Kirjaudu ▼
 

Neljä kuukautta ja ulos!

Lehtikuva/Kuvankäsittely Taloussanomat
Neljä kuukautta ja ulos!
Koeajasta on tullut uusi keino kikkailla työvoiman palkkaamisessa ravintola-alalla. Neljä kuukautta ja ulos! Tämän saa entistä useampi työntekijä kuulla erityisesti pääkaupunkiseudulla, vaikka työt olisivat sujuneet hyvin. Härskimmin kohdellaan nuoria.
21.3.2011 06:01
Sakari Nupponen
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Ota veitsesi. Voit lähteä. Sinä et enää jatka -tyyppinen tylytys on ravintolamaailman arkea tosielämässäkin eikä vain television kokkiohjelmissa. Osa työnantajista keinottelee työntekijöiden neljän kuukauden koeajalla.

Viime vuonna koulusta valmistunut Vesa, 20, sai paikan marraskuussa. Työsopimus oli laadittu toistaiseksi. Työnantaja oli luotettavana pidetty ravintolayritys Helsingistä.

Pian ilmeni, että untuvikko oli toimipisteensä keittiössä ainoa vakituinen työntekijä. Vuoroja tekivät myös saman omistajan muista paikoista tuuranneet kokit ja ns. ekstrat.

Töitä oli hirveästi. Koska Vesa oli ainoa, hänelle lankesi myös keittiömestarin töitä, kuten lounaslistojen laatiminen, tarvikkeiden tilaukset jne.

Työstä tuli pelkkää positiivista palautetta ja annettiin ymmärtää, että sitten myöhemmin tulee myös parempaa palkkaa.

Miksi menisit muualle,
kun sulla on vakkarityö?
 

Muualle hänen ei kannattanut vilkuilla. Olihan hänellä vakituinen työ. Tässä uskossa hän muutti tyttökaverinsa kanssa ensimmäiseen omaan asuntoon.

Välillä sai tehdä kahta vuoroa. Ylityöt tasattiin vapailla.
Yhtenä lauantaina maailma romahti. Taloon palkattu uusi päällikkö täräytti todellakin Top Chefistä tutut sanat ja käski panna nimen eropaperiin, jossa todettiin mm. työntekijän tulleen kuulluksi.

Sunnuntaina olisi tullut täyteen neljä kuukautta, mutta silloin paikka oli kiinni, eikä työnantaja voinut odottaa maanantaihin.

Miksi?

Tätä Vesa kysyy yhä.

Työnantajan ei tarvitse vastata, eikä työnantajan tarvitse kirjoittaa työtodistukseenkaan työsuhteen päättymisen syytä.

Miksi?

Omistajan kommentit olivat so what, sellaista sattuu jne.

Miksi?

Sitä ihmettelevät entiset työkaveritkin.

Kun potkut tulivat
uudenvuoden yönä

Minna, 32, ei ollut eilisen teeren tyttö, mutta lamavuosi 2009 kaatoi alta edellisen työpaikan. Lyhyeksi jääneen kiertolaisuuden jälkeen, hän luuli löytäneensä tosi mukavan, joskin raskaan työpaikan.

Työnantajan toimipaikka oli osa yritysrypästä, jonka konseptiravintoloita löytyy usealta paikkakunnalta. Toiminta on ammattimaisesti johdettua.

Minnalta sujuivat hommat niin salin kuin keittiön puolella, jonne hänet palkattiin esimiestehtäviin vuoropäälliköksi.
Töitä oli. Minna tuli aina ajallaan töihin, ei sairastellut, ei myöhästellyt ja oli muutenkin iskussa.

Ilman mitään ennakkovaroitusta – tasan samana päivänä kun neljä kuukautta tuli täyteen – hänet irtisanottiin työvuoron jälkeen. Oli 31.12. eli hyvää uutta vuotta!

Ei mitään ennakkovaroitusta. Ei edes ennakkoaavistusta. Hän ei ollut edes tajunnut, että tänään on se päivä, kun koeaika täyttyy.

Työsuhde päättyi,
koska koeaika päättyi

Minna sai kerätä kamppeensa. Lopputili tuli lomarahoineen, joten oltiin olevinaan sujut. Mutta ei ihan. Hän sai odottaa kaksi kuukautta työtodistusta. Koska sitä ei ollut, hän ei saanut  työttömyyskorvausta.

Kun se työtodistus aikanaan tuli, siinä luki työsopimuksen purkamisen peruste. Peruste oli: työsopimuksen mukainen koeaika. Piste.

Nyt Minnalla menee taas lujaa. Työsopimus ison firman kanssa on voimassa toistaiseksi, ja jälleen hän uskoo, että töitä riittää.

Vesa puolestaan pääsee pikku hiljaa yli kokemansa loukkauksen ja hakee taas töitä. Häntä lohdutettiin työvoimatoimistossa: Tämä on nykyään ihan yleistä teidän alalla.

Nöyryyttä opiskeltu
jo edellisestä lamasta
 

– Ilmiö on ollut aina ollut olemassa tavalla tai toisella, sopimussihteeri Sirpa Leppäkangas Palvelualojen ammattiliitosta PAM:sta sanoo.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Mutta miksi sitä on Helsingin ravintoloissa, joissa pitäisi olla huutava työvoimapula, kuten sai tuta niissäkin paikoissa, joissa Vesa ja Minna olivat töissä.

– Edellisen laman aikana työntekijät opetettiin nöyriksi ja työnantajat oppivat käyttämään hyväksi tätä nöyryyttä, arvelee Leppäkangas.

Hän puhuu näennäisrekrytoinneista ja siitä kuinka palkkaamalla osa-aikaisia työpaikoilla pidetään yllä kauhun tasapainoa.

Pahan ilmapiirin lietsonnan työnantaja löytää edestään, kun työllisyystilanne tästä vielä paranee. Ne, jotka malttavat olla kikkailematta, muistetaan hyvällä, Leppäkangas uskoo.

Melkein samoin sanankääntein toiminnan tuomitsee Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry toimitusjohtaja Timo Lappi, joskaan hän ei tunnista ilmiötä omasta jäsenkunnastaan.

Työvoimapula vain
pahenee entisestään 

– Käsittääkseni koeaikojen purut eivät ole lisääntyneet. Yksittäistapauksiin en voi ottaa kantaa, mutta missään nimessä kuvatun kaltainen ei ole hyvää käytöstä. Se ei luo hyvää työnantajamielikuvaa, kun työvoimasta taas kilpaillaan.

Lapin mukaan työvoimapula pahenee, koska eläkkeelle lähtee paljon osaajia.

Miksi ihmeessä näin sitten toimitaan?

– Toisinaan työnantajat lupaavat työhönottotilanteessa, että ”palkkaa tarkistetaan koeajan jälkeen”. En pysty väittämään, että juuri tällaiset työsuhteet päätettäisiin useammin koeajan viime metreillä, mutta ainakin voi ajatella, että tällainen lupaus on yksi keino pärjätä työntekijöistä kilpailtaessa.

Pikaruokapaikoissa menettelyyn voisi olla syynä myös alennettu palkka. Kun henkilöllä ei ole alan koulutusta eikä yhtään työkokemusta, hänelle voidaan maksaa harjoittelijan palkkaa eli 80 prosenttia taulukkopalkasta kuuden ensimmäisen kuukauden ajan.

Muuten Helsingissä ei saa osaavaa väkeä ravintolatöihin taulukkopalkoilla – puhumattakaan niiden alle meneville palkoille. Sitomalla työntekijät "toistaiseksi" ravintoloitsija voi klaarata aina yli yhden sesongin ja estää työntekijöitä menemästä rahakkaille keikoille kilpailijan palvelukseen.

Lähes kaikissa vähänkin suuremmissa ravintola-alan yrityksissä on sisäisenä ohjeena, että työtodistukseen ei saa merkitä työsuhteen päättymisen syytä koeajan jälkeen.

Markkinoiko työnantajaliitto ja sen juristit jäsenilleen koeaikakierrätystä kikkana estää palkkaliukumat Helsingissä?

– Ei varmasti, Lappi sanoo vakuuttaen välien PAMiin olevan kunnossa, mikä näkyy nimenomaan riitajuttujen vähenemisenä.

Jutun esimerkkihenkilöt eivät olleet työntekijäliiton jäseniä. Heidän nimensä on muutettu.

21.3.2011 06:01
Sakari Nupponen
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (349)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 35
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Mielenkiintoinen juttu. Ikävää todellisuutta liian monille. Mutta purskahdin nauruun, kun MaRan toimitusjohtaja alkoi tuskailla työvoimapulaa. "Paljon osaajia" jää kuulemma eläkkeelle. Niin varmaan, silti 40+ osaajat eivät kelpaa töihin normaalein ehdoin, eivätkä myös liian nuoret tai muuten epätäydelliset osaajat. Silti väitetään, että maahamme pitäisi raahata ympäri maailmaa lukutaidottomia "osaajia" ja työntää omamme kortistoon, ilmaistyöharjoitteluun kohtuuttomilla ehdoilla tai erilaisille eläkkeille.

Kuka poliitikoista ja talouselämän edustajista uskaltaisi lopettaa tämän hullun oravanpyörän, joka vahingoittaa sekä maamme taloutta, että tavallisia kansalaisia?
Anonyymi: Dr Destruction 21.3.2011 6:15

Anonyymi
Uutisen ongelma: Taas jälleen kerran firman nimi peitossa, hyvät raflat helsingissä kärsii koska pitänee laittaa kaikki boikottiin ettei eksy tähän paska lafkaan missä ei suomalaista työvoimaa arvosteta.
Anonyymi: bujashaka 21.3.2011 6:21

Anonyymi
"Ei varmasti, Lappi sanoo vakuuttaen välien PAMiin olevan kunnossa, mikä näkyy nimenomaan riitajuttujen vähenemisenä."

PAM ei ole mistään kotoisin liittona. Tosi surkea. Epäilyttää, josko on työnantajien järjestö.
Anonyymi: toka 21.3.2011 6:21

Anonyymi
Eikös työnantaja saa jotain tukea kun palkkaa työttömän työnhakijan, just tuon 4 kk:ta ? Koeaika kikkailu oli jo toistakymmentä vuotta sitten käytössä insinööritoimistoissa mm. Etteplanissa !
Anonyymi: Nimetön 21.3.2011 6:25

Anonyymi
Eipä taida olla pelkästään ravintola-alan käytäntö.
Saksalaisfirmat osaavat kyllä hyvin saman; mm. Bauhaus ja Lidl (kokemusta on!).
Koeaika on ihan ok juttu, mutta jos siihen on jätetty työnantajan mentävä porsaanreikä, tulisi se tukkia pikimiten.
Opeta tässä sitten vasta työelämään astuvalle nuorelle pelisääntöjä kun työnantaja "pelaa sikaa". Hienoa esimerkkiä tosiaan!
Anonyymi: Nuoret kyykkyynkö? 21.3.2011 6:31

Anonyymi
Itsellä kävi samoin jo vuosia sitten, ei tosin ravintola-alalla.
Otin lopputilin hyvästä vakituisesta työpaikasta parempien kulkuyhtetyksien ja ylenemismahdollisuuksien toivossa ja ennen koeajan loppua ilmoitettiin ettei jatku.. Syy oli ilmeisesti se että työmaalla kasaantuneet työt alkoivat olla purettu ja ne työt olisi joutunut teettämään vakiporukoilla ylitöinä, nyt minä tein ne harjoittelian palkoilla. Työnantaja ei suostunut antamaan mitään syytä irtisanomiseen, kuulin myöhemmin että se oli firman tapa..
Anonyymi: Osattu ennenkin.. 21.3.2011 6:34

Anonyymi
Jyväskylässä on sama ongelma yhdellä talous ohjelmistoja tuottavalla yrityksellä.

aina keksitään hyviä syitä minkätakia voidaan koe aikana potkia pihalle.

ehkä näiden yrittäjien pitäisi saada sama kohtelu.

sopimukset tehdään sille pohjalle että voidaa sanoa että se on moro, me otetaan tuo toinen yrittäjä.

Näistä pitäisi olla ihan rekisteri työvoimatoimistoon, ettei niille tarjottaisi enää edes työvoimaa. Voitaisiin kertoa etukateen työntekijälle että oletko varma että haluat mennä kyseiseen firmaantöihin.
Anonyymi: yrittäjä joka antaa 21.3.2011 6:36

Anonyymi
Kiittäkää Kokoomusta ja Nalle Wahlroosia tästä menosta.
Sama menohan on kaupan kassoilla ainakin täällä Joensuussa.
Pyöritetään kauppoja ilmaisilla harjoittelijoilla joita parhaimmillaan on eräissä kaupoissa lähemmäs kymmenen.
Ei tässä menossa ole enää mitään järkeä.
No tietty yrittäjät rikastuu rikastumistaan, siihenhän tälläö on pyrittykin.
Maailmanlopun enteitä.
Anonyymi: Hurahuhhahhei 21.3.2011 6:39

Anonyymi
Espanjassa nuorisotyöttömyys siinä 40%.
Anonyymi: Mileurista-nuoriso l 21.3.2011 6:43

Anonyymi
Ei kai se mikään ihme ole, että nämä amispellet eivät ymmärrä koeajan käsitettä. Jos on niin umpityperä että ei ymmärrä mihin paperiin nimi on laitettu ja heti pitää hommata oma asunto ja vieläpä muuttaa yhteen tyttö/poikaystävän kanssa, ihan saa itseään syyttää jos kopsahtaa. Onhan se toki väärin, mutta saa sitä vähän katsoa peiliikin. Ja sitten vielä vikistään että "en katsellut muita työpaikkoja". Reppanoille pitäisi joku peruskurssi pitää ison pahan maailman pelisäännöistä. Jos työnantaja ei tarjoa vakinaista paikkaa, pitää olla umpihölmö jos ei hae muita hommia.
Anonyymi: Nimetön 21.3.2011 6:46
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 35
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

11:17 Glastonin yt:t päättyivät – irtisanoo 4 työntekijää
10:56 PT: Hyvätuloisten ostovoima paranee eniten – työttömän tuloissa suurin pudotus
10:45 Keskipalkka jopa 5480 euroa – näin eri alojen korkeakoulutetut tienasivat
10:04 Digitoday Ei vain puhelimien ongelma: Nyt varoitetaan räjähtävistä Samsungin pesukoneista
10:02 PT: Kasvun painopiste alkaa siirtyä vientiin
09:26 OPEC yllätyssopuun tuotannon rajoittamisesta
08:50 Kosteusvaurio voi tulla millaiseen taloon tahansa – alkuna usein vuotava liitos
08:21 Kolumni Digi-palvelu pettää liian usein
07:43 Air Berlin puolittaa laivastonsa ja vähentää 1200 työpaikkaa
06:03 Digitoday Kaksi muutosta Whatsappiin – sormet selviävät vähemmällä klikkailulla
06:02 Taloyhtiöiden riskit kasvavat – "Kaksi miestä katosi työmaalta pariksi viikoksi"
28.9. Digitoday Uutiseksi naamioitu haittaohjelma leviää Facebookissa – ethän klikannut?
28.9. Komissio ehdottaa julkista rekisteriä EU-lobbareille
28.9. EU-komissio ottaa ison pörssikaupan tarkempaan syyniin
28.9. Venäjä pumppaa öljyä kuin neuvostovuosina
28.9. SK: Technip Offshore voi lomauttaa koko henkilöstön
28.9. Digitoday Blackberry lopettaa puhelinten valmistamisen
28.9. Kuntarahoitus myi vihreitä bondeja – rahaa Länsimetrolle ja kouluille
28.9. FK:n Tornivaara: Sopeuttamista voi tehdä monella tavalla
28.9. Viime vuonna selvä piikki: Yhä useampi raivosi lentokoneessa
28.9. Inderes: Yrityskauppojen tahti hidastunut – viime vuonna ennätys
28.9. Digitoday Kutsu kävi oikeuteen: Loppuuko musiikin rippaaminen Youtubesta?
28.9. Autoja tuodaan yhä enemmän ulkomailta – "Autonvaihto useammalla mielessä"
28.9. Nyt se on virallista: OP eroaa FK:sta
28.9. Kone laskussa nousupörssissä, Caverion jatkaa eilistä kiriä
28.9. Harjoittelija löysi sattumalta – huutokaupassa 102-vuotias samppanja
28.9. Digitoday Näin Mars asutetaan elinaikanamme - Muskin hurja suunnitelma julki
28.9. Saudi-Arabia vihjasi öljysopimuksesta Iranin kanssa
28.9. Kotipizzan kasvukausi jatkui: Asiakkaat lisääntyivät ja ostokset kasvoivat
28.9. Digitoday Accenture irtisanoo jopa 40
Asiakastieto

Yhteistyössä