Kirjaudu ▼
 

Turha maksaa palkkaa, kun työt tehdään ilmaiseksi

Turha maksaa palkkaa, kun työt tehdään ilmaiseksi
Miksi maksaa palkkaa, jos joku tekee työn ilmaiseksi. Näin ajatellaan monessa yrityksessä. Niillä on monia keinoja saada työvoimansa valtion kustantamaksi. Harjoittelijat ja työelämävalmennettavat ovat työnantajille täysin ilmaista työvoimaa, ja palkkatuellakin maksaa pienimmät palkat kokonaan. Kun yksi lähtee, niin tilalle otetaan uusi. Käyttävätkö yritykset väärin sinänsä hyvää järjestelmää ketjuttamalla harjoittelijoita? Työ- ja elinkeinoministeriö selvittää nyt asiaa.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Yrityksillä on monta keinoa saada halpaa ja jopa ilmaista työvoimaa: tarjolla on harjoittelijoita, työelämävalmennettavia ja palkkatuettuja.

Harjoittelijoille ja työelämävalmennettaville ei yrityksen tarvitse maksaa lainkaan palkkaa, vaan työn kustantaa valtio. Yhden lähdettyä tilalle voi ottaa loputtomasti uusia.

Lisämahdollisuuden tarjoaa myös yhteiskunnan maksama palkkatuki. Sillä voi korkeimmillaan kattaa lähes kokonaan pienimmät palkat.

Viime vuoden tammi–lokakuun välisenä aikana harjoittelun tai palkkatuen päätti reilut 90 000 ihmistä. Se on lähes yhtä paljon kuin Kuopiossa on asukkaita. Heistä työllistyi 44 prosenttia.

Palkkatuki tarkoittaa käytännössä sitä, että valtio maksaa osan työntekijän palkasta. Pieninkin palkkatuki on 550 euroa, mutta korkeimmillaan palkkatukea voi saada jopa 1 100 euroa kuukaudessa.

Suurinta palkkatukea saavat työnantajat, jotka työllistävät yli 500 päivää työttömänä olleita.

Yritys ei voi hakea uutta palkkatukijaksoa samalle työntekijälle, mutta uuden palkkatuen voi saada uudelle tukityöllistetylle, vaikka entinen on vasta päättynyt. Vastuu ketjuttamisen valvonnasta on työ- ja elinkeinotoimistoilla.

– Olemme ohjeistaneet työ- ja elinkeinotoimistoja selvittämään, jos sama työnantaja ottaa useita palkkatuettuja peräkkäin. Joskus käy myös niin, että työntekijä ei vain ole sopiva. Tätä ei voi tietenkään tapahtua montaa kertaa peräkkäin, hallitusneuvos Päivi Kerminen työ- ja elinkeinoministeriöstä sanoo.

– Teemme jokaisen tukipäätöksen työnhakijaa ajatellen. Jos kokemuksesta on työnhakijalle hyötyä, niin emme ala jarruttelemaan, Helsingin työ- ja elinkeinokeskuksen työvoimaohjaaja Pasi Rintamäki sanoo.

Työnantajat nirsoilevat
pitkäaikaistyöttömien suhteen

Korotettuun palkkatukeen oikeutetut ryhmät voivat saada palkkatuetun työn kahdeksi vuodeksi.

– Joskus työnantajat unohtavat, että näiden pitkäaikaistyöttömien työkyky on usein laskenut. Sitten sieltä soitellaan, että nyt se kaveri tuli ja haisee viinalta. Palkkatuen tarkoitus on kuitenkin pitää ihmistä kiinni työelämässä, Rintamäki sanoo.

Työnantajat pyrkivät muutenkin poimimaan rusinoita pullasta. it-alan kaltaisilla nuorilla aloille ei iäkkäämpiä työttömiä toivota.

– Korkeampaan palkkatukeen oikeutetut ovat usein yli 45-vuotiaita, joilla on takana yksi pitkä työsuhde tai ei koulutusta ollenkaan. Heitä on vaikeampi saada töihin, Rintamäki sanoo.

Ministeriö selvittää
harjoittelijoiden ketjuttamista

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Työvoimatoimiston välittämät harjoittelijat ja työelämävalmennettavat ovat yrityksille ilmaista työvoimaa. Työvoimaohjaaja Pasi Rintamäen mukaan eniten kierrätetäänkin harjoittelijoita.

– Osa yrityksistä pitää harjoittelijoita puoli vuotta ja ottaa heti uuden tilalle. Asiakkaamme ovat tästä tietenkin näreissään, Rintamäki sanoo.

Ongelmaa pohditaan myös työ- ja elinkeinoministeriössä, joka on päättänyt selvittää harjoittelijoiden ketjuttamista tilastoajon avulla.

– Oppilaitosten harjoittelijoiden ketjuttaminen ei tässä tietenkään näy, mutta halusimme selvittää asian omalta osaltamme, hallitusneuvos Päivi Kerminen sanoo.

Fakta:

Työharjoittelu ja työelämävalmennus

– Kyseessä ei ole työsuhde.
– Valtio turvaa työnhakijan toimeentulon.
– Työnhakija saa työttömyysetuutta sekä tietyin ehdoin joko 9 tai 18 euron ylläpitokorvausta jokaiselta päivältä, jolloin työnhakija käy harjoittelussa.
– Vuoden 2009 tammi–lokakuussa päättyi harjoitteluja ja työelämävalmennuksia 53 534 henkilöllä. Kolmen kuukautta harjoittelun päättymisen jälkeen heistä oli työttömänä 36 prosenttia.

Palkkatuki

– Palkkatuella palkattu on työsuhteessa yritykseen ja saa työehtosopimuksen mukaisen palkan, josta valtio maksaa osan työnantajalle.
– Palkkatuki myönnetään korkeintaan kymmeneksi kuukaudeksi, vajaakuntoisilla pidemmäksikin aikaa.
– Ehtona kuuden kuukauden työttömyys, jos palkkatukea hakee määräaikaiseen työsuhteeseen.
– Vuoden 2009 tammi-lokakuussa palkkatuetun työn päätti 36 480 ihmistä. Heistä reilu puolet oli työttömänä kolme kuukautta jakson päättymisen jälkeen.
– Palkkatuen ehtona on, että yrityksessä ei ole irtosanonut tai lomauttanut viimeisen vuoden aikana.

Lähteet: työ- ja elinkeinoministeriö, työ- ja elinkeinotoimistot.
 

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (397)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 40
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Kyllä nyt yrittäjiä pistetään koville. Kai kaikki julkisen sektorin 550 000 työntekijää pistetään jahtaamaan yrittäjiä, jos sieltä heruisi vielä pari euroa.

Valtio voisi mielummin korjata vaikka suhteet Venäjään, niin ei verotulot syöksyisi ihan sukkana alas.

Budjettivaje taitaa jo olla 12 miljardia vuodessa ja vapaassa syöksyssä:
www.valtiokonttori.fi/public/download.aspx?id=81078&guid={b7d7f5d5-ecb9-452e-b526-85d3bdca8ee7}

Lisäksi valtion velkaa taitaa jo olla 80 miljardia.
Anonyymi: Törpöt pois hallituk 5.10.2010 6:18

Anonyymi
Säännöt ei koske kahta suomalaista kauppaketjua.
Anonyymi: Kassa 5.10.2010 6:19

Anonyymi
Itsestään selvyys. Niinhän tuo kävi omallakin kohdalla, koulutuksen aikana kävin harjoitteluajan eräässä firmassa jossa sitten niin lupailtiin, että töitä piisaa tuu kysyyn töitä kun valmistut. Kas kummaa kun valmistuin ja kävin hakemassa töitä, niin kyseiseen firmaan "oli iskenyt lama". Tottakai se lama iskee kun palkkaa pitäis muka alkaa maksamaan.
Miksi ihmeessä palkata kun ilmaista työvoimaakin saa. Ja työkkärikin pakottaa. Muuten loppuu työmarkkinatuen saanti....
Anonyymi: ... 5.10.2010 6:20

Anonyymi
:-( Näin on.
Anonyymi: Nimetön 5.10.2010 6:24

Anonyymi
Itse kieltäydyn. On koulutus ja työkokemusta.ei helvetti! Ei kannata lähteä tolle polulle.ei kukaan itseäänkunnioittava lähde. Voi kieltäytyä, vaikka sairastuisitkin.ja työhönpaluu pitkittyisi. Sinun ei tarvitse suostua ei edes työssäoloehdon pakolla. Nimim.pomputtelu loppunut!
Anonyymi: Pomputtelu loppunut 5.10.2010 6:26

Anonyymi
Samaa kyykytystä on 50:n kurssittaminen, jota on tehty aina tilastojen kaunistamiseksi.
Yleensä kurssilla pyritään siihen että työntekijä alkaa yrittäjäksi, samalle alalle jolta työt on loppuneet paikkakunnalta.
Anonyymi: Eli ulkoistat itsesi 5.10.2010 6:26

Anonyymi
Onko tuyo vielä jollekulle epäselvää. Työtähän on vaikka kuinka paljon ja työvoimaakin on kortistot pullolaan. Töihin pääsee se porukka joka tuo sellaisen lapun, ettei työnantajan tarvitse maksaa palkkaa.
Täysin hyödytön järjestelmä jolla tehdään massiiviset tulonsiirrot puliveivaaja yrityksille.
Mukana on kunnat, seurakunnat ja valtio suurimpana, sitten tietysti yksityinen sektori.
Anonyymi: Tsunami 5.10.2010 6:28

Anonyymi
Nyt virkamiehet alkavat tutkimaan asiaa, jonka "sokea Reettakin" on tiennyt jo vuosia. Tässä ovat myös kunnat ja valtio olleet esimerkkinä ilmaisen työvoiman käytössä.Tämä orjakauppa tulisi mitä pikimmin lopetaa.
Anonyymi: Hissimies 5.10.2010 6:29

Anonyymi
Finnairkin palkkasi eilen neljä ilmaista laaduntarkkailijaa.

http://www.taloussanomat.fi/markkinointi/2010/10/04/finnair-palkkasi-tarkastajia--varoittaa-tulosta-etukateen/201013712/135
Anonyymi: No Way Jose 5.10.2010 6:30

Anonyymi
Sitä saa mitä tilaa. Jos haluaa jotain ilmaiseksi, niin sitten on turha valittaa että laatu on huonoa tai mitään ei tapahdu. Totta se on että suomalaiset yritykset kuvittelevat että ilmaiseksi saa tässä maailmassa jotakin, olen törmännyt tähän ilmiöön monta kertaa.
Anonyymi: totta se vaan on 5.10.2010 6:33
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 40
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

11:36 Saksalaisyritykset yllättivät: näkymät huomattavasti odotuksia paremmat
11:09 Baswaren toimitusjohtaja vaihtuu
10:48 Vähittäiskauppa kasvoi elokuussa
10:16 Kahvilaa toimistona pitävät käyvät kalliiksi – osa luopunut wifistä
10:09 Digitoday Snapchat muutti nimensä ja julkisti videokuvaavat aurinkolasit
09:26 Suomeen tulee uusi autokauppaketju – "hinnoittelu poikkeuksellisen aggressiivista"
08:49 Verottaja muistaa tällä viikolla: Yli 330 000 asiakkaalle kolahtaa postiin maksumuistutus
08:08 Asuntorakentaminen matkalla ennätyslukemiin pk-seudulla
07:41 Yle: Kyläläiset halusivat pitää pankkiautomaattinsa –"Pennosia raavittu kasaan kunnioitettavalla tavalla"
07:23 Ilta-Sanomat Poika ei saanut perinnöstä edes lakiosaa – 9 tapausta, joissa perillistä odotti yllätys
06:01 Miksi pätkätyö ei kelpaa työttömille? "Jos työllistää opiskelijan, pääsee helpommalla"
25.9. SvD: Yhdysvaltoihin virtaa ennätysmäärä rahaa Kiinasta
25.9. Moody's alensi Turkin luotot roskaluokkaan
25.9. Lehti: Britannia hakee WTO:n itsenäiseksi jäseneksi
25.9. Kiinan jättiteleskooppi nappasi ensimmäiset signaalit avaruudesta
25.9. Samsung lykkää Note 7 myyntiä Etelä-Koreassa
25.9. Maailman vahvimmat passit on listattu – Ruotsin passi on mukana, entä Suomen?
25.9. Abe: Japani ja Kuuba tiivistävät taloussuhdettaan
25.9. Sähkö, liittymät, vakuutukset – näin voit säästää kilpailuttamalla
25.9. Analyysi Japani vie rahaelvytyksen keinot yhä pidemmälle – EKP ei pysty samaan
Asiakastieto

Yhteistyössä