Kirjaudu ▼
 

Syötetäänkö lapsellesi koulussa roskaa?

Syötetäänkö lapsellesi koulussa roskaa?
Kermaporsas kuulostaa herkkuruoalta, mutta koulun ruokalassa tarjoiltuna se sisältää 40 eri ainesta – mm. lukuisia lisäaineita. Taloussanomat kävi läpi viikon kouluruoat kahden asiantuntijan kansaa. Onko kouluruoka kuin kemikaalicocktail? Katso mitä mieltä asiantuntijat ovat.
9.3.2011 06:03
Outi Pippuri
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Tietoisuus kanannahkaa sisältävistä lihapullista, natriumglutamaatista makunsa saavista valmisruoista ja elintarvikkeista, joihin kätkeytyy muun muassa räjähde- ja pesuaineteollisuudesta tuttuja lisäaineita on saanut monen kyseenalaistamaan syömämme ruoan todellisen laadun. Yhä useampi pysähtyykin ostosvirran keskellä tutkimaan ruokapakkausten tuoteselosteita selvittääkseen, mitä haarukan piikkeihin on todella poimimassa.

Aikuisen on omilla valinnoillaan ja pienellä vaivannäöllä mahdollista määritellä, millaisella polttoaineella haluaa elimistönsä käyvän.

Lapset sen sijaan ovat kauppalistankirjoittajien ja erilaisten kukkaronhaltijoiden varassa. Kotona tehdyt valinnat määrittävät kuitenkin vain osan lasten päivittäisen ravinnon laadusta. Pelkästään kouluissa nimittäin ruokailee päivittäin noin 900 000 suomalaista lasta.

Kouluruoka onkin
kemikaalicocktail?

Monta vanhempaa mietityttää, millaista keskuskeittiöissä valmistettua ruokaa kouluissa todellisuudessa syödään.

Vilkaisu Helsingin koulujen ruokalistoihin osoittaa, että tälläkin viikolla kouluissa nautitaan tutuilta vaikuttavia herkkuja:

♦ Maanantai: Jauhelihakastiketta
♦ Tiistai: Saaristolaiskeittoa kirjolohesta
♦ Keskiviikko: Pinaattiohukaisia
♦ Torstai: Kebabkiusausta
♦ Perjantai: Kermaporsasta

Ruokien tuotetietoihin tutustuminen paljastaa kuitenkin yllättäviä asioita perinteisiltä kuulostavista ruokalajeista. Esimerkiksi maanantaina tarjolla ollut jauhelihakastike sisälsi ainoastaan 35 prosenttia lihaa ja keskiviikon Pinaattiohukaisissa pinaattia on 16 prosenttia.

– Hiukset nousivat pystyyn tuoteselosteita lukiessa. Nämä ruoat ovat melkoisia kemikaalicocktaileja, toteaa lääkäri Antti Heikkilä perehdyttyään viikon ruokalistan ainesosiin. Heikkilän mielestä jokaisen olisi syytä pohtia sitä, millaista ruokaa lapsille tarjotaan.

– Tämä on keskeinen periaatekysymys. Jos yhteiskunta tarjoaa lapsille ruoan, olisi sen oltava kunnollista.

Lapsille ongelmia
muunnelluista ruoka-aineista

Erityisesti Antti Heikkilä kritisoi ruoan muokkausta, jonka hän toteaa karanneen käsistä.

– On mielenkiintoista, että tavallisesta jauhelihakastikkeestakin on saatu jatkettua mössöä, josta ainoastaan 35 prosenttia on lihaa. Lihan lisäksi kastikkeesta löytyy niin muunneltua maissitärkkelystä kuin esimerkiksi elintarvikeväriäkin.

– Miksi maissitärkkelystäkin on pitänyt muunnella? Modifioidut tärkkelykset aiheuttavat usein lapsille vatsavaivoja. Myös väriaineet ovat kastikkeessa täysin turhia.

Heikkilä huomauttaa useammastakin ruokalajista löytyvän natriumbentsoaatin olevan monelle ongelmallinen aine.

– Natriumbentsoaatti on säilyvyyttä lisäävä aine, joka aiheuttaa lapsille allergiaa ja yliherkkyyttä. Miksi päivän aikana tarjoiltavaan kouluruokaan täytyisi lisätä säilyvyyttä lisääviä aineita?

Kovetetuissa kasvirasvoissa
piilee transrasvoja

Myös pinaattiohukaisten sisältämät lisäaineet hämmentävät Antti Heikkilää, mutta lääkärin mielestä viikon pahinta antia ovat torstaina tarjolla oleva kebabkiusaus ja perjantainen kermaporsas.

– En tarjoaisi näitä lapsilleni. Esimerkiksi tuo kermaporsas on aivan hurja kemiallinen kakku. Ruoan voisi nimen perusteella kuvitella sisältävän kermaa, porsasta ja normaaleja mausteita, mutta sen sijaan tässä on mielipuolisesti lisäaineita.

Kermaporsaan tuotetiedoista löytyy noin 40 eri ainesta. Erityisesti Heikkilän huomio kiinnittyy mainintoihin naudanliha-aromista, jonka hän uskoo olevan natriumglutamaattia, karrageenista sekä kovetetuista kasvirasvoista. (Katso koko lista kermaporsaan aineksista jutun lopusta.)

– Kovetetuista kasvirasvoista jopa 50 prosenttia voi muodostua transrasvoista. Esimerkiksi Tanska on kieltänyt transrasvojen käytön kokonaan. Karrageeni puolestaan on levästä tehty uute, joka aiheuttaa paljon suolisto-ongelmia.

Viikon ruokalistalta ainoana puhtaat paperit Heikkiseltä saa saaristolaiskeitto kirjolohesta.

– Siinä on kunnon tavaraa. Toisaalta tämä keitto osoittaa myös sen, että halutessa kouluruoka olisi mahdollista valmistaa ilman ylimääräisiä lisäaineita tai teollisesti muokattuja raaka-aineita.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

"Pelottelu on tehnyt
lisäaineista ongelman"

Ravitsemustutukija Patrik Borgin mielestä koululaisten viikon ruokalistalta löytyy melko vähän lisäaineita.

– Totta kai lisäaineista on hyvä keskustella, mutta en näkisi lisäaineasiaa kouluruoassa merkittävänä tekijänä, Borg sanoo ja huomauttaa, etteivät nykyiset lisäaineet ole käytetyissä määrissä haitallisia.

– Erilaisten pelottelutarinoiden myötä lisäaineista on noussut turhan iso ongelma. Kaikkihan me haluaisimme syödä mummon tekemää luonnollista ruokaa, mutta näyttöä nykyaikaisten lisäaineiden haitoista ei ole.

– Esimerkiksi natriumglutamaatti sisältää tavallista natriumia ja glutamaattia. En näe sitä kovin relevanttina huolenaiheena.

Borg sanoo lisäaineista kuhisemisen olevan tämän hetken kuuma juttu ja osa vallalla olevaa ruokatrendiä, johon kuuluu tietynlainen paluu juurille sekä kiinnostus ruoan puhtauteen.

– Monella on sisäsyntyinen ajatus, että luonnollinen on turvallista. Mutta ei teknologinen tuote ole automaattisesti huono. Puolet lisäaineistakin on täysin luonnollisia yhdisteitä.

– Toisaalta, jos syntyisi tahtotila, että kouluruoassa ei tulisi käyttää lisäaineita, ei niistä luopuminen varmaankaan olisi vaikeaa, Borg uskoo.

"Lisäaineista ei
syytä huolestua"

Lisäaineita enemmän Patrik Borgia kiinnostivat kouluruoan tuotetiedoista ilmenneiden raaka-aineiden ravitsemusarvot.

– Ruokalistalta on vaikea löytää ruokaa, jonka raaka-aine ei olisi peruna tai vehnäjauho. Ainekset ovat halvemmasta päästä. Viikon ruokalista on kustannustehokas, mutta se voisi olla ravitsemusarvoltaan parempi.

– Kouluruokailussa on montakin asiaa, josta olen huolissani, mutta lisäaineet eivät ole yksi niistä.

Eniten Borgia huolestuttaa se, onko kouluruokailun rahoitus, monipuolisuus ja maukkaus turvattu.

– Peräti 30 prosenttia oppilaista ei enää syö kouluruokaa. Se on huolestuttavaa ja kertoo siitä, ettei kouluruoan maku ole kohdallaan.

Näistä aineista syntyy kermaporsas:
Ainekset: Kuutioitu sianliha (48 %), vesi, kuohukerma vähälaktoosinen (stabilointiaine karrageeni), minisipuli, vehnäjauho, laktoositon margariini ((kasvirasva, kasviöljy, emulgointiaine (soijalesitiini), happamuudensäätöaine (sitruunahappo), aromi, A- ja D-vitamiinit)), sinappi (sinapinsiemen, etikkahappo, beetakaroteeni ja riboflaviini, natriumbentsoaatti, aromi), lihaliemivalmiste ((jodioitu suola, maltodekstriini, hiivauute, sokeri, perunatärkkelys, auringonkukkaöljy, naudanliha-aromi, vasikanliha, hapettumisenestoaine (sitruunahappo)), soijakastike (sis. soijaproteiinihydrolysaatti), muunnettu maissitärkkelys, mausteet, aromit (mm. valkopippuri, korianteri, kurkuma, sipuli, valkosipuli), sokeri, suola (0,6 %), elintarvikeväri (E150).

Näistä aineksista syntyy saaristolaiskeitto:
Ainekset: Peruna, vesi, kuutioitu kirjolohifilee (13 %), palsternakka, porkkana, sipuli, suola (0,5 %), tilli, mausteet (mm. valkopippuri).

Helsingin kouluruokien tuotetiedot löytyvät osoitteesta:
http://www.hel.fi/hki/palmia/fi/Catering-palvelut/Tuotetiedot/Kouluruoan+tuotetiedot

9.3.2011 06:03
Outi Pippuri
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (318)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 32
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Mua kiinnostaa se, miten koulun keittiö sai maksalaatikon aina maistumaan saippualta.
Anonyymi: muistoja 9.3.2011 6:17

Anonyymi
"Peräti 30 prosenttia oppilaista ei enää syö kouluruokaa. Se on huolestuttavaa ja kertoo siitä, ettei kouluruoan maku ole kohdallaan."

Kilpailutus,säästöt, henkilökunnan vähyys,keskitetty ruuanvalmistus.

Ruokaa valmistellaan, säilytellään, kuumennellaan moneen kertaan ennenkuin ruoka syöjillä.

Tämän takia oltava paljon säilöntä- ja lisäaineita etteivät lapset sairastu kouluruuasta.




Anonyymi: Nimetön 9.3.2011 6:24

Anonyymi
Minkälaista laaturuokaa kuvittelette saavanne euro per ateria.
Anonyymi: Nimetön 9.3.2011 6:26

Anonyymi
Kouluruokaan myönnetty rahoitus (yhden aterian hinta) on järkyttävän alhainen. Se pitäisi vähintään kaksinkertaistaa, eikä silti olisi lähelläkään aikuisten lounaiden (hinta)tasoa. Miksi lapsia syrjitään?
Anonyymi: Isä 9.3.2011 6:27

Anonyymi
Kukkarolle vaarallista tekstiä... kunnilla ei ole varaa tarjota oikeata ruokaa,
joten silmät kiinni ja suu auki.
Anonyymi: Default 9.3.2011 6:28

Anonyymi
olipa talous uutinen... jälleen
Anonyymi: Nimetön 9.3.2011 6:31

Anonyymi
Eräässä päiväkodissa oli makkararuoka kaksi kertaa viikossa. Säännöllisesti. Minusta se oli liikaa makkaraa pienille lapsille.
Anonyymi: hyvä että lisäaineis 9.3.2011 6:32

Anonyymi
Kun tykitetään rokotteilla myrkkycoctaileja lapsiin, sekä syötetään näitä kemikaalicoktaileja, niin hyvin harva elää tällä menolla edes 65 vuotiaaksi.

Kyllä pieni joukko tuolla pyramidin huipulla tietää varsin hyvin, mitä nämä myrkkycoctailit saa aikaan.

Kyseessä on siis kv. eliitin laskelmoitu operaatio.
Anonyymi: E951 on karsinogeeni 9.3.2011 6:35

Anonyymi
Miksei kukaan ajattele lapsia?
Anonyymi: They see me rollin&# 9.3.2011 6:45

Anonyymi
Hiivauute on sama-asia kuin aromivahvenne.
Aromivahvenne sana on vain korvattu toisella.

Miettikääpäs tuotakin se 10 sekuntia, että miksi aromivahvenne sanaa yritetään piilotella.

Se olis hienoa jos lapsille tarjottaisiin normaalia ruokaa. Eli kakki ainekset luomua.

Viranomaiset ja vitsi organisaatiot kuten Evira, tekevät jatkuvasti valintoja meidän terveyden heikentämisen puolesta.

THL = Terveyden Heikentämisen Laitos.
Anonyymi: Superfoodeja kouluih 9.3.2011 6:48
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 32
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Asiakastieto

Yhteistyössä