Kirjaudu ▼
 

Nuori mies, kurjuuden kuningas?

Heini Karjanmaa
Nuori mies, kurjuuden kuningas?
Osalla nuorista miehistä näyttää pyyhkivän todella heikosti. Kansanterveysmittareilla huono-osaisuus tiivistyy tutkijan nimeämälle "banaani-alueelle" pohjoiseen. Miesköyhyyttä tutkinut professori kirjoittaa, että tie miehen kurjuuteen käy "neljän A:n" kautta.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Talvisodan alla sotaväen ylilääkäri Väinö F. Lindén havaitsi alokkaiden terveystietojen perusteella kansansairauksien keräytymän suurin piirtein nykyisen Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella.

Yllätys oli suuri lääkintäkenraalimajuri evp Pentti Kuroselle, kun hän havaitsi, että kuvio on edelleen sama. Kuronen kantaa suurta huolta siitä, miten näiden alueiden syrjäytymisvaarassa olevien nuorukaisten käy.

– Sinne, missä kansansairauksien summaindeksi on huono, tiedetään keräytyvän kaikenlaista muuta ongelmatiikkaa ja työttömyyttä. Tämä banaanialue – näin sitä olen kutsunut – alkaa Kuusamosta ja kulkee Pohjois-Pohjanmaan halki Reisjärvelle. Siihen kuuluu myös Kainuu. Siellä on paljon huonossa tilassa olevia alueita, joissa kutsuntojen hylkäysprosentti on ollut jopa 40:tä, Kuronen kertoo.

Taloussanomat selvitti THL:n tilastoista, näkyykö banaanialue, jos verrataan kansansairauksien sijaan miestyöttömyyttä, koulutuksen ulkopuolella olevia nuoria miehiä ja miesten juovuksissa tekemiä rikoksia.

Päijät-Häme ja Kymenlaakso
myös syrjäytymisen kärkialueita

Myös tässä vertailussa Pohjois-Pohjanmaa ja Kainuu olivat huono-osaisimpien joukossa, mutta Päijät-Häme nousi näillä mittareilla ”kurjuusindeksin” ykköseksi. Kakkosena oli Kymenlaakso ja kolmosena Lappi. (Katso tarkemmin kartta ja taulukko jutun lopusta).

Kymenlaaksossa koulutuksen ulkopuolella olevia nuoria miehiä oli hieman keskimääräistä enemmän. Uudellamaalla heitä oli Ahvenmaata lukuun ottamatta eniten, mutta miesten työttömyys oli Uudellamaalla Pohjanmaan (Vaasan) jälkeen maan alhaisin. Kainuussa, Lapissa ja Pohjois-Karjalassa miesten työttömyys oli korkeinta.

Humalassa eniten rikoksia tekivät miehet Lapissa, Pohjois-Savossa, Päijät-Hämeessä ja Satakunnassa.

"Tsekkilista" syrjäytymisen
pysäyttämiseksi

Kurosen mukaan nuoren miehen syrjäytymisriski näkyy jo neuvolassa.

– Yhteiskunnan rajatut resurssit pitäisi kohdentaa varhaisten syrjäytymisuhkien havaitsemiseen ja ehkäisyyn. Jokainen yhteiskunnan ulkopuolelle pudonnut nuori maksaa elämänsä aikana miljoona euroa tai enemmän. Meillä on syrjäytyvien ja työttömien nuorten joukossa nämä 30 000 nuorta, jotka ovat hävinneet koko yhteiskunnan ulkopuolelle. Lasku on kallis, puhumattakaan inhimillisestä tuskasta, jota syrjäytyminen tuottaa.

Kuronen kokoaa parhaillaan Oulussa tutkimusryhmää, joka keksisi uusia tapoja nuorten miesten auttamiseen. Keinoja on ollut vähän, mutta yksi toimiva on Aikalisä-hanke, joka tukee apua tarvitsevia alokkaita. Se on hyvin kysytty ja levinnyt jo yli puoleen kunnista.

Kurosen mukaan viranomaiset pitäisi saada yhteistyöhön ja ongelmat havaita jo varhain ”tsekkilistalla” eri terveydenhuollon portaissa.

– Saisimme edes jotkut pelastettua. Kaikkia ei pysty edes auttamaan, valitettavasti.

Miesten paha olo piilossa,
mutta näkyy tekoina

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkijan Kaija Appelqvist-Schmidlechnerin väitöstutkimuksen mukaan kutsuntaikäisten mielenterveysongelmat olivat syynä 40 prosentissa vapautuksia.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Huonoon kuntoon ja ylipainoon liittyvät tuki- ja liikuntaelinten ja sidekudossairaudet olivat syynä viidesosassa keskeytyksiä. Miehen mielenterveyden ongelmiin on tutkijan mukaan vaikeampi päästä kiinni.

Työttömyys, kouluvaikeudet, päihdeongelmat ja sosiaalisten tukiverkostojen puute ovat THL:n tutkijan mukaan nuorilla miehillä naisia yleisempiä ongelmia. Nivelvaiheet, jolloin nuorukaiset muuttavat pois kotoa tai yrittävät päästä opiskelemaan tai töihin, ovat riskihetkiä pudota kelkasta.

Vaikka nuorten miesten syrjäytyminen itsessään ei ole merkittävästi lisääntynyt, hyvinvointi näyttää tutkijan mukaan miesten kohdalla polarisoituvan eli jakautuvan hyvä- ja huono-osaisiin erityisen vahvasti.

– Suurella osalla nuoria miehiä menee paremmin kuin koskaan ennen, mutta sillä osalla, joka on jäämässä yhteiskunnan ulkopuolelle, ongelmat kasaantuvat ja käyvät yhä monisyisemmiksi ja niitä on vaikeampi hoitaa, Appelqvist-Schmidlechner sanoo.

– Kun mies voi pahoin tai on masentunut, sitä ei välttämättä tunnista – edes mies itse. Masennus ja muut mielenterveysongelmat kytkeytyvät usein häiriökäyttäytymisen taakse, rikollisuuteen tai päihteisiin.

Syrjäytyneistä valtaosa
nuoria miehiä 

Vuonna 2010 kaksi kolmasosaa syrjäytyneistä nuorista oli miehiä, Elinkeinoelämän valtuuskunnan raportti kertoi. Taantuma iskee miehiin ylipäänsä naisia enemmän, ja usein työttömyys kirpaisee miestä vielä syvemmältä. Työttömien miesten itsemurhakuolleisuus on naisia suurempaa, Kuntoutussäätiön tutkimus osoittaa. Myös alkoholi on miehillä paljon naisia yleisempi kuolinsyy.

Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen mukaan työikäisten miesten työvoimaosuus on pienentynyt 1980-luvulta lähtien, mutta syvän rakennemuutoksen merkitystä juuri miehille ei ole yhteiskunnassa ymmärretty.

Miehet kilpailevat kiihtyvästi työmarkkinoilla ja elämässä. Nuoret miehet rakentavat elämäänsä yhä kovenevien arvojen ja yleisen epävarmuuden keskellä.

Potutusta ja päässä
napsahduksen vaaraa

Sosiaalityön professori Jari Heinonen kirjoittaa tutkimuksessa ”neljän A:n kisasta”. Se on kilpailua ”ansiosta, akasta, asunnosta ja autosta”. Kun puhutaan "miehisestä tappioputkesta, syrjäytymiskierteestä, se alkaa yleensä juuri näiden neljän A:n menettämisestä – usein juuri tässä järjestyksessä!"

– Äärimmillään köyhän miehen elämä on potutusta, jossa ”joko tai -napsahdus” vaanii koko ajan. Napsahdus tarkoittaa sitä, että tekee joko itselleen jotakin tai sitten ympäristölle.


[zoom]

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (375)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 38
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Vain asuntovelka korolla pelastaa nuoren miehen, oma velka omaan työhön.
Anonyymi: Goldman sahcs 6 - 0 12.3.2012 6:08

Anonyymi
Paremmointivaltiossa välittäminen voidaan tehdä vapaaehtoisesti, ja vieläpä ilmaiseksi, siten että kukin huolehtii lähipiirinsä hyvinvoinnista: kultahammasrannikkolaiset omastaan ja "köyhien banaani-alueiden" väki omastaan, jolloin kultahammasrannikolla voidaan edelleen laskea verotusta, ja juustohöylällä ajaa esim. neuvolatoiminta alas koko maassa.
Anonyymi: Presidentti on Työ 12.3.2012 6:16

Anonyymi
Uusi lippalakki ja tuonti bemari saa ne iloiseksi
Anonyymi: miksi luuserit kiinn 12.3.2012 6:19

Anonyymi
Havaintoni viittaa vahvasti siihen että naiset on tasapuolisesti tuossa kuviossa mukana.
Ehkä tuo miesten taipumus tehdä itsari on matalampi kuin naisilla, muuten tilanne on tasan.
Perustan tutkimikseni siihen että tunnen - tunsin näitä sekä vielä elossa olevia että jo kuolleita.
Nyt kun tämä onnelan tuho alkaa.
Mukaan rientää muutkin kuin nuoret.
Elämäntilanne ei korjaannu jos sitä ei ole opiskeltu lainkaan.
Ja jos nuori on heitteillä heti 16 vuotiaana ja vielä jatkuu 20v.
Hyvinvointi yhteiskuntamme romahdus alkaa 2012 ja sen jälkeen ollaankin liemessä.
Anonyymi: täti pirkanmaalta jo 12.3.2012 6:29

Anonyymi
Yhteiskunta tarjoaa aivan liikaa ymmärrystä ja paapomista, lisäksi raavaana heteromiehenä oleminen tuntuu olevan rikos.

Armeija takaisin 8 kuukauden pituiseksi, eikä vapautuksia kellekäään! Antakaa miesten olla miehiä, niin jopa tilanne paranee!
Anonyymi: Naisellinen mies - t 12.3.2012 6:32

Anonyymi
No niin King Sauli. Mikä on viisastenkivi mitä ei olla osattu kääntää? Onko se työ ja sossutuksen lopettaminen noin alkajaisiksi?
Anonyymi: Liikaa aikaa 12.3.2012 6:32

Anonyymi
Enemmin ollan huolissaan kympin tytöistä, kun ei ura urkene. Paikkoja yhtiöiden hallituksiin tehdään vaikka naiskiintiöillä. Oppimisvaikeuksista kärsivistä moponvirittäjäpojista on huolissaan vain poliisi.
Anonyymi: Nuori mies nimetön 12.3.2012 6:42

Anonyymi
Suomalainen mies on häviäjä tulotasoon katsomatta.
Anonyymi: Aurinko paistaa 12.3.2012 6:42

Anonyymi
Yhteiskunta tarjoaa aivan liikaa ymmärrystä ja paapomista, lisäksi raavaana heteromiehenä oleminen tuntuu olevan rikos.

Armeija takaisin 8 kuukauden pituiseksi, eikä vapautuksia kellekäään! Antakaa miesten olla miehiä, niin jopa tilanne paranee!


Armeijan voi heti lopettaa (lasten hiekkalaatikko) ja maksaa liian paljon.
Anonyymi: Nimetön 12.3.2012 6:45

Anonyymi
yhteiskunnan tiukentunut kokoomukselainen ilmapiiri.
JOKAINEN ON OMAN ONNENSA SEPPÄ.


Hitto että elämä olisikin tylsää jos valtion virallisten tätien huomassa oltaisiin vielä nykyistäkin enemmän. Oikeesti, mitä täällä oikein vaaditaan? Letkuruokintaa ja sängyssä makaamista?

Suomessa on ylimitoitettu sosiaaliturva, avoin ilmainen koulutus kaikille halukkaille valitsemallaan alalla aina tohtorinhattuun asti, kaikkien saatavilla olevat terveyspalvelut flunssatodistuksesta aina syöpähoitoihin asti, aikuisten ihmisten hoiva- ja paapomispalveluita jokaisesta pienimmästäkin syystä, tylsämieliset populistipoliitikot joiden ainoa missio on siirtää työssäkäyvien rahat työtätekemättömien taskuun...

Mun on vaan niin vaikee käsittää että miten tästä enää päästäisiin kauemmaksi tuosta ajatuksesta että "jokainen on oman onnensa seppä". Toki moni mainitsemistani asioista on sellaisia, joita kannatan itsekin. Kaikille pitää kuitenkin antaa mahdollisuudet.
Anonyymi: jumalat ovat typeriä 12.3.2012 6:53
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 38
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Asiakastieto

Yhteistyössä