Kirjaudu ▼
 

500 000 munaa yritti pelastaa pääsiäisen – turhaan

Lehtikuva / Sari Gustafsson
500 000 munaa yritti pelastaa pääsiäisen – turhaan
500 000 munaa oli jo melkein matkalla pelastamaan pääsiäistä. Tämä ei kuitenkaan ole mahdollista Suomessa.
5.4.2012 06:03
Sakari Nupponen
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Belgialaisen Vieira Dryon Groupin edustaja Petri Halonen käy kuumana. Hän olisi tuonut maahan 500 000 vapaan kanan munaa Liettuasta, jossa yhtiöllä on oma kanala.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran vaatimukset olivat kuitenkin mahdottomat. Lupaa ei hänen mukaansa herunut, vaikka viime viikolle Suomeen lähti kolme kuorma-autollista munia.

Halonen tuntee munabisneksen ja kehuu vieneensä itse Suomesta Ruotsiin 160 miljoonaa munaa.

Eviran mukaan
tuoda saa, jos...

– Ei tuonti ole mahdotonta. Silloin kun raa’at munat tuodaan myytäväksi kaupoissa, niiden täytyy täyttää tietyt erityisvaatimukset, ylitarkastaja Joni Haapanen Eviran tuonti- ja markkinavalvontayksiköstä sanoo.

Vaikka kyse on EU:n sisämarkkinakaupasta, nämä vaatimukset tulee täyttää Suomessa ja Ruotsissa, jotka ovat ainoat maat, joissa koko munaketju on salmonellavapaa. Siksi Haapasen mukaan kukin kanaparvi pitää tutkia.

– Siitä, kuinka monta näytettä ja kuinka usein, on omat säädöksensä.

Hän ei usko, että näiden säädösten noudattaminen olisi ylivoimaista – saati niin kallista, että se estäisi munien tuonnin kokonaan.

– Se on ymmärrettävää, että yritykset ja yrittäjät saattavat kokea sen monimutkaisemmaksi kuin esimerkiksi juuston tuonnin, Haapanen toteaa.

Munakunta tuo,
mutta kuumentaa

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Yksi raakoja kananmunia Suomeen tuova yritys on tuottajien Munakunta. Munat saa siis tuoda raakana, mutta ne pitää viedä kuumennuksen. Tällaiset munat myydään teollisuudelle ja suurtalouksille.

Munakunnan toimitusjohtaja Jan Lähde ei usko, että Suomessa kukaan myy kaupassa tuontimunia.

– Olen kyllä kuullut huhuja, hän sanoo ja huomauttaa, että ei tuonti kielletty ole – pitää vain täyttää kaikki hygieniavaatimukset.

Lähteen mukaan Suomessa tuotanto on nyt 10 prosenttia pienempi kuin kulutus. Se saadaan kurottua kiinni kesän jälkeen, kun kanaloiden tiloihin investoidaan.

Kannattaisiko ryhtyä
nyt munafarmariksi?

Kysyttäessä kannattaisiko nyt ryhtyä kananmunan tuottajaksi, hän vastaa vahvasti empien ja muistuttaa takavuosien ylituotannosta.

Pääsiäisenä tilanne riistäytyi käsistä, koska yhden viikon aikana kulutus on 50 prosenttia suurempi kuin muulloin. Muuten munien kulutus on noussut viimeksi kuluneen vuoden aikana 5–10 prosenttia, kun aiemmin kasvu oli pari prosenttia. Lähde arvelee syyksi karppauksen.

Pula on nostanut munien keskihintaa, joka on kohonnut yli 3,50 euroon kilolta, kun se viime vuonna oli runsas kolme euroa.

5.4.2012 06:03
Sakari Nupponen
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (87)


Anonyymi
Kyllä on suomalaiset pöljiä jos luulevat , että munat halpuvat, kun niitä tuodaan ulkomailta. Välittäjät vaan siinä hoitaa rahat itellensä.
Anonyymi: aatu 5.4.2012 9:26

Anonyymi
Muualla Euroopassa ei todellakaan voi syödä raakoja tai huonosti kypsennettyjä munia. Esimerkiksi kakkutaikinan jämien nuoleminen kulhosta on täysin mahdoton ajatus.


Ai jaa? Mihinkähän tietoon tämä perustuu? olen jo vuosia käyttänyt munia aivan kuten Suomessakin, enkä ole koskaan saanut salmonellatartuntaa. Tiesitkö että salmonellaa on monenlaista ja yleisimmät eivät ole kananmunassa itsessään vaikka kanassa olisikin ja jos onkin niin se salmonella on siinä kuoren päällä eikä sisällä. On vain, jos oikein muista, yksi salmonella tyyppi joka on itse siellä munan sisällä.. Tuo on erittäin harvinainen. Munia voi siis käyttää täällä mantereella aivan kuten Suomessakin. Itse käytän myös raakoja kanamunia esimerkiksi kun valm istan jotain jälkiruokia, vaikkapa tiramisua. Enkä ole salmonellaa saanut enkä vatsanväänteitä.
Anonyymi: propagandaa koko sal 5.4.2012 9:28

Anonyymi
- - Tässä nähdään työnteon yleinen huono motivaatio Suomessa. Kanojenkaan ei enää kannata täällä munia.


Mutta eikös kysymys ole puhtaasta peruskapitalismista? Kilpailutilanteessa farmarit eivät halua lisätä kotimaista tuotantoa, kun vähempi tuotanto parantaa tuotteen hintaa ja nostaa voittoa. Minulle on opetettu, että kapitalismi "kannustaa" yrittämiseen.

Jos Liettuan tila oli vapaan kanan tuotantotila, Suomi on siis viimeinkin alkanut suojata omaa tuotantoaan.
Muualla EU:ssa näin on toimittu jo kauan. Eläinlääkärin todistukset salmonellapuhtaudesta olisi voinut halvalla ostaa paikalliselta rautatieasemalta. Taitaa olla vähän tumpelo tuo maahantuoja :)
Anonyymi: "Kettutyttö&quo 5.4.2012 9:29

Anonyymi
Muualla Euroopassa ei todellakaan voi syödä raakoja tai huonosti kypsennettyjä munia. Esimerkiksi kakkutaikinan jämien nuoleminen kulhosta on täysin mahdoton ajatus.


Jaa no kyllä täälläkin voi raakoja munia syödä ilman salmonella vaaraa. Monasti tulee käytettyä munia esim jälkiruokien tekemisessä niin, ettei niitä kypsennetä. Esimerkiksi kun valmistan tiramisua, siinä ei kananmunaa kypsennetä valmistusvaiheessa.
Anonyymi: ei tule salmonellaa 5.4.2012 9:31

Anonyymi
- - Toisaalta en ole koskaan tavannut ihmistä täällä keski-Euroopassa asuessani jolla olisi ollut salmonellan aiheuttama vatsatauti tms eikä kukaan tuntemani henkilö tunne henkilöä kenellä olisi ollut vatsatauti salmonellan vuoksi. - - .


Olen nähnyt, että paikalliset juovat kraanvettäkin - vaikka itse sain iitä vatsanpuruja heti! Kyseessä taitaa olla bakteerikantaan tottuminen.
Anonyymi: Leea 5.4.2012 9:36

Anonyymi
"Belgialaisen Vieira Dryon Groupin edustaja Petri Halonen käy kuumana. Hän olisi tuonut maahan 500 000 vapaan kanan munaa Liettuasta, jossa yhtiöllä on oma kanala."

"Halonen tuntee munabisneksen ja kehuu vieneensä itse Suomesta Ruotsiin 160 miljoonaa munaa."

Ois kannattanu jättää vähän tännekin. ;) No mutta, minusta on turha vääntää tätä munakohtua kun tässä on ollut 13 vuotta aikaa tehdä tarvittavat muutokset kanalaan. Itse olen jo vuosikaudet ostanut joka tapauksessa pelkästään vapaan kanan munia, ja näin moni muukin tuntuu tehneen.
Anonyymi: voe voe 5.4.2012 9:43

Anonyymi
Eiköhän Jykke ole muninut muutamankymmenen pääsiäisen tarpeiksi.


Katainen sitä ja tätä, olipa uutinen vaikka kananmunista....

Katkerien rommarien valitus alkaa pännimään siinä määrin että toivottavasti katainen hommaa suomelle vähintään 500 miljardin velat joita maksetaan seuraavat tuhat vuotta korkoineen... siinä olisi teille pelleille itkemistä vähäksi aikaa.
Anonyymi: Nimetön 5.4.2012 9:47

Anonyymi
Kokoomuksen puoluetoimiston väkeä alkaa siis katkerat rommarit PÄNNIMÄÄN.
Anonyymi: Ei yllättä 5.4.2012 10:04

Anonyymi
Lähiruuan tuottajat haittaavat glopaalia mättöbisnestä
Anonyymi: Integraatiovirasto 5.4.2012 10:12

Anonyymi
Kokoomuksen puoluetoimiston väkeä alkaa siis katkerat rommarit PÄNNIMÄÄN.


Todellakin, katkerat rommarit voisi muuttaa vaikka siperiaan... allegrolla pääsee rajan yli ja siitä eteenpäin vaikka karjavaunulla.. siellä on tilaa valittaa, valittaa ja valittaa.

Ymmärtäisin tuon vuosikausia kestäneen valituksen jos täällä olisi asiat oikeasti huonosti, mutta kun ei ole jos viitsii edes vähän jotain tehdä itsensä eteen. Perusrommarille tuo lienee täysin utopistinen ajatus.
Anonyymi: Nimetön 5.4.2012 10:16
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Asiakastieto

Yhteistyössä