Kirjaudu ▼
 

"Viimeksi öljyn vuosihinta oli näissä lukemissa 1999"

Kalle Koponen
"Viimeksi öljyn vuosihinta oli näissä lukemissa 1999"
Raakaöljyn reaalihinta on painunut alimmilleen 16 vuoteen. Etlan tutkija Paavo Suni ennakoi hinnan heiluvan edelleen. Hänen mukaansa hintataso saattaa jäädä aiemmin ennakoitua alemmiksi.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Raakaöljyn hinta kävi eilen alle 30 dollarissa tynnyriltä ja se on viime päivinä ollut halvimmillaan 12 vuoteen. Jos otetaan huomioon kuluttajahintojen muutos, öljyn reaalinen hinta on tätäkin alempi.

– Viimeksi vuonna 1999 öljyn vuosihinta oli näissä lukemissa, Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkija Paavo Suni sanoo.

Markkinoilla ennakoidaan, että hinta luisuu edelleen. Useat investointipankit ovat todenneet, että tynnyrihinta voi painua 20 dollariin ja markkinoilla on esitetty tätäkin alempia arvioita.

Suni ei pidä mahdottomana, että hinta vajoaisi kymmeneen dollariin.

– Aika suurella varmuudella se ei olisi siellä kovin kauan, hän lisää.

Hintataso jäänee aiempaa alemmaksi

Öljyn hintaa on vaikea arvioida, sillä moni maailmantalouden ja -politiikan asia vaikuttaa siihen. Kalleimmillaan öljy oli juuri ennen finanssikriisiä, jolloin tynnyri Brent-laatua maksoi yli liki 140 dollaria.

Ennen nykyistä puolitoista vuotta jatkunutta alamäkeä hinta liikkui pääasiassa 100 ja 120 dollarin välillä.

Suni ei ennakoi hinnan ainakaan kovin pian kohoavan moisiin lukemiin, mutta ei myöskään usko, että se jäisi 20–30 dollariinkaan.

– Joka tapauksessa tulossa on kuviteltua alhaisemman hinnan regiimi, hän lisää.

Öljyn halpuus kiihdyttää euroalueen taloutta

Öljyn tuottajille näkymä on harmillinen, kuluttajille myönteinen.

Suni kertoo arviosta, jonka mukaan 10 euron lasku öljytynnyrin hinnassa kiihdyttää euroalueen talouskasvua joitakin prosenttiyksikön kymmenyksiä. Tällä perusteella luisun kasvuvaikutus on voinut alueella on voinut olla parikin prosenttiyksikköä.

Koska Venäjä on yksi hintaromahduksesta kärsivistä tuottajamaista, Suomi ei hyödy yhtä paljon. Suomen viennistä kymmenes on ollut Venäjän-vientiä.

– Muiden vientimaiden osuus on 90 prosenttia eli nettotilanne on Suomellekin positiivinen, Suni sanoo.

Öljyn hinta vaikuttaa monta kautta. Taloudellinen aktiviteetti kasvaa, kun tuotanto- ja kuljetuskustannukset laskevat. Myös kuluttajien ostovoima suurenee.

– Kaiken kaikkiaan kuluttajat saavat merkittävää hyötyä, Suni sanoo.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Bensa halventunut viidenneksen

Öljyn hinnan laskun ansiosta bensiinin ja lämmitysöljyn hinnat ovat laskeneet. Öljy- ja biopolttoaineala mukaan 95 E10 -bensiini maksoi heinäkuussa 2014 keskimäärin 1,662 euroa litralta. Polttoaine.netin perusteella keskiviikon hintahaarukka oli 1,314–1,399 euroa.

Kevyt polttoöljy on puolessatoista vuodessa puolestaan halventunut 1,042 eurosta 0,66 euroon.

Öljyn hinnan romahtaminen 110 dollarilla ei näy hinnassa tämän enempää verojen vuoksi. Viime vuoden lopussa bensiinin hinnasta veroja oli 0,92 ja kevyen polttoöljy hinnasta 0,32 euroa. Vaikka öljyn hinta painuisi yhä, polttoaineiden hinnat eivät välttämättä laske olennaisesti.

– Jos halutaan edistää muihin teknologioihin siirtymistä, tämä voi olla hyvä paikka korottaa polttoaineveroa, Suni huomauttaa.

Ilman veronkorotuksia tilanne jarruttaa Sunin mukaan Pariisin ilmastokokouksen tavoitteita. Matala hinta saa monet autoilijat ajamaan enemmän tai kovempaa.

– Hinta ohjaa kulutusta.

Uusi kriisi kääntäisi hinnan nousuun

Vaikka öljyn hinta näyttää pysyttelevän matalana, geopoliittinen kriisi, joka aiheuttaisi tarjontariskin, voi kääntää tilanteen nopeasti.

– Monet öljyntuottajamaat ovat poliittisesti epävakaita, Suni muistuttaa.

Niissä kansa on hänen mukaansa pidetty tyytyväisenä ja ostettu hiljaiseksi öljyrahoilla. Muiden rinnalla jopa Saudi-Arabia on joutunut leikkaamaan julkisia menojaan. Etujen heikennykset voivat olla poliittinen riski.

– Kriisin todennäköisyyttä on vaikea ennustaa, mutta se kannattaa pitää mielessä, Suni sanoo.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (25)

Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Öljyn romahdus on vuosikymmenen paras talousuutinen. Pidemmän päälle se vauhdittaa merkittävästi talouskasvua suuressa osaa maailmaa.

Ainoastaan Venäjä ja öljysheikit köyhtyvät.
Helsingin pörssissä venäjä-yhtiöt vahva myy.
Anonyymi: pikkuanalyytikko 13.1.2016 15:09

Anonyymi
Mitä opimme tästä; mitään- ei yhtään mitään pidä eikä kannata ostaa eikä myydä ikinä Venäjän kanssa-ja nyt Fortum jo joutuin kotio sieltä Siperiasta!
Anonyymi: Cillius 13.1.2016 15:18

Anonyymi
Tähän lisäisin että bensanhintaan halvalla öljyllä on vain pieni vaikutus, jos sitäkään. Tästä pitävät huolta meidän oligopolinen markkina.
Anonyymi: adadda 13.1.2016 15:40

Anonyymi
Tästä hinnan laskusta seuraa uusi öljykriisi. Kun öljyn hinta on näin matalalla, öljy-yhtiöt ovat laiminlyöneet korvaavien öljyesiintymien etsimistä. Sitten kun muutaman vuoden päästä nykyiset lähteet ehtyvät ja uutta pitäisi saada tilalle, ei ole enää mistä porata. Sitten se öljy pomppaakin taas sinne 150 dollarin hujakoille, eikä piisaakaan.
Anonyymi: Taas_sita_mennaan 13.1.2016 15:45

Anonyymi
Mikä on öljyn "vuosihinta"? Oisko tietoa...
Anonyymi: Jäi-hämäräksi 13.1.2016 15:49

Anonyymi
Ajatus "uusiutuvien energioiden" käyttöön ottamiseen kannustamisesta on periaatteessa hyvä, mutta käytännössä se tapahtuu väärin.

Mitä pitäisi tehdä, millaista teknologiaa käyttää?

- mahdollisuus tehdä dieseliä tai jatkaa sitä vaikkapa sinappiöljyllä, "pakettipeltoja" (niitä joita ei viljellä) tähän käyttöön. Tämän lisäksi ne konstit joita jo käytetään, leipomojätteet, tislausjätteet, puukuitujäte. Olisi hyvin järkevää mahdollistaa melko pienillekin tuottajille esim. tähän käyttöön sopivien tisleiden valmistus ja kehittää siihen teknologiaa.

- Bensan korvaaminen vähitellen etanolilla jota syntyisi teollisuuden yhtenä tuotantohaarana. Joissakin tapauksissa tehdas käytännössä tekisi näitä pääasiassa ja muu tuotanto, pienempi osa, olisi sitten jotain muuta, kuten viskoosin tapaisia kuituja joita tehtäisiin puumateriaalista ja mielellään tehtäisiin ihan kankaiksi asti Suomessa, ehkä jopa lopputuotteiksi ainakin kotimarkkinoille, tähän on osaamista olemassa, sitä ei kannata hukata. Tätä kaikkea tehdään jo.

- Vedyn käyttö joko moottorin pyörittämiseen tai polttokennoon tai vastaavaan.

- Pienehkö moottorivoimalaitos tai niiden sarja voisi olla järkevä, jos siitä saataisiin lämpöenergia kaukolämmöksi tai teollisuuden prosessiin ja samalla tuotettaisiin sähköä sähköautojen lataamiseen. Polttoaineina LNG, maakaasu (siellä missä järkevää), vety, hiilimonoksidi, biodiesel tai biobensiini tai biokaasu.
Anonyymi: K_A_Runa_Pettila 13.1.2016 15:57

Anonyymi
Tästä hinnan laskusta seuraa uusi öljykriisi. Kun öljyn hinta on näin matalalla, öljy-yhtiöt ovat laiminlyöneet korvaavien öljyesiintymien etsimistä. Sitten kun muutaman vuoden päästä nykyiset lähteet ehtyvät ja uutta pitäisi saada tilalle, ei ole enää mistä porata. Sitten se öljy pomppaakin taas sinne 150 dollarin hujakoille, eikä piisaakaan.


Maailma on muuttunut paljon sitten OPEC-kartellin aikojen. Nyt USA:ssa on paljon "säätövoimaa". Kun öljyn hinta vähänkin nousee, niin hinta ei pompsahdakkaan 150 gollariin, vaan USA:ssa avataan yhä uusia liuskeöljylähteitä, kunnes öljyn hinta taas romahtaa. Maailman liuskeöljyvarat ovat niin suuret, että tätä heilahtelua ja alhaisia hintoja voi jatkua hyvinkin seuraavan sadan vuoden ajan.
Anonyymi: Severi 13.1.2016 16:00

Anonyymi
Oli öljyn maailmamarkkinahinta mitä hyvänsä, se on var-
maakin varmempaa, että että Suomipoika maksaa aina kallis-
ta menovettä pumpulla. Siinä on kuin napanuora monopoli-
firma AKOON, jossa on enemmän kuin ryöstöhinnat tapahtui
ympärillä, Virossa tai maailmalla mitä hyvänsä.
Anonyymi: tuskastunut 13.1.2016 16:16

Anonyymi
2009 johtavat "taloustieteilijät" sanoivat yhteen ääneen, että jos raakaöljyn hinta laskee alle 80 dollarin barrelilta maailmantalous romahtaa ja nyt se on 2,5 kertaa alle tämän pelätyn 80 dollarin. Seuraamme siis globaalin talousjärjestelmämme romahdusta.
Anonyymi: romahdus_käynnissä 13.1.2016 16:19

Anonyymi
Uskon että ennenkaikkea öljyn hinnan aleneminen johtuu Isisin hallinnoimista öljylähteistä. Liittoutuneet ovat laskeneet nyt öljyn hintaa niin alas ettei Isisiltä öljyä ostavat välittäjät jää voitolle jolloin öljykauppa hankaloituu. Kun Isis alkaa olee kukistettu ja heidän öljylähteet on saatu tuhottua öljyn hinta pompsahtaa ylös, ylemmäs mitä se oli ennen Isisiä.
Anonyymi: Jekku 13.1.2016 16:19
Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
 

Taloussanomat - Uutiset

17:13 EK Ahvenanmaan verottomasta pakettirallista: "Mitään hätiköityä ei pidä tehdä"
16:49 Venäjälle voi syntyä uusi öljyjätti – Putinin leima puuttuu
16:02 Varaudu näihin – moni vero muuttuu ensi vuonna
15:45 Digitoday Dropbox-tietoja nettiin – vaihda salasana, jos kuulut tähän ryhmään
15:28 Onko tässä Särkänniemen delfiinien uusi työ?
15:11 Meyerin investoinnit Turkuun nousevat 75 miljoonaan euroon
14:52 Laajennus työkokeiluun, Guggenheim, isompi kotitalousvähennys – EK julkisti toiveet hallitukselle
14:02 Nordea veikkaa: Seuraava koronnosto sittenkin vasta joulukuussa
13:35 Investors House saattaa aloittaa asuntorakentamisen
13:10 Wärtsilä ja Gasum aloittavat maakaasuyhteistyön
12:43 Kauppa kävi heinäkuussa vain suurissa supermarketeissa
12:17 Saksalaisministeri: Britit eivät saa poimia rusinoita pullasta
12:09 Digitoday Hurja patenttihakemus: Näinkö loppuvat iPhone-varkaudet?
11:40 Palkansaajat saamassa uuden kiky-porkkanan – näin veronkevennys vaikuttaa
11:30 Aktia ennustaa aneemista kasvua – "Ei spurtti, vaan hyvin maltillinen parannus"
11:12 Libressen ja Liberon pörssiinmenon takana ostotarjous
10:42 EK: Teollisuuden näkymät edelleen heikot
10:15 Hypo: Juuri julkaistut tiedot paljastavat talouden tilan
10:09 Digitoday Musiikkipalvelujen taisto meni rumaksi: Spotify kostaa artisteille
09:20 Asuntokaupan kahtiajako vahvistuu Suomessa
08:43 Ilta-Sanomat Muumimukien hinnat laskevat? ”Keräilijöiden usko alkaa hiipua”
08:27 Japanin Kuroda: Ei epäilystäkään, etteikö lisäelvytykselle olisi tilaa
08:03 Digitoday Oppivatko ihmiset vihdoin? Pokémon-pelko ei toteutunut Suomessa
07:44 ICT-ala mukaan kilpailukykysopimukseen
06:01 Kimppa-auto kaverin kanssa? "Sovitaan, kun ollaan vielä hyvissä väleissä"
28.8. Digitoday Ovatko nämä pienet palikat avain ex-nokialaisten maailmanvalloitukseen?
28.8. Analyysi Populisteista yllättävää iloa: Talous voi saada potkua
Asiakastieto

Yhteistyössä