Kirjaudu ▼
 

Tuulivoima kompastuu byrokratian rattaisiin

Tuulivoima kompastuu byrokratian rattaisiin
Selvitysmies Lauri Tarasti on kartoittanut tuulivoiman rakentamisen hallinnollisia esteitä, josta on valmistunut selvitys ”Tuulivoimaa edistämään”.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Suomi tähtää siihen, että tuulivoiman tuotanto kasvaa kuuteen terawattituntiin vuoteen 2020 mennessä.

– Suomi on tuulivoimarakentamisen kehitysmaa. Tilanteen muuttamiseksi tuulivoiman edistäminen tulee siirtää poliittiselle tasolle, koska asiantuntijatasolla kukin viranomainen keskittyy vain omaan alaansa eikä tuulivoimalle saasteettomana energiana anneta sille kuuluvaa painoarvoa, toteaa ministeri Lauri Tarasti.

Hän luovutti selvityksensä elinkeinoministeri Jyri Häkämiehelle tänään eduskunnassa järjestetyssä seminaarissa.

 – Tuulivoimarakentamisen kannattavuus on turvattu syöttötariffin tultua voimaan viime vuonna, mutta jäljelle ovat jääneet hallinnolliset esteet, sanoi Tarasti.

– Osa rakentamisen esteistä on välttämättömiä ja rakentaminen tulee olla huolellisesti suunniteltua. Merkittävä osa esteistä ei kuitenkaan nykymuodossa ole perusteltuja.

Tarastin mukaan Suomen tilannetta eli 130 rakennettua tuulivoimalaa voidaan verrata tiheämmin asuttuihin naapurimaihin: Ruotsissa voimaloita on 1 655 ja Saksassa 21 607. Suomea pinta-alaltaan kahdeksan kertaa pienemmässä Tanskassa voimaloita on 5 500, jossa ne tuottavat maan käyttämästä sähköstä 9,4 prosenttia.

Kaavoitusta
vauhditettava


Tarasti esittää selvityksessään lukuisia eri toimenpiteitä, joilla tuulivoimarakentamista voidaan vauhdittaa hallinnollisia esteitä purkamalla. Näistä keskeisimpiä on kaavoitus eli tuulivoimalta vaadittava YVA-menettely yhdistettäisiin tuulivoimayleiskaavaan.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Myös kunnan saamaa kiinteistöverotuloa tuulivoimaloista lisättäisiin. Rakennuslupaan lisättäisiin puolestaan mahdollisuus antaa määräyksiä tuulivoimalan melun rajoittamisesta.

– Tuulivoimahankkeita on alan arvion mukaan parhaillaan jumissa hallinnollisten esteiden vuoksi megawatteina jo saman verran kuin mikä on tavoitteemme tuulivoiman kokonaismäärästä vuodelle 2020, arvioi selvityksen vastaanottanut elinkeinoministeri Jyri Häkämies.

– Uskon kuitenkin, että Tarastin ehdotuksilla voitaisiin nopeasti parantaa tilannetta. Nyt on päästävä ripeästi hyvistä aikeista tekoihin. Tarvitaan poliittinen tahtotila tuulivoimalle ja yhteistyön henki ministeriöiden kesken.

Häkämiehen mukaan rakentaminen on tärkeää myös siksi, että jo tavoitteen mukainen 2 500 megawatin tuulivoimarakentaminen tarkoittaa 3,5-4,5 miljardin euron investointeja.

Häkämiehen mukaan tämä tarkoittaisi välillisesti jopa 25 000 henkilötyövuoden työllisyysvaikutusta ja energian tuontilaskun pienenemistä noin 300 miljoonalla eurolla, sähköomavaraisuuden lisääntymistä ja 1,5-2 ydinvoimalayksikön verran päästötöntä sähköä.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (76)


Anonyymi
Suomi on vielä toistaiseksi ollut tuulivoiman takapajula. Meidän uusiutuva energia on ollut tähän mennessä lähinnä biomassan käyttöä metsäteollisuuden sivutuotteena. No hyvä, että edes sitä. Uusiutuvat energialähteet ovat kuitenkin edenneet maailmalla voimakkaasti. Pew säätiön mukaan investoinnit viime vuonna olivat 200 miljardia euroa maailmanlaajuisesti ja sillä saatiin voimalaitos tehoa hinnalla 2.4?/W, yli 60% investoinneista oli tuulivoimaa. Jotta tuosta saa paremman käsityksen, niin pelkästään tuulivoiman osuus ylittää samanaikaisesti tehtyjen ydinvoima investointien määrän. Toteutunut hintataso euroa per laitos vatti myös alittaa vastaavan ydinvoiman hintatason. Maantieteellisesti Suomi olisi keskimääräistä parempi tuulivoiman tuotannon suhteen. Nykyisellä tasolla tuulivoima on Suomessa selkeästi aliedustettu tuotantomuoto.
Anonyymi: TL 13.4.2012 11:24

Anonyymi
Ilmarinen kompastuu Nokiaan. Ilmarinen omistaa 80 miljoonaa osaketta ja on suurin suomalainen omistaja!

Kiitos Sailas, Ritakallio ja sijoitusnerot!


Onko Ilmarinen siis peräti noin fiksu, ablodit heille sillä Nokia tulee 100 kertaistamaan arvonsa seuraavan 20 vuoden aikana.

Kurssit poljettiin tietoisesti pohjamutiin Elopin valinnalla, kulisseissa on MeeGo sekä Symbian päivityksiä taottu edelleen ja kehitys jatkuu. Elop on vain pikku hiirulainen mikä nyt pistettiin kovaa rahaa vastaan tekemään likaiset työt.

Nokia on pian 200 vuotta vanha yritys eikä hyvätveljet omiaan tuhoa.
Anonyymi: Nimetön 13.4.2012 11:25

Anonyymi
Tilanteen muuttamiseksi tuulivoiman edistäminen tulee siirtää poliittiselle tasolle...


Niin, koska asiantuntijoihin ei voi luottaa, on annettava ohjat eri hallintoneuvostoissa istuville kansanedustajille. Eihän he muuten pääse tienaamaan riittävästi.
Anonyymi: Poliitikon unelma 13.4.2012 11:25

Anonyymi
"Häkämiehen mukaan tämä tarkoittaisi välillisesti jopa 25 000 henkilötyövuoden työllisyysvaikutusta ja energian tuontilaskun pienenemistä noin 300 miljoonalla eurolla, sähköomavaraisuuden lisääntymistä ja 1,5-2 ydinvoimalayksikön verran päästötöntä sähköä."

Hajutonta ja mautonta häkää ilmassa!
Anonyymi: kolmio sääriluilla 13.4.2012 11:25

Anonyymi
Mistäs se säätövoima saadaan? Pitää rakentaa saman verran ydinvoima lisää. Vihreät ei suistu Vuotoksen altaaseen


Vielä toistaiseksi tuulivoiman osuus Suomessa on niin pientä, että on ennenaikaista puhua Vuotoksen, Kollajan tms. rakentamisesta. Tämä voi tulla kuitenkin pitkällä aikavälillä vakavasti otettavaksi vaihtoehdoksi. Alueellisesti järkevästi sijoitettu tuulivoima myös pystyy toimimaan säätövoimana itselleen. Suomi on riittävän iso, että ei juuri ole sellaista säätä, etteikö jossain täällä tuulisi.

Olen samaa mieltä kritiikissäsi, vihreiden pitäisikin hiukan ottaa realistisempi suhtautuminen ydinvoimaan ja vesivoimaan. Pitää hakea se mistä on pienin paha ympäristölle ja suurin hyöty yhteiskunnalle.

Esimerkiksi ydinjätteen loppusijoitukseen usko lainkaan. Parempi vaihtoehto olisi rakentaa uuden sukupolven thorium reaktoreita 10-vuoden päästä korvaamaan vanhat Olkiluodon ja Loviisan voimalat. Nykyinen korkea-aktiivnen jäte voidaan käyttää silloin polttoaineena niissä ja lopputuloksena on selvästi helpomminkäsiteltävä ydinjäte. Olkiluodon Onkalo tulee osoittautumaan hukkainvestoinniksi.

OL3:n jälkeen ei tulisi Suomeen rakentaa enää yhtään vanhaan uraanin fissioprosessiin perustuvaa voimalaa, vaan pitäisi investoida muuhun energiaan ja katsoa tuota ydinvoimakorttia sitten kun nuo thorium reaktorit ovat kaupallisesti saatavissa.
Anonyymi: TL 13.4.2012 11:33

Anonyymi
Propelli päitä on hallituksessa missä sähkön tuotanto etenkin vihreät ropellipäät
Anonyymi: VESIVOIMAA LISÄÄ SUO 13.4.2012 11:33

Anonyymi
"WinWind irtisanoo 35 henkilöä
Tuulivoimalavalmistaja WinWind on saanut yt-neuvottelunsa päätökseen. Lopputulos on 35 henkilön irtisanominen."

Ei tainnut ainakaan WinWindistä olla Suomen talousveturiksi. Missä oli Häkiksien lupaamat tuet?
Anonyymi: Jep 13.4.2012 11:34

Anonyymi
Ennenkaikkeaa nuo vaihtoehtoiset energiamuodot kompastuvat matalaan energiatiheyteen joten elinkaaren aikan ne eivät pysty tuottamaan sitä energiaa, joka oli tarvittu näiden valmistukseen.
USAssa kokonaisia tuulipuistoja on kiinni heti kun avustukset loppuvat. Eli myllyt pyörivät kunnes menevät rikki ja sitten niitä ei enää korjata.
Nykyinen systeemi suosii vain bankstereita l. loisia, ei reaalitaloutta.
Anonyymi: Populaation tiheys l 13.4.2012 11:38

Anonyymi
Kyllä suurin este tuulivoimaloiden rakentamiselle tuntuu olevan se, että kun johonkin ollaan sellaisia suunnittelemassa, niin kaikin joukoin ja milloin milläkin verukkeella pyritään asiaa vastustamaan. On se kumma, että tuulivoimalat ovat niin vaarallisia ihmisille ja eläimille täällä Suomessa, mutta ei muissa maissa. Kaikkihan toki toivovat lisäämistä, kunhan se tapahtuu jonnekin muualle...
Minusta ne ovat komean näköisiä ja niitä on ihan mukava katsella. No, ehkä kulun johonkin vähemmistöön....
Anonyymi: Lisää vauhtia talout 13.4.2012 11:38

Anonyymi
Suomalainen tuuliturbiineja valmistava windside on myynyt ja asentanut 4 myllyä kiinalaiseen pilvenpiirtäjään. Ovat äänettömiä ja värinättömiä eli vaihtoehtoja on muitakin kuin perinteiset siipi mallit.
Anonyymi: patruuna 13.4.2012 11:38
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Asiakastieto

Yhteistyössä