Kirjaudu ▼
 

Fortumin Lundmark jyrähti: Valtiontuet pois uusiutuvalta energialta

Rio Gandara
Fortumin Lundmark jyrähti: Valtiontuet pois uusiutuvalta energialta
Lundmarkin mukaan tuet takaavat tuulivoimayritysten tulotason ja lisäävät tarjontaa tilanteessa, jossa kysyntää ei ole.
10.3.2016 13:45
Taloussanomat
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Energiayhtiö Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark arvostelee tiukkasanaisesti uusiutuvan energian valtiontukia. Hänen mielestään ne pitäisi kokonaan poistaa siirtymäajan jälkeen.

– Tämän päivän sähkönhinnoilla investoinnit eivät ole kannattavia, mutta meidän täytyy investoida uusiutuvaan energiaan tulevaisuudessa. Sen vuoksi on onnetonta, että uusiutuvan energian valtiontuki horjuttaa markkinaa, Lundmark sanoo ruotsalaislehti Svenska Dagbladetin haastattelussa.

Hänen mukaansa esimerkiksi tuulivoimatuet takaavat alan yritysten tulotason ja lisäävät tarjontaa tilanteessa, jossa kysyntää ei ole. Tämä taas romahduttaa hinnat.

Fortum Oyj
Taloustiedot
Y-tunnus 1463611-4
Kotipaikka Espoo
Yhtiömuoto OYJ
Kaikki yrityksen taloustiedot
Osaketiedot
Viim. hinta € 14,850
Muutos € -0,200
Muutos % -1,33
Katso kurssihistoria
Osinkotiedot
Tarkista osinkokalenteri ja tulosjulkistuspäivät

Lundmark arvostelee myös EU:n päästöjärjestelmää. Hän arvioi, että avain uusiutuvan energian investointien lisäämiseen ei ole porkkana vaan keppi.

– EU:n päästöjärjestelmää on kehitettävä niin, että se kannustaisi investoimaan uusiutuvaan energiaan. Nyt hinta on naurettavan alhainen: noin viisi euroa hiilidioksiditonnilta. Nykyisillä kaasun ja hiilen hinnoilla hinnan pitäisi olla 20–30 euron luokkaa, Lundmark sanoo.

∇ Mainos ∇
10.3.2016 13:45
Taloussanomat
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)
Yritykset Fortum Oyj
Ihmiset Pekka Lundmark

Kommentit (36)

Sivut: 1 2 3 4
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Sähkö ollutkin aina Suomessa halpaa...mutta eihköhän asiaan saada korjaus kun mennään muutama vuosi!
Anonyymi: halpaakuinsaippua 10.3.2016 13:53

Anonyymi
Fortum on hyvä vaan ja palkkaa tarpeeksi lobbareita junailemaan tilanteen sellaiseksi, jonka korporaatio haluaa. Mitä näistä julkisuudessa inisemään.
Anonyymi: popopopopo 10.3.2016 14:00

Anonyymi
Totta on veronmaksajankin kannalta, että
jo saa tuulivoimatuki riittää.
Anonyymi: MaRaSu 10.3.2016 14:01

Anonyymi
sähkön kulutus vähenee kesämökeillä kun siirtyvät nestekaasuun, sähkönsiirtoyritykset mokasivat ja sähkön tuottajat kärsivät
Anonyymi: asassaasasd 10.3.2016 14:02

Rekisteröitynyt käyttäjä
Tottakai liikatarjonta on Fortumin kannalta huono asia, kun ei pääse rahastamaan oikein olan takaa. Kuluttajan kannalta se on hyvä asia, kun hinnat pysyy kurissa, tai jopa laskee, kuten öljykaupassa olemme havainneet.
Valtiovallan kannattaisi aloittaa siitä, että poistavat fossiilisten polttoaineiden tuet. Nythän esimerkiksi tuetaan bensiinin käyttöä, kun biokaasulla kulkeville autoille on laitettu käyttövoimavero lisärasitteeksi. Tällaista uusiutuvan energian käytön "kannustamista" on vain Suomessa, eikä missään muualla.
Rekisteröitynyt käyttäjä: Brummbär 10.3.2016 14:04

Rekisteröitynyt käyttäjä
Aina touhukas kaimani Pekkarinen onnistui sotkemaan sähkömarkkinat risupaketilla ja bio- sekä tuulivoiman syöttötariffeilla. Kustannuksiin täytyy lisätä Fingridin panostukset kantaverkkoon ja varavoimaan.

Nyt ollaan tilanteessa, että ei kannata investoida Suomessa varmaan sähkövoimatuotantoon eikä jäljellä olevia vesivoimalamahdollisuuksia voida hyödyntää, kun altaat nähdään mörköinä.

Nyt ollaan sähköenergiassa tuonnin varassa kulutushuippujen aikana ja täytyy vain luottaa ja rukoilla, että naapurimaissa riittää edelleen sähköä Suomeen tuotavaksi edulliseen hintaan runsaiden vesivarantojen ansiosta.

Lundmark puhuu asiaa!
Rekisteröitynyt käyttäjä: MummonMies 10.3.2016 14:05

Anonyymi
Fortum rakentaa Ruotsiin tuulivoimaa ja jyrisee samaan aikaan ettei sitä pitäisi tukea. Ilmeisesti he haluavat rakentaa sitä ilman tukea?
Anonyymi: Reiska39 10.3.2016 14:07

Anonyymi
Miten olisi rahastusoikeus "siirtomaksuina" pois samalla, koska jokaisen sähköliittymän siirtoinfran on kiinteistön omistaja jo liittymismaksuina alunperin maksanut? Pakollisissa vakuutuksissakin on säädetty kiinteä kate, mutta "siirtomaksuihin" lämättiin juuri vuodenvaihteessa 50% korotus, rahoina joista minkäänlainen osa ei mene toimitusvarmuuden ja verkon parantamiseen.
Anonyymi: Karju 10.3.2016 14:08

Anonyymi
Naapuri vaihtoi viime kesänä sähkösopimuksen Fortumilta pois, yritykselle jolta sai uusiutuvan energian sopimuksen. Tämän takia se Lundmark kitisee, kun yhteiskunnassa on muutos käynnissä, ja se syö ja tulee syömään Fortumin katetta.

Jos uusiutuvan energian tuet poistetaan, pitää poistaa myös kaikki tuet Fortumille, ja pakottaa se, ja tuon Lundmarkin kaltaiset huijarit, maksamaan veronsa Suomeen.
Anonyymi: wertyuiokjhgfcvbn 10.3.2016 14:16

Anonyymi
Uusituvan energian kohdalla on kysymys muusta kuin hinnasta täsä vaiheessa.

Siitä on saatava nopeasti merkittävä tekijä markkonoille ja näinollen on parempi, että sitä tuetaan. Yskitysetkin voi lisätä aurinkopaneleita ja tuulivoimaloita piha piiriinsä. Näitä ei tosin tueta, mutta hyvä jos saamme fosiilisten ja tuontienergian käytön lopahtamaan.

Osikojen perään vikuvat verovaapat henkilöt, ei ole oikea taho sanomaan mikä on suunta energia ja muissakin markkinoissa, vaan terve järki saa ottaa osingoista niskalenkin ja lujan.
Anonyymi: nytlakialukemaanmulk 10.3.2016 14:19
Sivut: 1 2 3 4
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
 
Asiakastieto

Yhteistyössä