Kirjaudu ▼
 

Linus Torvalds: Inhoan puhelimia, ja Nokia valitsi väärin

Linus Torvalds: Inhoan puhelimia, ja Nokia valitsi väärin
It-legenda Linus Torvalds muutti Yhdysvaltoihin, koska inhosi puhelimia. Linux-ytimen kehittäjä vierailee Suomessa noutamassa Millennium-palkintoa.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

– Inhoan puhelimia, ja se oli yksi syy, miksi muutin 90-luvun puolivälissä Yhdysvaltoihin.

Näin kertoi avoimen Linux-käyttöjärjestelmän ytimen kehittäjä Linus Torvalds maanantaina Helsingissä.

– Monet ystäväni halusivat tuolloin töihin Nokialle, ja menivätkin sinne, mutta minä en halunnut kehittämään puhelimia.

05:03Osake
+0.85 %
7.135
+0.06

Nykyään Torvaldsin taskussa on kuitenkin puhelin. Siitä löytyy hakukoneyhtiö Googlen Android-järjestelmä.

Taloustiedot

– Mutta en käytä tätä puhelimena, hän korostaa.

– Luen tällä sähköpostia, sillä sähköpostia rakastan.

Linuxin isällä on kuitenkin selkeä mielipide siitä, miten Nokian olisi pitänyt korvata vanhentuva Symbian-käyttöjärjestelmä.

– Minun mielestäni heidän olisi tietenkin pitänyt valita Linux, hän naurahtaa.

– Windows Phone oli väärä valinta, mutta ymmärrettävä, kun katsoo yrityssuhteita. Stephen Elopilla on tietenkin hyvät suhteet Microsoftin.

Torvalds ei ymmärrä Nokian perusteluja, joiden mukaan yhtiö ei voinut valita Androidia, koska sitä käyttivät jo monet muut valmistajat.

– Tilanne on sama Microsoftin kanssa. Androidin kanssa Nokia olisi voinut itse olla mukana kehittämässä käyttöjärjestelmää, kuten Nokia teki Symbianin kanssa. Microsoft-yhteistyössä Nokian osuus on vain olla laitevalmistaja.

Seinä tulee
vastaan

Torvalds on vierailulla Suomessa, sillä hän saa tällä viikolla suomalaisen Technology Academy Finlandin jakaman Millennium-palkinnon yhdessä japanilaisen kantasolututkija Shinya Yamanakan kanssa.

Torvaldsin keksinnöllä on merkitystä, sillä yhä useammasta kodista löytyy jollain tapaa Linuxia käyttävä laite. Tämä johtuu osaltaan siitä, että Googlen älypuhelinten Android-käyttöjärjestelmä perustuu Linuxiin. Lisäksi sitä käytetään joissakin digibokseissa ja älytelevisioiden käyttöjärjestelmissä.

Torvaldsin harmiksi Microsoftin Windows ja it-yhtiö Apple hallitsevat edelleen tietokonemarkkinoilla.

– Suurin syy, miksi Windows on käytetyin käyttöjärjestelmä on se, että ihmiset ovat tottuneet sen käyttöön, Torvalds sanoo.

– Harva pitää siitä, mutta koska ihmiset eivät yleensä pidä tietokoneista, he eivät myöskään halua opetella uutta.

Applen menestyksen takana taas on helppokäyttöisyys ja hyvin muotoillut omat laitteet. Torvaldin mukaan myös Linuxin käyttö tietokoneissa voisi kasvaa, jos se olisi valmiina tietokoneissa, kuten Windows tai Applen OS X -käyttöjärjestelmä.

Torvaldsin mukaan Linuxilla ja koko it-alalla on edessä suuri muutos noin kymmenen vuoden päästä, kun fysiikan rajat tulevat vastaan suorittimien kehityksessä. Suorittimien kokoa ei voida määrättömästi enää kutistaa.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

– Prosessoreiden kehityksessä on tulossa seinä vastaan. Myös Linux-koodi on kasvanut sillä ajatuksella, että tietokoneiden teho kasvaa koko ajan. Kymmenen vuoden päästä voimme kuitenkin joutua miettimään paljon uusiksi, Torvalds pohtii.

– Yleensä tekniikan kehitykseen kuuluu, että joku keksii jotain, jolla jokin seinä voidaan kiertää. On hirveän kiinnostava nähdä, mitä sen jälkeen tapahtuu.

Demokratia
ei toimi

Toimittajatapaamisen aluksi Torvalds vaikuttaa vetäytyvältä. Pian hän kuitenkin rentoutuu, ja vastaa kysymyksiin hyväntuulisesti.

Torvalds tunnetaan kuitenkin tiukoista ja suorista mielipiteistään. Hän pitää puolensa joskus sähköpostisodaksi yltyvässä Linux-kehitystyössä.

– En ole rauhanrakentaja, tykkään kunnon tappelusta, Torvalds sanoo tyynesti hymyillen.

Torvaldsilla on varaa olla suorapuheinen. Torvaldsin työsopimuksessa lukee, ettei hänen työnantajansa, käyttöjärjestelmän kehitystä edistävä Linux Foundation -säätiö, saa määrätä, miten hän Linuxia kehittää.

Riippumattomuuden takia Torvalds ei myöskään halunnut työskennellä minkään Linuxia käyttävän yrityksen palveluksessa, kuten monet muut Linux-kehittäjät.

Torvalds vastaa viime kädessä siitä, mitä Linux-käyttöjärjestelmän ytimen eli kernelin uusimpaan versioon päivitetään.

Käytännössä hänen työnsä on paljon muiden tekemien ehdotusten tarkistamista ja muutosten hallintaa. Torvaldsin mukaan jokaisessa uudessa versiossa on noin miljoona muutettua riviä koodia. Hänen oma osuutensa tästä jää muutamaan sataan.

– Jos näen hyvää tai huonoa koodia, tunnistan sen, sillä olen tehnyt tätä työtä koko elämäni, Torvalds sanoo.

– Ihmisten välinen luottamus on kehitystyössä tärkeää. Hyviksi tuntemieni kehittäjien työtä ei tarvitse tarkistaa niin tarkkaan. Demokraattisesti Linux-kehitys ei toimisi. Fiksujen mielipide merkitsee enemmän.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (91)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 10
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Tuota...öööö...Me tienataan tällä?...eiku
Anonyymi: Linux Käteinen Siili 11.6.2012 18:43

Anonyymi
"Torvaldsin keksinnöllä on merkitystä, sillä yhä useammasta kodista löytyy jollain tapaa Linuxia käyttävä laite. "

Ei nyt kuitenkaan unohdeta www-palvelimia ja supertietokoneita.
Anonyymi: Nimetön 11.6.2012 18:55

Anonyymi
Vai oli linux kernel oikein torvalds:n "keksintö".
Anonyymi: Nimetön 11.6.2012 18:58

Anonyymi
Linux-uskonto on ollut suomalaisten vitsaus jo pitkään.
Se on haitannut tietotekniikkakehitystä varsinkin yliopistoissa ja näkyy nytkin siinä, ettei ole tarpeeksi osaavia Windows-ohjelmoijia Nokialle?

Ei kuitenkaan edes pystytty ensimäisenä tuomaan linuxia puhelimiin?
Anonyymi: Nimetön 11.6.2012 18:59

Anonyymi
Se on haitannut tietotekniikkakehitystä varsinkin yliopistoissa


Jotenkin tuntuu, että sinä et ole käynyt edes yläastetta loppuun.
Anonyymi: Linux ftw 11.6.2012 19:08

Anonyymi
Heti kun tarvitsemani ohjelmat toimivat linuksissa natiivina ja siinä toimivat steam sekä pelit, vaihdan siihen.

Sitä ennen windows on ja pysyy. Applea hyväksyn enintään puhelimeen tai läppäriin nettikäytössä.
Anonyymi: Oppaa 11.6.2012 19:10

Anonyymi
Lopettakaa milleneum-typeryys ja suomalaisen rahan tuhlaus. Nytkin Suomen lamasta nostaneen teollisuuden vihaaja vie puoli miljoonaa velaksi lainattua euroa kalifornian aurinkoon. Mita hyotya tasta on suomalaiselle teollisuudelle, taloudelle ja kansalaiselle? Vastaus: ei mitaan!
Anonyymi: ! 11.6.2012 19:12

Anonyymi
"Torvaldsin keksinnöllä on merkitystä, sillä yhä useammasta kodista löytyy jollain tapaa Linuxia käyttävä laite. "Ei nyt kuitenkaan unohdeta www-palvelimia ja supertietokoneita.Mitä hän muuten on keksinyt?
Mielestäni vain osaksi kääntänyt muiden kehittämän vanhanaikaisen unix-käyttiksen Intellin prosessorissa pyöriväksi?
Anonyymi: Ei vaadi paljon miel 11.6.2012 19:13

Anonyymi
Kiitos hänelle hyvästä työstä, itsehän käytän pelkästään linux-pohjaisia tuotteita ja voi sitä riemua kun ei tarvitse päivitellä virustorjuntoja tai siivota windowsin rekisteriä.

Ihmettelen miksei julkisella sektorilla käytetä linuxia. Säästyisi paljon aikaa ja ei olisi viruksia, saati vuosittaisia lisenssimaksuja. Käyttö on sama; hiirellä ohjataan ja näppäimistöllä kirjoitetaan.
Anonyymi: Nimetön 11.6.2012 19:14

Anonyymi
Kiitos hänelle hyvästä työstä, itsehän käytän pelkästään linux-pohjaisia tuotteita ja voi sitä riemua kun ei tarvitse päivitellä virustorjuntoja tai siivota windowsin rekisteriä.

Ihmettelen miksei julkisella sektorilla käytetä linuxia. Säästyisi paljon aikaa ja ei olisi viruksia, saati vuosittaisia lisenssimaksuja. Käyttö on sama; hiirellä ohjataan ja näppäimistöllä kirjoitetaan.


Ei kannattaisi IT-alalla jumiutua noin pahasti menneisyyteen tai oikeastaan mihinkään. Virustorjuntaa ei omassa koneessani ole tarvinnut vuosiin. Microsoftita saa myös erittäin hyvän ja kevyen virustorjunnan joka toimii periaatteella asenna ja unohda. Ja mitä ihmeen hyötyä nykyaikana on jollakin rekisterin puhdistamisella?
Anonyymi: Juuseppo 11.6.2012 19:16
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 10
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

30.3. Soros: Kreikan euroeron todennäköisyys laskenut
30.3. Jatkaako Venäjä eläkevarojen syöntiä? "Toivottavasti väliaikaista"
30.3. McDonald's kokeilee pöytiintarjoilua Saksassa
30.3. Englannin kuningashuoneen työntekijät pohtivat työtaistelua
30.3. Haastattelu Google-hauissa tapahtuu valtava käänne
30.3. Digitoday Windows Defender epäonnistui testissä – taas
30.3. Siivousbisneksellä pyyhkii hyvin: "Kiireinen elämänrytmi vaikuttaa"
30.3. "Virkamiehet katsovat vain pornoa"
30.3. "Bilbo Reppuli" lähtee brittivasemmiston apuun
30.3. Nyt räpsähti harvinainen pörssituomio: "Tekisi mieli valittaa"
30.3. Laina halpenee yhä: vuoden euribor rikkoi uuden rajan
30.3. Digitoday Nyt meni nappiin: Galileo 7 ja 8 päätyivät oikeaan paikkaan
30.3. Suomi mukaan Aasian uuteen investointipankkiin
30.3. Merkel: Suomi ja Saksa samoilla linjoilla eurokriisissä
30.3. Putinin ansiota? Tämä luku yhdistää nyt venäläisiä ja suomalaisia
30.3. OP:n yt:t päätökseen: irtisanoo jopa 278
30.3. Cramon osake vahvassa nousussa
30.3. Älä lankea tv-hassaukseen – tämä merkki pitää löytyä
30.3. Lankapuhelin maksaa yhä enemmän – hinnat +35 %
30.3. Lipponen: Arktisesta ehkä Euroopan suurin investointikohde
30.3. Digitoday Mikä yhdistää Obamaa ja Putinia? Ainakin sähköpostivuoto
30.3. Spondan Inkinen: Kauppa käy kolmen vuoden kuluttua
30.3. Digitoday Törkeä kaappaus: Ihmiset hyökkäävät tietämättään koodisivustoa vastaan
30.3. Lufthansalle ehkä megalasku – "Olisi voinut vaatia, että ohjaamossa on aina kaksi"
30.3. Euroalueelta hyvä uutinen: talousluottamus parani
30.3. Peli kovenee: Applea verrataan jo Hitleriin
30.3. Digitoday Kuihtuva kanadalaisyhtiö yllätti: tulos plussalle ankarilla leikkauksilla
30.3. Valloitusretki alkaa – Volvolta suursatsaus Yhdysvaltoihin
30.3. Soros sijoittaa miljardin Ukrainaan, jos ehto täyttyy
30.3. Digitoday Microsoft kävi ostoksilla – Office-talli kasvaa taas
Asiakastieto

Yhteistyössä