euroalue on yksi tällainen esimerkki, jossa valta ja viisaus ovat vieraantuneet toisistaan?
Yritetään väkisin pitää pystyssä toimimatonta systeemiä, sitoa yhteisvaluutalla erikulttuuristen
kansojen taloussysteemejä?
Anonyymi: systeemivelho 21.8.2011 7:26

Anonyymi
"Tätä menoa talouden
taantuma varma asia"

Köyhin suomalainen
SAA 100 euroa-
Näin luvattiin
Tulosiirtojen jälkeen
23 euroa
EI SEKÄÄN KUITENKAAN KAIKILLE
Anonyymi: Nimetön 21.8.2011 7:27

Anonyymi
Japanin talous on kärsinyt oman 1980-luvun lopun velkakuplansa puhkeamisen jälkeen.

Miksi ei enää puhuta tavallistn japanilaisten ihmisten arjesta luonnonmullistusten jälkeen?
Anonyymi: Nimetön 21.8.2011 7:28
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 21
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

07:43 Air Berlin puolittaa laivastonsa ja vähentää 1200 työpaikkaa
06:03 Digitoday Kaksi muutosta Whatsappiin – sormet selviävät vähemmällä klikkailulla
06:02 Taloyhtiöiden riskit kasvavat – "Kaksi miestä katosi työmaalta pariksi viikoksi"
28.9. Digitoday Uutiseksi naamioitu haittaohjelma leviää Facebookissa – ethän klikannut?
28.9. Komissio ehdottaa julkista rekisteriä EU-lobbareille
28.9. EU-komissio ottaa ison pörssikaupan tarkempaan syyniin
28.9. Venäjä pumppaa öljyä kuin neuvostovuosina
28.9. SK: Technip Offshore voi lomauttaa koko henkilöstön
28.9. Digitoday Blackberry lopettaa puhelinten valmistamisen
28.9. Kuntarahoitus myi vihreitä bondeja – rahaa Länsimetrolle ja kouluille
28.9. FK:n Tornivaara: Sopeuttamista voi tehdä monella tavalla
28.9. Viime vuonna selvä piikki: Yhä useampi raivosi lentokoneessa
28.9. Inderes: Yrityskauppojen tahti hidastunut – viime vuonna ennätys
28.9. Digitoday Kutsu kävi oikeuteen: Loppuuko musiikin rippaaminen Youtubesta?
28.9. Autoja tuodaan yhä enemmän ulkomailta – "Autonvaihto useammalla mielessä"
28.9. Nyt se on virallista: OP eroaa FK:sta
28.9. Kone laskussa nousupörssissä, Caverion jatkaa eilistä kiriä
28.9. Harjoittelija löysi sattumalta – huutokaupassa 102-vuotias samppanja
28.9. Digitoday Näin Mars asutetaan elinaikanamme - Muskin hurja suunnitelma julki
28.9. Saudi-Arabia vihjasi öljysopimuksesta Iranin kanssa
28.9. Kotipizzan kasvukausi jatkui: Asiakkaat lisääntyivät ja ostokset kasvoivat
28.9. Digitoday Accenture irtisanoo jopa 40
28.9. Vaikeuksissa kyntävä Deutsche Bank myy henkivakuutusyhtiönsä
28.9. Digitoday Natsilaulu päätyi Googlen hampaisiin – mitä oikein tapahtuu?
28.9. Deutsche Bankin toimitusjohtaja: Emme tarvitse valtiontukea missään tapauksessa
28.9. Suomi putosi kilpailukykyvertailussa – Ruotsi kiri ohi
28.9. Vanhojen asuntojen hinnat nousivat elokuussa
28.9. Hanjinin konttilaivat halutaan myydä mahdollisimman pian
28.9. Digitoday Sitä on tehty vuosikausia - nyt Youtube sallii sen
28.9. TVO haastanut Arevan oikeuteen Ranskassa
Asiakastieto

Yhteistyössä