Kirjaudu ▼
 

Taloussanomat seurasi Ollilan viimeistä yhtiökokousta

Lehtikuva
Taloussanomat seurasi Ollilan viimeistä yhtiökokousta
Stephen Elop ja Jorma Ollila keskustelivat Nokian viime vuoden yhtiökokouksesta.
Ikoninen yritysjohtaja, puhelinvalmistaja Nokian hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila siirtyi syrjään Nokian yhtiökokouksessa toukokuun 3. päivä. Taloussanomat seurasi Ollilan viimeistä yhtiökokousta hetki hetkeltä.
3.5.2012 13:00
Eeva Eronen, Aleksi Moisio
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

17.45 Taloussanomien seuranta Nokian yhtiökokouksesta päättyy. Kiitoksia seuranneille! Palautetta otetaan mielellään vastaan osoitteessa taloussanomat@sanoma.fi. 

17.35 Elopilta kysytään, milloin Nokia nappaa takaisin ykköstilan matkapuhelinvalmistajana.

"On mahdotonta ennustaa, milloin olemme taas ykkösiä", Elop sanoo. Heti perään hän huomauttaa, että markkina on muuttunut niin paljon, ettei oikein enää voi ajatella, onko ykkönen matkapuhelimissa vaan minkä tietynlaisissa matkapuhelimissa.

Nokia Oyj
Taloustiedot
Y-tunnus 0112038-9
Kotipaikka Helsinki
Yhtiömuoto OYJ
Kaikki yrityksen taloustiedot
Osaketiedot
Viim. hinta € 5,055
Muutos € +0,080
Muutos % +1,55
Katso kurssihistoria
Osinkotiedot
Tarkista osinkokalenteri ja tulosjulkistuspäivät

Ennustamisen sijaan Elop vakuuttaa jälleen, että hänen uskonsa Nokiaan on kova.  

17.20 Hiljainen virta kokoussalista ulos kiihtyy, tyhjät tuolit lisääntyvät. "Miten aiotte taata, ettei Nokia mene konkurssiin ensi vuonna", yleisöstä kysytään.

17.05 Koetteko, että luottoluokittajat ovat ylireagoineet? yleisöstä kysytään. Jo kaksi luokittajaahan on pudottanut Nokian roskaluokkaan.

"En voi kommentoida heidän yksittäisiä luokituksiaan. Puhumme kyllä heidän kanssaan ennen ja jälkeen luokitusten", Elop sanoo. Epävarmuutta on ilmassa, ja tulos oli kehno, hän myöntelee taas.

16.47 Ollila kommentoi sen jälkeen kun Elop on kiitellyt tämän sitoutumista. Hän sanoo tehneensä selväksi jättäessään operatiivisen johdon, että häntä on pyydetty Shelliin. Kun seuraaja oli valittu, Nokiasta toivottiin, että hän jatkaisi hallituksessa, Ollila kertaa.

"Ja tähän pitkän pohdiskelun jälkeen suostuin. Tällainen järjestely ei ole mitenkään poikkeuksellinen", hän sanoo ja lisää, että on antanut Nokialle vähintään sen ajan, mistä sovittiin.

"Hyvä hallintotapa ei voi millään edellyttää sitä, että hallituksen puheenjohtaja on täyspäiväinen."

16.40 Yleisöstä esitetään, että Siilasmaalle asetetaan vaade, että puheenjohtajuuden on oltava päätoimi, eikä sivutoimia sallita.

"Sivutoimena johtaminen voi olla yksi syy siihen, että Nokialta on fokus ja muu hävinnyt." Ollilaa pyydetään vastaamaan.

16.30. Elopilta kysytään jälleen Lumian myynneistä. Hän vastaa olevansa erittäin tyytyväinen myyntiin esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Suomessa, mutta Briteissä on vaikeampaa - siellä ei olla päästy tavoitteisiin.

Ja mitä Nokian rakastamiseen tulee, niin sitä kyllä rakastetaan, Elop sanoo. Yleisöstä on nimittäin huomautettu, että Applea ja sen brändiä rakastetaan, mutta samanlaista puhetta ei Nokiasta kuule. 

"Olen matkustanut paljon, ja on miljoonia ja miljoonia ihmisiä, jotka rakastavat Nokian brändiä, esimerkiksi Afrikassa, missä kirjaimellisesti muutamme ihmisten elämää. "

16.25 Elop sanoo, että ei voi kommentoida mitään mahdollisia tulevia kauppoja. Tilannetta kuitenkin arvioidaan jatkuvasti. Patenttiportfolio taas on Nokian tärkeintä omaisuutta, hän painottaa - ja sitä aiotaan kasvattaa. 

16.15  Elop alkaa verrata Nokiaa Lasse Vireniin, joka kaatui, nousi, ja voitti, teki ennätyksen. "Emme ole voittaneet kultamitalia. Mutta olimme nurin, ja taas juostaan."

Seuraavaksi Elop kommentoi Symbianista luopumista ja siitä tiedottamista. Hänen mukaansa oli selvää, että yhtiön piti edetä agressiivisesti.

"Vaikuttiko se Symnbianin muuntiin? En voi sanoa varmaksi", hän sanoo. Jos Windows-puhelimia olisi alettu tiputella markkinoille vähitellen, tilanne olisi nyt paljon vaikeampi, hän sanoo. 

16.08. Puhuja kiittelee Jorma Ollilaa, ja yhtiötäkin tulevasta osingonjaosta. "Teidän aikananne on tehty kaksi tulosvaroitusta, yhden vielä ymmärtää", hän sanoo Elopille.

Hän kysyy Nokian suunnitelmista luopua osista yhtiötä, tai patenteista. Tai mikä on Nokian plan B? Tabletin aikataulu? Yleisö taputtaa.

16.00 Esille nostetaan Pihtiputaan mummo, huoli yhtiön tulevaisuudesta ja Suomesta. "Vaikka olenkin kanadalainen, teen Suomen puolesta työtä maailmalla", Elop sanoo.

15.55 Yleisöstä sanotaan, että esimerkiksi Apple näyttää kiertäneen veroja. Hänen mukaansa meneillään on ekosysteemien sota, mikä vaatii käteisvaroja. "Ratkaistaanko tulevaisuuden markkinaosuudet verojen kierron ja veroparatiisien avulla?" hän kysyy.

"En voi kommentoida kilpailijoidemme asioita. Teemme tarkkaa verosuunnittelua. Kun katsotaan kilpailuasetelmaa, vankat kassavarat ovat tärkeitä, ne rahalliset muskelit", Elop sanoo.

Hänen mukaansa Nokia eteneekin tästä syystä askel kerrallaan, tarkkana rahojen kanssa. 

15.50. Elopilta kysytään, mikset uusia puhelimia ole julkaistu useammassa maassa kerralla. Elop perustelee, että  jostakin on pitänyt aloittaa. Matkan varrella on ollut tärkeää oppia ja muuttaa toimintaa samalla.

15.45 Häsläystä. Yhtä puhujaa pyydellään esittämään kysymyksensä kerralla, toista pyydetään palaamaan asiaan sen jälkeen kun muut ovat esittäneet kysymyksensä - tämä kun on puhunut jo paljon.

15.40. "Ei kai kasvottomuus voi kuulua Nokian arvoihin", kysytään. Johdon kasvokuvia kun ei löydy vuosikertomuksesta.

Elop sanoo, että kuvat ovat hyvä idea. Hän pyytää johtotiimiä nousemaan ylös, jotta osakkeenomistajat näkevät heidät. Kymmenen mustaa pukua nousee ylös.

Ihamuotila taas kertoo, että kuvattomuus johtuu Yhdysvaltain pörssikäytännöistä - suomalainen vuosikertomus tehdään sen pohjalta.

15.25. Seuraava puhuja on äärimmäisen tyytymätön Windowsiin, jota hän pitää menneisyytenä. "Haluan, että ymmärretään, että kotikoneiden Windows ja meidän puhelimissamme käytettävä Windows ovat eri asioita", Elop sanoo

Elop puolustaa Windowsia muun muassa sillä, että se on mahdollistanut nopeamman tahdin tuoda uutuuksia markkinoille.

15.19. "Nokian tarina alkaa muistuttaa tarinaa Lumikista, missä paha noita syötti myrkytetyn omenan, applen, Lumikille. Sitten näyttämölle ilmestyy uljas prinssi. Tässä tapauksessa uljas prinssi syötti lisää myrkytettyä omenaa Lumikille. Tämä ei näytä yhtiön kannalta kovin hyvältä", yleisöstä kommentoidaan.

Sama puhuja kysyy, vieläkö Elop pyrkii Kanadan pääministeriksi. Elop vastaa kieltävästi pääministeriyspyrkimykseen, ja sanoo saman koskevan kaikkia poliittisia pyrkimyksiä.

Elopilta kysytään myös, kenelle tämä oikestaan työskentelee.

"Teille, sir, minä työskentelen teille, joka päivä", Elop sanoo.

15.12. Elop vastaa, ettei sisäisiä tutkimuksia yleensä julkaista. Hän kertoo, että mielialaa selvitetään vuosittain, ja tulokset olivat aika matalia 18 kuukautta sitten. "Mutta sitten ne alkoivat kääntyä ja nousta parhaalle tasolle vuosiin. Työntekijät ovat nähneet tuotteita, joista he ovat ylpeitä."

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

15.07. Nokian tila on lähinnä katastrofaalinen, yleisöstä muistutetaan. "Kun vuosikertomuksessa on 22 sivua johdon palkoista, haluaisin tietää, missä mahtaa olla henkilöstön tyytyväisyystutkimus, joka on useissa yrityksissä tavallista selvitettävää."

15.01 Ensimmäinen yleisökysymys on mieheltä, joka on seurannut Nokiaa vuosikymmeniä. "Draama on edennyt juuri siten kun sen ei olisi pitänyt, eli Kreikan mallin mukaisesti."

14.57. Elop painottaa, että Nokia on selättänyt vaikeita aikoja useasti ennenkin historiansa aikana. Hän kiittelee työntekijöitä, joille muutoskausi on vaikea, mutta jotka silti jaksavat painaa.

14.55 Elop painottaa, että Nokian kassa on vahva, ja se auttaa yhtiötä selviämään murroskauden yli.

14.43. Elop jatkaa erottautumisen tärkeydestä. Osa tätä on paikantamispalvelujen kehittäminen uudelle tasolle, hän sanoo. Viime vuosi ja Nokia Maps antoi tästä Elopin mukaan esimakua. 

14.39 Toinen osa strategiaa on saada uusia ihmisiä internetin pariin, puhelinten välityksellä, Elop sanoo. Peruspuhelinten kehittämistä jatketaan, hän sanoo.

"Siirtymä peruspuhelimista edullisiin älypuhelimiin on todellinen haaste."

14.34 Elop kehuu Lumia-puhelinten myyntiä, muun muassa Yhdysvalloissa . Esimerkiksi Briteissä on ollut vaikeampaa, hän sanoo.

"Suomessa myynti on ollut loistavaa", hän sanoo ja hehkuttaa Nokian taistelutahtoa.

14.32. Elop kehuu Lumia-puhelinten vastaanottoa ja muistuttelee saaduista palkinnoista.

"Olemme keskittyneempiä kuin koskaan täyttämään tiettyjen ryhmien toiveet", hän sanoo.

14.30 Elop  sanoo, että paineet kasvavat. Tulokset eivät kuitenkaan kerro koko totuutta, hän sanoo. 

14. 28 Elop kutsutaan lavalle. "Kuten te osakkeenomistajat, myös me olimme todella tyytymättömiä."

14.17. Kokous järjestäytyy - puheenjohtaja kertaa, miten homma toimii. 

14.13. Ollila kiittelee menneistä vuosista. Nyt hän nostaa katseensa, näyttää tyyneltä. "Nämä ovat olleet fantastisia vuosia, nokialaiset ovat sitkeää porukkaa," hän kehuu.

"He (nokialaiset) ovat tietoisia siitä, että muutoksessa on uusi mahdollisuus."

14.12 "Jokainen hallituksen puheejohtaja toivoisi voivansa jättää seuraajilleen kukoistavan yrityksen. Minäkin olisin toivonut", Ollila sanoo.

14.08. Murrosvaihe on tosi kipeä, Ollila sanoo. Hänen mukaansa tilanteeseen ei voida olla tyytyväisiä.

14.06 Ollila sanoo, että taas eletään rankkaa murrosta. Ei onnistuttu kehittymään kuten toivottiin, ja tarvittiin uusi alku.

14.03 "Kun aloitin Nokiassa, en osannut ennustaa, että minun ja yhtiön taipaleesta tulisi näin pitkä ja monipolvinen", Ollila sanoo. "27 vuoden jakso elämästäni loppuu."

Hän kuvaa, kuinka yhtiön johto tunsi olleensa osa merkittäviä muutoksia. Yhdistettiin ihmisiä, ja parannettiin maailmaa myös.

14.02. Ollila toivottaa tulijat tervetulleeksi. Kokouksessa on noin 1,4 miljardia osaketta edustettuna, hän sanoo. 

13.56 Salamavalot välkkyvät lavan edessä, kun Nokian johtoa kuvataan ennen kokouksen alkua. Mattimyöhäiset etsivät istumapaikkojaan.

13.49 Uutinen Siilasmaan tiedotustilaisuudesta on luettavissa verkkosivuiltamme.

13.37 Siilasmaan mukaan Nokian muutosprosessi sujuu hyvin, eikä uutta "muutoskierrosta" tarvita. Siilasmaan mukaan Nokian juuret pysyvät Suomessa myös jatkossa. Lehdistötilaisuus päättyy ja väki alkaa pakkautua kohti pääsalia.

13.32 Lehdistötilaisuus on alkanut. Ollilan seuraajaksi nouseva Risto Siilasmaa vakuuttaa yhtiön valinneen oikean strategian.

13.16 Lehdistötilaisuus on myöhässä. Alun perin Nokian lehdistötilaisuuden piti alkaa klo 12.45.

13.02 Nokian johto tapaa parhaillaan lehdistön edustajia ja paikan päällä tilaisuudessa on myös Taloussanomien toimittaja Eeva Eronen. Virallisesti yhtiökokous käynnistyy klo 14, ja siihen liittyvät materiaalit ovat luettavissa Nokian verkkosivuilta.

13.00 Helsingin Messukeskus valmistautuu parhaillaan isännöimään puhelinvalmistaja Nokian yhtiökokousta. Tällä kertaa omistajien kokoontumiseen kohdistuu poikkeuksellisen paljon mielenkiintoa.

Yhtiön legendaarinen puheenjohtaja Jorma Ollila on ilmoittanut siirtyvänsä syrjään. Ollilan seuraajaksi on tarkoitus nousta tietoturvayhtiö F-Securen perustaja Risto Siilasmaa.

Vinkkejä ja täydennysehdotuksia voi lähettää sähköpostitse osoitteeseen taloussanomat@sanoma.fi.

3.5.2012 13:00
Eeva Eronen, Aleksi Moisio
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)
Yritykset Nokia
Ihmiset Jorma Ollila

Kommentit (110)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 11
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Ok. Ja nyt löytyi sitten "maailmalta" paras mahdollinen mies hommaan. F-secure elää pelottelemalla ihmisiä tietoturvariskeillä.
Anonyymi: Oi ja voi 3.5.2012 13:08

Anonyymi
Turskaa pöytään
Anonyymi: Nimetön 3.5.2012 13:09

Anonyymi
Onneksi nti lähtee.
Anonyymi: huraa! 3.5.2012 13:09

Anonyymi
No höh, eikö tähänkin nyt löytyisi seuraaja mielummis jostain ulkomailta - vaikka joku pelisilmän omaava ex-micro$oftilainen tai jotain?

Kun me suomalaiset ollaan niin huonoja tekemään bisnestä, kuten kaikki tietävät.
Anonyymi: titanic 3.5.2012 13:09

Anonyymi
King for a day, fool for a lifetime.
Anonyymi: You left the door op 3.5.2012 13:10

Anonyymi
Paviaani saati simpanssi olisi pystynyt 1990-2010 historiallisessa tilanteessa Nokian pääjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana samaan ellei parempaan, kuin Ollila.

Nyt uudessa tilanteessa, kun osaamista aletaan todella mittamaan, tulee jänö kalsareihin. Voi, voi.
Anonyymi: Pätevä jätkä 3.5.2012 13:12

Anonyymi
Ropmahdus varma pörssi uppoaa pian
Anonyymi: Myykää Kiasma 3.5.2012 13:15

Anonyymi
Eilen LG ilmoitti luopuvansa Windows Phonesta.
Ei kuulemma kelpaa kuluttajille tuo käyttis puhelimeen.
Kuinka kauan Nokia hakkaa päätä seinään?
Anonyymi: WP on menneen maailm 3.5.2012 13:15

Anonyymi
romahtus varma
Anonyymi: sepalus 3.5.2012 13:17

Anonyymi
Kunhan sais omat veks
Anonyymi: Nimetön 3.5.2012 13:18
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 11
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

21:58 Uusi avaus Venäjältä: Lentoyhtiön emofirma lähtee rakettibisnekseen
21:21 Digitoday IPhonen porausvideo meni täydestä: "Senkin idiootti"
21:20 Ford tyrmäsi Trumpin väitteen: "Me pysymme täällä ikuisesti"
21:05 Uber laajentaa rajusti ruokapalveluaan
19:47 Fivalle tulossa uusi väline pankkien valvontaan
19:20 Öljyn hinta painuu – Iran antoi pakit tuotantoleikkauksille
18:33 Pankki varoittaa asuntokuplasta: Brexitillä voi olla arvaamaton seuraus
17:35 Kuluttajien luottamus on nyt kova USA:ssa –nousi korkeimmilleen vuoden 2007 jälkeen
16:19 Karu arvio: Maailmankauppa hyytyy finanssikriisin tasolle
15:26 Helsingin pörssi kääntyi laskuun – Caverion jatkaa nousussa
15:09 USA pohtii, kuinka ison miljardisakon Volkswagen saa
14:48 Digitoday Viranomainen vaatii Facebookia tuhoamaan WhatsApp-käyttäjätiedot Saksassa
14:07 Fiva pitää lainakaton ennallaan – ei tarvetta kiristykselle
14:06 Digitoday Uusi Samsung-räjähdys – omistaja panttaa puhelinta
13:28 Caverion sai uuden toimitusjohtajan läheltä – "Lehtoranta tarjoutui itse"
12:43 Suomen 10-vuotisen lainan korko painui miinukselle
12:20 Plantagenin puutarhamyymälät vaihtavat omistajaa
11:48 Pörssissä selvä tuomio johtajavaihdokseen: Nokian Renkaat laskee, Caverion kiitää
11:39 Venevahinkoja sattuu syksylläkin – vakuutusyhtiö varoittaa aalloista ja putoavista lehdistä
11:14 Nyt tuli varoitus: Öljy romahtaa alle 20 dollarin, jos sopimusta ei synny
10:56 Teollisuuden luottamus koheni vihdoin – "Myönteisiä uutisia odotettu pitkään"
10:26 Kullan hinta osoittaa: Clinton jyräsi Trumpin
09:59 Digitoday Nyt se paljastui: Tässä Googlen 6 uutta vimpainta
09:44 Caverion nappasi toimitusjohtajan Nokian Renkailta
09:27 Kuluttajien luottamus heikkeni vähän
09:10 Arvio: Maersk saattaa ostaa Hanjinin
08:32 Digitoday Pelifirma mokasi rajusti: Turvapäivitys muuttui takaoveksi
08:16 LM: Taksi voi pian olla mönkijä tai kuorma-auto
07:23 Ilta-Sanomat Kiivasta väittelyä ja jäätäviä kuittauksia – kaikki Trumpin ja Clintonin kohtaamisesta
06:01 Diesel halpeni enemmän kuin bensa – dieselistä tullut sisäänheittotuote
Asiakastieto

Yhteistyössä