Kirjaudu ▼
 

Taloussanomat seurasi Ollilan viimeistä yhtiökokousta

Lehtikuva
Taloussanomat seurasi Ollilan viimeistä yhtiökokousta
Stephen Elop ja Jorma Ollila keskustelivat Nokian viime vuoden yhtiökokouksesta.
Ikoninen yritysjohtaja, puhelinvalmistaja Nokian hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila siirtyi syrjään Nokian yhtiökokouksessa toukokuun 3. päivä. Taloussanomat seurasi Ollilan viimeistä yhtiökokousta hetki hetkeltä.
3.5.2012 13:00
Eeva Eronen, Aleksi Moisio
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

17.45 Taloussanomien seuranta Nokian yhtiökokouksesta päättyy. Kiitoksia seuranneille! Palautetta otetaan mielellään vastaan osoitteessa taloussanomat@sanoma.fi. 

17.35 Elopilta kysytään, milloin Nokia nappaa takaisin ykköstilan matkapuhelinvalmistajana.

"On mahdotonta ennustaa, milloin olemme taas ykkösiä", Elop sanoo. Heti perään hän huomauttaa, että markkina on muuttunut niin paljon, ettei oikein enää voi ajatella, onko ykkönen matkapuhelimissa vaan minkä tietynlaisissa matkapuhelimissa.

Nokia Oyj
Taloustiedot
Y-tunnus 0112038-9
Kotipaikka Helsinki
Yhtiömuoto OYJ
Kaikki yrityksen taloustiedot
Osaketiedot
Viim. hinta € 5,080
Muutos € +0,030
Muutos % +0,49
Katso kurssihistoria
Osinkotiedot
Tarkista osinkokalenteri ja tulosjulkistuspäivät

Ennustamisen sijaan Elop vakuuttaa jälleen, että hänen uskonsa Nokiaan on kova.  

17.20 Hiljainen virta kokoussalista ulos kiihtyy, tyhjät tuolit lisääntyvät. "Miten aiotte taata, ettei Nokia mene konkurssiin ensi vuonna", yleisöstä kysytään.

17.05 Koetteko, että luottoluokittajat ovat ylireagoineet? yleisöstä kysytään. Jo kaksi luokittajaahan on pudottanut Nokian roskaluokkaan.

"En voi kommentoida heidän yksittäisiä luokituksiaan. Puhumme kyllä heidän kanssaan ennen ja jälkeen luokitusten", Elop sanoo. Epävarmuutta on ilmassa, ja tulos oli kehno, hän myöntelee taas.

16.47 Ollila kommentoi sen jälkeen kun Elop on kiitellyt tämän sitoutumista. Hän sanoo tehneensä selväksi jättäessään operatiivisen johdon, että häntä on pyydetty Shelliin. Kun seuraaja oli valittu, Nokiasta toivottiin, että hän jatkaisi hallituksessa, Ollila kertaa.

"Ja tähän pitkän pohdiskelun jälkeen suostuin. Tällainen järjestely ei ole mitenkään poikkeuksellinen", hän sanoo ja lisää, että on antanut Nokialle vähintään sen ajan, mistä sovittiin.

"Hyvä hallintotapa ei voi millään edellyttää sitä, että hallituksen puheenjohtaja on täyspäiväinen."

16.40 Yleisöstä esitetään, että Siilasmaalle asetetaan vaade, että puheenjohtajuuden on oltava päätoimi, eikä sivutoimia sallita.

"Sivutoimena johtaminen voi olla yksi syy siihen, että Nokialta on fokus ja muu hävinnyt." Ollilaa pyydetään vastaamaan.

16.30. Elopilta kysytään jälleen Lumian myynneistä. Hän vastaa olevansa erittäin tyytyväinen myyntiin esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Suomessa, mutta Briteissä on vaikeampaa - siellä ei olla päästy tavoitteisiin.

Ja mitä Nokian rakastamiseen tulee, niin sitä kyllä rakastetaan, Elop sanoo. Yleisöstä on nimittäin huomautettu, että Applea ja sen brändiä rakastetaan, mutta samanlaista puhetta ei Nokiasta kuule. 

"Olen matkustanut paljon, ja on miljoonia ja miljoonia ihmisiä, jotka rakastavat Nokian brändiä, esimerkiksi Afrikassa, missä kirjaimellisesti muutamme ihmisten elämää. "

16.25 Elop sanoo, että ei voi kommentoida mitään mahdollisia tulevia kauppoja. Tilannetta kuitenkin arvioidaan jatkuvasti. Patenttiportfolio taas on Nokian tärkeintä omaisuutta, hän painottaa - ja sitä aiotaan kasvattaa. 

16.15  Elop alkaa verrata Nokiaa Lasse Vireniin, joka kaatui, nousi, ja voitti, teki ennätyksen. "Emme ole voittaneet kultamitalia. Mutta olimme nurin, ja taas juostaan."

Seuraavaksi Elop kommentoi Symbianista luopumista ja siitä tiedottamista. Hänen mukaansa oli selvää, että yhtiön piti edetä agressiivisesti.

"Vaikuttiko se Symnbianin muuntiin? En voi sanoa varmaksi", hän sanoo. Jos Windows-puhelimia olisi alettu tiputella markkinoille vähitellen, tilanne olisi nyt paljon vaikeampi, hän sanoo. 

16.08. Puhuja kiittelee Jorma Ollilaa, ja yhtiötäkin tulevasta osingonjaosta. "Teidän aikananne on tehty kaksi tulosvaroitusta, yhden vielä ymmärtää", hän sanoo Elopille.

Hän kysyy Nokian suunnitelmista luopua osista yhtiötä, tai patenteista. Tai mikä on Nokian plan B? Tabletin aikataulu? Yleisö taputtaa.

16.00 Esille nostetaan Pihtiputaan mummo, huoli yhtiön tulevaisuudesta ja Suomesta. "Vaikka olenkin kanadalainen, teen Suomen puolesta työtä maailmalla", Elop sanoo.

15.55 Yleisöstä sanotaan, että esimerkiksi Apple näyttää kiertäneen veroja. Hänen mukaansa meneillään on ekosysteemien sota, mikä vaatii käteisvaroja. "Ratkaistaanko tulevaisuuden markkinaosuudet verojen kierron ja veroparatiisien avulla?" hän kysyy.

"En voi kommentoida kilpailijoidemme asioita. Teemme tarkkaa verosuunnittelua. Kun katsotaan kilpailuasetelmaa, vankat kassavarat ovat tärkeitä, ne rahalliset muskelit", Elop sanoo.

Hänen mukaansa Nokia eteneekin tästä syystä askel kerrallaan, tarkkana rahojen kanssa. 

15.50. Elopilta kysytään, mikset uusia puhelimia ole julkaistu useammassa maassa kerralla. Elop perustelee, että  jostakin on pitänyt aloittaa. Matkan varrella on ollut tärkeää oppia ja muuttaa toimintaa samalla.

15.45 Häsläystä. Yhtä puhujaa pyydellään esittämään kysymyksensä kerralla, toista pyydetään palaamaan asiaan sen jälkeen kun muut ovat esittäneet kysymyksensä - tämä kun on puhunut jo paljon.

15.40. "Ei kai kasvottomuus voi kuulua Nokian arvoihin", kysytään. Johdon kasvokuvia kun ei löydy vuosikertomuksesta.

Elop sanoo, että kuvat ovat hyvä idea. Hän pyytää johtotiimiä nousemaan ylös, jotta osakkeenomistajat näkevät heidät. Kymmenen mustaa pukua nousee ylös.

Ihamuotila taas kertoo, että kuvattomuus johtuu Yhdysvaltain pörssikäytännöistä - suomalainen vuosikertomus tehdään sen pohjalta.

15.25. Seuraava puhuja on äärimmäisen tyytymätön Windowsiin, jota hän pitää menneisyytenä. "Haluan, että ymmärretään, että kotikoneiden Windows ja meidän puhelimissamme käytettävä Windows ovat eri asioita", Elop sanoo

Elop puolustaa Windowsia muun muassa sillä, että se on mahdollistanut nopeamman tahdin tuoda uutuuksia markkinoille.

15.19. "Nokian tarina alkaa muistuttaa tarinaa Lumikista, missä paha noita syötti myrkytetyn omenan, applen, Lumikille. Sitten näyttämölle ilmestyy uljas prinssi. Tässä tapauksessa uljas prinssi syötti lisää myrkytettyä omenaa Lumikille. Tämä ei näytä yhtiön kannalta kovin hyvältä", yleisöstä kommentoidaan.

Sama puhuja kysyy, vieläkö Elop pyrkii Kanadan pääministeriksi. Elop vastaa kieltävästi pääministeriyspyrkimykseen, ja sanoo saman koskevan kaikkia poliittisia pyrkimyksiä.

Elopilta kysytään myös, kenelle tämä oikestaan työskentelee.

"Teille, sir, minä työskentelen teille, joka päivä", Elop sanoo.

15.12. Elop vastaa, ettei sisäisiä tutkimuksia yleensä julkaista. Hän kertoo, että mielialaa selvitetään vuosittain, ja tulokset olivat aika matalia 18 kuukautta sitten. "Mutta sitten ne alkoivat kääntyä ja nousta parhaalle tasolle vuosiin. Työntekijät ovat nähneet tuotteita, joista he ovat ylpeitä."

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

15.07. Nokian tila on lähinnä katastrofaalinen, yleisöstä muistutetaan. "Kun vuosikertomuksessa on 22 sivua johdon palkoista, haluaisin tietää, missä mahtaa olla henkilöstön tyytyväisyystutkimus, joka on useissa yrityksissä tavallista selvitettävää."

15.01 Ensimmäinen yleisökysymys on mieheltä, joka on seurannut Nokiaa vuosikymmeniä. "Draama on edennyt juuri siten kun sen ei olisi pitänyt, eli Kreikan mallin mukaisesti."

14.57. Elop painottaa, että Nokia on selättänyt vaikeita aikoja useasti ennenkin historiansa aikana. Hän kiittelee työntekijöitä, joille muutoskausi on vaikea, mutta jotka silti jaksavat painaa.

14.55 Elop painottaa, että Nokian kassa on vahva, ja se auttaa yhtiötä selviämään murroskauden yli.

14.43. Elop jatkaa erottautumisen tärkeydestä. Osa tätä on paikantamispalvelujen kehittäminen uudelle tasolle, hän sanoo. Viime vuosi ja Nokia Maps antoi tästä Elopin mukaan esimakua. 

14.39 Toinen osa strategiaa on saada uusia ihmisiä internetin pariin, puhelinten välityksellä, Elop sanoo. Peruspuhelinten kehittämistä jatketaan, hän sanoo.

"Siirtymä peruspuhelimista edullisiin älypuhelimiin on todellinen haaste."

14.34 Elop kehuu Lumia-puhelinten myyntiä, muun muassa Yhdysvalloissa . Esimerkiksi Briteissä on ollut vaikeampaa, hän sanoo.

"Suomessa myynti on ollut loistavaa", hän sanoo ja hehkuttaa Nokian taistelutahtoa.

14.32. Elop kehuu Lumia-puhelinten vastaanottoa ja muistuttelee saaduista palkinnoista.

"Olemme keskittyneempiä kuin koskaan täyttämään tiettyjen ryhmien toiveet", hän sanoo.

14.30 Elop  sanoo, että paineet kasvavat. Tulokset eivät kuitenkaan kerro koko totuutta, hän sanoo. 

14. 28 Elop kutsutaan lavalle. "Kuten te osakkeenomistajat, myös me olimme todella tyytymättömiä."

14.17. Kokous järjestäytyy - puheenjohtaja kertaa, miten homma toimii. 

14.13. Ollila kiittelee menneistä vuosista. Nyt hän nostaa katseensa, näyttää tyyneltä. "Nämä ovat olleet fantastisia vuosia, nokialaiset ovat sitkeää porukkaa," hän kehuu.

"He (nokialaiset) ovat tietoisia siitä, että muutoksessa on uusi mahdollisuus."

14.12 "Jokainen hallituksen puheejohtaja toivoisi voivansa jättää seuraajilleen kukoistavan yrityksen. Minäkin olisin toivonut", Ollila sanoo.

14.08. Murrosvaihe on tosi kipeä, Ollila sanoo. Hänen mukaansa tilanteeseen ei voida olla tyytyväisiä.

14.06 Ollila sanoo, että taas eletään rankkaa murrosta. Ei onnistuttu kehittymään kuten toivottiin, ja tarvittiin uusi alku.

14.03 "Kun aloitin Nokiassa, en osannut ennustaa, että minun ja yhtiön taipaleesta tulisi näin pitkä ja monipolvinen", Ollila sanoo. "27 vuoden jakso elämästäni loppuu."

Hän kuvaa, kuinka yhtiön johto tunsi olleensa osa merkittäviä muutoksia. Yhdistettiin ihmisiä, ja parannettiin maailmaa myös.

14.02. Ollila toivottaa tulijat tervetulleeksi. Kokouksessa on noin 1,4 miljardia osaketta edustettuna, hän sanoo. 

13.56 Salamavalot välkkyvät lavan edessä, kun Nokian johtoa kuvataan ennen kokouksen alkua. Mattimyöhäiset etsivät istumapaikkojaan.

13.49 Uutinen Siilasmaan tiedotustilaisuudesta on luettavissa verkkosivuiltamme.

13.37 Siilasmaan mukaan Nokian muutosprosessi sujuu hyvin, eikä uutta "muutoskierrosta" tarvita. Siilasmaan mukaan Nokian juuret pysyvät Suomessa myös jatkossa. Lehdistötilaisuus päättyy ja väki alkaa pakkautua kohti pääsalia.

13.32 Lehdistötilaisuus on alkanut. Ollilan seuraajaksi nouseva Risto Siilasmaa vakuuttaa yhtiön valinneen oikean strategian.

13.16 Lehdistötilaisuus on myöhässä. Alun perin Nokian lehdistötilaisuuden piti alkaa klo 12.45.

13.02 Nokian johto tapaa parhaillaan lehdistön edustajia ja paikan päällä tilaisuudessa on myös Taloussanomien toimittaja Eeva Eronen. Virallisesti yhtiökokous käynnistyy klo 14, ja siihen liittyvät materiaalit ovat luettavissa Nokian verkkosivuilta.

13.00 Helsingin Messukeskus valmistautuu parhaillaan isännöimään puhelinvalmistaja Nokian yhtiökokousta. Tällä kertaa omistajien kokoontumiseen kohdistuu poikkeuksellisen paljon mielenkiintoa.

Yhtiön legendaarinen puheenjohtaja Jorma Ollila on ilmoittanut siirtyvänsä syrjään. Ollilan seuraajaksi on tarkoitus nousta tietoturvayhtiö F-Securen perustaja Risto Siilasmaa.

Vinkkejä ja täydennysehdotuksia voi lähettää sähköpostitse osoitteeseen taloussanomat@sanoma.fi.

3.5.2012 13:00
Eeva Eronen, Aleksi Moisio
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)
Yritykset Nokia
Ihmiset Jorma Ollila

Kommentit (110)


Anonyymi
Taidanpa juoda nokia-kahvit
Anonyymi: kitkerää on 3.5.2012 13:20

Anonyymi
Kapteeni jättää uppoavan laivan ja lypsylehmän.
Anonyymi: Aitoa Johtamista - B 3.5.2012 13:20

Anonyymi
tunnustan täten olevani punapeukuttaja
Anonyymi: i uskovaisten ylipap 3.5.2012 13:21

Anonyymi
Suosittelen joka Uunolle romahdusta.
Anonyymi: Masa 3.5.2012 13:21

Anonyymi
Historian tuska kalvaa.
Anonyymi: Kuolleet eivät puhu. 3.5.2012 13:23

Anonyymi
Linux kehitettiin suomalaisen toimesta, mutta ei kelvannut Nokialle töihin :D
Anonyymi: Suosittelen linuxia 3.5.2012 13:24

Anonyymi
Suosittelen joka Uunolle romahdusta.
Vuosi palkkasi on dinarin verran vuodessa.
Googlaa dinarin arvo ja putsaa inflaatio päältä pois.
Anonyymi: Kupla-uuno on ykköne 3.5.2012 13:26

Anonyymi
i-phoonin myynti sakkaa,liian vanhanaikanen.
Anonyymi: i-uskovaisten peppuu 3.5.2012 13:27

Anonyymi
King for a day, fool for a lifetime.


Ja samaiselta levyltä biisitä just a man

Like icarus, to fly too high...

Jännä sinänsä että kaveri lähtee karkuun kun tosi koitokset alkavat.,mutta näinhän se menee.Omat pussit on jo täytetty hunajalla.Muut jäävät siivoamaan paskan.It´s so typical....Täytyy kuitenkin nostaa Ollilalle hattua myös aikoinaan tehdystä hyvästä työstä Suomen eduksi..Mutta katoavaista on kyllä maine ja kunnia.
Anonyymi: W 3.5.2012 13:28

Anonyymi
Pistäkää pvm. ylös.
Anonyymi: BIG BANG 3.5.2012 13:29
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

28.9. Digitoday Uutiseksi naamioitu haittaohjelma leviää Facebookissa – ethän klikannut?
28.9. Komissio ehdottaa julkista rekisteriä EU-lobbareille
28.9. EU-komissio ottaa ison pörssikaupan tarkempaan syyniin
28.9. Venäjä pumppaa öljyä kuin neuvostovuosina
28.9. SK: Technip Offshore voi lomauttaa koko henkilöstön
28.9. Digitoday Blackberry lopettaa puhelinten valmistamisen
28.9. Kuntarahoitus myi vihreitä bondeja – rahaa Länsimetrolle ja kouluille
28.9. FK:n Tornivaara: Sopeuttamista voi tehdä monella tavalla
28.9. Viime vuonna selvä piikki: Yhä useampi raivosi lentokoneessa
28.9. Inderes: Yrityskauppojen tahti hidastunut – viime vuonna ennätys
28.9. Digitoday Kutsu kävi oikeuteen: Loppuuko musiikin rippaaminen Youtubesta?
28.9. Autoja tuodaan yhä enemmän ulkomailta – "Autonvaihto useammalla mielessä"
28.9. Nyt se on virallista: OP eroaa FK:sta
28.9. Kone laskussa nousupörssissä, Caverion jatkaa eilistä kiriä
28.9. Harjoittelija löysi sattumalta – huutokaupassa 102-vuotias samppanja
28.9. Digitoday Näin Mars asutetaan elinaikanamme - Muskin hurja suunnitelma julki
28.9. Saudi-Arabia vihjasi öljysopimuksesta Iranin kanssa
28.9. Kotipizzan kasvukausi jatkui: Asiakkaat lisääntyivät ja ostokset kasvoivat
28.9. Digitoday Accenture irtisanoo jopa 40
28.9. Vaikeuksissa kyntävä Deutsche Bank myy henkivakuutusyhtiönsä
28.9. Digitoday Natsilaulu päätyi Googlen hampaisiin – mitä oikein tapahtuu?
28.9. Deutsche Bankin toimitusjohtaja: Emme tarvitse valtiontukea missään tapauksessa
28.9. Suomi putosi kilpailukykyvertailussa – Ruotsi kiri ohi
28.9. Vanhojen asuntojen hinnat nousivat elokuussa
28.9. Hanjinin konttilaivat halutaan myydä mahdollisimman pian
28.9. Digitoday Sitä on tehty vuosikausia - nyt Youtube sallii sen
28.9. TVO haastanut Arevan oikeuteen Ranskassa
28.9. Ilta-Sanomat Rakentaja vaikeni talon märkätilojen virheistä – joutui maksamaan ostajalle 50 000 euroa
28.9. Digitoday Jouduitko hakkeroiduksi? Älä tee tätä yleistä virhettä
28.9. Analyysi Maailman vaarallisin pankki – tätä ei voi päästää nurin
Asiakastieto

Yhteistyössä