Kirjaudu ▼
 

Putin sanoi lainaavansa Suomeen 7 miljardia – Fennovoima ei tiedä miksi

© POOL New / Reuters
Putin sanoi lainaavansa Suomeen 7 miljardia – Fennovoima ei tiedä miksi
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö (vas.) Moskovassa Vladimir Putinin vieraana viime viikolla
Vladimir Putinin mukaan Venäjä lainaa seitsemän miljardia dollaria Fennovoimalle. Ydinvoimalaa rakentava yhtiö ei tiedä, mistä Putin puhuu.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Ydinvoimayhtiö Fennovoimalla ei ole tietoa, miksi Venäjän presidentti Vladimir Putin puhui viime viikolla seitsemän miljardin dollarin lainaamisesta Fennovoimalle.

Putin kertoi presidentti Sauli Niinistön Moskovan-vierailun yhteydessä tiedotustilaisuudessa, että Venäjä lainaa seitsemän miljardia dollaria eli noin 6,3 miljardia euroa Fennovoiman Hanhikivi 1 -ydinvoimalan rakentamista varten.

– Fennovoiman rahoituksessa ei ole tapahtunut mitään muutoksia. Emme tiedä, miksi presidentti Putin mainitsi kyseisen summan. Fennovoiman hankkeen kustannusarviohan on 6,5-7 miljardia euroa, kertoo Fennovoiman viestintäjohtaja Maira Kettunen Taloussanomille.

Fennovoima Oy Fortum Oyj Voimaosakeyhtiö SF
Taloustiedot
Y-tunnus 2125678-5
Kotipaikka Helsinki
Yhtiömuoto OY
TOL-luokka
Sähkön tuotanto ydinvoimalla
Kaikki yrityksen taloustiedot

Putin näyttää sekoilleen kertoessaan myös energiayhtiö Fortumin uusista investoinneista.

Putin sanoi samassa tilaisuudessa, että Fortum olisi investoimassa noin neljä miljardia dollaria Siperiaan ja Uralille Venäjälle. Fortumin mukaan uusia suurinvestointeja ei ole suunnitteilla.

Rosatom pyytänyt lykkäämään rahoitusta kahdella vuodella

Fennovoiman jopa seitsemän miljardiin euroon nousevista rakentamisen kuluista noin neljännes, noin 1,7 miljardia euroa, rahoitetaan suomalaisten ja venäläisen omistajien omalla pääomalla.

Loppu on lainarahaa, jonka järjestää venäläinen Rosatom.

Lainarahasta noin 2,4 miljardia euroa tulee Venäjän valtion hyvinvointirahastosta. Fennovoima on nostanut ensimmäisen, noin miljardin euron suuruisen, lainaerän viime vuoden keväällä.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Venäläinen uutistoimisto Interfax uutisoi viime viikolla, että Rosatom on pyytänyt hyvinvointirahastoa lykkäämään kahden, suuruudeltaan yhteensä 1,4 miljardin euron, lainaerää kahdella vuodella.

Interfaxin nimettömän lähteen mukaan Rosatom haluaa viivästyttää tänä vuonna nostettavaksi tarkoitetun 800 miljoonaan euron erän vuoteen 2018 ja ensi vuonna nostettavaksi tarkoitetun 600 miljoonan euron erän vuoteen 2019.

– Interfaxin uutisoimaan asiaan ei liity dramatiikkaa, rahoitussuunnitelmaa on tarkennettu, Kettunen kommentoi.

Interfaxin mukaan Rosatom on kuluvan vuoden alkuun mennessä maksanut Fennovoimalle hyvinvointirahastosta 191,1 miljoonaa euroa, vaikka Fennovoima on kertonut nostaneensa miljardi euroa jo viime vuonna.

– Jo nostettu lainaraha riittää pitkäksi aikaa, nythän tehdään vasta maanrakennustöitä. Kaikkea nostettua rahaa ei vielä, läheskään, ole käytetty. Se selittää tuon eron, Kettunen kertoo.

Rosatom etsii lainarahaa Fennovoimalle muualtakin kuin hyvinvointirahastosta. Kettusen mukaan Rosatom käy parhaillaan neuvotteluita eri tahojen kanssa.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (105)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 11
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Hieno kuva. Puten silmät pyörii kuin hedelmäpelissä.
Anonyymi: Tilililili 29.3.2016 16:50

Anonyymi
Jos Putin tarkoittaa lainan sijasta lahjaa? Siinähän olisi kevyt etumaksu sotakorvauksista ja Karjalan vuokrasta. Jotka tietenkin on hvitettävä ennen varsinaista palautusta. Mutta hyvä, että öljykriisi ajaa venäläisenkin hvien tapojen ja katumuksen ääreen. Tosi jees.
Anonyymi: KiitosPutin 29.3.2016 16:53

Anonyymi
Jo nostettu raha pakkolainattu takaisin Rosatomille?

Joko rahat on loppu ja Rosatom ei saa rahaa kasaan?
Anonyymi: PenaK 29.3.2016 16:55

Anonyymi
Putinhan ei Merkelin mukaan ole kiinni tässä maailmassa. Se on ikävä seurata mielen sairauksien kehittymistä ja niistä seuraavia oireita, varsinkin kun tapaus on naapurimaan presidentti.
Anonyymi: TohtoriT 29.3.2016 16:59

Anonyymi
Työmaa ei ole edes kunnolla alkanut ja nyt jo on kaikenlaista hankaluutta!Nyt olisi hyvä hetki lopettaa koko hanke!
Anonyymi: Kakela 29.3.2016 17:00

Anonyymi
Tästä venäläisestä ydinvoimaprojektista tulee vielä sellainen sotku, joka saa Olkiluoto kolmosen näyttämään lastenleikiltä.
Anonyymi: Tiedoksiantaja 29.3.2016 17:11

Anonyymi
Onko väki huomannut että Putte on alkanut muutenkin yllättävän usein sekoilla sanomisissaan useissa eri yhteeyksissä. Putessa on tapahtunut jokin muutos, se koskee myös hänen sanatonta viestintää. Tarkkailkaapa, ne jotka siis muistavat koko Puten historian ja esiintymistavan, puhetyylin, katseet, ilmeet, kehon liikkeet jne.

Jotain on vinossa. Pikkku merkkejä on alkanut ilmaantua kiihtyvällä vaudilla. Onko Putella ulkoisesti jokin poikkeuksellinen hätä (sen lisäksi että maa on romahduksen partaalla) joka saa ajatukset jumiin vai onko Putella itsellään jokin ongelma.
Anonyymi: Wq2kGi7uMaXpLfczT 29.3.2016 17:11

Anonyymi
No ehkä Fennovoima ei vain vielä tiedä lainanneensa, Putin tietää. Ei myöskään tiedä investoineensa, Putin tietää. Ja aivan luonnollisesti ei tiedä myöskään lainan tai investoinninkaan ehtoja, Putin tietää.

Eikös tämä näin ole muutenkin Putinin kanssa mennyt?
Anonyymi: Lainaehdot 29.3.2016 17:11

Anonyymi
Jos STUK löytää Hanhikiven painekattilan hitsaussaumoista valittamista, voi Venäjän rajamiesten tulkinta pakolaisten papereiden tarpeista taas muuttua. Joten kannattaa hyväksyä kaikki saumat ja sementit ilman sen tarkempia tarkasteluja, muuten ollaan vaikeuksissa itärajalla. Näinhän se menee venäläisissä projekteissa.
Anonyymi: hitsari 29.3.2016 17:19

Anonyymi
Tulee vielä tsernopy koko hommasta.
Anonyymi: eioiskannattanu 29.3.2016 17:20
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 11
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
 
Asiakastieto

Yhteistyössä