Kirjaudu ▼
 

Suomalainen sähköfirma myyntiin – hinta ehkä jopa 2,5 miljardia

Rio Gandara
Suomalainen sähköfirma myyntiin – hinta ehkä jopa 2,5 miljardia
Suomalaisen Elenian enemmistöomistajat ovat ottaneet yhteyttä Goldman Sachsiin ja Citiin myydäkseen sähkönsiirtäjän. Toteutuessaan kauppa voi olla yksi tämän vuoden suurimmista infrastruktuurikaupoista Euroopassa, kaksi tilanteesta perillä olevaa lähdettä kertoo.
14.1.2016 12:43
Taloussanomat–Reuters
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Sähkönsiirtofirma Elenian omistajat suunnittelevat yhtiön myymistä. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters, joka perustaa uutisensa kahdelta nimettömältä lähteeltä saamiinsa tietoihin.

Reutersin lähteiden mukaan Elenian hinta saattaa nousta kaupassa 2,5 miljardiin euroon ja yhtiön kauppaaminen on tarkoitus aloittaa helmikuun puolivälissä. Yli sadan kunnan alueella toimiva Elenia on Suomen toiseksi suurin sähkönsiirtäjä.

Määräysvaltaa yhtiössä käyttävät investointipankki Goldman Sachs ja pääomasijoitusyhtiö 3i, jotka omistavat firmasta 45 ja 39,3 prosentin siivut. 3i hallinnoi myös yhdysvaltalaisen eläkerahaston TIIA CREF:n 5,6 prosentin suuruista siivua.

Elenia Oy
Taloustiedot
Y-tunnus 2445423-4
Kotipaikka Tampere
Yhtiömuoto OY
TOL-luokka
Sähkön siirto
Kaikki yrityksen taloustiedot

Reutersin lähteiden mukaan 3i:n lopullinen myyntipäätös riippuu potentiaalisten ostajien tarjoamasta hinnasta. Eleniaa omistaa myös suomalainen eläkeyhtiö Ilmarinen, jolla on hallussaan 10 prosentin siivu firmasta. Reutersin mukaan Ilmarisen aikeista ei ole tietoa.

Elenia, Goldman Sachs, Citi, 3i ja Ilmarinen kieltäytyivät kommentoimasta suunnitelmia Reutersille.

Vattenfall niputti paikalliset

Yhtiö sai alkunsa, kun ruotsalainen energiayhtiö Vattenfall hankki omistukseensa paikallisia suomalaisia energiayhtiöitä vuosina 1995–2000. Vuonna 2012 Vattenfall myi yhtiön noin 1,5 miljardilla eurolla uusien sijoittajien muodostamalle Elenia-konsernille.

Elenian liikevaihto oli 229,7 miljoonaa ja käyttökate 153,9 miljoonaa euroa vuonna 2014.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Velkataakkaansa keventävät eurooppalaiset energiayhtiöt ovat myyneet viime vuonna useita sähkönsiirtofirmoja, jotka toimivat tiukasti säännellyillä markkinoilla. Samaan aikaan sähkönjakelijoista on tullut suosittuja sijoituskohteita eläkerahastoille, jotka ovat pyrkineet etsimään suhteellisen turvallisia sijoituksia maailmassa, jossa korkotuotot ovat matalia.

Energiayhtiö Fortum myi kolmen viime vuoden aikana kaikki sähkönsiirtotoimintonsa Pohjoismaissa. Vuonna 2013 Fortum myi Suomen suurimman sähkönjakeluyhtiön 2,6 miljardilla eurolla. Ruotsin sähkösiirtotoiminnot Fortum myi 6,6 miljardilla eurolla viime vuonna. Ruotsin-kaupassa sähkönsiirtoyhtiön kauppahinta oli 16,6-kertainen käyttökatteeseen nähden.

Fortumin molemmissa kaupoissa ostajaryhmiin kuului infrastruktuurisijoittaja Borealis, joka hallinnoi kanadalaisen eläkerahasto OMERS:n salkkua. Lisäksi ostajina oli monia paikallisia eläkerahastoja.

14.1.2016 12:43
Taloussanomat–Reuters
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)
Yritykset Elenia Oy
Tagit Elenia

Kommentit (52)

Sivut: 1 2 3 4 5 6
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Varman bisneksen myyminen onkin tosi fiksua, kun uuden korvaavan bisneksen kehittäminen tai ostaminen on kiven alla ja tosi riskaabelia.
Anonyymi: AhneudenTyperyys 14.1.2016 12:52

Anonyymi
Kaikki keskitetään ulkomaisten käsiin ja näin valtioita ja niitten päättäjiä on helpompi kontrolloida. Uusi maailmanjärjetys puskee vauhdilla eikä kansat tajua kuinka niiltä viedään viimeisetkin itsenäisyyden rippeet.
Anonyymi: sikabill 14.1.2016 12:53

Anonyymi
Hyvä! Nyt voivat suomalaiset työeläkeyhtiöt (Varma, Ilmarinen Elo yms.) sijoittaa vakaasti tuottavaan sähköverkkoon eli kertokaa ko.firmojen henkilöt johtajillenne, jos eivät muutoin huomaa tilaisuutta?
Tätä tilaisuutta ei tule enää tämän jälkeen!
Anonyymi: TapsaTietää 14.1.2016 12:56

Anonyymi
Suomalaisen Elenian enemmistöomistajat ovat ottaneet yhteyttä Goldman Sachsiin ja Citiin myydäkseen sähkönsiirtäjän.


Johan Kultamies omistaa firmasta 45%. Eikö muita myyjiä yhtään epäilytä myydä kannattavaa firmaa taholle, jolla luultavasti paras tietämys maailmantalouden tilasta ja tulevaisuudennäkymistä?
Anonyymi: gsviemuutvikisee 14.1.2016 12:56

Anonyymi
Katteiden perusteella johdoissa näyttää kulkevan sähkön lisäksi myös ilmaa.
Anonyymi: Wattivastus 14.1.2016 12:56

Anonyymi
Suomi oli joskus suomalaisten,mutta kok poliitikot myivät sen muutamasta hopeakolikosta.
Anonyymi: sortokausi 14.1.2016 12:58

Anonyymi
Pian suomalaiset alkavat ostaa näitä verkkosijoituksia takaisin 3-kertaiseen hintaan. Näihän se tapa on ollut.
Anonyymi: Uuno_Hölmölä 14.1.2016 13:01

Anonyymi
Kun venäjällä jäi kiinni virkakyösti varastamisesta sen teki virkakyösti myös suomessa, onnea osallistuneille tahoille.
Anonyymi: hammurabin_laki 14.1.2016 13:01

Anonyymi
Raha sen ku pakenee Suomesta.Ei noista mene edes veroja tänne ja rahat menee muualle.Kiitos liittojen suurlakkouhkailut. Tätä tulee jatumaan koko kesän kun kaikki vaan myy ja lähtee pois Suomesta.Soppajonot kutsuu kohta.
Anonyymi: lopun-alku 14.1.2016 13:02

Anonyymi
porvarit meinaa taas myyä ja pitää omat rahansa itte
Anonyymi: Onseharskia 14.1.2016 13:07
Sivut: 1 2 3 4 5 6
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
 
Asiakastieto

Yhteistyössä