Kirjaudu ▼
 

Näistä asioista työkaverisi on kateellinen

Heikki Saukkomaa/Lehtikuva
Näistä asioista työkaverisi on kateellinen
Suomalaisilla työpaikoilla muhii paljon kateutta. Syyt ovat mitä moninaisemmat. Asiantuntijat kertovat, mitkä asiat herättävät kateutta työkavereissa. He muistuttavat myös, että oman kateutensa myöntämällä voi oppia omista tavoitteistaan ja toimia niiden eteen.
30.7.2013 06:01
Jorma Palovaara
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

– Joitain ihmisiä kadehditaan ja ihaillaan heidän lahjakkuutensa ja ominaisuuksiensa takia. Ihan huippulahjakkuudet ovat usein hyvin päämääräkeskeisiä ja tietoisia omasta lahjoistaan. Tämä lisää muiden kateuden tunteita.

Näin sanoo työterveyspsykologi Maija Vattulainen Työterveyslaitokselta.

Toisen menestys on yleinen kateuden kohde. Kateudelle antaa potkua useissa tutkimuksissa havaittu malli, jolla selitetään onnistumista ja epäonnistumista. Sen mukaan työtoverin menestys perustuu hyvään onneen ja olosuhteisiin.

Oma epäonnistuminen on puolestaan huonon onnen ja olosuhteiden syytä. Oma menestys johtuu lahjakkuudesta, ja toisen epäonnistuminen lahjattomuudesta sekä laiskuudesta.

Myös toisen epäonnesta voidaan olla kateellisia. Kun sairas työkaveri saa myötätuntoa ja huomiota itseä enemmän, se herättää kateutta. Pelkkä sairauslomakin on kateuden aihe, jos kadehtija ajattelee sen olevan vain vapaata työstä.

Työelämään väsynyt taas kadehtii toisen eläkkeelle jäämistä. Usein kateutta aiheuttaa omasta mielestä toisen ansaitsematon hyvä onni.

– Kateus on yksi inhimillisen luovuuden monimuotoisimmista lajeista. Ihmiset voivat olla kateellisia mitä hämmästyttävimmistä asioista, sanoo Vattulainen.

Yleensä ihmiset pitävät kauden tunteet itsellään, eivätkä ne näy juuri ulkopuolisille. Kateuden tunteita pidetään lapsellisina. Omaa kateuden tunnetta ei kannata kuitenkaan yrittää painaa pois, koska se kuormittaa itseä. Kun miettii, mikä harmittaa ja tuntuu epäreilulta, voi toimia kadehtimisen sijaan.

– Kateus voi innoittaa ponnistelemaan omassa työssään. Jos esimerkiksi kadehtii sitä, että toinen on käynyt kurssilla ja oppinut siellä  uusia työtaitoja, voi mennä itsekin.

Jos kadehtimallaan ihmisellä on jokin luonteenominaisuus tai toimintatapa, sitä voi yrittää harjoitella. Jos ei pysty samaan, voi miettiä, missä on itse hyvä. On tyypillistä, että kadehtija ei itse tiedosta olevansa hyvä jossain asiassa. Hän pitää taitojaan helposti itsestään selvyytenä, vaikka joku toinen työkaveri arvostaa tai kadehtii niitä.

Piilokateus kohdistuu
sosiaalisiin taitoihin

Persoonaan ja sosiaalisiin taitoihin liittyvät asiat herättävät kateutta. Työkaverin ulospäinsuuntautunut luonne ja hyvät sosiaaliset taidot ovat tyypillisiä kadehdittuja ominaisuuksia nykyisessä työelämässä, jossa vuorovaikutustilanteet ovat keskeisessä asemassa.

– Tällaiset luonteenpiirteisiin liittyvät hienovaraiset asiat menevät helposti piilokateuden puolelle. Silloin kadehtija ei itse tiedosta olevansa kateellinen, sanoo työterveyspsykologi Sami Pajunen, joka työskentelee kuntoutuspalveluja tarjoavassa Avirassa.

Pajunen on toiminut työterveyspsykologina työpaikoilla 15 vuotta, ja tietää minkälaiset tunteet kuplivat työyhteisöissä pinnan alla.

Kateus johtaa työyhteisössä tiedon pimittämiseen. Se rajoittaa työyhteisön luovuutta ja sulkee pois vaihtoehtoisia näkökulmia. Piilokateus johtaa vääristymisiin kadehtijan ajatuksissa. Kateuden polttoainetta on tyytymättömyys itseensä ja vajavaisuuden tunne.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

– Piilokateus syö kateellisen itsetuntoa- ja itsetuntemusta. Silloin mennään vajavaisuuden kautta. Toisella on jotain, mitä minulla ei ole, sanoo Pajunen.

Tunne kerää ympärilleen myös kehollista kuormitusta. Jatkuva kateuden tunne ja stressi vaikuttaa aivoihin, muistiin ja rasittaa sydäntä. Nukkuminen kärsii. Piiloon painettu kateus jäykistää lihaksistoa, kuten hartia- ja muita kantajalihaksia, joilla ihmiset pitävät tunteitaan kurissa, luettelee Pajunen.

– Niin sanotut kehotietoisuusryhmät ovat tähän varsin hyvää lääkettä. Kun oppii tunnistamaan nämä tunteet kehossa ja itsessään, osaa lukea paitsi oman kehon viestejä myös toisten.

Paras lääke piilokateuden tunnistamiseen olisi työpaikan avoin ja turvallinen ilmapiiri, jossa tuntemukset voidaan ottaa tarvittaessa esiin.

– Kateuden oivaltaminen on jossain määrin sukua anteeksiannolle. Kateuden myöntäminen puhdistaa työpaikan ilmapiiriä. Siinä pääsee irti omasta puutenäkökulmasta.Tilalle tulee runsauden näkökulmaa, missä kadehditun ihmisen taitoja voidaan opettaa mallintamalla muillekin.

Palkitsemisjärjestelmät
herättävät kateutta

Yritysten palkitsemisjärjestelmät synnyttävät helposti kateuden tunteita. Ihmiset kokevat, että työkaveri on saanut jotain, mihin itselläkin olisi oikeus.

– Palkitsemisjärjestelmien rakentaminen on haastavaa niin, että se palkitsee oikeista asioista, mutta ruokkii silti joukkueajattelua. Myös ylemmän johdon tai muiden toisessa asemassa olevien erilaista palkitsemista voidaan kadehtia, sanoo partneri Hanni Nevas henkilöstöjohtamisen konsulttiyhtiö HR4 Solutionista.

Nevaksen mukaan työhön liittyvät edut, kuten vaikkapa paremmat työvälineet, älypuhelimet, tabletit tai autot, herättävät kateutta, vaikka ne olisikin annettu henkilön käyttöön toimenkuvan takia. Tätä saattaa vielä terästää se, että itsellä ei ole varaa valita työvälineitään.

Työkaveri voi kadehtia toisen kielitaitoa, koska se antaa ihmiselle etuja, joita muilla ei ole. Työkaveri voi olla kateellinen siitä, että tällaisen henkilön työhön kuuluu ulkomaanmatkoja ja erityinen asiakasryhmä.

– Pieni kateus voi olla hyvästä. Kilpailu herättää tavoittelemaan asioita. Se ei saisi kuitenkaan olla jatkuva olotila. Niin, että pitää koko ajan ylittää itsensä. Tämä on vahvasti johtamiskysymys. Jokaisen on saatava huomiota. Ihmisarvo on kaikille samanlaista, mutta kaikkia ei pidä tasapäistää.

30.7.2013 06:01
Jorma Palovaara
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (81)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 9
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Onneksi ole ongelma vapaa kun en ole työkaveri/palkka riippuvainen.

ps. seuratkaa uutisia tarkoin kateelliset.
Anonyymi: globaali_vauaus 30.7.2013 6:36

Anonyymi
Auton vaihto ja pomon kanssa veljeily aiheuttaa eniten kateutta ja pahennusta. Ja jatkuva puhuminen omista lomareissuista rasittaa muita. Myös työkaverien vähättely aiheuttaa ongelmia.
Anonyymi: minä-minä-asenne 30.7.2013 6:42

Anonyymi
Itseäni ei kiinnosta pätkääkään mitä muu porukka duunaa vapaa-ajallaan yms.Duunipaikka on duunipaikka,kaverisuhteita en sieltä hae.
Anonyymi: mikkis 30.7.2013 6:55

Rekisteröitynyt käyttäjä
Harrastuksissa menestyvät lapset aiheuttavat monille pakkomielteitä saada oma lapsi vielä parempaan joukkueeseen vaikka se kehittyisi paljon paremmin nykyisessä kun isä janoaa menestystä ja arvostusta.
Monilla on myös pakonomainen tarve elää lasten/puolison/sisarustenjulkkisten kautta ja jakaa kaikki tieto muille siitä.

Työpaikoilla ollaan samanlaisia kuin päiväkodissa tai koulussa.. meidän isällä on isompi auto kuin teidän isillä, meidän koti on kolme kertaa paremmalla alueella kuin teidän koti jne..
Rekisteröitynyt käyttäjä: Työväen_Ampujat 30.7.2013 7:01

Anonyymi
Itseäni ei kiinnosta pätkääkään mitä muu porukka duunaa vapaa-ajallaan yms.Duunipaikka on duunipaikka,kaverisuhteita en sieltä hae.

Tyypillinen suomalainen introvertti änkyrä
Anonyymi: Ekstro 30.7.2013 7:19

Anonyymi
Opistoinsinöörit kadehtivat diplomi-insinöörejä. Palikat kadehtivat seksuaalisesti puoleensa vetäviä, siis rumat komeita.
Tumpelot kadehtivat käteviä.
Tyhmät viisaita.

Mun "pomolla" oli nuo neljä ensimmäistä ominaisuutta ( palikka, tumpelo etc.)
Anonyymi: IsoMies 30.7.2013 7:29

Anonyymi
Moni työpaikkallani kadehtii, kun "pääsen" matkustamaan 14o päivää vuodessa. Ääni oli toinen kellossa, kun eräskin pääsi kerran käymään päiväseltään Kööpenhaminassa: Lentokentälle lähtö 5.45, kotiin paluu 23.30 ja seuraavana päivänä normaalisti töihin.
Anonyymi: Matkustavainen 30.7.2013 7:36

Anonyymi
"Suomalaisissa työpaikoissa" ikäänkuin ei olisi kateellisuutta muualla.

Kun artikkeli alkaa noin lapsellisesti niin ei voi odottaakaan muuta kuin tuubaa.
Anonyymi: KokemustaOn 30.7.2013 7:38

Anonyymi
Aina kun joku sanoo ettei häntä kiinnosta muiden tekemiset on kateuteen/juoruun matkaa yksi lause.
Anonyymi: rahastakysymys 30.7.2013 7:46

Anonyymi
Kyllä työpaikoilla arvostetaan ja kunnioitetaan ammattimiestä, joka hoitaa asiansa kunnolla. Päätä auotaan niille, jotka ovat pelkkiä lapasia.
Anonyymi: Välimallinjätkä 30.7.2013 7:47
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 9
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Asiakastieto

Yhteistyössä