Kirjaudu ▼
 

Jo 5 kuukautta ilman älypuhelinta – näin elämä muuttui

Pete Aarre-Ahtio / IS
Jo 5 kuukautta ilman älypuhelinta – näin elämä muuttui
Tuomo Ryynäsellä on yhä älypuhelinlaite, mutta hän ei käytä sillä nettiä eikä mitään sovelluksia.
Älypuhelin, sovellukset ja sosiaalinen media ikään kuin vaativat olemaan koko ajan läsnä. Tuomo Ryynänen päätti viisi kuukautta sitten, ettei asian tarvitse olla niin. Kyse on laajemmasta trendistä.
25.3.2016 06:01
Miia Esa
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Ammattikorkeakoulu Haaga-Helian tietotekniikan johtamisen lehtori Tuomo Ryynänen lopetti älypuhelimen käytön viime lokakuussa. Hän ei ole varsinaisesti päättänyt, onko kyse älypuhelinpaastosta vai suuremmasta muutoksesta.

Sysäyksen kokeilulle antoi Ryynäsen kyllästyminen omaan, jatkuvaan älypuhelimen räpläykseen. Taustalla oli muun muassa hänen viime vuonna järjestämänsä huumorilehti Pahkasian joukkorahoitushanke.

– Se lisäsi älypuhelinriippuvuutta, kun piti käydä aina katsomassa, kuinka paljon tilauksia on tullut ja onko tullut kysymyksiä. Jossain vaiheessa se meni yli, Ryynänen kertoo Taloussanomille.

15/30 Research Oy
Taloustiedot
Y-tunnus 1635096-1
Kotipaikka Helsinki
Yhtiömuoto OY
TOL-luokka
Muu liikkeenjohdon konsultointi
Kaikki yrityksen taloustiedot

Hän kuvailee olleensa aiemmin aika lailla älypuhelimen suurkuluttaja, jonka puhelimessa oli "kaikki herkut ja paljon muutakin". Ahkerassa käytössä olivat muun muassa sähköposti ja uutissovellukset.

Ryynänen koki henkilökohtaisen tuottavuutensa kärsivän, kun alituinen tarve tarkistaa älypuhelinta keskeytti työnteon.

Älypuhelimesta luopuminen on hänen mukaansa tarkoittanut suurta muutosta etenkin muistamiseen ja ajankäytön suunnitteluun. Ryynänen sanoo suunnittelevansa nyt asioita etukäteen, kun aiemmin hän ulkoisti paljon muistettavia asioita puhelimelle ja luotti siihen, että esimerkiksi reitin voi tarkistaa kesken matkan.

Ryynänen kokee havainnointi- ja keskittymiskykynsä parantuneen. Hän arvelee tämän johtuvan siitä, että hän on vähentänyt multitaskaamista eli monen asian tekemistä yhtä aikaa.

– Aiemmin televisiota katsellessa haeskelin aina tietoa pelaajista tai näyttelijöistä. Tiedonhaku oli aina paljon mielenkiintoisempaa kuin ohjelma. Nyt keskityn ohjelmaan.

Poika otti mallia isästään

Tarkkaan ottaen Ryynäsellä on yhä älypuhelin, mutta hän ei käytä sillä nettiä eikä sovelluksia. Toisaalta hän käyttää monia puhelimella olleita palveluja tietokoneella. Ryynänen arvioi tietokoneen käytön jopa lisääntyneen hieman.

– Nyt olen kuitenkin määritellyt, miten käytän tietotekniikkaa eli ainoastaan tietokoneella. On aika jolloin käytän sitä ja aika jolloin en. Se ei ole jatkuvasti mukana.

Hän huomauttaa, että jatkuva tietotekniikkapalvelujen läsnäolo ohjaa käyttäytymistä. Ryynänen ei koe jäävänsä asioista paitsi sen takia, ettei hän ole koko ajan läsnä netissä.

– Pieni poikani otti heti oppia ja piti kännykättömän viikon. Mallit otetaan läheltä, hän muistuttaa.

Sosiaalisen median ja älypuhelinten liikakäyttö puhuttaa, ja monet kokeilevat erilaisia paastoja. Tyypillisesti ihmiset kertovat pitäneensä taukoa esimerkiksi lomalla viikon tai parin ajan.

Esimerkiksi Oscar-palkittu brittinäyttelijä Eddie Redmayne on luopunut älypuhelimesta. Hän kertoi tammikuussa brittilehti Independentille kokeneensa, että reaaliajassa pysyminen ja puhelimeen liimautuminen häiritsivät hetkessä elämistä.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Talouslehti Financial Times puolestaan kertoi kuukausi sitten, että jotkut ostavat nykyään tarkoituksella matkapuhelimen, jossa ei ole internet-yhteyttä.

Yksinkertaisimmillaan hälyä voi vähentää laittamalla sovellusten ilmoitukset pois päältä tai vaikkapa vähentämällä sovelluksia. Vaihtoehtona on myös esimerkiksi käyttää joitakin sovelluksia vain tabletilla kotona ja kantaa mukanaan pelkästään puhelinta.

Omaa älypuhelinriippuvuuttaan voi arvioida Ryynäsen mukaan sen pohjalta, kuinka kauan pystyy olla ajattelematta puhelimen käyttöä. Jonkinlainen paasto voi olla paikallaan ainakin silloin, jos kokee jatkuvan käytön ongelmaksi.

Älypuhelin täyttää tyhjät hetket

Tutkimusyritys 15/30 Researchin tutkimusstrategi Pauli Komonen kokeili viikon älypuhelintaukoa kaksi vuotta sitten. Hän kertoo, ettei tauko käytännössä vaikuttanut hänen käyttötottumuksiinsa.

– Usein ihanteen ja todellisuuden väli on aika suuri. Tavallaan tietää, miten pitäisi toimia mutta käyttö on silti usein melko kaoottista, Komonen sanoo.

Hän huomauttaa, että työelämäkeskusteluissa puhutaan paljon siitä, miten omaa keskittymistä, tarkkaavaisuutta ja työtehoa voi pitää yllä tilanteessa, jossa erilaisia ärsykkeitä tulee joka tuutista.

– Jotkut kokevat, että multitaskaaminen vain on nykypäivää. Toiset taas korostavat, että pitäisi olla vaikkapa puolen tunnin keskittymisjakso, jolloin ei hypi ikkunasta ja laitteesta toiseen.

Komonen kehottaa tiedostamaan, onko aidosti läsnä erilaisissa sosiaalisissa tilanteissa vai viekö digitaalinen maailma huomion. Hän kertoo kiinnittäneensä huomiota siihen, miten älypuhelimella tulee monesti täytettyä "pienet, tyhjät hetket".

– Esimerkiksi liukuportaissa tosi helposti kaivaa puhelimen esiin. Se on refleksinomaista ja aika turhanaikaista käyttöä.

25.3.2016 06:01
Miia Esa
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (123)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 13
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Nykyaika on tuottanut joukon turhia aikasyöppöjä, jotka heikentävät elämänlaatua monin tavoin.

Älypuhelin some-kääkättämiskanavineen on yksi näistä. Sen sisältö on pääosin tyhjää roskaa, jonka plärääminen vie arkityössään stressattujen vapaa-ja toipumisajasta usein kohtuuttoman suuren osan.

Eikä kukaan fiksu pidä esimerkiksi somea oikean tiedon lähteenä. Mutta vain fiksut ymmärtävät, että se on tyhjää hömppää - ajanhukkaa.

Parhaimmillaan älypuhelin on uutisvirran seurannassa.

Mutta kun ne uutisetkin ovat nykyisin yhä useammin sitä samaa teinifinnihömppää.

Ulos, kirjastoon ja oikeiden tietojen lähteille hyvät ihmiset!
Anonyymi: someroskat_pois 25.3.2016 6:21

Anonyymi
Minussa ei liene sankariainesta-eikä edes ainesta "hyväksi jätkäksi",koska en ole koskaan edes omistanut saatika räplännyt älypuhelinta.

Pitäisikö tehdä suunnan muutos-ensin älyluuririippuvaiseksi ja sitten vieroitukseen-ja sen päälle tuskaisa vuodatus medialle..."Olin niin koukussa,mutta sitten koitti valkeus"...
Anonyymi: Make-1234 25.3.2016 6:35

Anonyymi
jonninjoutava some n jätätää pois,muutenkin on työttömien,julkishakuisten ja poliitikkojen leikkikenttä,teinit nyt on oma juttunsa.
Anonyymi: kmarx 25.3.2016 6:36

Anonyymi
Kateelliste puhinaa tämäkin palsta täynnä.
Anonyymi: iPhone 25.3.2016 6:47

Anonyymi
Tein samanlaisen päätöksen vajaat kolme vuotta sitten. Lopetin datapalvelut puhelimeen ja se oli siinä. Olen sen jälkeen käyttänyt vain radio-sovellusta ja kameraa joskus.
Anonyymi: sdfsdfsd 25.3.2016 6:48

Anonyymi
Tuttavani palasi Taiwanista ja kertoi että ihmiset kadulla kävelivät pädit käsissään törmäilleen toisiinsa kuin hassut robotit.
Tiedän suuria ongelmia etenkin lapsilla, unettomuutta, koulut ei suju kun yötä päivää räplätään känykkää.

On menossa historian arveluttavin kokeilu jonka kaikista vaikutuksista luontoon ja ihmisiin ei vielä tiedä, eikä hyvältä näytä tällä hetkellä.
Luontokulkijana voin sanoa että kaikkien hyönteisten ja lintujen kato on ollut jo pitkään kiihtyvää, myös tutkijat ovat tulleet samaan tulokseen. Syytä katoon voi olla muukin, esim kasvimyrkyt, mutta kännykkäsäteilyn on arveltu haittaavan mm, mehiläisen suunnistuskykyä koska mehiläiset ei kuole pesiinsä.
Anonyymi: ononniollaonnellinen 25.3.2016 7:07

Anonyymi
Some jätettä ei kukaan jaksa, jolla on elämä.
Anonyymi: en_someta 25.3.2016 7:15

Anonyymi
Jos sinulla ei ole älypuhelimen kuvakaappausta pankin näytöltä omalta tiliLtäsi on tilisi arvoton vailla siitä olevaa todistetta. Pankista saatavalla tili tapahtumalla ei ole laillista oikeutta todisteeksi siitä että tililläsi on rahaa.
Anonyymi: ÄLYTÖNPUHELIN 25.3.2016 7:17

Anonyymi
Helpompi tapa lähestyä totuutta, guugelista suomeksi biisi nimeltä HÄN.
Anonyymi: puutarhuri 25.3.2016 7:25

Anonyymi
Minulla on vanha Nokian peruspuhelin ilman liittymää laukun sivutaskussa, koska vaihdossa uuteen kapulaan se ei kelvannut kenellekään. Mukana tämän vanhan puhelimen muistissa ovat edelleen osoitteet ja bussimatkoilla kuuntelen radiost nappikuulokkeilla Ylen ajankohtaisohjelmia. Kamerakin on käytettävissä, ja kuvat puran piuhalla läppäriin. Toinen puhelin on kotelossaan jossakin laukun pohjalla ja vilkaisen sitä muutaman kerran päivässä.
Anonyymi: Kierrätystä 25.3.2016 7:38
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 13
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
 
Asiakastieto

Yhteistyössä