Kirjaudu ▼
 

Harva välttyy kalliimmalta sähköltä: "Siirtohinta nousee vastaisuudessakin"

Outi Järvinen
Harva välttyy kalliimmalta sähköltä: "Siirtohinta nousee vastaisuudessakin"
Useimmat kuluttajat maksavat tänä vuonna sähkön siirrosta aiempaa enemmän. Lähes kaikki suurimmat siirtoyhtiöt ovat joko päättäneet nostaa hintoja tai harkitsevat sitä.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Viime päivinä on kohuttu Suomen suurimman sähkönsiirtoyhtiön Carunan suurista, keskimäärin 27 prosentin hinnankorotuksista. Carunan prosenttiluvut ovat omaa luokkaansa, mutta muutkin yhtiöt ovat samalla tiellä.

Helsingin kaupungin Helen Sähköverkko -yhtiö on ilmoittanut nostavansa siirtohintoja huhtikuun alussa noin yhdeksän prosenttia.

Järvi-Suomen Energia ja Turku Energia Sähköverkot nostivat hintoja jo vuoden alussa. Järvi-Suomen energian korotus oli yleisimmin 15 ja Turun Energian Sähköverkkojen 9,5 prosenttia.

Caruna Espoo Oy Caruna Oy Elenia Oy Helen Sähköverkko Oy Järvi-Suomen Energia Oy Oulun Energia Siirto ja Jakelu Oy Pohjois-Karjalan Sähkö Oy Savon Voima Verkko Oy Turku Energia Sähköverkot Oy
Taloustiedot
Y-tunnus 2059588-1
Kotipaikka Espoo
Yhtiömuoto OY
TOL-luokka
Sähkön jakelu
Kaikki yrityksen taloustiedot

Savon Voima Verkon siirtohinnat pomppaavat kesäkuun alussa noin 11 prosenttia.

Monilla on nostopaineita

Suomen toiseksi suurimmasta sähkönsiirtoyhtiöstä Eleniasta kerrotaan, että korotuksista ei ole vielä päätetty.

Myöskään Pohjois-Karjalan Sähkö (PKS), Tampereen Sähköverkko ja Oulun Energia Siirto ja Jakelu-yhtiöt eivät ole vielä ratkaisseet asiaa, mutta kaikista kerrotaan, että korotuspaineita on.

– Meidän on tarkoitus nostaa hintoja 5–8 prosenttia joko loppuvuonna tai ensi vuoden alussa, PKS Sähkönsiirron toimitusjohtaja Arto Gylén sanoo.

Tampereen Sähköverkon toimitusjohtaja Tapio Salonen kertoo, että suunnitteilla on muutaman prosentin korotus verottomaan hintaan. Siitä saatetaan päättää keväällä ja se voisi astua voimaan ehkä kesällä.

Oulun Energia Siirto ja Jakelun talousjohtaja Antti Ollikainen ei vielä halua ottaa kantaa mahdollisten korotusten suuruuteen.

Jakeluverkon kunnostus maksaa

Siirtohintoja nostavat yhtiöt perustelevat päätöksiään samoin kuin Caruna eli sähkönjakeluverkon kunnossapidon ja uusimisen kustannuksilla. Taustalla on sähkömarkkinalaki, joka vaatii yhtiöitä parantamaan jakelun toimitusvarmuutta.

Sähkökatkoista halutaan eroon, mutta vaatimukset säävarmasta verkosta ovat Oulun energiayhtiön Antti Ollikaisen mukaan kovat.

– Samoin kuin muilla verkkoyhtiöillä myös meillä on tulossa hyvin laajat investointiohjelmat, kertoo Savon Voima Verkon henkilöstö- ja viestintäjohtaja Minna Vierimaa.

Yhtiö aikoo noin viidessä vuodessa käyttää verkkoinvestointeihin 250 miljoonaa euroa. Vierimaan mukaan työt jatkuvat vielä 2020-luvullekin.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

– Kyllä tämä tarkoittaa, että siirtohinta nousee vastaisuudessakin, hän myöntää.

Kantaverkkomaksu kohosi vuoden alussa

Toinen peruste on kantaverkkomaksujen nousu. Tampereen Sähköverkon Salonen muistuttaa, että kantaverkkoyhtiö Fingridin veloittama maksu nousi vuoden vaihteessa keskimäärin 14 prosenttia.

Helen perustelee korotustaan etenkin kantaverkkomaksun korotuksella.

Toisin kuin maakuntien sähköyhtiöiden, Helenin ei tarvitse käyttää jättisummia ilmajohtojen siirtämiseen teiden varsille tai maahan upotettaviin kaapeleihin, koska Helsingissä sähkö jo kulkee maanalaisissa kaapeleissa.

Helenin vuosi-investoinnit jäävät alle 50 miljoonaan euroon ja koskevat sähköverkon kehittämistä. Elenia on kertonut sijoittavansa sähköverkkoon tänä vuonna 115 miljoonaa euroa.

Loppulaskut vaihtelevat paljon

Siirtohinnoissa on valtavia eroja. Kalleinta siirto on harvaan asutuilla alueilla. Niillä sähkön kuljettaminen voi maksaa jopa kolme kertaa niin paljon kuin asutuskeskuksissa.

Prosentuaaliset hinnanmuutokset tarkoittavatkin varsin erilaisia summia eri yhtiöiden laskussa.

Esimerkiksi Turun Energia Sähköverkkojen korotus merkitsee sähköä 2 000 kWh:ta vuodessa kuluttavalle kerrostalossa asuvalle kotitaloudelle, että siirron vuosihinta nousee 14 euroa. Vuodessa 18 000 kWh:ta käyttävässä sähkölämmitteisessä pientalossa korotus on 43,20 euroa vuodessa.

Helenin vastaavan tyypillisen kerrostaloasukkaan siirtokustannukset nousevat noin 12 euroa ja pientaloasukkaan 54 euroa vuodessa.

Savon Voima Verkon keskimääräisen kerrostaloasiakkaan vuosilasku puolestaan suurenee 36 ja sähköllä lämmittävän omakotitalossa asuvan kotitalouden 84 euroa.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (137)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 14
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Pk-seudullahan on muutenkin asunnot kuplahintaisia niin miksei sähkökin?. Hyvin kontekstissa toisiinsa. Nostakaa vain karuna sähkönhintaa vaikka 100%, kyllä se kuplauuno maksaa...
Anonyymi: OktMaalämpö 2.2.2016 14:14

Anonyymi
Eivät tiedä tämän shown luojat mitä tekivät.
Nyt sorkitaan sellaisella alueella josta on ohjeistus annettu ja ohjeistus koskee suomeakin ikävä kyllä.
Soolo suomi.
Anonyymi: hammurabin_laki 2.2.2016 14:15

Anonyymi
Viittaa kartelliin tämä toiminta. kilpailuvirasto tässä teille avoin ilmianto ja toivomus aloittaa tutkinta välittömästi.
KEVA maksattaa eläkkeensä kansalaisilla, kyseenalaisin keinoin.Kaikille eläkeen sajille olisi saatava verotukseen verrattava turva, jos sen saa kunnassa ja valtiolla työsuhteessa olleet.
Anonyymi: kartelliaepäilen 2.2.2016 14:16

Rekisteröitynyt käyttäjä
Eiväthän nuo sähköverkkoyhtiöt yllä kuin vaivoin samoihin korotusprosentteihin kuin maan hallitus monissa maksujen korotuksissa ja etuuksien leikkauksissa. Luvassa sentään on sähkön toimitusvarmuuden parantuminen.

Sinänsä olisi mielenkiintoista tietää, millä tavoin kaikki nämä isot korotukset julkiset ja yksityiset tulevat näkymään elinkustannusindeksissä. Siinä olisi Talsalle oiva tehtävä, please!

Veikkaan, että numerot hukkuvat jonnekin indeksituotteiden syövereihin eikä Suomi saavuta etuajassa EKP:n tavoitetta 2 % inflaatiosta.
Rekisteröitynyt käyttäjä: MummonMies 2.2.2016 14:20

Rekisteröitynyt käyttäjä
Maamme poliitikot ovat mädättäneet suomen monin tavoin. Sähköverkko ja sähkötuotanto pahasti esim. veroparatiisiyhtiö IKEA:n tuulipuisto perämeren pohjukkaan kustannusarvio 18 miljoonaa ja saavat saman verran 20 vuodessa syöttötariffi ja investointitukia. Mauri Pekkarinen ollut kätilönä tuulienergia ja puu/hake-energia tukipaketissa.
Rekisteröitynyt käyttäjä: Jaakoppi 2.2.2016 14:20

Rekisteröitynyt käyttäjä
Jakeluverkkomonopoli purettava ja aletaan perustamaan alueellisia naapuruston ja omakotiyhdistyksien energiaosuuskuntia. Niin se sata vuotta sitten alkoi kun haluttiin yhteistä hyvää, Manhattanilta johdetun kansainvälisen pääomaintressin sijaan.
Rekisteröitynyt käyttäjä: Jaakoppi 2.2.2016 14:23

Anonyymi
Katainen ja demarit voi tökätä taas uuden sulan hattuunsa. Mitenköhän meni noin niinku omasta mielestä ??

Ei oikein tiedä enää itkiskö vai nauraisko. Kyllä nämä ryssimiset on sitä luokkaa ollut.
Anonyymi: SDPJAKOKKARIT 2.2.2016 14:25

Anonyymi
Vantaan sähköverkko muutti toimitusehtoja jo toisen kerran, aina vuoden alusta. Nyt on yösähkö vain 22-07 ma-su.
Anonyymi: DDRsuomi 2.2.2016 14:27

Anonyymi
Tippuuko hinta sitten 50%, kun investoinnit on tehty ja myrskyjen tuhoja ei tarvitse enää korjailla???
Anonyymi: Botti 2.2.2016 14:29

Anonyymi
Missä tässä on se uutinen ? Kun Eduskunta päätti näistä verkonkehittämistarpeista tulevat kustannukset olivat varsin hyvin tiedossa. Ohessa linkissä asiaan liittyvää uutisointia vuodelta 2013. Ja vastaavia juttuja löytyy kyllä ihan kaikista päivälehdistä. Ketään ei silloin kiinnostanut kustannukset. Nyt kun asia alkaa realisoitua alkaa kauhea älämölö. No, Eduskuntahan voi korjata tekemänsä virheet jos nyt ovat itse sitä mieltä että tekivät virheen.

Ei ole ensimmmäinen kerta kun Eduskunnalla jää "vaikuttavuusarviot" vähän kesken kun lakeja säädetään. Esimerkiksi mitä lain voimaantulo tulee maksamaan.

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka-ja-talous/s%C3%A4hk%C3%B6n-siirtohinta-nousee-eniten-mets%C3%A4isill%C3%A4-haja-asutusalueilla-1.35838
Anonyymi: Myövaan 2.2.2016 14:29
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 14
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
 

Taloussanomat - Uutiset

25.8. Uutuuskoneen lentoja perutaan – syöpyvätkö moottorit?
25.8. Kuluttaja, näin verkkokauppa houkuttelee sinua ostoksille
25.8. Digitoday Kuorma-auton kuljettaja aiheutti liikennekuoleman: Pelasi kohupeliä
25.8. Digitoday Loppu nettiriesalle? Google alkaa rangaista näitä verkkosivuja
25.8. Uber maksaa kuskeille tukiaisia – teki alkuvuonna miljarditappion
25.8. Terrori-iskut herättivät: Auttaako matkavakuutus?
25.8. Puola myi ensimmäiset juan-lainansa
25.8. Ilta-Sanomat Verottomana käteen 560 €/kk – 2000 suomalaista mukaan perustulokokeiluun
25.8. Onnibus.com hyväksyy kilpailijan lipun Porvoon ja Helsingin välillä
25.8. Senttiosake FIT Biotech nousukiidossa pörssissä – teräsyhtiöt painuvat
25.8. Digitoday Facebookin mieli muuttui: Alkaa hyödyntää Whatsapp-tietoa mainonnassa
25.8. Digitoday Pirate Bay -Sunde vaatii tuomionsa purkua ja korvauksia suomalaisilta levy-yhtiöiltä
25.8. Mediatalot perustavat yhteisen digimainonnan markkinapaikan
25.8. Pörssikauppa Finnlinesin osakkeella loppui tänään
25.8. Posti aloittaa taas yt:t – nyt syynä Anttilan konkurssi
25.8. Antti Riivarista Patentti- ja rekisterihallituksen uusi pääjohtaja
25.8. Analyysi Leimaako pitkäaikaistyöttömyys ihmisen? – "Yhtä yleistä kuin rasismi"
25.8. Kone tekee jättikaupat kiinalaisesta GiantKoneesta
25.8. Palkansaajien ansiot nousivat – aloissa on eroja
25.8. Digitoday Uskomatonta mutta totta: Reititin tunnistaa sinut kävelystä ja lukee huulilta
25.8. Saksalaisyritysten näkymät odotettua heikommat
25.8. Digitoday Nyt ei hyvältä näytä: Jopa Applen perustaja varoittaa iPhone-uudistuksesta
25.8. Suomen uudet vientiyritykset poikkeavat vanhoista
25.8. Analyytikko Baltian pankkifuusiosta: Nordeasta varteenotettavampi peluri
25.8. Kesäsää tuki Olvia – tulos ja markkinaosuus kasvoivat
25.8. Vähittäiskaupan myynti väheni keskikesällä
25.8. Yhdysvallat hyökkää EU:ta vastaan Applen verokiistassa
25.8. Nordea ja DNB yhdistävät toimintonsa Baltiassa
25.8. EK arvostelee uudistusta sähköiseksi tulorekisteriksi – "byrokraattinen ja kallis"
25.8. Yle: Ara teettää erityistilintarkastuksen Nuorisosäätiössä
Asiakastieto

Yhteistyössä