Kirjaudu ▼
 

"Nokia pystyy aiheuttamaan isoja ongelmia HTC:lle"

Lehtikuva
"Nokia pystyy aiheuttamaan isoja ongelmia HTC:lle"
Mobiilialan patenttisota on vasta alussa. Nokiaa seuraavan analyytikon mukaan yhtiöllä on siinä hyvin vahva asema.
2.5.2012 18:59
Toivo Martikainen
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Mobiilialan analyytikon, teknologiayhtiö Alekstran markkinointijohtajan Tero Kuittisen mukaan Nokian tuore päätös haastaa kilpailijansa HTC, RIM ja Viewsonic oikeuteen Saksassa ja Yhdysvalloissa lukuisista patenttirikkomuksista on vain pieni osa mobiilialan valtaisaa patenttisotaa.

– Nokian toimet ovat osa isompaa patenttiriitojen sarjaa, joka on jatkunut jo vuosien ajan. Patenttivyyhti vyöryy lumipallon tavoin eteenpäin, Kuittinen sanoo.

Kuittisen mukaan asian ratkaisussa tulee kestämään vuosia, sillä riita on hyvin monimutkainen. Itsekin vahvan patenttisalkun omistavan RIM:n kanssa Nokia saattaa päästä sopuun patenttien ristikäytöstä korvausten sijaan. HTC:n asema Nokiaa vastaan on heikompi.

Nokia Oyj
Taloustiedot
Y-tunnus 0112038-9
Kotipaikka Helsinki
Yhtiömuoto OYJ
Kaikki yrityksen taloustiedot
Osaketiedot
Viim. hinta € 5,035
Muutos € -0,060
Muutos % -1,18
Katso kurssihistoria
Osinkotiedot
Tarkista osinkokalenteri ja tulosjulkistuspäivät

– RIM:llä on aika tärkeitä patentteja, ja se voi vedota vastavuoroisuuteen. HTC:llä ei sen sijaan ole erityisen hyvää patenttiportfoliota, Kuittinen sanoo.

Hänen mukaansa etenkään aasialaiset älypuhelinvalmistajat eivät ole välttämättä lisensoineet kaikkea käyttämäänsä patenttisuojattua teknologiaa. Massiivisessa patenttisuossa tarpomisen sijaan usea valmistaja lisensoi vain tärkeimmät käyttämänsä patentit ja alkaa sen jälkeen valmistamaan laitteita. Seuraukset voivat olla hankalia.

– Yleisesti oletetaan, että aasialaiset valmistajat ovat selkä seinää vasten. Niillä ei ole varsinaisesti laajoja omia patentteja, Kuittinen sanoo.

– On paljon yrityksiä, joiden voidaan väittää olevan vapaamatkustajia. Ne vain käyttävät hyväkseen muiden yritysten massiivista tutkimus- ja kehitystyötä. Nokia haluaa puolustaa omaa t&k-työtänsä oikeusteitse, hän sanoo.

”Nokian patenttisalkku
on todella vahva”

Kuittisen mukaan Nokialla on  mobiilialan jatkuvasti kiihtyvässä patenttisodassa vahva asema. Yhtiön patenttisalkun vahvuus piilee sen monipuolisuudessa.

– Nokian portfolio on todella vahva. Sen spektri on hyvin laaja ylettyen radioteknologiasta ja antenneista sähköpostiin, virrankulutukseen ja ohjelmistoihin, Kuittinen sanoo.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Hän muistuttaa, että esimerkiksi Applen patenttisalkussa ei ole radiopatentteja, vaan sen patentit liittyvät ohjelmistoihin. Googlen vastikään ostaman Motorolan patenttisalkussa taas on radioteknologiaa, muttei juurikaan softaa. Nokialla on salkussaan sekä radiopatentteja että ohjelmistoja.

– Esimerkiksi Microsoft näkee Nokian patentit hirveän tärkeinä. Android-yhteisössä on paljon yhtiöitä, joilla on ongelmia patenttien kanssa. Google osti Motorolan lopulta ylihinnalla, kun se tajusi viime hetkellä, että sen on pakko saada kunnon patentteja, Kuittinen sanoo.

– Nokia pystyy aiheuttamaan aggressiivisuudellaan hyvin isoja ongelmia esimerkiksi HTC:lle, LG:lle ja Huaweille, hän sanoo.

”Google saattaa
auttaa HTC:tä”

Kuittinen arvioi, että Google saattaa rientää Androidia käyttävän HTC:n apuun taistelussa Nokiaa vastaan.

Googlella on salkussaan nyt myös Motorolan patentit, joiden avulla HTC voisi mahdollisesti neuvotella Nokian kanssa.

– Ei ole kuitenkaan selvää, haluaako Google näin tehdä, Kuittinen sanoo.

Mobiilialan monimutkainen patenttisota alkoi Kuittisen mukaan toden teolla vasta vuonna 2009, kun Qualcomm suostui maksamaan Broadcomille satojen miljoonien dollarien korvaukset patenteista, jotka eivät edes olleet erityisen keskeisiä.

– Broadcomille tuomittiin useamman dollarin korvaus per puhelin melko triviaaleista patenteista. Silloin tajuttiin, että patenteilla voi rahastaa kunnolla, kun pari suhteellisen mitätöntä patenttia voivat olla lähes miljardin arvoisia. Sen jälkeen tämä homma on lähtenyt kunnolla käyntiin, Kuittinen sanoo.

2.5.2012 18:59
Toivo Martikainen
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (79)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 8
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Nokian epätoivoinen yritys.
Muistakaa Noksupojat peukuttaa alaspäin!!!
Anonyymi: Nyt noksupojat peukk 2.5.2012 19:14

Anonyymi
Nokia pystyy aiheuttamaan ongelmia enää itselleen.
Anonyymi: IsoKalu 2.5.2012 19:21

Anonyymi
Vai yrittää persaukinen nokia rahastaa toista persaukista
Anonyymi: joopa-joo 2.5.2012 19:25

Anonyymi
Takana loistava tulevaisuus ja edessä torjuntavoitoista kertovia uutisia kotirintamalle ja osake 1+1=2 ekua ja siinä koko komeus?Mikä yhtiö?5 pisteen vihje ekaks alkaanimi isolla ännällä.No jo nousee käsiä ylös .hyvä tytöt!
Anonyymi: Sulo Sulapuro 2.5.2012 19:32

Anonyymi
Suomalainen tyhmä - epäitsekäs - duunari-inssi tehtaili N:lle innovaatioita. Puoli-ilmaiseksi.
Nyt N pullistelee niillä kun ilmat on kohta pihalla.
Anonyymi: heheheh... hihi.. ho 2.5.2012 19:39

Anonyymi
Kun ei enää ole innovaatiota eikä kilpailukykyä. niin aletaan käräjäöimään. Nokiasta ei ole enää teknologia yhtiöksi, niin ryhdytään patenttitrolliksi. Pitäisi varmaan palkata Kallasvuo takaisin -sehän oli lakimies.
Anonyymi: Kofka 2.5.2012 19:44

Anonyymi
Minulla on aivan lian paljon kiinni Nokian osakkeissa. Saisi hieman korjaantua niin saisin plus miinus nolla takaisin.
Anonyymi: Nimetön 2.5.2012 19:47

Anonyymi
Mistähän tuo ikuinen katkeruus Nokiaa kohtaan kumpuaa? Eivätkö pojut ehtineet aikoinaan Nokia junaan ja se harmittaa vieläkin.

Nokia on kuitenkin vielä 25% suomalainen ja työllistää paljon suomalaisia, joten kyllä minä sille toivon kaikkea hyvää. Ihan vaikka vero-eurojen takia.
Anonyymi: Satiaiset. 2.5.2012 19:48

Anonyymi
Google saattaa tarjota HTC:lle sellaisen sopimuksen, mitä se ei voi torjua... siis luovu Windows Phone- käyttöjärjestelmästä ja me autamme.

Lopulta tämä patenttisota voi kääntyä Nokiaa vastaan, kun HTC, LG jne. kaikki keskittyy Androidiin Googlen suojissa ja Windows Phone kuihtuu pois.
Anonyymi: Hmm.. 2.5.2012 19:48

Anonyymi
Nokialta poispotkitut taas täällä vähän tuulettavat tuntojaan. Ha ha.
Anonyymi: Gorgias 2.5.2012 19:48
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 8
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Asiakastieto

Yhteistyössä