Kirjaudu ▼
 

Asiantuntija: TEM:n salainen energia-Excel riski Suomelle

Reuters
Asiantuntija: TEM:n salainen energia-Excel riski Suomelle
Työ- ja elinkeinoministeriön julkistamaton energiamalli on Suomelle riski, öljyhuipusta kirjoittanut Harri Paloheimo sanoo. TEM:n mukaan malli on ajattelun apuväline, eivätkä sitä osaa käyttää muut kuin asiantuntijat.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) salaa energiamallinsa, jolla se hahmottaa tulevaisuuden energiankulutuksen ja kasvihuonekaasupäästöjen skenaarioita. Ministeriö käyttää energiankäytön skenaarioiden hahmottamiseen laskentaohjelma Excelillä luotua mallia.

Taloussanomat pyysi ministeriötä toimittamaan Excel-pohjaisen energiamallin, sen kaikki skenaariot, lähtöarvot, lähtöoletukset ja mallissa käytetyt algoritmit. Ministeriö kieltäytyi toimittamasta energiamallia, koska kyseessä ei ole julkiseksi tullut viranomaisen asiakirja.

Sen sijaan TEM viittasi sen energiaosaston vuosina 2012–2013 yhdessä muiden ministeriöiden kanssa päivittämiin Suomen energia- ja päästökehitystä arvioiviin skenaariolaskelmiin ja kansalliseen energia- ja ilmastostrategiaan. Öljyriippuvuudesta kirjoittanut Harri Paloheimo pitää ministeriön tulevaisuuden skenaarioita vajavaisina.

Suomessa ei ole
herätty öljyhuippuun

Paloheimo on yksi Suomi öljyn jälkeen -kirjan kirjoittajista. Kirjan keskeinen aihe on öljyntuotannon huippu, joka on asiantuntijoiden mukaan joko ohitettu tai se ohitetaan tällä vuosikymmenellä.

Kansainvälisen energiajärjestö IEA:n vuoden 2013 World Energy Outlook -raportin mukaan edes liuskekaasubuumi ei ole muuttanut öljyhuipputeorian perusolettamuksia mihinkään.

Suomessa virkamiehet tai poliitikot eivät ole vielä tähän heränneet, Paloheimo sanoo.

Esimerkiksi kansallisessa energia- ja ilmastostrategiassa oletetaan, että raakaöljyn hinta nousee 120 dollariin barrelilta vuoteen 2020 mennessä ja 125 dollariin vuoteen 2035 mennessä. Oletus perustuu IEA:n vuoden 2012 World Energy Outlook -raporttiin.

Paloheimo pitää arviota matalana. Esimerkiksi rikkaiden maiden OECD-järjestö on arvioinut maaliskuussa julkaistussa tutkimuspaperissaan, että Brent-öljynlaadun hinta nousee 190 dollariin barrelilta vuoteen 2020 mennessä.

"Salainen työskentely
tehotonta"

Öljyllä on laajat kytkökset talouteen. Vaikutukset eivät ole välttämättä suoraviivaisia, jos öljy kallistuu ministeriön arvioita enemmän, Paloheimo sanoo. Energia- ja ilmastostrategian perusskenaario myös nojaa oletukseen, että globaali markkinoiden epävarmuus päättyy ensi vuonna.

Paloheimon mukaan strategian taustalla olevan energiamallin salaamisessa on kaksi ongelmaa. Ulkopuoliset eivät pysty arvioimaan kytköstä lähtöarvojen ja tulosten välillä. Lisäksi mallista ja strategiasta puuttuu skenaario sen varalle, että öljynhinta nousee rajusti tai talous ei kasva.

Energiamalliin voisi syöttää öljynhinnalle huomattavasti nykyistä korkeamman arvion. Vaikka näin tehtäisiin, Paloheimon mukaan on vaikea tarkastella hinnannousun vaikutusarvion realistisuutta ilman tietoa energiamallin lähtöarvoista ja niiden perusteluista.

– Nykyisenkaltainen salainen mallityöskentely on tehotonta ja nopeasti muuttuvassa maailmassa Suomelle kasvava riski. Tarvittaisiin nopean vertaisarvioinnin ja kansallisen kehityksen mahdollistava avoin mallityökalu, jota ministeriö voisi olla yhteistyössä kehittämässä, Paloheimo sanoo Taloussanomille.

"Vakava
ongelma"

Professori Matti Wiberg kiinnitti maanantaina Helsingin Sanomien (16.12.2013) vieraskynäkirjoituksessaan yhteiskunnallisten uudistusten perustana olevien laskelmien julkisuuteen.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Wibergin mukaan monissa muissa maissa kuin Suomessa "hallitus ja muu virkakoneisto perustelevat ehdottamiaan yhteiskunnallisia uudistuksia tekemillään selvityksillä ja mallinnuksilla". Myös käytetyt oletukset ja laskelmat julkistetaan, hän kirjoittaa.

– Poliittisia uudistuksia perustellaan usein ministeriöissä tehdyillä laskelmilla, joita ei kuitenkaan yleensä julkisteta. Tämä on vakava ongelma, Turun yliopiston valtio-opin professori pui Suomen päätöksenteon ongelmia.

TEM haluaa suojata
taitamattomalta käytöltä

Professori Wibergin vaatimus julkisuudesta ei vaikuta keräävän suosiota työ- ja elinkeinoministeriössä.

Teollisuusneuvos Petteri Kuuvan mukaan Excel-pohjainen energiamalli on ajattelun apuväline, "kuin ruutupaperi".

– Siinä olevaa tietoa ja laskentaa kehitetään koko ajan. Se ei tule valmiiksi kuin muistio, ministeriön energiaosastolla työskentelevä Kuuva sanoo.

Kun yhtä lukua tai lähtöoletusta mallissa muutetaan, myös kaikki muutkin mallin arvot ja lähtöoletukset pitää tarkastaa, Kuuva sanoo. Hänen mukaansa tämä vaatii asiantuntemusta.

Kuuvan mukaan energiamallin oletukset perustuvat erilaisiin selvityksiin ja tutkimuksiin. Osa oletuksista ja laskelmista on energiamallin käyttäjien päässä. TEM on tehnyt energia- ja ilmastostrategian perusskenaariosta jo yhden tarkennetun skenaarion.

Malli vaikuttaa sellaiselta, että sen julkaiseminen ei aiheuttaisi suurta vahinkoa. Kuvaan mukaan energiamallin salaamisella halutaan kuitenkin suojella mallin taitamattomalta käytöltä. Lisäksi energiamalli sisältää yhtiökohtaista tietoa ja asioita, jotka eivät ole julkisia.

– Jos sitä käyttää sellainen henkilö, joka ei tiedä kaikkia riippuvuuksia, mitä mallissa on lukujen kesken, siitä saadaan aivan vääriä tuloksia. Se ei ole käyttäjäystävällinen malli. Sitä ei pysty käyttämään kuin sellainen henkilö, joka tietää kaikki riippuvuudet, Kuuva perustelee energiamallin salaamista.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (29)

Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava

Anonyymi
"Jos sitä käyttää sellainen henkilö, joka ei tiedä kaikkia riippuvuuksia, mitä mallissa on lukujen kesken, siitä saadaan aivan vääriä tuloksia. Se ei ole käyttäjäystävällinen malli. Sitä ei pysty käyttämään kuin sellainen henkilö, joka tietää kaikki riippuvuudet, Kuuva perustelee energiamallin salaamista."

Varsinainen hyvävelisepitysten isäukko. Öljy voi loppua Suomesta koska tahansa, mutta hyväveljeily tuskin koskaan.
Anonyymi: öljystänälkään 18.12.2013 17:40

Anonyymi
Tällä perusteella salaamisesta voi vetää oikeastaan yhden ainoan johtopäätöksen. TEM:n virkamiehet eivät osaa itse käyttää malliaan tai malli on heppoisesti rakennettu korttitalo, joten kasvojen menettämisen pelossa mallia ei voida julkaista.

Ei mitään uutta suomessa.
Anonyymi: VerottajanParatiisi 18.12.2013 17:42

Anonyymi
Kaikissa lukemissani kansainvälisissä arvioissa öljyn hinta pysyy matalana seuraavat 50 vuotta. USA on suurin tuottaja 2020-. Liuskeen takia energiaongelma on ratkaistu. Suomen virkamiehen on aina ollut tosi vaikea ymmärää maailman ja etenkin geopolitiikan muuttumista viimeksi 1990 (monet ei ole vieläkään huomanneet).
Samoin ilmaston lämpeneminen pysähtyi 20 vuotta sitten ja syklisistä syistä johtuen se jatkunee 50 vuoden kuluttua. Energiaongelman ratkaisulle on tullut 50 vuoden jatkoaika.
Toki kaikille tämän ongelma paisuttelusta leipänsä Suomessakin tuhansille ja tuhansille saaville huonompi asia.
Energiaongelmaa ei enää ole koska se on jo ratkaisu ja sen myöntää salaa Suomen virkamiehet #2 (LVM, Shellin kanssa) ja #3 (YM) jotka on panemassa älykkäät sähköautot ja pientalolämmitykset rangaistusverolle.
Voevoe pitäs keksiä uusi pelottelun aihe ja ongelma jotta kansan himoverotusta ja kyykytystä vois jatkaa.
Anonyymi: Alpoyksikivi 18.12.2013 17:46

Anonyymi
Paloheimo on nyt ajastaan jäljessä. Jo vuosi sitten maailman suurimman ja parhaan energia-asiantuntijajärjestön eli IEA:n raportissa tiedemiehet kertoivat, että öljyä on loputtomiin ja että USA:sta tulee nopeasti maailman suurin öljyntuottaja. Tämä perustuu suureen liuske-energiabuumiin, joka on lähtenyt liikkeelle USA:sta ja leviää kaikkialle maailmaan.

USA:ssa maakaasunkin hinta on tällä hetkellä vain kolmannes siitä mitä hinta on Euroopassa. Jos Euroopan ympäristöjärjestöt sallisivat modernien särötysmenetelmien laajan käytön keskieuroopassa, niin Eurooppaankin virtaisi halpaa kaasua ja paljon. Jo tällä hetkellä USA on Saudi-Arabiaa suurempi energiantuottaja.
Anonyymi: ÖljyäLoputtomiin 18.12.2013 17:56

Anonyymi
Kylläpäs Suomessa salataankin. Tämähän vaikuttaa ihan joltain Neuvostoliiton meiningiltä :)
Anonyymi: NeuvostojenMaa 18.12.2013 17:57

Anonyymi
Excel näyttää mitä sattuu, jos alakoulun laskuoppi ei ole kaavasorvarilla aivan tuoreessa muistissa.
Anonyymi: yritetäänkestää 18.12.2013 17:58

Anonyymi
Tieto luo tuskaa mutta kenelle?
Onkohan kyseessä herkkusienien kasvatukseen verrattava käytäntö?
Anonyymi: Tiiskeri 18.12.2013 18:10

Anonyymi
Googlatkaa barchart.com ja "Crude Oil Brent Futures Prices".

Huomaatte, että asiantuntijat hinnoittelevat Brent öljyn maaliskuun 2020 tuotantoa hintatasolle USD 86,93. Se paljon nykyistä hintatasoa alempi hinta.

Näyttääkö tämä jotenkin todistavan öljyn loppumista.

Missä pihvi tässä TEM:n ja Paloheimon energiasekoilussa?
Anonyymi: VihreäTietoVanhaa 18.12.2013 18:13

Anonyymi
Öljyn todellinen hina on jotakin muuta. Öljyn todellinen hinta on kulutus. Vanhanaikaiset ja vialliset koneet syövät öljyä paljon paljon enemmän mitä uudet koneet. Öljyn hinta perustuu uusien koneiden kulutukseen. Öljyn hinta on vuonna 2030 liian korkea vuoden 2000 luvun koneille. Autojen käyttö vähenee Suomessa 60 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.
Anonyymi: todenmukainen 18.12.2013 18:17

Anonyymi
Maatalousministeriö käytti vielä 1980-luvun lopulla sokerijuurikkaan kilohinnan määrittämiseen sellaista laskukaavaa, mistä ministeriö sai aina "sopivan" vastauksen. Tällä samalla kaavalla oli ranskalainen fyysikko yrittänyt ratkaista maailmankaikkeuden synnyn. Virkamiehille paras laskukaava on aina ollut sellainen kasva, mistä saa aina haluamansa vastauksen. Näistä kaavoista Valtiontalouden tarkastusviraston johtavat asiantuntijajohtajatkin "peukuttavat".
Anonyymi: verovirasto 18.12.2013 18:28
Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

18:37 Huomenna se tulee – kansa ei kiirehtinyt lainakaton vuoksi
17:12 Digitoday Tietosuojaviranomaiselle kirvelevä tappio: Facebookin seuranta saa jatkua
16:43 Wärtsilä ostaa suomalaisen Eniramin
16:30 Globalisaation häviäjät kannattivat Brexitiä – "Tilanteesta pitää oppia"
15:36 Digitoday Kas kummaa: Onko tässä Huawein B-suunnitelma?
15:29 Näin Elisa onnistui saamaan Anvian itselleen – "Törkeä ja epäisänmaallinen temppu"
15:12 Osa Helsingin pörssin osakkeista jo toipunut Brexit-paniikista
14:29 Digitoday Suomi johtamaan EU:n puolustusviraston kyberhanketta
13:47 Brexit-ennuste: EKP lisää velkakirjaostoja 100 miljardiin kuukaudessa
13:33 Digitoday Uusi nettipankkiryöstö aiheutti miljoonatappiot: "Tusinoittain pankkeja murrettu"
13:19 Danske Bank arvioi: Suomen talouskasvu hiipuu selvästi, jos Britannian EU-ero etenee
12:57 Brexit voi kolauttaa ulkomaalaisten osaamiseen nojaavaa Lontoota
12:17 Nordea perustaa digiyksikön – vetäjäksi brittipankki RBS:n digijohtaja
12:03 Digitoday Jalokivikauppa rytisi 25 000 turvakameran hyökkäyksessä – myös Suomesta iskettiin
11:19 Digitoday Käytätkö Facebookia Chromella? Varo kavereidesi tekemiä merkintöjä
11:10 Kauppakamarin johtaja uhmaa ekonomistien Brexit-arvioita: ”En usko yhteen totuuteen”
10:23 Ilmalämpöpumpun tuoma säästö puhuttaa: ”Voidaan päätyä vain yhteen lopputulokseen”
10:22 Vakuutusyhtiöt myyvät evakuointiturvaa – milloin saa korvauksia?
10:04 Vienti laski huhtikuussa 11 % – öljyjalosteet valopilkku
09:29 Digitoday Mistä nyt tuulee: Microsoft jakaa Xboxeja Surfacen ostajille
09:17 Brexitin vaikutus hälvenee – pörssien odotetaan nousevan jo kolmatta päivää
08:37 Öljy kallistuu – tuotanto supistuu ja kysyntä kasvaa
07:48 HS: Varakkaat voivat kiertää asuntolainakaton vakuuksilla
07:13 Digitoday Windows 10:n jättipäivityksen ajankohta selvisi – tätä on luvassa
06:03 Digitoday Muistatko diaesitykset ystävien luona? Kohta näet niitä Facebookissa
06:01 Analyysi USA:n painajaisesta tuli totta: Tästä syystä maa pelkäsi Brexitiä jo 70-luvulla
29.6. Ministeri: Jos Brexit mietityttää, tulkaa Applen ja Facebookin perässä Irlantiin
29.6. Jorma Ollilan kokous kerää huippujohtajat Helsinkiin – teemana suuri murros
29.6. Volkswagen myöntyi jättikorvauksiin USA:ssa
29.6. Anvian pienosakkaat tyytymättömiä: "Pilkkahinnalla" meni
Asiakastieto

Yhteistyössä