Kirjaudu ▼
 

"Ei ole terveellistä asua kuin muovipussissa"

Liisa Takala
"Ei ole terveellistä asua kuin muovipussissa"
Elementtirakentaminen toi 1960-luvulta lähtien mukanaan ongelmia, ja emeritusprofessori palaisikin takaisin esimerkiksi 1950-luvun rakennustapaan. Nykyiset rakentamismääräykset kuitenkin estävät sen.
22.3.2016 06:01
Miia Esa
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Rakentamisessa pitäisi peruuttaa aikaan, kuten 1950-luvulle, jolloin talot olivat vielä terveitä. Tällaisen näkemyksen esitti arkkitehti ja arkkitehtuurin emeritusprofessori Panu Kaila Helsingin Sanomissa sunnuntaina.

Kaila tarkentaa Taloussanomille, että kannattasi palata rakentamaan perinteisesti esimerkiksi muurattuja taloja, purutäytteisiä rintamamiestaloja ja hirsitaloja. Täystiilitaloja ja hirsitaloja on hänen mukaansa nähty viime vuosina esimerkiksi asuntomessuilla.

1960-luvulla suuri murros oli siirtyminen elementtitekniikkaan. Kailan mielestä nykyrakentamisen ongelmana ovat väärät materiaalit ja väärät tavoitteet, toisin sanoen alipaineinen ilmanvaihto. Vesitiiviiden, hengittämättömien rakennusmateriaalien vuoksi seinät ovat liian umpinaisia.

Livady Oy
Taloustiedot
Y-tunnus 0968433-0
Kotipaikka Helsinki
Yhtiömuoto OY
TOL-luokka
Arkkitehtipalvelut
Kaikki yrityksen taloustiedot

– Ei ole terveellistä, että asutaan ikään kuin muovipussin tai peltilaatikon sisällä. Seinien pitäisi olla läpäiseviä, Kaila sanoo.

Hän korostaa, ettei pitäisi tuijottaa pelkästään rakennusten energiankulutusta. Sen sijaan pitäisi ajatella, että tietyissä ilmasto-olosuhteissa on tarpeen, että energiaa kuluu hieman, jotta talo pysyy terveenä.

Kaila sanoo tieteellisten tutkimusten osoittaneen, että seinien hengittävä rakenne parantaa sisäilman laatua.

– Kun seinä ei ole liian hyvin eristetty, pieni lämpö, joka menetetään seinän läpi ulospäin, pitää seinän kuivana. Siinä on suuri etu rakenteille.

Rakentamismääräykset esteenä

1950-luvulla rakennettiin huolella ja tehtiin hyviä rakennuksia, arvioi rakennusopin professori Markku Karjalainen Tampereen teknillisestä yliopistosta. Rakenteet olivat yksinkertaisempia ja silloin rakennettiin esimerkiksi massiivitiilisiä rakennuksia ja luonnonmukaisista aineista tehtyjä puurakennuksia.

Siirtyminen esimerkiksi 50-luvun rakentamistapaan vaatisi rakentamismääräysten muuttamista.

– Energiatehokkuusvaatimukset ovat sellaiset, ettei yksiaineisia vaipparakenteita pysty tekemään järkevästi. Esimerkiksi yksiaineisella tiiliseinällä rakenteista tulisi toista metriä paksuja. Eihän siinä ole mitään järkeä, Karjalainen sanoo.

– Ensin tarvittaisiin laki- ja asetusmuutoksia, jotta olisi mahdollista käyttää pitkäaikaisempia rakenteita. Sen jälkeen tarvittaisiin valistuneita rakennuttajia, koska kunnolla rakentaminen on tietysti kalliimpaa, sanoo arkkitehtitoimisto Livadyn arkkitehti Juulia Mikkola.

Panu Kaila arvioi, että siirtyminen perinteiseen rakentamiseen luultavasti säästäisi kustannuksia, mikäli se yleistyisi.

– Esimerkiksi allergiayhdistyksen umpitiilinen Allergiatalo ei maksanut yhtään enempää kuin elementtitalo.

Mitä uudempi, sitä monimutkaisempi

Juulia Mikkola katsoo, että 50-luvulla rakentaminen oli rakennustekniikan näkökulmasta vielä jollakin tavalla turvallista verrattuna 60-luvulta alkaneeseen elementtirakentamiseen.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Hän huomauttaa, että 50-luvun talot eivät kuitenkaan ole pärjänneet kovin hyvin energiatarkasteluissa. Mikkola pitää sisäilman ja energiatehokkuuden kannalta ihanteellisimpana 1800–1900-luvun vaihteessa rakennettuja rakennuksia.

Hänen mielestään nykyistä, 60-luvulta eteenpäin käytössä ollutta rakennustapaa voi luonnehtia kertakäyttörakentamiseksi.

– Rakenteet ovat monikerroksisia. Mitä uudempiin rakennuksiin tullaan, sitä monimutkaisempia ne ovat. Kun tulee jotain vikaa, esimerkiksi kosteusvaurio, rakenteen korjaaminen niin, että kaikki on varmasti kunnossa, on hyvin hankalaa tai mahdotonta.

Mikkolan mukaan sähköyhtiö Helenin ja Suomen Talokeskuksen kulutustiedoista nähdään, että vasta aivan uusimmissa, vuoden 2005 jälkeen rakennetuissa taloissa kokonaisenergian kulutus on saatu pienemmäksi kuin 1800–1900-luvun vaihteen taloissa.

– Kiinteistösähkönkulutus on kuitenkin kasvanut niin suureksi, että kun tarkastelussa huomioidaan energiamuotojen kertoimet, kokonaisenergian kulutuksessa hävitään edelleen näille vanhoille rakennuksille.

Kiire vaivaa rakentamisessa

Panu Kailan mielestä ei ole hyvä, että rakentamis- ja energiamääräyksiä kiristetään siitä huolimatta, ettei niiden vaikutuksista ole pitkäaikaista testaustietoa.

Hän korostaa, että kaikkia rakentamisen suunnanmuutoksia pitäisi testata riittävän pitkään, jotta tiedetään, voiko uusissa taloissa asua terveenä vuosikymmeniä.

Professori Markku Karjalainen toteaa, että hän laittaisi kritiikkiä nykyisen rakentamisen laadusta pitkälti sen piikkiin, että nykyään on aina liian kiire.

– Rakentaminen on bisnestä, jolla havitellaan taloudellista voittoa. Minusta takuuajat ovat liian lyhyet, valvonta heikkoa ja rakentamisprosessi pirstaloitunut, hän luettelee.

Karjalainen on sitä mieltä, että tämän päivän osaamisella ja rakentamistekniikoilla pystytään tekemään laadukkaita rakennuksia, kunhan prosessit ovat kunnossa.

Korjaus 22.3.2016 klo 10.30: Korjattu Helsingin Energia Heleniksi. 

22.3.2016 06:01
Miia Esa
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (179)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 18
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Mutta juurihan oli uutisissa, että rakennusmääräykset muuttuvat!
Tosin siihen suuntaan, että muutaman vuoden päästä kaikki uudet rakennukset ovat ns. passiivitaloja, eli vielä tiiviimpiä homeenkasvualustoja...

Itse asun -47 rakennetussa rintamamiestalossa, ei ole hometta, eikä "mummolan tuoksua", lämmitykseen menee toki sähköä jonkun verran enemmän kuin uudessa homekorsussa menisi, mutta arvostan enemmän tervettä asumista.
Anonyymi: Köyhis 22.3.2016 6:32

Anonyymi
Kuvan seinä imee vettä kuin pesusieni ja muovi on terveellistä niin sisäisesti kuin ulkoisesti.
Anonyymi: älkää_murehtiko 22.3.2016 6:34

Anonyymi
Nykyiset nollaenergiatalot tulevat olemaan tulevaisuudessa varsinaisia ongelmatapauksia. Se kun mitään ei opita kun joku/jotkut jotka näitä määräyksiä tekee eivät myönnä virheitään. Miten on mahdollista että vanha hirsitalo on terveellisempi asua kuin 50 vuotta uudempi. Jonkun olisi pitäny katsoa peiliin jo aikaa sitten
Anonyymi: Suomalaistalaatua 22.3.2016 6:34

Anonyymi
Kyllä tärkein olisi saada äänieristykset oikeasti kuntoon kun pakataan ihmiset pieneen tilaan kerrostaloihin, on ihan naurettavaa kun ei voi saada omaa rauhaa omassa asunnossa.
Anonyymi: lebar 22.3.2016 6:48

Anonyymi
Singaporessa valtio omistaa lähes koko maa-alan ja 85 % asunnoista rakennuttaa valtion asuntovirasto
Hongkongissa naimisissa olevat paritkin saattavat asua erillään vanhempiensa kanssa asuntohintojen vuoksi, Financial Times kertoo.
Suomalian Stadissa:
Halpojen tonttivuokrien aika on ohi – uusissa sopimuksissa hintoja on nostettu jopa tuhatkertaisiksi
Uusliberalismi siirtää omaisuuduet tällä ultrarikkiaden omistukseen, jättiponzi romahduttaa talou den hyydyttämällä ostovoiman ja nollaamala työn arvo ilmaisharjoitteluksi.
Anonyymi: rikos_jatkuu 22.3.2016 6:51

Anonyymi
Professori Markku Karjalainen toteaa, että hän laittaisi kritiikkiä nykyisen rakentamisen laadusta pitkälti sen piikkiin, että nykyään on aina liian kiire.

– Rakentaminen on bisnestä, jolla havitellaan taloudellista voittoa. Minusta takuuajat ovat liian lyhyet, valvonta heikkoa ja rakentamisprosessi pirstaloitunut, hän luettelee.
Juuri näin, lausunnossa on riittävä asiaosaamienn takana, toisin kuyin rakennuttajilla vain voitot kiiluu silmissä, ostajaa viedään kuin litran mittaa.
Anonyymi: sairaan-menon-syyt 22.3.2016 6:56

Rekisteröitynyt käyttäjä
Asia on juuri noin, kuten jutussa haastatellut henkilöt toteavat.

Merkille pantavaa tässä nykyisessä rakentamisessa on juuri se, että periaatteessa kyllä tiedetään, miten talo tulisi rakentaa jotta siitä tulisi hyvä ja terveellinen. Käytännössä kuitenkaan niin ei rakenneta, eikä niin edes voida rakentaa, koska nykyiset määräykset estävät sen. Ja lisäksi rakennusfirmojen suoranainen ahneus (kiire ja "väärissä paikoissa säästäminen") pahentavat tilannetta vielä entisestään.

Ja koko ajan tilanne on menossa vain huonompaan suuntaan. Eduskunnassakin ollaan tasaiseen tahtiin puuhaamassa uusia lakeja ja säädöksiä, jotka käytännössä merkitsevät rakentamismääräysten muuttamista vain vahingollisempaan suuntaan.
Rekisteröitynyt käyttäjä: AsioitaSeurannut 22.3.2016 7:01

Anonyymi
Singaporessa valtio omistaa lähes koko maa-alan ja 85 % asunnoista rakennuttaa valtion asuntovirastoHongkongissa naimisissa olevat paritkin saattavat asua erillään vanhempiensa kanssa asuntohintojen vuoksi, Financial Times kertoo. Suomalian Stadissa:Halpojen tonttivuokrien aika on ohi – uusissa sopimuksissa hintoja on nostettu jopa tuhatkertaisiksi Uusliberalismi siirtää omaisuuduet tällä ultrarikkiaden omistukseen, jättiponzi romahduttaa talou den hyydyttämällä ostovoiman ja nollaamala työn arvo ilmaisharjoitteluksi.


Ensin kaatui piskuinen islanti sitten irlanti, porttugali, espanja, italia jne. Sama alusta mutta syytettynä banksterit jotka koittaa luikkia karkuun.
Anonyymi: jättiponzin_tuomiot 22.3.2016 7:03

Anonyymi
– Kun seinä ei ole liian hyvin eristetty, pieni lämpö, joka menetetään seinän läpi ulospäin, pitää seinän kuivana. Siinä on suuri etu rakenteille.

– Energiatehokkuusvaatimukset ovat sellaiset, ettei yksiaineisia vaipparakenteita pysty tekemään järkevästi.

Esimerkiksi yksiaineisella tiiliseinällä rakenteista tulisi toista metriä paksuja. Eihän siinä ole mitään järkeä
Paluu takaisin puolimetriseen tiileen ja hirsiseiniin tässä ilmastossa, vesi pitää erotella heti jo sateena (jyrkkä, katkoton, suora kate, leveät lappeet)ja maankosteutena (rossipohja) pois rakenteista (sisällä kunnon vesieristys,

jota ei saa itse puhkoa ja keskitetty yhteen nippuun kylppäri-keittiö-sauna (ei makuuhuoneeseen suoraa käyntiä) omalla ilmastointikanavistolla, ikkunoilla, uloskäynnillä ja mielellään jopa eri sokkeliperustalla kuin ns. kuivat asumistilat !

Hyvällä suunnittelulla tehtävä perustalo kelpaa useimmille, niin saadaan rakennustapaselostukseen rakentamisvirheet minimoitua haluttaessa, nyt ei miehiä kiinnosta kuin oma luuloteltu osaaminen... ja raha.
Anonyymi: duopolipetos 22.3.2016 7:04

Anonyymi
Mitä ihmettä? Aikooko herra Kaila ajaa rakennus-, terveys- ja lääketeollisuutemme konkurssiin? Vaientakaa tämä mies.
Anonyymi: Jimbobo 22.3.2016 7:07
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 18
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Asiakastieto

Yhteistyössä