Kirjaudu ▼
 

Jopa sadattuhannet jäävät ilman sosiaalietuuksia

Ismo Pekkarinen / AOP
Jopa sadattuhannet jäävät ilman sosiaalietuuksia
Tiedätkö, mitä kaikkia sosiaalietuuksia voisit saada? Jos tiedät, haetko kaikkia? Moni ei hae.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Moni jää ilman sosiaalietuuksia, joita voisi saada. Etenkin lukuisat toimeentulotukeen oikeutetut eivät asiantuntijoiden mukaan hae sitä. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan tukea maksettiin vuonna 2014 noin 250 000 kotitaloudelle.

Hakematta jättäjien määrästä on vain arvioita.

– Joidenkin laskelmien mukaan toimeentulotukeen voisi olla oikeutettu jopa tuplasti niin suuri määrä kuin sitä on hakenut, kertoo tutkija Maria Ohisalo Itä-Suomen yliopistosta.

Itä-Suomen yliopisto
Taloustiedot
Y-tunnus 2285733-9
Kotipaikka Kuopio
Yhtiömuoto 49
TOL-luokka
Korkea-asteen koulutus yliopistoissa ja ammattikorkeako
Kaikki yrityksen taloustiedot

Kelan tutkija Elina Ahola on puolestaan laskenut, että 27–45 prosenttia etuuteen oikeutetuista jättää sen käyttämättä. Haarukan yläreuna tarkoittaisi muutaman vuoden takaisten menojen perusteella, että toimeentulotukea jäisi maksamatta noin 300 miljoonaa euroa vuodessa.

Vuonna 2014 maksettiin toimentulotukea noin 750 miljoonaa euroa. Menot ovat pari vuotta olleet suurimmillaan vuoden 1997 jälkeen.

Leipää on helpompi hakea kuin etuisuuksia

Toimeentulotuki on äärimmäinen apu ja sillä halutaan varmistaa, että ihmiset pystyisivät täyttämään perustarpeensa taloudellisesta ahdingostaan huolimatta.

Maria Ohisalo on tutkinut Itä-Suomen yliopiston professorin Juho Saaren kanssa leipäjonossa kävijöitä. Kuka seisoo leipäjonossa -tutkimukseen haastatelluista 3 500 jonottajasta vajaa puolet sai toimeentulotukea, mutta liki 40 prosenttia ei ollut hakenut sitä. 13 prosenttia oli hakenut, mutta ei ollut saanut.

Joka kymmenes ei ollut hakenut toimeentulo- eikä asumistukea, eikä saanut myöskään mitään ensisijaista tukea kuten työttömyyskorvausta, opintotukea tai mitään muutakaan mahdollisesta 13 etuudesta.

– Osa heistä on pienipalkkaisia työssä käyviä köyhiä, Ohisalo arvioi.

Byrokratia karsii hakijoita

Kelan erikoistutkija Markku Laadun mukaan tilanteeseen voi vaikuttaa se, että toimeentulotuessa tarvehankintaisuus on erittäin suurta. Byrokratia on Maria Ohisalosta yksi syy, miksi etuuksia ei haeta. Vaikka se on THL:n tutkijan Jouko Karjalaisen mielestä osin vähentynyt, sitä on edelleen melkoisesti.

Kehnoon tilanteeseen liittyy usein toimintakyvyn heikkeneminen. Moni syrjään ajautunut kärsii työttömyydestä, sairaudesta, päihde- tai mielenterveysongelmista tai sosiaalisten suhteiden rappeutumisesta.

– Järjestelmässä navigoiminen voi olla heille liian haastavaa, Ohisalo sanoo.

Kela on pyrkinyt yksinkertaistamaan ohjeistustaan ja lomakkeitaan, mutta ne ovat yhä melkoinen viidakko. Tuki voi jäädä saamatta, koska hakemus tai vaikkapa siihen liittyvä lääkärintodistus ei ole oikealla lomakkeella. Vaikka Kela pyytää lisäselvityksiä, niiden toimittaminen saattaa jäädä ja hakemus päätyä hylkäämiseen.

– Tällaisen koulutuksen saaneenkin on joskus vaikea täyttää niitä, Karjalainen sanoo.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Monet sosiaalietuudet kuuluvat kaikille kansalaisille. Osa niitä hakematta jättävistä saattaa olla Karjalaisen tyyppisiä.

– Jos Kela-kortti on unohtunut apteekkireissulta, lääkekorvauksia ei juuri ole tullut haetuksi, hän myöntää.

Kela-käsittely voi vähentää häpeää

Tiedon, osaamisen ja jaksamisen puutteen lisäksi moni jättää hakematta toimeentulotukea leimautumisen tai kyykyttämisen pelossa. Kotikunnan sosiaalitoimistossa asiointiin liittyvä häpeä saattaa helpottaa ensi vuoden vaihteessa, sillä perustoimeentulotukien käsittely siirretään Kelaan.

Karjalainen ennakoi, että byrokratia vähenee, kun sosiaaliturvaetuudet hoidetaan samassa organisaatiossa. Poikkeuksena on harkinnanvarainen täydentävä toimeentulotuki: siitä päätetään vastaisuudessakin kunnissa.

Etuusjärjestelmistä toimeentulotuki sitoo Jouko Karjalaisen arvion mukaan eniten viranomaisten työaikaa. Maria Ohisalo toivoo, että käsittelyn siirtyminen Kelaan vapauttaisi kunnissa sosiaalityöntekijöitä ja ihmisten haasteita pystyttäisiin yhä paremmin katsomaan kokonaisuuksina siivujen sijaan.

Diakonia-ammattikoulun tutkijan Anne Määtän muutaman vuoden takaisen Perusturva ja poiskäännyttäminen -väitöksen mukaan tähän on tarvetta, sillä asiakkaiden tilanne voi jäädä epäselväksi, kun päätökset tehdään pelkän kirjallisen hakemuksen perusteella. Hänen tutkimuksessaan monet kaipasivat neuvontaa kasvokkain.

– Riskinä on, että sosiaalityöntekijöitä karsitaan, kun etuusbyrokratiaa siirtyy muualle ja panostus ihmisten kohtaamiseen leikataankin pois, Ohisalo huolehtii.

Kustannukset voivat paisua

Julkisen talouden kannalta ei tunnu huonolta ajatukselta, että etuuksia jätetään hakematta satojen miljoonien eurojen arvosta. Kelan Markku Laatu sanoo, että se voi kuitenkin kasata ja paisuttaa ongelmia.

– Pidemmällä tähtäimellä voi seurata ikäviä tilanteita ja kokonaiskustannukset saattavat nousta huomattaviksi.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (295)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 30
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Kela on rakennettu Kelan virkailijoita varten! Ensin pyydetään täyttämään eläkehakemus, sitten se hylätään! Ikiliikkuja on valmis!
Anonyymi: yksVAAN 28.1.2016 6:07

Anonyymi
Kansalaispalkka kaikille, niin 90% Kelan väestä voidaan potkia pellolle ja 99% lomakkeista laittaa roskiin.
Anonyymi: Botti 28.1.2016 6:18

Anonyymi
Tietoiskuja TV:hen, että kaikki saisi itselleen kuuluvan osuuden yhteiskunnalta.

Onhan nämä sosiaalietuudet verrattavissa osinkoin, joiden eteen ei tarvitse mitään tehdä. Näin ollen ne molemmat on samalla viivalla saajilleen ja ovat etuuksia, joita yhteiskuntasopimukset molemmille suo.

Molemmat on myös verovaroista pois.Joistakin osingoista ei makseta ensinkään veroja. Noin 2-4 miljrdia euroa osinkotuloja lähtee suomesta verotomana eikä niistä koskaan maksetakkaan veroa, tämä on sopimus erimaidenhallitusten välillä, todella outo sopimus.

Joten ei ole aihetta syyllistää kelan asiakasta. Tässäkin on jo yksi ryhmä lisää, joka saa verovaroja mutta eriluukulta vain.

Ja lisäksi, jos hallitus jatkaa holtitonta työvoimapolitiikkaa ja ottaa Venäjältä tulevat 100 000 pakolaista lisää tulevana vuonna, paikkaamaan työvoima pulaa, niin jokainen osinko on saatava verotuksen piiriin. Koska näistä työvoimanpaikkaajista on aluksi kuluja, ennenkö kotouttaminen on saatu päätökseen ja nämä ihmiset työvimamarkkinoille.
Arvio liikkuu 200 000 ihmisen volumissa 3 vuoden aikana, joten meillä pitää olla ylimääräista n. 3 miljrdia euroa.
Miten on, onko meillä lastensairaalaan määrärahoja(30 milj.), jos tarvetta on. Vai teemutko sen rakentaa?
Anonyymi: kelaauttaa 28.1.2016 6:24

Anonyymi
Onneksi rajan yli tulee joka päivä uusia asiakkaita ettei tarvitse jättää sossurahaa jakamatta. Kun saadaan vielä Ruotsin "käännyttämät" kuljetettua tänne ja kevään uudet muuttohaukat, niin pitänee sossuunkin palkata verovaroin lisää verovarojen jakajia.
Anonyymi: Invaasio 28.1.2016 6:28

Anonyymi
Iltalehti.fi/keskustalla suomen mahtavimmat sosiaali edut.
Anonyymi: ahneet_paskiaiset 28.1.2016 6:30

Anonyymi
Kansalaispalkka kaikille, niin 90% Kelan väestä voidaan potkia pellolle ja 99% lomakkeista laittaa roskiin.


Samaa mieltä! Motivoisi myös yrittämään tai tekemään keikkaluonteisia töitä. Tilanne kun alkaa mennä siihen ettei enää ole töitä tarjolla 40h/viikko eläkkeelle asti.
Anonyymi: Toimikaa 28.1.2016 6:51

Anonyymi
Onneksi rajan yli tulee joka päivä uusia asiakkaita ettei tarvitse jättää sossurahaa jakamatta. Kun saadaan vielä Ruotsin "käännyttämät" kuljetettua tänne ja kevään uudet muuttohaukat, niin pitänee sossuunkin palkata verovaroin lisää verovarojen jakajia.


Tiedon puutteesta, tämä juttu rajan yli tulijoista on niin kauan auki kunnes ''länsi media paljastaa sen''.
Anonyymi: odotellaan 28.1.2016 7:10

Anonyymi
Ihmiset ei hae kun eivät tiedä että semmoisia voi saada, eikä niistä kukaan kerro. Ja hakeminen vaikeaa, yksikin pieni virhe niin ei tulee mitään ja kaikki liput ja laput uusiksi ;D
Anonyymi: heijjaaa 28.1.2016 7:12

Anonyymi
" Joka kymmenes ei ollut hakenut toimeentulo- eikä asumistukea, eikä saanut myöskään mitään ensisijaista tukea kuten työttömyyskorvausta, opintotukea tai mitään muutakaan mahdollisesta 13 etuudesta. "

Opintotuki on varmaan monille tuttu, ehkä myös työttömyyskorvaus. Mutta missä informoidaan tuollaisista 13 muusta etuuksista? Tai niiden terminologian ymmärtämisestä. Kelan sivuilla käytyäni en tajunnut mitään koko systeemistä, yhtä sanojen tulvaa. Sivusto on luotu virkamieslähtöisesti siten että pitää ensin jo olla tietoinen mikä systeemin rakenne on, ennenkuin voi selvittää itselleen oikeutettuja tukia. Mikäli et ymmärrä järjestelmän luonnetta, olet pihalla koko järjestelmästä.

Meneekö tuet nyt niille, jotka jaksavat perinpohjaisesti tutkia viidakkoa ja myös sisäistävät etuuksiin liittyvän systeemin luonteen? Helposti voisi ajatella että osa väestöstä tukia tarvitsisi, mutta jäävät niitä ilman, kun taas tukien saajista osa voi olla keplottelijoita ja saavat etuuksia oikeudettomasti.
Anonyymi: Torppari 28.1.2016 7:14

Anonyymi
On ymmärrettävää että jopa Talouselämä on asiasta aidosti huolissaan. Jos sosiaalitukia ei haeta niin se aiheuttaa yrityksissä paineita maksaa elämiseen riittäviä palkkoja proleilleen, ja se semmoinen olisi niin väärin, mistä silloin on varaa maksaa yritysten johdossa oleville suurille visionääreille hieman muita parempia palkkoja ja muita etuja. Ja mistä olisi varaa maksaa vuosi vuodelta kasvavia osinkoja jos yritykset joutuvat proleillekin maksamaan kohtuullisia palkkoja?
Anonyymi: Tauno 28.1.2016 7:15
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 30
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
 

Taloussanomat - Uutiset

21:49 Digitoday Facebookissa mainostetaan hämäriä aurinkolaseja ystäviesi nimissä – toimi näin
21:25 Fed piti ohjauskorkonsa odotetusti ennallaan
20:57 Kokoomuksen Vartiainen poistaisi varainsiirtoveron: "Varmasti Suomen vahingollisimpia veroja"
20:22 Trump kiisti jyrkästi kontaktit Venäjälle, eikä aio paljastaa verotietojaan
19:54 Telian osittain omistaman turkkilaisoperaattorin tulos jäi selvästi odotuksista
19:15 Yhdysvalloista yllättävät tilastot – öljyn hinta putosi äkisti
18:44 Jeep vauhditti myyntiä – Fiat nosti tulosennustettaan 10 %
18:20 Digitoday Toimii jo Virossa: Android lähettää sijaintisi hädän hetkellä
17:53 Outotecin rajulla kurssilaskulla selvä syy – "Kilpailijoita pahempia ongelmia"
17:19 Espanja ja Portugali rikkoivat EU:n budjettisääntöjä, mutta välttivät sakot
16:57 Digitoday Tietoturvan peruspilari horjuu: "Lukuisat ihmiset alttiina hyökkäykselle"
16:38 Juncker nimitti Lontoota piinanneen ranskalaisen EU:n Brexit-neuvottelijaksi
16:29 Digitoday Windows 10 -päivitys muuttuu maksulliseksi tällä viikolla – viime hetkellä on jo liian myöhäistä asentaa
16:09 Sanoman Duinhoven: Nyt on syytä optimismiin
15:36 Sulkemisuhan alla oleva Talvivaara ylitti tavoitteensa – loppuvuosi aikaa etsiä rahoitusta
15:01 Tulosjulkistaja Outotecin osake valahti rankasti pakkaselle
14:57 Air France varoittaa: Terrori-iskut karkottavat turisteja
14:44 Japanin Abe julkisti jättimäisen elvytyspaketin: 240 miljardia euroa
14:12 Outotec painui tappiolle, liikevaihto supistui selvästi
14:02 Munksjö-konserni teki tulosennätyksensä
13:25 Britannian talous odotettua paremmassa vauhdissa ennen Brexit-äänestystä
12:49 Digitoday IPhone-myynti rajussa alamäessä – "Hyviä asioita tapahtuu, kun ihmiset eivät odota mitään"
12:07 Italian ongelmapankki yrittää haalia 5 miljardia ennen perjantaita
10:57 Digitoday Teslan Autopilot ajoi ylinopeutta: Näin raju oli kuolemaan johtanut kolari
10:31 Deutsche Bankin tulos romahti
10:14 Kuluttajat luottavat enemmän Suomen kuin omaan talouteensa
09:47 Sanoma teki reippaan tulosparannuksen – kiri etenkin Suomessa
09:22 Teollisuuden luottamus heikkeni hieman
09:10 Hillary Clintonin historiallinen ehdokkuus varmistui
08:29 HS: Hallitus haluaa yrityksille ison veroalen
Asiakastieto

Yhteistyössä