Kirjaudu ▼
 

Elenia maksaa voitoistaan veroja vielä Carunaakin vähemmän

Zoonar GmbH / Alamy
Elenia maksaa voitoistaan veroja vielä Carunaakin vähemmän
Caruna on maksanut vähän veroja Suomeen, mutta toinen sähkönsiirtojätti Elenia ei sitäkään vähää. Aivan kuten Carunan, myös Elenian takaa löytyy suomalaista eläkerahaa.
5.2.2016 06:01
Teemu Muhonen, Jari Hanska
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Yle uutisoi sunnuntaina, että hinnankorotuksista kertonut Caruna on maksanut kymmenien miljoonien liikevoitostaan lähes olemattomia veroja Suomeen. Suomen toiseksi suurin sähkönsiirtoyhtiö Elenia ei puolestaan ole maksanut viime vuosina lainkaan veroja, vaikka se on tehnyt vielä Carunaakin suurempaa liikevoittoa.

Päinvastoin, Elenia on vuosina 2012–2014 vähentänyt tappioitaan verotuksessa peräti 65 miljoonan euron edestä, eli tuolla summalla valtio on hyvittänyt Elenian tekemiä tappioita.

Esimerkiksi vuonna 2014 Elenia-konserni, johon kuuluu sähkönsiirtoyhtiön lisäksi lämpö- ja kaasuyhtiö Elenia Lämpö, kirjasi yli 38 miljoonan euroa tappiot. Konserni teki kyseisenä vuonna Suomessa 77 miljoonan euron liikevoiton, mutta tuloksen painoivat tappiolliseksi yli 115 miljoonan euron rahoituskulut.

Caruna Oy Elenia Oy Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen
Taloustiedot
Y-tunnus 1618314-7
Kotipaikka Espoo
Yhtiömuoto OY
TOL-luokka
Sähkön siirto
Kaikki yrityksen taloustiedot

Elenian tarina alkaa tammikuusta 2012, jolloin eläkeyhtiö Ilmarinen sekä kansainväliset suursijoittajat Goldman Sachs ja 3i ostivat Vattenfallin sähköverkko- ja lämpöliiketoiminnan Suomessa 1,5 miljardilla eurolla. Samasta hetkestä alkoi yhtiön tappiokierre.

Uudet omistajat perustivat omistuksensa hallinnoimista varten Hollantiin Lakeside Network Investment Holding -nimisen yhtiön. Sen kautta ne Elenialle heti lähes 600 miljoonan euron osakaslainan, jonka korko on poikkeuksellisen korkea 10,5 prosenttia. Ilmarisen osuus lainasta on 10 prosenttia, joka vastaa eläkeyhtiön omistusosuutta Eleniassa.

Aivan kuten Keva nostaa Carunalle myöntämästään suuresta osakaslainasta vuotuista korkotuottoa (IS 4.2.), Ilmarinen saa tappiollista tulosta näyttävästä Eleniasta joka vuosi vakaata tuottoa sijoitukselleen.


[zoom]

Raha kiertää pöytälaatikkoyhtiöiden kautta

Ilmarisen lainan jäljille on vaikea päästä, sillä Ilmarinen ei omista sitä suoraan.

Elenian talous- ja rahoitusjohtajan Tommi Valennon mukaan mitään osakaslainaa ei enää ole olemassakaan.

– Vuonna 2013 konsernin rahoitusta järjesteltiin uudelleen, Valento sanoo.

Hän jättää kuitenkin mainitsematta sen, että osakaslainaa ei maksettu pois, vaan Ilmarinen ja muut omistajat siirsivät sen Hollantiin perustamiinsa holding- eli niin sanottuihin pöytälaatikkoyhtiöihin.

Ilmarisen noin 60 miljoonan euron osuus lainasta siirrettiin vuoden 2013 lopussa hollantilaiseen Pispala Finance -nimiseen yhtiöön. Tämän pöytälaatikkoyhtiön omistaa taas luxemburgilainen pöytälaatikkoyhtiö Aki Partners, jonka nimi näkyy myös Ilmarisen tilinpäätöksessä eläkeyhtiön sijoituksena.

Goldman Sachsin ja 3i:n hallinnoimien rahastojen osuudet lainasta ohjattiin puolestaan Kimi Finance- ja Tampere Finance -nimisiin yhtiöihin, jotka nekin kotoisista nimistään huolimatta sijaitsevat Hollannissa.

Niinpä omistajien myöntämä laina ei näyttäydy enää Elenian tilinpäätöksessä osakaslainana, koska Pispala Finance, Kimi Finance ja Tampere Finance eivät ole Elenian osakkaita.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Näihin Ilmarisen, Goldman Sachsin ja 3i:n omistamiin yhtiöihin Elenia kuitenkin maksaa vuosittain 60 miljoonan euron korkokulut, jotka yhdessä muiden lainanhoitokulujen kanssa painavat sen verotettavan tuloksen tappiolliseksi.

Tämä on Ilmarisen ja muiden omistajien kannalta erinomainen yhtälö: Elenia ei tee voitollista tulosta eikä joudu maksamaan veroja Suomeen, mutta omistajat saavat yhtiöstä silti rahojaan ulos korkealla tuotolla.

Ilmarisen ei listaamattomien sijoitusten johtaja Esko Torsti ei ota kantaa siihen, onko järjestelyssä kyse laillisesta verosuunnittelusta.

– Jokaisessa tekemässämme sijoituksessa otamme myös veronäkökohdat huomioon. Mutta onko tässä tapauksessa kyse verosuunnittelusta, niin en nyt lähde siitä sanomaan. Haluamme tietysti olla hyviä yrityskansalaisia Suomessa, Torsti sanoo.

Miksi osakaslaina on järjestelty niin monimutkaisesti eri yhtiöiden kautta?

– Me olemme Eleniassa vähemmistöomistajina, ja meidän täytyy siksi ottaa huomioon suurempien omistajien tahtotila ja sopeutua siihen, mitä ne haluavat.

Elenian Tommi Valento ei puolestaan halua kommentoida yksittäisiä rahoitusjärjestelyjä.

Elenia menossa kaupaksi kovaan hintaan?

Tappiollista tulosta tekeväksi yhtiöksi Elenia on huomattavan arvokas. Nykyiset omistajat maksoivat siitä vuonna 2012 1,5 miljardia euroa, ja nyt niiden kerrotaan etsivän yhtiölle uutta omistajaa.

Uutistoimisto Reutersin lähteiden mukaan hinta saattaa nousta jopa 2,5 miljardiin euroon. Kauppalehti kertoo, että Ilmarisen on arveltu jopa nostavan omistusosuuttaan kaupan yhteydessä. Ilmarisen Esko Torsti ei kommentoi asiaa.

Elenia on kertonut, että Carunan tavoin silläkin on painetta nostaa sähkönsiirron hintoja. Yhtiö ei kuitenkaan ole tehnyt asiasta vielä päätöstä suuntaan tai toiseen.

Artikkelin kirjoittajien eläkejärjestelmää käsittelevä tietokirja julkaistaan syksyllä.

5.2.2016 06:01
Teemu Muhonen, Jari Hanska
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (249)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 25
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Normi puuhaa suomessa jo 300 vuotta, mikään uutinen ei enään hätkähdytä olipa se mikä tahansa. Pummi mikä pummi siitä ei purkka parane eikä pallot suurene.fi
Anonyymi: rikollisten_suomi 5.2.2016 6:09

Rekisteröitynyt käyttäjä
Luuleeko joku, että tämä on pelkkää sattumaa?

Ehei. Tällaisia järjestelyjä ruvettiin junailemaan juuri niihin aikoihin, kun kokoomus oli Suomen hallituksessa vastaamassa tämäntyyppisistä asioista.

Ja "yllättäen" saatiin sitten lopputulokseksi tällaisia kuvioita, jotka mahdollistavat suuryrityksille jokseenkin täydellisen veronkierron, mutta ovat kuitenkin näennäisesti ihan laillisia, joten mikään taho ei virallisesti voi asiaan puuttua.
Rekisteröitynyt käyttäjä: AsioitaSeurannut 5.2.2016 6:15

Anonyymi
Ei ahneudella ole rajaa ,moraalia täytyy ihmetellä näillä Suomalaisilla omistajilla.Kohta ei ole veronmaksajina
kuin palakansaajat jotka maksavat sekä siirtohintoina että
palkkavroina..
Anonyymi: lappilainen 5.2.2016 6:20

Anonyymi
suomalaiselle pieni oppitunti monopoleista, ei ole hyvä yksityisellä eikä valtiolla. no sähkönsiirto tapauksessa se on hieman vaikea välttää ( jossei nyt joku vetele piuhoja tuplana ) , mutta mallia voisi ottaa esim englannista jossa siirtohinta on sidottu sähkönhintaan. mikä tietenkin voi tehdä aslasta myös huonon bisneksen.
todellinen neronleimaus on toki antaa monopoli sijoittajille sitten heti perään alkaa ahdistelemaan aivan järjettömillä säännöillä, pitää olla tuplamuuntajia, maakaapelia, etäluettavaa mittaria, SLA sellaisena, että on pidettävä armeijaa sähkömiehiä 99% ajasta pelaamassa pokeria toimistolla jne
Anonyymi: janik 5.2.2016 6:26

Anonyymi
Onhan se selvää, että yrityksen ei kannata tuottaa voittoa...siitä seuraa monenlaisia ongelmia.
Anonyymi: sdfsdg 5.2.2016 6:26

Anonyymi
Eiseenää voi olla laillistaveronkiertoa jos näillä koroilla, 1-3% saa lainaa markkinoilta vakavarianen yhtiö.

Nyt se kuitenkin maksaa siitä yli 10%. Tämä on hunoa johtamista tai laitonta veronkiertoa.Joten johto vaihtoon kummasakin tapauksessa.

Näiden korkomenojen vähennysoikeus verotuksessa on loputtava yritysten osalta, jos sitä käytetään massiiviseen rikolliseen toimintaan. Vaikka sillä on meidän hallituksen siunaus, se ei voi olla laillista. Se on kuin raiskaisi omaa kotimaataan, toinen käsisydämmellä, toinen sen kukkarolla.

Omankodin ostajalta laina vähennys oikeus on postumassa ja se joka ostaa niitäsata saa verovähentää ne tuloistaan,olemme rakentamassa hirttolavaa keskiluokalle, tällä menolla.Se että pyöveli tule ulkomailta hallituksen tapauttaessa käsiään, tekee siitä vilelä kovemman palan, Suomen upealle kansalle.

Älkää vaan YLEä myykö ulos. Se tekee silloin saman liikkeen kuin nämä sähkönsiirto yhtiöt. Mainota lisää vain meidän ruokalaskua hurjasti ja rahat menee sen sileäntien veroparatiisiin.
Hallitus tehkää jotakintämän menon pysäyttämiskesi, emme jaksa katsoa kauaa, kun suomea panee halvalla kaikki, joilla olisi kyllä rahaa maksaa veronsa.
Ja vielä jenkit etunenässä,joilta ostamme kalliita aseita, nuollaksemme heitä kuin jumalia, myyden vaivalla täällä työmiehen rakentamaa infraa,pilkka hinnalla heille, lypsylehmäksi.

Sähkönsiiroverkkojen rakentaminen ei ollut edes näin kallista, mitä sen kunnossapito nyt on.Hallitus toimi nyt tai kunniankukko ei laula.
Anonyymi: onhanasiaa 5.2.2016 6:31

Anonyymi
Luuleeko joku, että tämä on pelkkää sattumaa?

Ehei. Tällaisia järjestelyjä ruvettiin junailemaan juuri niihin aikoihin, kun kokoomus oli Suomen hallituksessa vastaamassa tämäntyyppisistä asioista.

Ja "yllättäen" saatiin sitten lopputulokseksi tällaisia kuvioita, jotka mahdollistavat suuryrityksille jokseenkin täydellisen veronkierron, mutta ovat kuitenkin näennäisesti ihan laillisia, joten mikään taho ei virallisesti voi asiaan puuttua.


Oletko ajatellut hakea ammattiapua tuohon vainoharhaan?

Onhan luonnollista, ettei Goldman Sachs osaa suunnitella tehokkaita verojärjestelyjä... Kyllä siihen tarvitaan Kokoomus.
Anonyymi: Vainoharha 5.2.2016 6:39

Anonyymi
Kuinkahan suuri Goldmanin "verosuunnittelu" osasto mahtaa olla ?
Anonyymi: dadaa 5.2.2016 6:40

Anonyymi
Elenian takaa löytyy siis vain nimeksi suomalaista eläkerahaa, Ilmarisen 10% osuudella. Valtaosin Elenian omistavat sitten New Yorkin ja Lontoon juutalainen suurpääoma ja britit. Eli juutalaisen suurpääoman verenimijä vampyyrit ja koronkiskurit sekä häikäilemättömät brittiläiset merirosvot on yhdessä päästetty imemään Suomen kansan kaulasuonta ja tyhjentämään Suomen kansan taskuja vuosisataisella ammattitaidolla.

On surullista nähdä miten muutaman hallituskauden aikana Suomen päättäjät ovat onnistuneet tuhoamaan Suomessa kaiken sen, mitä Urho Kekkosen johdolla vuosikymmeniä rakennettiin. Suomalaiset ovat renkien ja piikojen kansakunta, joka ei osaa hallita ja omistaa. He tarvitsevat näköjään aina isäntäväen, jota palvella, nälkäpalkalla. Nyt se on kansainvälinen suurpääoma.

Puuttuu vielä, että poikamme lähetetään taistelemaan muiden sotiin. Siitäkin on Suomessa vuosisataiset perinteet.
Anonyymi: Arminius 5.2.2016 6:41

Anonyymi
Carunan mukaan normaalia suomalaista kirjanpitokäytäntöä.
Anonyymi: mitäsitten 5.2.2016 6:44
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 25
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
 
Asiakastieto

Yhteistyössä