Kirjaudu ▼
 

500 000 munaa yritti pelastaa pääsiäisen – turhaan

Lehtikuva / Sari Gustafsson
500 000 munaa yritti pelastaa pääsiäisen – turhaan
500 000 munaa oli jo melkein matkalla pelastamaan pääsiäistä. Tämä ei kuitenkaan ole mahdollista Suomessa.
Sakari Nupponen
5.4.2012 06:03
87

Belgialaisen Vieira Dryon Groupin edustaja Petri Halonen käy kuumana. Hän olisi tuonut maahan 500 000 vapaan kanan munaa Liettuasta, jossa yhtiöllä on oma kanala.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran vaatimukset olivat kuitenkin mahdottomat. Lupaa ei hänen mukaansa herunut, vaikka viime viikolle Suomeen lähti kolme kuorma-autollista munia.

Halonen tuntee munabisneksen ja kehuu vieneensä itse Suomesta Ruotsiin 160 miljoonaa munaa.

Eviran mukaan
tuoda saa, jos...

– Ei tuonti ole mahdotonta. Silloin kun raa’at munat tuodaan myytäväksi kaupoissa, niiden täytyy täyttää tietyt erityisvaatimukset, ylitarkastaja Joni Haapanen Eviran tuonti- ja markkinavalvontayksiköstä sanoo.

Vaikka kyse on EU:n sisämarkkinakaupasta, nämä vaatimukset tulee täyttää Suomessa ja Ruotsissa, jotka ovat ainoat maat, joissa koko munaketju on salmonellavapaa. Siksi Haapasen mukaan kukin kanaparvi pitää tutkia.

– Siitä, kuinka monta näytettä ja kuinka usein, on omat säädöksensä.

Hän ei usko, että näiden säädösten noudattaminen olisi ylivoimaista – saati niin kallista, että se estäisi munien tuonnin kokonaan.

– Se on ymmärrettävää, että yritykset ja yrittäjät saattavat kokea sen monimutkaisemmaksi kuin esimerkiksi juuston tuonnin, Haapanen toteaa.

Munakunta tuo,
mutta kuumentaa

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Yksi raakoja kananmunia Suomeen tuova yritys on tuottajien Munakunta. Munat saa siis tuoda raakana, mutta ne pitää viedä kuumennuksen. Tällaiset munat myydään teollisuudelle ja suurtalouksille.

Munakunnan toimitusjohtaja Jan Lähde ei usko, että Suomessa kukaan myy kaupassa tuontimunia.

– Olen kyllä kuullut huhuja, hän sanoo ja huomauttaa, että ei tuonti kielletty ole – pitää vain täyttää kaikki hygieniavaatimukset.

Lähteen mukaan Suomessa tuotanto on nyt 10 prosenttia pienempi kuin kulutus. Se saadaan kurottua kiinni kesän jälkeen, kun kanaloiden tiloihin investoidaan.

Kannattaisiko ryhtyä
nyt munafarmariksi?

Kysyttäessä kannattaisiko nyt ryhtyä kananmunan tuottajaksi, hän vastaa vahvasti empien ja muistuttaa takavuosien ylituotannosta.

Pääsiäisenä tilanne riistäytyi käsistä, koska yhden viikon aikana kulutus on 50 prosenttia suurempi kuin muulloin. Muuten munien kulutus on noussut viimeksi kuluneen vuoden aikana 5–10 prosenttia, kun aiemmin kasvu oli pari prosenttia. Lähde arvelee syyksi karppauksen.

Pula on nostanut munien keskihintaa, joka on kohonnut yli 3,50 euroon kilolta, kun se viime vuonna oli runsas kolme euroa.

Copyright Creative Commons Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy

Kommentit (87)


Anonyymi
Eli taas suojataan ja tuetaan tehotonta ja tukiaisilla elätettävää maatalouttamme.

Tuet pois, rajat auki ja vapaa kilpailu päälle. Ai niin ja maajussit vois myös alkaa maksamaan itse eläkkeensä, maksattavat nekin veronmaksajilla. Jäävät muuten nykyjään eläkkeelle 56-vuotiaina...
stadin jeppe jee 5.4.2012 12:14

Anonyymi
Mitä kautta se salmonella osaa mennä sinne kuoren sisälle? Tunteeko joku tarttumismekanismia paremmin?
semafoori 5.4.2012 12:25

Anonyymi
Eiköhän Jykke ole muninut muutamankymmenen pääsiäisen tarpeiksi.


Taidat nyt tarkoittaa Juttaa, tuota Kokkolan lahjaa koko sivistyneelle maailmalle...
Mikä on 5.4.2012 12:34

Anonyymi
Suomen munien tuotanto väheni kun häkkikanaloista luovuttiin ja kanat saivat (vähän) paremmat olosuhteet.
Munia riittäisi, jos Suomi yhä jatkaisi eläinrääkkäyslinjalla.
Mielestäni on asiallista, että maat, jotka laistavat kyseistä sääntöä, eivät saavuta tilanteessa ansaitsematonta hyötyä.

Kyllä tuotanto löytää uusillakin ehdoilla tasapainon - se vaan vaatii aikaa ja malttia!

Kyllä laki on ihan sama kaikissa EU-jäsenvaltioissa. Kananmunien hinta on noussut 40% uuden lain myötä joka puolella eurooppaa. Munia kyllä riittää omiin tarpeisiin ja vientiinkin täällä keski-euroopassa. Eikä täällä istuta vessassa salmonellan takia yhtään sen enempää kuin suomessakaan. Salmonellavaatimus on mainio tapa suojella suomalaisia maataloustuottajia edullisilta tuontimunilta ja suomalainen maksaa taas.
professionalism 5.4.2012 12:42

Anonyymi
Eli taas suojataan ja tuetaan tehotonta ja tukiaisilla elätettävää maatalouttamme.

Tuet pois, rajat auki ja vapaa kilpailu päälle. Ai niin ja maajussit vois myös alkaa maksamaan itse eläkkeensä, maksattavat nekin veronmaksajilla. Jäävät muuten nykyjään eläkkeelle 56-vuotiaina...

56- vuotiaana on mahdollista saada luopumistuki. Ei eläkettä. Perehdytään niihin asioihin ennen kuin tullaan huutelemaan...
Maamies 5.4.2012 13:23

Anonyymi
On se kumma kun EU:n toisesta maasta ei saa tuoda kanamunia jotka ovat kuitenkin steriilejä niin kauan kunnes kuori avataan.

EVIRA ei vain halunnut kanamunia Suomeen pilaamaan vähittäistavarakaupan hyviä bisneksiä kun myymällä loppuun munat saadaan mielivaltaista voittoa... jälleen kerran.

Olen useilta ravintolayrittäjiltäkin kuullut miten vaikeaksi EVIRA tekee lupaprosessit yms. vaikka hygienia ja muut asiat olisivatkin kunnossa. Syömäkelpoista ruokaa on pakko heittää roskiin eikä voi antaa esim. sikaloille koska EVIRA määrää näin. Aikaisemmin suomalainen ylijäämäruoka vietiin sikaloihin syötäväksi, nyt joutuvat ostamaan kalliilla rehua (tämäkin rehubisnes myytiin ulkomaalaisille, samoin lannoitteet).
Tuota noin vaan 5.4.2012 13:28

Anonyymi
Käykää muisakin kaupoissa kuin automarketeissa... lähiökaupoissa ovat hyllyt notkuneet voita ja kananmunia vaikka iltapäivälehdet ovat pulasta paasanneet!
kananmunia on... 5.4.2012 14:16

Anonyymi
Suomen munien tuotanto väheni kun häkkikanaloista luovuttiin ja kanat saivat (vähän) paremmat olosuhteet.
Munia riittäisi, jos Suomi yhä jatkaisi eläinrääkkäyslinjalla.
Mielestäni on asiallista, että maat, jotka laistavat kyseistä sääntöä, eivät saavuta tilanteessa ansaitsematonta hyötyä.

Kyllä tuotanto löytää uusillakin ehdoilla tasapainon - se vaan vaatii aikaa ja malttia!
Kyllä laki on ihan sama kaikissa EU-jäsenvaltioissa. Kananmunien hinta on noussut 40% uuden lain myötä joka puolella eurooppaa. Munia kyllä riittää omiin tarpeisiin ja vientiinkin täällä keski-euroopassa. Eikä täällä istuta vessassa salmonellan takia yhtään sen enempää kuin suomessakaan. Salmonellavaatimus on mainio tapa suojella suomalaisia maataloustuottajia edullisilta tuontimunilta ja suomalainen maksaa taas.


Tuottaja saa munakilosta hieman yli euron. Laki on uusista häkeistä kaikille sama, yli 10 maata vain ei ole noudattanut sitä. Eikö ole mielenkiintoista paljonko hinta nousee kaupassa kun tuottaja saa 10 cnt kilolle lisää ? kaupan kulutko siinä kasvavat kun tuottaja uusii häkit ?
Nimetön 5.4.2012 14:23

Anonyymi
Siinä olis todella pääsiäinen pelastettu suomipojilla ja -tytöillä, kun suoli pitkällä oltais terkkarijonossa. Haloo hei!
Maksakaa asiallista hintaa niin saatte suomalaista laatumunaa.
KartsaQ 5.4.2012 15:04

Anonyymi
syrjäsuomi on ja pysyy ikuisesti syrjäsuomi...
King Arthur 5.4.2012 15:08
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Asiakastieto

Yhteistyössä