Kirjaudu ▼
 

Luultavasti hän käskee pian Nokian Elopia

Lehtikuva
Luultavasti hän käskee pian Nokian Elopia
Risto Siilasmaa on F-Securen perustaja ja Elisan hallituksen puheenjohtaja.
Nokian hallituksen seuraavana puheenjohtajana pidetty mies tuo yhtiöön jatkuvuutta, analyytikot arvioivat. Samalla hän on kiinnostava ja nuori vaihtoehto. Hän on Risto Siilasmaa, ja tätä häneltä odotetaan.
5.1.2012 15:44
Toivo Martikainen
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Tänään tullut uutinen matkapuhelinyhtiö Nokian hallituksen jäsenen Risto Siilasmaan todennäköisestä noususta hallituksen seuraavaksi puheenjohtajaksi ei hämmästytä yhtiötä seuraavia analyytikkoja.

Siilasmaan yrittäjätausta saa analyytikoilta kiitosta, vajavainen kansainvälinen kokemus moitteita. Hänen uskotaan pitävän Nokian pääkonttorin Suomessa.

Siilasmaan nousu hallituksen puheenjohtajaksi nähdään luonnollisena, sillä hän on ollut viime vuosina mukana tekemässä suuria strategisia muutoksia niin älypuhelinten Windows-yhteistyössä kuin verkkoyhtiö Nokia Siemens Networksinkin suhteen.

Nokia Oyj Nokia Solutions and Networks Oy
Taloustiedot
Y-tunnus 0112038-9
Kotipaikka Helsinki
Yhtiömuoto OYJ
Kaikki yrityksen taloustiedot
Osaketiedot
Viim. hinta € 4,966
Muutos € -0,070
Muutos % -1,37
Katso kurssihistoria
Osinkotiedot
Tarkista osinkokalenteri ja tulosjulkistuspäivät

– Siilasmaa on kiinnostava, nuori vaihtoehto Nokian hallituksen puheenjohtajaksi. Siilasmaan yrittäjätausta F-Securessa auttaa varmasti puheenjohtajan tehtävissä. Hän on nopea liikkeissään, ja juuri nyt Nokia tarvitsee sellaisen henkilön, joka vetää sitä nopeasti eteenpäin, pankkiiriliike Öhmanin analyytikko Helena Nordman-Knutson kommentoi.

Nordman-Knutson korostaa nimenomaan Siilasmaan yrittäjätaustaa F-Securen menestystarinan luomisessa. Lisäksi hän saa kiitosta toimistaan Elisan hallituksen puheenjohtajana.

– Käsittääkseni kaikki ovat olleet hirveän tyytyväisiä siihen, mitä Siilasmaa on tehnyt Elisan hallituksen puheenjohtajana, Nordman-Knutson sanoo.

Uutinen Siilasmaan uudesta pestistä ei tullut yllätyksenä myöskään pankkikonserni Nordean Nokia-analyytikolle Sami Sarkamiehelle.

– Eihän tämä ole kovin yllättävä uutinen, Siilasmaan nimi on ollut aikaisemminkin tässä yhteydessä esillä. Ei tätä toki varmana asiana ole pidetty. Hänen taustansa on hyvin erilainen kuin edeltäjällään Jorma Ollilalla, Sarkamies sanoo.

– Siilasmaan vahvuutena on varmasti teknologiaymmärrys, ja aktiivinen, osallistuva ote, Sarkamies jatkaa.

Liian nopea
liikkeissään?

Asiantuntijat kuvailevat Siilasmaata nopealiikkeiseksi, amerikkalaistyyliseksi yritysjohtajaksi. Nordman-Knutsonin mukaan Nokia tarvitsee tällaista johtajaa juuri nyt. Samalla on pidettävä pidemmän tähtäimen strategia mielessä.

– Tärkeää on saada uusia malleja nopeasti ulos ja tarkka kuva markkinoista vuosina 2012 ja 2013. Tässä Siilasmaa on hyvä. Samalla ei kuitenkaan saa unohtaa pitkää tähtäintä. Esimerkiksi amerikkalaiset liikkuvat usein liian nopeasti ja unohtavat, missä haluavat olla viiden vuoden päästä, hän sanoo.

– Ilmassa on aika isoja strategisia kysymyksiä, enkä tiedä, onko Siilasmaalla yrittäjätaustaisena, nopealiikkeisenä johtajana voimaa katsoa eteenpäin ja ymmärtää suuret linjat. Pidemmän tähtäimen suunnittelu on hirveän tärkeää, ja Nokia tarvitsee nyt vakautta enemmän kuin mitään muuta. Riski on siinä, että Nokia liikkuu liian nopeasti, eikä muista olla strateginen, Nordman-Knutson jatkaa.

Nordean Sarkamies muistuttaa, että vaikka Siilasmaan tausta on erilainen Ollillaan verrattuna, hän on ollut Nokian hallitustyöskentelyssä jo hyvän aikaa mukana ja takaa siten jatkuvuuden.

– Siilasmaalla on todennäköisesti ollut keskeinen rooli viime vuosien muutoksissa. Hän tuli mukaan kolmisen vuotta sitten, ja sen jälkeen on tapahtunut paljon, Sarkamies analysoi.

Heikkoutena kansainvälisen
kokemuksen puute?

Vaikka Siilasmaa on luonut F-Securen suuruuden ja johtanut teleoperaattori Elisan hallitusta vuodesta 2007 lähtien, hänellä ei ole laajaa kokemusta Nokian kaltaisen kansainvälisen suuryrityksen johtamisesta.

– Elisan hallituksen puheenjohtajuus on aika hyvä pohja Nokian hallitukseen. Siilasmaa tulee kuitenkin siinä mielessä pienestä yrityksestä, että Elisa ei ole mikään globaali yhtiö, vaan suomalainen toimija. F-Secure on tietysti kansainvälinen yritys, muttei yhtä iso kuin Nokia, Öhmanin Helena Nordman-Knutson arvioi.

– Siilasmaalla on kansainvälisyydessä oppimista. Hän on toki kansainvälinen johtaja, muttei yhtään samassa mitassa kuin Nokia on kansainvälinen yritys, Nordman-Knutson jatkaa.

Myös Nordean Sami Sarkamies näkee Siilasmaan heikkoutena kansainvälisen kokemuksen puutteen.

– Vaikka hänellä on monipuolista kokemusta hallitustyöskentelystä ja puheenjohtajuudesta, hänellä ei ole omakohtaista johtamiskokemusta Nokian kokoisesta kansainvälisestä yrityksestä, Sarkamies sanoo.

Sarkamies ei kuitenkaan näe heikkouksien kaatavan Siilasmaata.

– Teknologiaosaaminen on varmasti painanut vaakakupissa – sitä ei ole Nokian hallituksessa liikaa – muuta osaamista ja johtamiskokemusta siellä kylläkin on. Nokiassa on viime vuosina kompastuttu teknologiakysymyksiin, ja ne ovat tällä hetkellä relevantein alue. Niissä toimitusjohtaja Stephen Elopkin kaipaa Siilasmaalta sparrausapua, Sarkamies sanoo.

Miten yhteistyö Elopin
kanssa toimii?

Siilasmaalle on alusta alkaen erityisen tärkeää muodostaa toimiva yhteistyösuhde Elopin kanssa. Suomalaisessa yrityskulttuurissa hallituksen puheenjohtaja on usein voimakas hahmo, joka ohjaa ja neuvoo toimitusjohtajaa aktiivisesti.

– Siilasmaa puhuu ainakin samaa kieltä Elopin kanssa, sillä molemmat ovat taustaltaan teknokraatteja ja kummallakin on enemmän ohjelmistopuolen taustaa. Tässä mielessä he ovat sielunkumppaneita Nokian hallituksessa, jossa ei ole muita ohjelmistotaustaisia henkilöitä, Sami Sarkamies sanoo.

– Siilasmaa on Elopille varmasti relevantti keskustelukumppani, sparraaja ja haastajakin strategisissa kysymyksissä, hän jatkaa.

Helena Nordman-Knutsonin mielestä voimakkaan puheenjohtajan perinne saattaa muuttua Nokiassa Siilasmaan valinnan myötä. Hän ei kuitenkaan näe Elopinkaan asemaa toimitusjohtajana mitenkään kirkossa kuulutettuna.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

– Puheenjohtajan ja toimitusjohtajan yhteistyön olisi toimittava hyvin. Nokialla on ollut vahva puheenjohtaja, ja se tulee ehkä vaihtumaan. Tätä pitää ajatella senkin kautta, miten kauan Elopille suodaan aikaa ja kuinka pitkään hän aikoo olla Nokialla, Nordman-Knutson kommentoi.

Hän näkee Nokian yhtenä suurista ongelmista voimakkaiden, vakautta tuovien omistajien puutteen. Osaketta vakauttaisi Nordman-Knutsonin mukaan huomattavasti, jos yhtiöllä olisi vahvoja kotimaisia suuromistajia.

– Siilasmaa saa tehdä paljon töitä, jotta Nokian omistusta jäisi Suomeen ja tulisi suomalaisia, jotka haluavat investoida Nokiaan. Muuten on riski, että Nokia siirtyy kokonaan ulkomaille sitä myöten, että pääkonttori siirretään Kaliforniaan, Nordman-Knutson sanoo.

"Ainakin yksi jalka
Nokiasta jäi Suomeen"

Asiantuntijoiden mukaan nimenomaan Siilasmaan todennäköinen siirtyminen hallituksen puheenjohtajaksi takaa Nokian pysymisen osittain suomalaisena yrityksenä. Hallitukselle voitaisiin valita myös ulkomainen puheenjohtaja.

– Suomalaisille on varmasti tärkeää, että ainakin yksi jalka Nokiasta jää Suomeen. Suomessa halutaan vahva ja aktiivinen hallituksen puheenjohtaja, joka on käytännössä mukana yrityksen toiminnassa, Öhmanin Helena Nordman-Knutson sanoo.

Nokian pääkonttorin siirtymisestä ulkomaille on huhuttu jo vuosikausia. Luonnollinen sijoituspaikka pääkonttorille olisi informaatioteknologian maailmankeskus Kalifornian Piilaakso. Siilasmaa kuitenkin turvaa Nokian jatkuvuuden, eivätkä asiantuntijat usko pääkonttorin nopeaan muuttoon.

– Siilasmaan nimitys varmasti rauhoittaisi pääkonttorin siirtokeskustelua. Hänen valintansa viestii kaikin tavoin jatkuvuutta niin strategiamuutosten kuin muidenkin kysymysten osalta. Jos tässä olisi huhuttu kansainvälisestä nimestä hallituksen puheenjohtajaksi, spekulaatiot olisivat varmasti saaneet lisää vettä myllyynsä, Sami Sarkamies kommentoi.

Siilasmaan astuminen hallituksen peräsimeen tuo kuitenkin mukanaan myös muutoksia. Henkilövaihdokset hallituksessa on yksi luonnollinen muutos, sillä ainakin Siilasmaan vapaaksi jättämä rivijäsenen paikka tulee täyttää.

– Hallituksen kokoonpanomuutoksia voi hyvinkin tulla. Kun valtikka vaihtuu ja viestikapula siirtyy eteenpäin, voisi hallituksen kokoonpanon tarkasteleminen uudelleen olla luonnollista. Siellä on henkilöitä, jotka ovat olleet mukana aika pitkään, Sarkamies sanoo.

Sarkamiehen mukaan hallitukseen voisi nostaa henkilöitä, joilla on kokemusta kansainvälisestä teknologia- ja kulutuselektroniikkaliiketoiminnasta. Hän uskoo Siilasmaan haluavan puuttua itsekin asiaan.

– Uskoisin hallituksen puheenjohtajallakin olevan joitain ajatuksia kokoonpanosta, vaikka nimitysvaliokuntahan siitä tekee ehdotukset, hän sanoo.

Miten käy
verkkoyhtiön?

Yksi tärkeä kysymys Nokian tulevaisuuden kannalta on, mitä se tekee ongelmaiselle verkkoyhtiölleen Nokia Siemens Networksille. Tässäkin asiassa Helena Nordman-Knutson painottaa strategisen ajattelun tärkeyttä.

– Hallituksen tulee miettiä tarkasti, missä he haluavat Nokian olevan viiden vuoden ja jo kolmen vuoden päästä. Mitä he tekevät esimerkiksi NSN:lle? Tulee päättää, jääkö se osaksi Nokiaa, Nordman-Knutson sanoo.

Hän kertoo samalla, ettei usko NSN:n huhuttuun pörssilistaukseen ollenkaan. Jos Nokia ei pysty itse hoitamaan verkkoyhtiötä, siihen ei Nordman-Knutsonin mukaan kykene kukaan muukaan.

– Siinä tapauksessa NSN pilkotaan moneen pieneen osaan. Sen myötä Nokiasta lähtisi pois hirveän tärkeätä kehitys- ja tutkimusosaamista. NSN:llä on paljon arvokkaita patentteja, ja patenttiportfolion mahdollinen myyminen olisi haitallista myös Nokian kännykkäpuolelle, Nordman-Knutson analysoi.

Myöskään Nordean Sarkamies ei pidä NSN:n listautumista välttämättä kovin todennäköisenä. Hän uskoo, että verkkoyhtiön suhteen edetään viime vuonna tehtyjen suurten muutoksen mukaan ilman uusia suunnanvaihdoksia.

– En usko, että Siilasmaan valinta vaikuttaa NSN:ään sinänsä, vaan sen suhteen mennään vanhojen suunnitelmien mukaan. Seuraavan parin vuoden aikana valmistaudutaan listautumiseen, mutta siitä, tuleeko se ikinä tapahtumaan, päätetään myöhemmin. Yhtiö laitetaan nyt sellaiseen kuntoon, että listautuminen olisi mahdollista, jos se aikanaan halutaan tehdä, Sarkamies sanoo.

Yleisestikin Sarkamies katsoo Siilasmaan valinnan viestivän siitä, että Nokia pysyy viime vuosina tehtyjen suurten muutosten takana.

– Vastaavia radikaaleja muutoksia ei luultavasti tulla nyt näkemään. Ennemminkin tehtyjä päätöksiä viedään toimeenpanoon ja pyritään pääsemään asetettuihin tavoitteisiin.

5.1.2012 15:44
Toivo Martikainen
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)
Lisää Aiheesta

Kommentit (59)

Sivut: 1 2 3 4 5 6
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Lienee järkimies?

(kyseli mm. SHOKkkien tulosten perään)

Nyt onkin kiire tikistää, kun pöksyissä on vähintään ruokalusikallinen..
Anonyymi: Nimetön 5.1.2012 15:57

Anonyymi
1-2-3 ja kohta Nokian parhaat osat on myyty Microsoftille.
Anonyymi: Myyrälle apuvoimia 5.1.2012 15:59

Anonyymi
Varmaan hyvä vaihtoehto, mutta osakeyhtiössä käsittääkseni yhtiökokous valitsee ensin hallituksen ja tästä hallituksesta valitaan puheenjohtaja. Valintaa eivät suorita analyytikot, Ollila tai Taloussanomat.
Anonyymi: Eikö tiedetty? 5.1.2012 16:05

Anonyymi
1-2-3 ja kohta Nokian parhaat osat on myyty Microsoftille.
ja kassassa on sen jälkeen jakokelpoista tommonen 20 egee / per osuus...
Anonyymi: Kelpaa mulle.. 5.1.2012 16:08

Anonyymi
On epäselvää, miksi Nokian hallituksen puheenjohtajan tulisi olla suomalainen. Toiseksi, Siilasmaa on Ollilan tavoin vastuussa Nokian ongelmista, jotka johtuvat viime kädessä Nokian hallituksen jäsenistä, näkemyksen puutteesta, hitaasta reagoinnista ja tehdyistä virheistä.

Jos halutaan suomalainen puheenjohtaja, Kari Stadigh olisi paljon parempi ehdokas. Stadighilla on hyvät näytöt Sammosta. Lisäksi hän on sijoittanut omia rahojaan Nokian osakkeeseen heti hallitukseen tultuansa, ja omistaa enemmän osakkeita kuin kukaan muu Nokian hallituksen jäsen pois lukien Ollila, jonka omistus perustuu pääasiassa optioilla rahastukseen. Puhe, lupaukset ja 1990-luvun teknologian ikuiset ihmepoikalupaukset ovat halpaa. Nokian hallitus ei todellakaan tarvitse puheenjohtajaksi toista has been -tyyppiä.
Anonyymi: Ei Siilasmaalle 5.1.2012 16:09

Anonyymi
Miksi ei? Johdon pyörittäessä omaa rulettiaan voidaan hyvinkin ottaa myönteinen tapaus hyväksyntöjen juoksupojaksi? Lapsivedet ovat tainneet jo valua joten who cares?
Anonyymi: Nimetön 5.1.2012 16:25

Anonyymi
Kivan näköinen kaveri!
Anonyymi: täti 5.1.2012 16:27

Anonyymi
Tämä on ihan hyvä kotimainen ratkaisu.
Anonyymi: 285 400 äänen piensi 5.1.2012 16:27

Anonyymi
Toivottavasti on parempi kuin eFlop...tosin siihen ei paljoa vaadita.

Kunhan ei ala haukkumaan omia tuottetia, ja korvaamaan niitä vielä huonommalla..
Anonyymi: eFlop alas, kiitos. 5.1.2012 16:32

Anonyymi
Nyt Nokia tekee oikeita peliliikkeitä. Vauhti on sopiva ja halutaan muuttua. Kovin on erilainen ääni kellossa kuin kaksi vuotta sitten. Hyvä näin.
Anonyymi: jappasua 5.1.2012 16:40
Sivut: 1 2 3 4 5 6
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

14:57 Pörssi pakkasella – YIT nousee
14:25 Suursijoittajat kannustavat elintarvikejättejä vaihtamaan lihan kasviproteiiniin
13:26 Elop: Kauteni Nokian johdossa osui harvinaiseen ajanjaksoon
13:02 Kansainväliset pk-yritykset uskovat suhdanteiden parantuvan
12:11 Konecranes ja Kito purkavat allianssinssa
11:48 Digitoday Pelottava löytö: Uusi iOS aiempaa turvattomampi
11:36 Saksalaisyritykset yllättivät: näkymät huomattavasti odotuksia paremmat
11:09 Baswaren toimitusjohtaja vaihtuu
10:48 Vähittäiskauppa kasvoi elokuussa
10:16 Kahvilaa toimistona pitävät käyvät kalliiksi – osa luopunut wifistä
10:09 Digitoday Snapchat muutti nimensä ja julkisti videokuvaavat aurinkolasit
09:26 Suomeen tulee uusi autokauppaketju – "Hinnoittelu poikkeuksellisen aggressiivista"
08:49 Verottaja muistaa tällä viikolla: Yli 330 000 asiakkaalle kolahtaa postiin maksumuistutus
08:08 Asuntorakentaminen matkalla ennätyslukemiin pk-seudulla
07:41 Yle: Kyläläiset halusivat pitää pankkiautomaattinsa –"Pennosia raavittu kasaan kunnioitettavalla tavalla"
07:23 Ilta-Sanomat Poika ei saanut perinnöstä edes lakiosaa – 9 tapausta, joissa perillistä odotti yllätys
06:01 Miksi pätkätyö ei kelpaa työttömille? "Jos työllistää opiskelijan, pääsee helpommalla"
25.9. SvD: Yhdysvaltoihin virtaa ennätysmäärä rahaa Kiinasta
25.9. Moody's alensi Turkin luotot roskaluokkaan
25.9. Lehti: Britannia hakee WTO:n itsenäiseksi jäseneksi
25.9. Kiinan jättiteleskooppi nappasi ensimmäiset signaalit avaruudesta
25.9. Samsung lykkää Note 7 myyntiä Etelä-Koreassa
25.9. Maailman vahvimmat passit on listattu – Ruotsin passi on mukana, entä Suomen?
25.9. Abe: Japani ja Kuuba tiivistävät taloussuhdettaan
25.9. Sähkö, liittymät, vakuutukset – näin voit säästää kilpailuttamalla
25.9. Analyysi Japani vie rahaelvytyksen keinot yhä pidemmälle – EKP ei pysty samaan
Asiakastieto

Yhteistyössä